Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : SDP-ova predizborna prevara !!
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

Lagumdžija povjerio Radonèiæu BH Telecom, Energoinvest, Razvojnu banku, FDS i Sarajevo osiguranje!
8:45, 17 Septembar, 2012

Masovnu smjenu kadrova

Ako Ustavni sud Federacije BiH poništi odluku o smjeni ministra Desnice Radivojeviæa, SDP æe inicirati masovnu smjenu kadrova „poraženog” bloka i praraspodjelu najvažnijih ekonomskih resursa Federacije BiH meðu èlanicama nove parlamentarne veæine, SDP-a, SBB-a i da HDZ-a.

Buduæi da je definitivno propao pokušaj rekonstrukcije federalne Vlade, èetiri èlanice nove parlamentarne veæine u Federaciji BiH, SDP, SBB, HDZ i HDZ 1990., zaigrale su na jedinu preostalu kartu - Desnicu Radivojeviæa, èiji se „sluèaj” veæ neko vrijeme nalazi pred sudijama Ustavnog suda Federacije BiH. Povratkom Desnice Radivojeviæa u ministarsku fotelju, nova parlamentarna veæina zadobila bi odluèujuæu prevlast u federalnoj Vladi - 9 naspram 8 glasova - što bi bilo sasvim dovoljno za preraspodjelu ekonomskih, finansijskih i kadrovskih resursa Federacije BiH. Rijeè je, dakako, o kontroli javnih preduzeæa i kompanija u veæinskom vlasništvu države, kao i brojnim direkcijama i agencijama, neprivatiziranim bankama i osiguravajuæim društvima, u kojim se vrti silan novac, neuporedivo veæi od novca kojim izravno gospodari Vlada Federacije BiH. Ministri iz reda SDA, HSP i NS Radom za boljitak zadržali bi sadašnje resore u Vladi Federacije BiH, no svi važniji federalni ekonomski resursi bili bi u rukama novih koalicionih partnera -Zlatka Lagumdžije, Fahrudina Radonèiæa, Dragana Èoviæa i Bože Ljubiæa.

DEMAGOŠKA RASPODJELA „POSLA I ODGOVORNOSTI”

„Sluèaj Radivojeviæ” svojevrsna je ilustracija licemjernosti lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je nebrojeno puta ponovio mantru kako „SDP zanima raspodjela posla i odgovornosti a ne raspodjela izbornog plijena”. Šef SDP-a još nije otkrio kako je s Radonèiæem, Èoviæem i Ljubiæem „podijelio posao i odgovornost”, ali je poznato kako su novi koalicioni partneri namjerili podijeliti izborni plijen. Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, Lagumdžija i Radonèiæ precizno su utvrdili spisak „bošnjaèkih” ekonomskih resursa nad kojima æe dominantni utjecaj imati SDP odnosno SBB, a Lagumdžija i Èoviæ spisak „hrvatskih” resursa kojima æe gazdovati dva HDZ-a uz simboliènu participaciju SDP-a.

U novoj raspodjeli izbornog plijena najbolje je prošao Lagumdžija i njegov SDP, koji bi dodatno proširio postojeæe granice politièke kontrole nad federalnim ekonomskim resursima. Radonèiæ je naime pristao na ponudu Lagumndžije da SDA-ovu „kvotu utjecaja” podijele dvije stranke, SDP i SBB, u razmjeri 70:30 posto u korist SBB-a, dok je Èoviæ pristao da SDP zadobije djelimièan utjecaj i nad „hrvatskim” ekonomskim resursima koji su tradicionalno bili pod iskljuèivom kontrolom HDZ-a.

KAKO JE PODIJELJENA „SDA-ova KVOTA”

Buduæa zona utjecaja SBB-a i njenog lidera Fahrudina Radonèiæa obuhvata nekih dvadesetak preduzeæa, agencija i direkcija, meðu kojima se nalazi i pet pravih „kapitalaca”: BH Telecom, Energoinvest, Fabrika duhana Sarajevo, Razvojna banka Federacije BiH i Sarajevo osiguranje! Dogovorom Lagumdžije i Radonèiæa precizno su utvrðene razmjere stranaèkog utjecaja u navedenim preduzeæima. Primjerice, u BH Telecomu SBB bi imenovao direktora i tri nova èlana uprave, dok bi SDP imenovao predsjednika Nadzornog odbora i tri èlana uprave, što znaèi da bi kontrolni paket odluèivanja (51 posto) u ovoj kompaniji imao SBB, no bez suglasnosti SDP-a ne bi mogao samostalno donijeti ni jednu krupniju odluku.

Nasuprot tome, SDP bi proširio kontrolu nad najvrednijim federalnim resursima kao što su Elektroprivreda BiH, JP Autoceste Federacije BiH, Agencija za privatizaciju FBiH, Agencija za bankarstvo, Union banka itd. U preduzeæima, direkcijama i agencijama iz vlastite zone utjecaja SDP bi imao odluèujuæu utjecaj i za usvajanje odluka od strateškog interesa ne bi morao tražiti suglasnost koalicionog partnera SBB-a.

U Elektroprivredi BiH, naprimjer, SDP bi imenovao direktora te èetiri od ukupno šest èlanova uprave, dok bi SBB imenovao predsjednika Nadzornog odbora i dva èlana uprave. Na identièan naèin podijeljeni su i „hrvatski” resursi, kao što su Elektroprivreda HZHB, HT Eronet, JP Ceste Federacije BiH, Aluminijski kombinat Mostar itd. Odluèujuæu vlast u ovim preduzeæima, agencijama i direkcijama imali bi HDZ i HDZ 1990., uz minimalnu utjecaj SDP-a koji bi u navedenim preduzeæima imenovao najviše jednog èlana uprave ili nadzornog odbora.

PRIVATIZACIJA BH TELECOMA I FDS-a

Upuæeni tvrde da su Lagumdžija i Radonèiæ naèelno dogovorili i prodaju dva kapitalna preduzeæa - BH Telecoma, u kojem Vlada FBiH ima 90 posto vlasnièkih dionica, te Fabrike duhana Sarajevo, u kojoj Vlada FBiH ima manjinski vlasnièki udio od oko 40 posto dionica. Rijeè je zapravo o staroj ideji koju je svojevremeno lansirao bivši federalni premijer Nedžad Brankoviæ, zagovarajuæi „ubrzani razvoj Federacije BiH”. Brankoviæ je naime tvrdio da bi Federacija BiH na prodaji BH Telecoma i još nekih preduzeæa u veæinskom državnom vlasništvu, meðu kojima je i FDS, mogla prikupiti solidan kapital od oko 3 milijarde KM i tim kapitalom pokrenuti ubrzanu izgradnju putne i željeznièke infrastrukture, što bi bio preduvjet za ubrzani ekonomski razvoj Federacije BiH.

Tadašnji lider opozicije a sadašnji lider pozicije Zlatko Lagumdžija bio je najgorljiviji protivnik Brankoviæeve ideje i bit æe zanimljivo èuti Lagumdžijine argumente kojima æe pravdati prodaju BH Telecoma. Naravno, dogovor Lagumdžije, Radonèiæa, Èoviæa i Ljubiæa ostat æe mrto slovo na papiru ako Ustavni sud Federacije BiH potvrdi smjenu ministra Desnice Radivojeviæa i ako se u Vladi Federacije BiH zadrži sadašnja ravnoteža nemoæi dva zaraæena bloka.

U suprotnom, ako Ustavni sud Federacije biH poništi odluku o smjeni ministra Radivojeviæa, SDP æe imati veæinu u Vladi Federacije BIH i krenut æe u masovnu sjeèu kadrova „poraženog” bloka, SDA, HSP i NS Radom za boljitak, èime æe otvoriti put za novu preraspodjelu nacionalnih resursa.

(TIP/Slobodna Bosna/Autor: Asim Metiljeviæ) 


<br /><br /><br /><br />

17-09-2012 at 14:59 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

Sta smo drugo ocekivali. Borba za dobre fotelje.

[Edited by Dajdza on 29-09-2012 at 03:30 GMT]

29-09-2012 at 03:25 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

“Nije problem je li Zlatko Lagumdžija mlad, pametan, struènjak u informatici. Znaèi u trendu je. Pitanje je šta je s njegovom partijom: tamo iza njega sjede ðuturumi.”

Zdravko Grebo

30-09-2012 at 21:29 | Ukljuèi u odgovor
Black0ut
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 14-11-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 613
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

Tuzlarije bi trebale da budu servisni portal Tuzle i Tuzlaka o svakodnevnim desavanjima u gradu ali bi isto tako trebale drzati budno oko i ponasati se kriticki prema lokalnim politicarima.

Sve sto se fino desava treba objaviti i pohvaliti, ali isto tako ponekad treba postaviti neka provokativna pitanja radi interesa gradjana grada.

Nebrojeno puta je na Tuzlarijama objavljeno da se gradi trece jezero i da je otvoren novi park. Medjutim, zar ne bi bilo zanimljivo i korisno uraditi jedno objektivno istrazivanje na temu -zasto se svi ti projekti rade i otvaraju pred izbore i koliko je narodnih(nasih) para potroseno u svrhu SDP-ove kampanje? Zar ne bi bilo u interesu gradjana, pa i u interesu ovog portala, da se jedan takav tekst objavi ili da se barem potegne jedno takvo pitanje??

Svaka pristrasnost je kratkog daha. To smo vidjeli na primjeru potrosenog Bakira Hadziomerovica. Objektivnost se daleko vise isplati jer istina nema rok trajanja.

30-09-2012 at 21:35 | Ukljuèi u odgovor
usamljena
Nivo: Forumski doajen
ma boli me briga za sve

Registriran(a): 14-11-2011
Lokacija: gdje me vidis
Odgovori: 1976
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: SDP-ova predizborna prevara !!

citat:
MelMel wrote:

Grebo je meni jedan od rijetko normalnih ljudi. Uvijek sam ga rado citala.

Grebo jeste perspektivan,a L.Zlatko me razocarao skroz ja znam da ne glasam vise mozda za BOSS ili prekrizim listu ni za koga
06-10-2012 at 20:02 | Ukljuèi u odgovor
usamljena
Nivo: Forumski doajen
ma boli me briga za sve

Registriran(a): 14-11-2011
Lokacija: gdje me vidis
Odgovori: 1976
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: SDP-ova predizborna prevara !!

citat:
Dajdza wrote:
Sta smo drugo ocekivali. Borba za dobre fotelje.

[Edited by Dajdza on 29-09-2012 at 03:30 GMT]

samo da mi je znati koji belaj nas ceka,da se potsjetimo
06-10-2012 at 20:06 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

Rasipa se tuzlanski ogranak SDP-a BiH, 40 èlanova prelaze u Komšiæevu stranku?!

21:11, 20 Mart, 2013

Lagumdžija i Nikšiæ na hitnom sastanku Tuzli

Predsjednik SDP-a BiH, Zlatko Lagumdžija i federalni premijer Nermin Nikšiæ hitno su krenuli put Tuzle kako bi pokušali smiriti pobunu u tuzlanskom ogranku ove politièke partije. Naime, 40 viðenijih èlanova tuzlanskog SDP-a BiH vratilo je partijske knjižice i odluèilo se na prelazak u novoformiranu Demokratsku frontu, stranku koju vodi Željko Komšiæ.

Nakon ove vijesti, Lagumdžija i Nikšiæ ostavili su sve svoje ranije preuzete obaveze i hitno otputovali u Tuzlu kako bi „sredili” stanje i pokušali zaustaviti daljnji odlazak nezadovoljnog èlanstva. Lagumdžija nakon sastanka nije htio davati izjave, okupljenim novinarima kazao je kako „mora hitno u toalet”, a neugodne dužnosti pojašnjavanja situacije novinarima koji su èekali ishod sastanka morao se prihvatiti Nermin Nikšiæ.

(Slobodna Bosna) 


<br /><br /><br /><br />

20-03-2013 at 22:38 | Ukljuèi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!





strategija: "Staljin"
taktika: "Sluèajni Prolaznik"

...i šaka mekinja...

21-03-2013 at 05:05 | Ukljuèi u odgovor
camac
Nivo: Forumski doajen
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Lokacija: Desert roads
Odgovori: 5224
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

mishevi napustaju brod kad tone, to je poznato svima.. ovaj komsicev obecava jos plovidbe, pa se mnogi sele pod njegova jedra.. tipicno za poklonike SDP-a, lagodnog zivota na racun obicnog naroda i sijaca ideja "mi imamo rjesenje", "idemo naprijed" itd.. budala ce bit ovaj Komsic, ako im da iole vece pozicije u svojoj stranci, jer ce isti upropastiti ideju koju prezentuje u ovoj demokratskoj froni.. bolje bi mu bilo da uzme nezaposlene a obrazovane ljude i sa njima gradi neku "cistu" stranku, temeljenu na moralnim vrijednostima, a ne na broju diploma i doktorata od fakulteta iz Bijeljine, Travnika, Banja Luke..

21-03-2013 at 07:35 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SDP-ova predizborna prevara !!

Inaèe,sdp vladaju drzavom 20 godina,otkako je demokratije i slobodnog trzista,razradili su poso,narocito a propos lagodnog zivota poklonika him u njiha...
nije ni njihovo maslo za ramazana,al obzirom s koje strane vjetar puše,ne zna covjek bil se smijo il plako...

21-03-2013 at 09:04 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 27
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Politika : SDP-ova predizborna prevara !! New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice