Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Sufler Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 11-11-2006 Lokacija: Tuzla Odgovori: 1694 IP: Maskiran
|
Re: SEVDAH - pjesma slavensko-orijentalalnih kutura
U BiH je sevdalinka bosanska gradska pjesma koja se pjeva onako kako su to èinili Himzo POlovina, Safet Isoviæ, Zaim Imamoviæ, Zekerijah Ðeziæ, Beba Selimoviæ, Zehra Deoviæ, Zora Dubljeviæ, Emina Zeèaj...
Kafanske varijante i hibridi u koje ubrajam i Mostar Sevdah Reunion nisu po mom mišljenju prave bosanskohercegovaèke sevdalinke.
Nažalost danas nema pjevaèa kao što su gorepomenuti koji su bili školovani i educirani za umjetnièko donošenje pjesme. Omer Pobriæ nešto pokupava s Institutom, ali vrlo èesto pjesme koje snimaju današnji pjevaèi zvuèe kao zavijanje izvitoperene vinilske ploèe na 78 obrtaja.
Ipak dok je snimaka poput ove pjesme kooju je napisao pokojni Jozo Penava u saradnji s rahmetli Zaimom Imamoviæem, a pjeva je veliki rahmetli Safet Isoviæ, imaæemo prilike sjetiti se šta su sevdalinke i kako se pjevaju:
http://www.youtube.com/watch?v=tY7ZyPoqByE&NR=1
|
04-09-2007 at 23:26 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Lion_1 Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 15-03-2003 Lokacija: Tuzla pored Dubrava. Odgovori: 2221 IP: Maskiran
|
Re: SEVDAH - pjesma slavensko-orijentalalnih kutura
"…Jednog aprilskog jutra, zapravo zore, 1946. godine probudio me neki nepoznati ritmicki zvuk i pjesma. Bilo je to cudno pjevanje DUBOKO LJUDSKO, NEKAKO DREVNO I ISKONSKO, A BLISKO I DRAGO u isto vrijeme. Pogledao sam kroz prozor i ugledao nekoliko seoskih kola: i na njima svatovi, u bijelim i sarenim zivopisnim nosnjama. Neki brkajlija sa crvenim omotacem oko glave lupao je sa puno smisla za ritam u tupan od govedje koze, a pjesma se orila, budeci gradjane iz njihovog posljednjeg jutarnjeg sna: Sta u dvoru zubor stoji, sta ono vele? Hej, ono majka sina zeni, pa se vesele! Svak se tome radovase, majka najvise… Taj mali, ali vrlo impresivan dogadjaj vratio me u carstvo djetinjstva, u svijet njegovih carolija, u dane kad se sve gleda rasirenim ocima. Prisjetio sam se mnogih pjesama koje su pjevale moja majka, sestra, strina, moje komsinice: Duda, Dzevahira, Bosiljka… Znao sam da su to pjesme primitivnog izraza, ali istinite i jos zive, nenatrunjene jednom kvazicivilizacijom, interesantne i lijepe. …ZAVOLIO SAM SEVDALINKU. Ona mi je vratila ljubav prema vrijednostima, koje sam nepromisljeno, ali i opravdano bio zagubio. Lirska narodna pjesma je jos interesantnija. Njen glas nam dolazi iz dubine prastarog, drevnog i neshvatljivog. I bas zahvaljujuci toj pjesmi mozemo da osjetimo duh i dah drevnosti, mozemo da predocimo sebi odnose iz patrijahalne sredine kao i nacin zivota i misljenja kakav je bio davno i jucer. Danas je ta pjesma, manje-vise, sa sebe zbacila svoje utilitaristicke primjese i BLISTA CISTA KAO BISER koji smo izvadili iz skoljke sa dna tajanstvenog mora. Njen izraz je precizan, koncizan, blizak. On i danas moze da bude uzoran. On je u stanju da poluci takve ekspresije da poetske igre modernih pisaca, nasih savremenika, mogu da nam izgledaju manje uspjele, isforsirane, nevjeste, ako ih uporedimo s nekim nasim pjesmama, zagonetkama i poslovicama." (Mehmedalija-Mak Dizdar: Izabrana djela. Knjiga III. Sarajevo, 1981.)
|
05-09-2007 at 14:58 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|