Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : SDP-ova predizborna prevara !!
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

Lagumdija povjerio Radoniu BH Telecom, Energoinvest, Razvojnu banku, FDS i Sarajevo osiguranje!
8:45, 17 Septembar, 2012

Masovnu smjenu kadrova

Ako Ustavni sud Federacije BiH poniti odluku o smjeni ministra Desnice Radivojevia, SDP e inicirati masovnu smjenu kadrova poraenog bloka i praraspodjelu najvanijih ekonomskih resursa Federacije BiH meu lanicama nove parlamentarne veine, SDP-a, SBB-a i da HDZ-a.

Budui da je definitivno propao pokuaj rekonstrukcije federalne Vlade, etiri lanice nove parlamentarne veine u Federaciji BiH, SDP, SBB, HDZ i HDZ 1990., zaigrale su na jedinu preostalu kartu - Desnicu Radivojevia, iji se sluaj ve neko vrijeme nalazi pred sudijama Ustavnog suda Federacije BiH. Povratkom Desnice Radivojevia u ministarsku fotelju, nova parlamentarna veina zadobila bi odluujuu prevlast u federalnoj Vladi - 9 naspram 8 glasova - to bi bilo sasvim dovoljno za preraspodjelu ekonomskih, finansijskih i kadrovskih resursa Federacije BiH. Rije je, dakako, o kontroli javnih preduzea i kompanija u veinskom vlasnitvu drave, kao i brojnim direkcijama i agencijama, neprivatiziranim bankama i osiguravajuim drutvima, u kojim se vrti silan novac, neuporedivo vei od novca kojim izravno gospodari Vlada Federacije BiH. Ministri iz reda SDA, HSP i NS Radom za boljitak zadrali bi sadanje resore u Vladi Federacije BiH, no svi vaniji federalni ekonomski resursi bili bi u rukama novih koalicionih partnera -Zlatka Lagumdije, Fahrudina Radonia, Dragana ovia i Boe Ljubia.

DEMAGOKA RASPODJELA POSLA I ODGOVORNOSTI

Sluaj Radivojevi svojevrsna je ilustracija licemjernosti lidera SDP-a Zlatka Lagumdije, koji je nebrojeno puta ponovio mantru kako SDP zanima raspodjela posla i odgovornosti a ne raspodjela izbornog plijena. ef SDP-a jo nije otkrio kako je s Radoniem, oviem i Ljubiem podijelio posao i odgovornost, ali je poznato kako su novi koalicioni partneri namjerili podijeliti izborni plijen. Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, Lagumdija i Radoni precizno su utvrdili spisak bonjakih ekonomskih resursa nad kojima e dominantni utjecaj imati SDP odnosno SBB, a Lagumdija i ovi spisak hrvatskih resursa kojima e gazdovati dva HDZ-a uz simbolinu participaciju SDP-a.

U novoj raspodjeli izbornog plijena najbolje je proao Lagumdija i njegov SDP, koji bi dodatno proirio postojee granice politike kontrole nad federalnim ekonomskim resursima. Radoni je naime pristao na ponudu Lagumndije da SDA-ovu kvotu utjecaja podijele dvije stranke, SDP i SBB, u razmjeri 70:30 posto u korist SBB-a, dok je ovi pristao da SDP zadobije djelimian utjecaj i nad hrvatskim ekonomskim resursima koji su tradicionalno bili pod iskljuivom kontrolom HDZ-a.

KAKO JE PODIJELJENA SDA-ova KVOTA

Budua zona utjecaja SBB-a i njenog lidera Fahrudina Radonia obuhvata nekih dvadesetak preduzea, agencija i direkcija, meu kojima se nalazi i pet pravih kapitalaca: BH Telecom, Energoinvest, Fabrika duhana Sarajevo, Razvojna banka Federacije BiH i Sarajevo osiguranje! Dogovorom Lagumdije i Radonia precizno su utvrene razmjere stranakog utjecaja u navedenim preduzeima. Primjerice, u BH Telecomu SBB bi imenovao direktora i tri nova lana uprave, dok bi SDP imenovao predsjednika Nadzornog odbora i tri lana uprave, to znai da bi kontrolni paket odluivanja (51 posto) u ovoj kompaniji imao SBB, no bez suglasnosti SDP-a ne bi mogao samostalno donijeti ni jednu krupniju odluku.

Nasuprot tome, SDP bi proirio kontrolu nad najvrednijim federalnim resursima kao to su Elektroprivreda BiH, JP Autoceste Federacije BiH, Agencija za privatizaciju FBiH, Agencija za bankarstvo, Union banka itd. U preduzeima, direkcijama i agencijama iz vlastite zone utjecaja SDP bi imao odluujuu utjecaj i za usvajanje odluka od stratekog interesa ne bi morao traiti suglasnost koalicionog partnera SBB-a.

U Elektroprivredi BiH, naprimjer, SDP bi imenovao direktora te etiri od ukupno est lanova uprave, dok bi SBB imenovao predsjednika Nadzornog odbora i dva lana uprave. Na identian nain podijeljeni su i hrvatski resursi, kao to su Elektroprivreda HZHB, HT Eronet, JP Ceste Federacije BiH, Aluminijski kombinat Mostar itd. Odluujuu vlast u ovim preduzeima, agencijama i direkcijama imali bi HDZ i HDZ 1990., uz minimalnu utjecaj SDP-a koji bi u navedenim preduzeima imenovao najvie jednog lana uprave ili nadzornog odbora.

PRIVATIZACIJA BH TELECOMA I FDS-a

Upueni tvrde da su Lagumdija i Radoni naelno dogovorili i prodaju dva kapitalna preduzea - BH Telecoma, u kojem Vlada FBiH ima 90 posto vlasnikih dionica, te Fabrike duhana Sarajevo, u kojoj Vlada FBiH ima manjinski vlasniki udio od oko 40 posto dionica. Rije je zapravo o staroj ideji koju je svojevremeno lansirao bivi federalni premijer Nedad Brankovi, zagovarajui ubrzani razvoj Federacije BiH. Brankovi je naime tvrdio da bi Federacija BiH na prodaji BH Telecoma i jo nekih preduzea u veinskom dravnom vlasnitvu, meu kojima je i FDS, mogla prikupiti solidan kapital od oko 3 milijarde KM i tim kapitalom pokrenuti ubrzanu izgradnju putne i eljeznike infrastrukture, to bi bio preduvjet za ubrzani ekonomski razvoj Federacije BiH.

Tadanji lider opozicije a sadanji lider pozicije Zlatko Lagumdija bio je najgorljiviji protivnik Brankovieve ideje i bit e zanimljivo uti Lagumdijine argumente kojima e pravdati prodaju BH Telecoma. Naravno, dogovor Lagumdije, Radonia, ovia i Ljubia ostat e mrto slovo na papiru ako Ustavni sud Federacije BiH potvrdi smjenu ministra Desnice Radivojevia i ako se u Vladi Federacije BiH zadri sadanja ravnotea nemoi dva zaraena bloka.

U suprotnom, ako Ustavni sud Federacije biH poniti odluku o smjeni ministra Radivojevia, SDP e imati veinu u Vladi Federacije BIH i krenut e u masovnu sjeu kadrova poraenog bloka, SDA, HSP i NS Radom za boljitak, ime e otvoriti put za novu preraspodjelu nacionalnih resursa.

(TIP/Slobodna Bosna/Autor: Asim Metiljevi) 


<br /><br /><br /><br />

17-09-2012 at 14:59 | Ukljui u odgovor
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

Sta smo drugo ocekivali. Borba za dobre fotelje.

[Edited by Dajdza on 29-09-2012 at 03:30 GMT]

29-09-2012 at 03:25 | Ukljui u odgovor
hurija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

Nije problem je li Zlatko Lagumdija mlad, pametan, strunjak u informatici. Znai u trendu je. Pitanje je ta je s njegovom partijom: tamo iza njega sjede uturumi.

Zdravko Grebo

30-09-2012 at 21:29 | Ukljui u odgovor
Black0ut
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 14-11-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 613
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

Tuzlarije bi trebale da budu servisni portal Tuzle i Tuzlaka o svakodnevnim desavanjima u gradu ali bi isto tako trebale drzati budno oko i ponasati se kriticki prema lokalnim politicarima.

Sve sto se fino desava treba objaviti i pohvaliti, ali isto tako ponekad treba postaviti neka provokativna pitanja radi interesa gradjana grada.

Nebrojeno puta je na Tuzlarijama objavljeno da se gradi trece jezero i da je otvoren novi park. Medjutim, zar ne bi bilo zanimljivo i korisno uraditi jedno objektivno istrazivanje na temu -zasto se svi ti projekti rade i otvaraju pred izbore i koliko je narodnih(nasih) para potroseno u svrhu SDP-ove kampanje? Zar ne bi bilo u interesu gradjana, pa i u interesu ovog portala, da se jedan takav tekst objavi ili da se barem potegne jedno takvo pitanje??

Svaka pristrasnost je kratkog daha. To smo vidjeli na primjeru potrosenog Bakira Hadziomerovica. Objektivnost se daleko vise isplati jer istina nema rok trajanja.

30-09-2012 at 21:35 | Ukljui u odgovor
usamljena
Nivo: Forumski doajen
ma boli me briga za sve

Registriran(a): 14-11-2011
Lokacija: gdje me vidis
Odgovori: 1976
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: SDP-ova predizborna prevara !!

citat:
MelMel wrote:

Grebo je meni jedan od rijetko normalnih ljudi. Uvijek sam ga rado citala.

Grebo jeste perspektivan,a L.Zlatko me razocarao skroz ja znam da ne glasam vise mozda za BOSS ili prekrizim listu ni za koga
06-10-2012 at 20:02 | Ukljui u odgovor
usamljena
Nivo: Forumski doajen
ma boli me briga za sve

Registriran(a): 14-11-2011
Lokacija: gdje me vidis
Odgovori: 1976
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: SDP-ova predizborna prevara !!

citat:
Dajdza wrote:
Sta smo drugo ocekivali. Borba za dobre fotelje.

[Edited by Dajdza on 29-09-2012 at 03:30 GMT]

samo da mi je znati koji belaj nas ceka,da se potsjetimo
06-10-2012 at 20:06 | Ukljui u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

Rasipa se tuzlanski ogranak SDP-a BiH, 40 lanova prelaze u Komievu stranku?!

21:11, 20 Mart, 2013

Lagumdija i Niki na hitnom sastanku Tuzli

Predsjednik SDP-a BiH, Zlatko Lagumdija i federalni premijer Nermin Niki hitno su krenuli put Tuzle kako bi pokuali smiriti pobunu u tuzlanskom ogranku ove politike partije. Naime, 40 vienijih lanova tuzlanskog SDP-a BiH vratilo je partijske knjiice i odluilo se na prelazak u novoformiranu Demokratsku frontu, stranku koju vodi eljko Komi.

Nakon ove vijesti, Lagumdija i Niki ostavili su sve svoje ranije preuzete obaveze i hitno otputovali u Tuzlu kako bi sredili stanje i pokuali zaustaviti daljnji odlazak nezadovoljnog lanstva. Lagumdija nakon sastanka nije htio davati izjave, okupljenim novinarima kazao je kako mora hitno u toalet, a neugodne dunosti pojanjavanja situacije novinarima koji su ekali ishod sastanka morao se prihvatiti Nermin Niki.

(Slobodna Bosna) 


<br /><br /><br /><br />

20-03-2013 at 22:38 | Ukljui u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

strategija: "Staljin"
taktika: "Sluajni Prolaznik"

...i aka mekinja...

21-03-2013 at 05:05 | Ukljui u odgovor
camac
Nivo: Forumski doajen
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Lokacija: Desert roads
Odgovori: 5224
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

mishevi napustaju brod kad tone, to je poznato svima.. ovaj komsicev obecava jos plovidbe, pa se mnogi sele pod njegova jedra.. tipicno za poklonike SDP-a, lagodnog zivota na racun obicnog naroda i sijaca ideja "mi imamo rjesenje", "idemo naprijed" itd.. budala ce bit ovaj Komsic, ako im da iole vece pozicije u svojoj stranci, jer ce isti upropastiti ideju koju prezentuje u ovoj demokratskoj froni.. bolje bi mu bilo da uzme nezaposlene a obrazovane ljude i sa njima gradi neku "cistu" stranku, temeljenu na moralnim vrijednostima, a ne na broju diploma i doktorata od fakulteta iz Bijeljine, Travnika, Banja Luke..

21-03-2013 at 07:35 | Ukljui u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

Inae,sdp vladaju drzavom 20 godina,otkako je demokratije i slobodnog trzista,razradili su poso,narocito a propos lagodnog zivota poklonika him u njiha...
nije ni njihovo maslo za ramazana,al obzirom s koje strane vjetar pue,ne zna covjek bil se smijo il plako...

21-03-2013 at 09:04 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 6
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: bibi, DinoMramor, I STA CEMO SAD, lekowi3049, maca83, panda
FORUM : Politika : SDP-ova predizborna prevara !! New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice