Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Izvodi iz stampe
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

SRPSKA glumica Sonja Saviæ, koja je juèer preminula u 47. godini života, prije nekoliko mjeseci dala je svoj posljednji intervju tabloidu Kurir u kojem je progovorila o svojoj navodnoj ovisnosti o drogi.
Saviæ je u tom razgovoru otkrila zašto je dugo nije bilo u srpskom filmu, ali, kako kaže, to nije imalo nikakve veze s drogom. "Moja najveæa želja je da radim èiste glave i èistog srca. Kamera sve vidi - kome je žuta ili bijela koža, a tko ima bore oko oèiju", rekla je Saviæ i istaknula da je drogu konzumirala samo u društvu u kojem se ona konzumira uz alkohol.
"Nisam konzumirala drogu, osim u društvu u kojem se konzumirala uz alkohol. Jedino me kanabis može pomaknuti u neke više sfere i da me otvori za slavljenièko osjeæanje ovog bijednog i jadnog svijeta. Ovdje se smeæe od droge gura kao narkotièki trend. Ambrozije su se koristile za ceremonije u starim civilizacijama za najviše aristokratske redove", govori Sonja Saviæ i dodaje:
"Za drogu treba para. Pogledajte tko je žut, a tko bijel. To piše na licu svakog narkomana, ali ljudi vole slušati policiju. Narkomanija je širom Srbije projektirana za vrijeme rata. Donijeli su je vikend-ratnici. Njima je droga davana da bi zaboravili na strah i jurišali. Ali, po povratku u grad, oni su drogu poèeli dilati. Javna je tajna da je devedesetih godina država proizvodila heroin i masovno ga prodavala. Djeca propalih vojnika i milicajaca su nam prodavala benzin i heroin. Vrijeme je za hajduèiju i to mentalno-astralnu", prièala je tada pokojna srpska glumica.
Sonja, prema vlastitom priznanju, nije bila bard poput Pavla Vuisiæa ili Zorana Radmiloviæa kojima je boemština stajala. Oni su mogli na scenu izaæi pijani i savršeno odraditi svoje uloge, ali za nju alkohol nije dolazio u obzir dok je radila na predstavi, iako bi se nakon nje voljela opustiti uz crno pivo.
"Ali, kad bih rekla: pustite me da budem haj na marihuani, ne bi mi dozvolili! Da duvam prije predstave pa da padnem sa stolice! To ne dolazi u obzir!"
 


Sve je super i sve je za 5!
26-09-2008 at 00:14 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Intervju Dana: Raif Dizdareviæ



Dodik me strašno podsjeæa na Miloševiæa

U Bosni i Hercegovini od nekadašnjeg jugoslavenskog ministra vanjskih poslova i predsjednika Predsjedništva BiH ne postoji kompetentnija osoba za analiziranje meðunarodne politike i njenog utjecaja na našu zemlju i region. Raif Dizdareviæ za Dane govori o Rusiji, NATO-u, nepostojanju bh. strategije vanjskih odnosa i diletantima koji se njome bave, ali i o Miloradu Dodiku, OHR-u, Deklaraciji SDA...



Nino Marièiæ
Raif Dizdareviæ: "Orijentacija politike koju personificira Milorad Dodik jeste secesija i to se konstantno sprovodi"
DANI: Gospodine Dizdareviæu, kako gledate na politiku i postupke premijera Republike Srpske Milorada Dodika?

DIZDAREVIÆ: Mene Dodik strašno podsjeæa na Miloševiæa, s kojim sam kuburio kad sam bio u Predsjedništvu SFRJ. Siledžija je kao i on. Hoæe apsolutnu vlast kao i on. Inati se i prkosi strancima kao i on, pri èemu valja znati da meðunarodnoj zajednici ne smeta što kod njega nema demokratije. No, valja znati i da se tako uvijek doðe do neke taèke kad krene urušavanje. Ta su urušavanja jako brza i radikalna. I to æe se dogoditi. Za takve situacije ja se obièno prisjetim mudrosti iz jednog filma - Delta, koji govori o Popovu polju i u kome glavni junak, za potpuno bezizlazje i užase koje donose prolasci razlièitih vojski, mudro kaže: i ovo æe se zvati lani. Dakle, mnogo toga što se sad dogaða zvat æe se lani, ali valja doæi do toga.

DANI: To je moje pitanje: kad? Šta bi mogla biti ta taèka kada je Dodik u pitanju?

DIZDAREVIÆ: Mislim da ta taèka neæe doæi brzo, jer je on uspostavio apsolutnu vlast. O kakvom metodu govorimo najbolje ilustrira njegov predizborni govor u Skender-Vakufu koji su u prošlom broju Dani objavili, gdje on direktno ljudima prijeti: ili æete izabrati SNSD ili neæete imati ništa. Ali èini mi se da polako narasta tiho nezadovoljstvo koje se ne smije javno ispoljiti, ali koje æe, kad se akumulira, negdje progovoriti i tada može doæi do ozbiljnih lomova. Naravno, to je sada, moram da kažem, pitanje odnosa u èitavoj regiji.

DANI: Molim Vas, da li se Vi sjeæate kraja osamdesetih godina, kada je jednog dana u jednim jugoslavenskim dnevnim novinama objavljena analiza CIA-e, u kojoj je stajalo da æe se Jugoslavija ubrzo raspasti? Vjerujete li u moguænost po kojoj bi nas ubrzo mogao iznenaditi istovjetan tekst u kojem bi se umjesto Jugoslavije govorilo o Bosni i Hercegovini?

DIZDAREVIÆ: Ja sam jako zabrinut i zaista mislim da postoje neke realne opasnosti za BiH. Na kraju krajeva, kakvo je stanje sada u Bosni? Orijentacija politike koju personificira Milorad Dodik jeste secesija i to se konstantno sprovodi na naèin da Republika Srpska priskrbi u maksimalno moguæoj mjeri što više državnih atributa. Ta je politika veæ uèinila da se Republika Srpska u velikoj mjeri izdvojila ili separirala unutar Bosne i Hercegovine, do te mjere da ponekad drži èitavu Bosnu kao taoca te politike, jer od te politike zavisi hoæe li biti nekakvog dogovora ili pomaka. To je zapravo strategija graðenja pozicije Republike Srpske da, ako ne danas, onda sutra ili prekosutra može da se izbori za samostalnu državu, da se rasturi BiH, pri èemu ima u sebi jedan takav naboj i takvu opasnost od razlièitih posljedica da je to èisti avanturizam. Naravno, ceh æe platiti i Srbi, što se èesto zaboravlja. To jeste antibosanska politika, ali po mom dubokom uvjerenju, to je i antisrpska politika. Jer, politika Miloševiæa s nastavljaèem Koštunicom je stvorila u svijetu jedan krajnje negativan dojam o srpskom narodu. To isto radi Dodik, on nastavlja s užasnom nacionalistièkom indoktrinacijom, s mržnjom. Sarajevo, doduše, ne ostaje dužno, tako da to ne može proæi bez teških posljedica. Sad je tu i pitanje koje se tièe vanjske politike BiH - stanje u regiji i šta sad BiH da radi? Mislim da BiH nema razraðenu strategiju i naèin ostvarivanja vanjskopolitièke strategije prema onome što je njen položaj i njen interes.

DANI: Najnovija kriza u Predsjedništvu BiH u vezi je s tekuæim zasjedanjem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj æe se raspravljati o zahtjevu Srbije da se Meðunarodni sud pravde izjasni o proglašenju nezavisnosti Kosova. Èlan Predsjedništva BiH Nebojša Radmanoviæ je predložio da BiH podrži taj zahtjev, ali to druga dvojica èlanova Predsjedništva BiH nisu prihvatili. Kakav je stav, po Vama, trebalo da zauzme Predsjedništvo BiH?

DIZDAREVIÆ: Po mom mišljenju, Bosna i Hercegovina ne bi trebala da se izjašnjava, jer mi moramo voditi raèuna o sebi. I drugi vode raèuna o sebi, a ne o nama. Nama ne treba nikakav novi benzin za gašenje vatri koje gore u BiH, a izjašnjavanje - bilo za, bilo protiv - faktor je nekog daljnjeg zavaðanja i produbljivanja svaða ovdje. Od poèetka sam mislio da BiH, kad je rijeè o Kosovu, treba da ostavi da Kosovo rješavaju oni èije je Kosovo i koji su došli u sukob s Kosovom, i oni koji su stvorili stanje da je Kosovo faktièki ostalo van Srbije. Ima još nešto: svaka država u svojoj vanjskoj politici, u svojoj strategiji vanjske politike, ima neke prioritete na koje se usredsreðuje kad je rijeè o stanju odnosa prema drugim zemljama. Uvijek su na prvom mjestu susjedi, a ja to ne vidim kao apsolutni prioritet vanjske politike BiH.

DANI: Nisu li meðudržavni odnosi sa Srbijom talac kaprica Harisa Silajdžiæa? Slažete li se s ocjenom da je, i pored svih poznatih okolnosti, postojalo i postoji puno više prostora za saradnju sa Srbijom, koja je praktièno prepuštena iskljuèivo Dodiku i Republici Srpskoj?

DIZDAREVIÆ: Nije iskorišten prostor koji je postojao i koji je sada nešto malo bolji nego što je bio. Za mene je recimo zanimljivo pitanje: kakav može biti interes BiH da odnosi sa Srbijom, odakle smo imali toliko muka, ali i gdje imamo i toliko interesa, stoje zakovani? Saradnjom se prevazilaze problemi, saradnjom se potiskuju još uvijek žive velikosprske aspiracije odreðenih krugova u Srbiji prema BiH. Dakle, da li treba prepuštati taj prostor ili ga koristiti, šta je interes BiH? Je li interes BiH da se odnosi razvijaju samo na relaciji Beograd - Banja Luka i da se zloupotrebljava odredba Dejtonskog sporazuma o posebnim odnosima? BiH godinu dana nema ambasadora u Srbiji. Postoje uzusi u meðunarodnim odnosima: ako na agreman dugo nema pozitivnog odgovora, znaèi da postoji neki razlog što zemlja kojoj nudite ambasadora neæe da ga primi. Onda se taj zahtjev povuèe, napravi pauza i traži agreman za novoga. BiH godinu dana èeka agreman! Godinu dana se ustvari tjera inat! Ja, naravno, tu vidim kao glavnog krivca onoga ko je predložio ambasadora...

DANI: Harisa Silajdžiæa.

DIZDAREVIÆ: ...Onoga ko je predložio ambasadora i ko tjera inat na štetu interesa BiH. Mi s Hrvatskom imamo relativno dobre odnose, ali postoji šuma problema koji nisu riješeni, od nekih graniènih do ogromnih imovinskih. Koja je aktivnost BiH da se ta pitanja rješavaju i da s Hrvatskom koristimo prostor za veæu saradnju, jer je to i naš i hrvatski interes?!

DANI: Vi ste u dugoj diplomatsko-državnièkoj karijeri više puta bili uèesnik zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, pa Vas zato pitam: kakav utisak ostavlja u svijetu naša država u svjetlu èinjenice da èlan Predsjedništva Radmanoviæ veæ drugu godinu šalje pisma Ujedinjenim nacijama u kojima osporava legitimitet svojim kolegama, prvo Komšiæu, a onda Silajdžiæu?

DIZDAREVIÆ: Možete misliti šta svijet misli o nama kad se tako ponašamo! Mi radimo protiv sebe i javno. Juèer me jedan èovjek pitao povodom tog dopisivanja i upotrijebio nevjerovatan izraz: "Molim te, Raife, reci mi šta je ovo kokošarenje s dopisivanjem oko Ujedinjenih nacija?" Moram da kažem da je to nešto krajnje neprihvatljivo, sa svake strane. Ne može neko ko ide da predstavlja BiH iæi s neèim što nije dogovoren stav. Valjda postoji neki dogovor, na kraju krajeva, ima toliko pitanja u svijetu za koja smo zainteresirani da možemo o njima govoriti, a da ne idemo s našim problemima, koje svijet ne razumije. Svijet æe se samo zgražavati i imati sve manje interesa da s nama saraðuje, sve æe nas manje razumjeti. Ovo što se dogaða je ispod svakog dostojanstva i zaista ne mogu reæi ništa dobro ni o jednom ni o drugom postupku.

DANI: Imate ogromno diplomatsko-državnièko iskustvo iz perioda Hladnog rata. Sve èešæe se govori o njegovom obnavljanju. Slažete li se s tim procjenama?

DIZDAREVIÆ: Trenutno je svjetska scena optereæena jako velikim problemima. Prestao je Hladni rat, nestao je SSSR, nestao je Varšavski pakt, konfrontacija je prestala i pretvorila se u jedan period pregovaranja i nekog dogovaranja. Naravno, nije prestala borba za sferu utjecaja, a nastalo je stanje u kome je ostala jedna supersila koja je u velikoj mjeri imala poziciju nekoga ko diktira meðunarodne odnose u mnogim pitanjima. Osam godina Busha je pokazalo do èega to dovodi. Rusija se u meðuvremenu vratila na meðunarodnu scenu kao snaga koja raspolaže svim onim što èini jednu zemlju velikom silom, od ekonomske konsolidacije do vojne i konsolidacije prisustvovanja svemu onome što se dogaða u meðunarodnim odnosima. Mislim da je to pozitivna èinjenica i da je jako dobro što se Rusija tako vratila, ali kad to ne prelazi u neke pretenzije da se nameæe drugima ili kad ne prelazi granicu koja znaèi podršku onome što je negativno ako je u interesu Rusije. Ja tu mislim i na ovo miješanje i prisustvo na Balkanu, jer Rusija je podržavala Koštunicu do juèer.

DANI: Podržavala je Miloševiæa, pa Koštunicu.

DIZDAREVIÆ: Miloševiæa, pa Koštunicu, pa Dodika.

DANI: Karadžiæa, pa Dodika.

DIZDAREVIÆ: Pa se onda kod tih ljudi, ukljuèujuæi Dodika, stvorilo uvjerenje da maltene Rusija ne može da spava od brige hoæe li proæi ono što Dodik želi. To je jedna iluzija jer se Rusija rukovodi svojim interesima.

DANI: Ali, ne možete negirati èinjenicu da je Rusija od poèetka krize u bivšoj Jugoslaviji imala vrlo jednostran pristup podržavanja Srbije, odnosno srpskih lidera u BiH. No, zanima me da li bi BiH mogla svojom diplomatskom aktivnošæu utjecati na odnos Rusije prema našoj državi i njenu podršku Dodikovom rušilaèkom pohodu na BiH? Danas, praktièno, samo Republika Srpska ima stvarne odnose s Rusijom.

DIZDAREVIÆ: Mislim da odnose BiH s drugim državama ne treba prepuštati regijama, ni Federaciji ni Republici Srpskoj. Drugo, u svijetu diplomacije i svijetu meðunarodnih odnosa, kad su odnosi meðu državama loši, kad su zaoštreni do taèke usijanja, uvijek se nalaze kanali putem kojih se vrši razmjena mišljenja, vode pregovori, nalaze neka rješenja. Tako se smanjuju tenzije. BiH ima veliki interes da saraðuje s Rusijom. I ne treba to prepustiti nikom drugom. Država BiH mora imati politiku ostvarivanja svojih interesa sa svim faktorima velikog utjecaja u meðunarodnim odnosima. Ne može biti posmatraè i ne èiniti ništa. Pogledajte, molim vas, ovo: ja sam nekidan vidio na TV-u da je u Sarajevu bio potpredsjednik kineske vlade. Ostao sam zapanjen koliko je malo pažnje poklonjeno èinjenici da je ovdje tako visoki funkcioner velike Kine! A, molim vas lijepo, doðe neki naèelnik nekog odjeljenja neke zapadnoevropske zemlje ili Amerike i prima ga èitavo Predsjedništvo. To samo govori o tome kako BiH niti ima vanjskopolitièku strategiju niti ima elementarni osjeæaj za meðunarodne odnose i komunikaciju.

DANI: Kako gledate na èinjenicu da se vanjska politika naše zemlje, koju kreiraju Silajdžiæ i ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, bazira prije svega, skoro iskljuèivo, na oèekivanju amerièke podrške?

DIZDAREVIÆ: Politika koja traži od stranog faktora da obavlja ono što ona i ne pokušava obaviti u svojoj zemlji veoma je pogrešna. Ne možete svoju inertnost, svoju jalovost u graðenju politièkih odnosa, zamijeniti time što æete stalno uspostavljati zahtjeve nekom stranom faktoru da rješava i radi ono što ti ne radiš, a treba da radiš. Ja mislim da je velika iluzija oèekivati da æe bilo ko uraditi naš posao. Nama, naravno, trebaju jako dobri odnosi s Amerikom, ali nam ne treba iluzija da æe Amerika uraditi ono što mi mislimo da nam treba. Amerika æe raditi shodno svojim interesima. Ona je dosta uradila za BiH, ali iz toga ne treba izvoditi pogrešne zakljuèke. S druge strane, mi hoæemo u Evropu, govorimo o evropskom putu. Doduše, o tom evropskom putu se ovdje takoðer govori s mnogo iluzija, jer se misli da mi veæ imamo propusnicu. Potpisali smo Sporazum, a uopæe se ne razmišlja o tome da taj put znaèi reforme stanja u BiH, a na takve reforme ovdje nisu spremni i pravi sudari tek predstoje.

DANI: Da li je onda moguæe gašenje Ureda visokog predstavnika s ovakvim vlastima, s ovakvim stanjem u Bosni, s ovakvim stanjem u regiji, s ovakvom situacijom u svijetu?

DIZDAREVIÆ: Ja mislim - ne, iako ne mislim dobro o tome kako se sada ponaša OHR.

DANI: Šta zamjerate OHR-u?

DIZDAREVIÆ: Prvo, to što se ovdje dogaðaju stvari koje ugrožavaju opstanak Bosne i Hercegovine i dovodi u pitanje njen opstanak, a samim tim i ostvarivanje Dejtonskog sporazuma. OHR je instaliran Dejtonskim sporazumom da se stara i doprinosi da taj Dejtonski sporazum bude u cjelini primijenjen i poštovan. Ja moram reæi da ponekad mislim da postoje razlièiti kriteriji - s jedne se strane šuti o stvarima koje dovode u pitanje najvitalnije interese ove zemlje, dok se s druge strane...

DANI: ...Uspostavlja nasilna simetrija?

DIZDAREVIÆ: ...Uspostavlja se simetrija koja daje hranu onima što postavljaju pitanje da li je taj OHR uopæe potreban. Znaju da OHR u funkciji kakva je utvrðena Daytonom i kasnije dopunjavana ima smisao i potrebu iz razloga što su odnosi u BiH do te mjere zategnuti, što su podjele toliko izražene i što je nesposobnost vladajuæe koalicije totalna. Zbog toga je potrebna pomoæ meðunarodne zajednice putem OHR-a.

DANI: Kako gledate na zakljuèke Deklaracije koju je usvojila SDA povodom gašenja OHR-a, tj. insistiranja na praktiènom poništenju Dejtonskog sporazuma i vraæanja na Ustav RBiH?

DIZDAREVIÆ: Mislim da je zakašnjela. U onom dijelu u kojem insistira na dosljednom sprovoðenju Dejtonskog sporazuma, gdje do sada nije sprovoðen, ona ima neki svoj rezon, ali kraj u kome stoji da æe se vratiti Ustav RBiH mislim da samo šteti onome što je zdravo u tom zahtjevu. Na kraju krajeva, za nas je bitno da bar nešto donosi korist BiH, bez obzira od koga potièe.





NATO



Opasna strategija


- Strategija NATO-a je kretanje prema istoku i ostvarivanje utjecaja u zemljama koje okružuju Rusiju. Šta to znaèi, do èega može da dovede politika koja ide za ograðivanjem jedne zemlje? Zar moram da kažem da mislim da to ne može voditi razumijevanju, popuštanju tenzija i širenju saradnje? To govorim na primjeru Gruzije, jer je jedna avantura gruzijskog predsjednika još i dobrodošla Rusiji i najedanput je do te mjere poèela da pali neke, mislili smo, ugašene vatre: sada imate amerièke brodove na baltièkim i crnomorskim obalama, imate ruske brodove i avione koji su u Venezueli!? To je igra vatrom. Bio sam zaista zaèuðen kad sam èitao izjavu generalnog sekretara NATO-a kada je bio u posjeti Gruziji, pa je poslije, kad se vratio u Bruxelles, reterirao. A onda je pitanje šta je iza ovoga što mi vidimo u Gruziji. Je li to neki mostobran prema Iranu i vrlo opasna tendencija koja postoji veæ duže vremena kad je rijeè o Iranu? I, naravno, o putevima naftovoda, onim koji idu preko Gruzije i preko Kavkaza. Ja se ne èudim što Rusija nastoji da u podruèjima koja su nekada bila u okviru Sovjetskog saveza ostvaruje nekakav svoj utjecaj i interes u tom nadmetanju ko æe pokriti koji prostor. Sad su aktuelna pitanja Ukrajine i Gruzije: Ukrajina je bila dio Rusije i Rusija mora biti osjetljiva hoæe li Ukrajina biti u nekom vojnom savezu s ogromnom ruskom manjinom, s ogromnim viševjekovnim vezama, i razumijem interes Rusije da bude zabrinuta, kao što je normalno da bude zabrinuta Kavkazom, na kome i ona vodi jednu lošu politiku, poput one u Èeèeniji... Kavkaz je zapaljiva oblast i tamo se dugo, dugo pokušavaju ugasiti neki požari: carska Rusija je znala po 50 godina potrošiti da smiri jedan prostor na Kavkazu.



26-09-2008 at 12:11 | Ukljuèi u odgovor
Nora
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-04-2005
Odgovori: 2465
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

citat:
Nora wrote:
...a pazite ovo:
e-novine:

Goran BregoviæObjavljeno: Uto, 23. 09. 2008. 00:36 MALI LJUDI – VELIKI ZLOÈINCI
Serbian folk singer Goran Bregoviæ, kako su ga prozvali na gostovanju u Tirani 2006. godine

On je samo jedan od malih politièara koji se našao u središtu povijesnih zbivanja. Oni nisu bili Tito! Jadni ljudi. Našli su se u središtu situacije koju nisu mogli svladati.Nekadašnji voða Bijelog dugmeta, Sarajlija, autor i višestruki preraðivaè svojih i tuðih pesama pruža svoje viðenje ratnog zloèinca Radovana Karadžiæa australskom dnevniku The Sidney Morning Herald, Jutarnji list, 23. septembar 2008.
--------------------------------------
ehet..sta li je jos naklepeto ne znam, ali za mene je on davno i reko i ucinio "dovoljno...bas mi je drago da se samo dalje ovako ug***ava, valjda ce jos poneko skontati ovog muzicara sto ga politika lafo uopste ne interesuje

-------------------------------------------
...malo opsirnije.

Goran Bregoviæ
´Da nije bilo rata, Karadžiæ bi ostao pjesnik´
Povodom velikog koncerta Gorana Bregoviæa i njegovog Orkestra za vjenèanje i sahrane u sidnejskoj operi slijedeæeg mjeseca, slavni balkanski muzièar dao je veliki intervju za australski list The Sydney Morning Herald.
Pored isticanja svojih velikih strasti - muzike i alkohola, Bregoviæ je progovorio i o Balkanu, ratu u BiH, liènosti Josipa Broza Tita, a spomenuo je i ratnog zloèinca Radovana Karadžiæa.

Novi album Gorana Bregoviæa, simboliènog naziva "Alcohol", ima dva dijela. Prvi dio zove se "Rakia", a drugi "Champagne".

"Moja muzika je muzika za alkohol. U mojim ugovorima stoji da moram imati alkohol na sceni. To je dio mene. Jack Daniels je dio mene", rekao je Bregoviæ novinarki SMH-a.

Australijanci, dobro upoznati sa balkanskom historijom i krvavim dešavanjima s poèetka 90-ih godina, nisu zaobišli vjeènu temu balkanskog sukoba. Na pitanje o tome šta misli o hapšenju zloèinca Radovana Karadžiæa, muzièar se nije ustruèavao dati opširan odgovor.

"U ratu se najbolje vidi ko je anðeo, a ko ðavo. Da nije bilo rata, on bi ostao jedan pjesnik, psihijatar, kao što je bio i dotad", rekao je.

"To su bili mali ljudi i politièari u središtu velikih historijskih dogaðanja. Jadni ljudi. On nije bio Tito da se mogao nositi s tom situacijom."

Zaprepaštena novinarka SMH-a nakon Bregoviæevih navoda, napisala je samo:

"Jadni ljudi? Tako on definiše èovjeka èije ruke su zaprljane krvlju desetina hiljada ljudi. Da li je moguæe da sam ja promašila kontekst ili je ovo još jedno uvrnuto tumaèenje balkanskog horora 90-ih?"
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080923007
27-09-2008 at 13:31 | Ukljuèi u odgovor
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim




IAKO su proroèanske rijeèi "Treæi svjetski rat æe zapoèeti 2010. godine" izašle iz usta slijepe starice iz Bugarske, mnogi su se zbog njih zabrinuli.
Izrekla ih je, naime, Vangelia Gušterova, poznatija kao Baba Vanga, iscjeliteljica i vidovnjakinja, koja je za svog života prorekla brojne katastrofe, meðu kojima su i poèetak Drugog svjetskog rata, potonuæe ruske nuklearne podmornice Kursk te napad na Svjetski trgovaèki centar (WTC).
Gušterova je navela kako æe Treæi svjetski rat zapoèeti nakon pokušaja atentata na èetiri državnika i nakon sukoba u Hindustanu, 2010. godine. Vanga je predvidjela i sukobe u Gruziji pa su se mnogi zabrinuli zbog veæ zaboravljenog proroèanstva.
Naime, Vanga je umrla još 11. kolovoza 1996. godine. Predvidjela je èak i toèan datum svoje smrti, a rekla je i kako je njena "nasljednica" 10-godišnja slijepa djevojèica iz Francuske, za koju æe se uskoro proèuti.
Kad je 1980. godine, Vanga izrekla ove rijeèi: "Krajem stoljeæa, i kolovozu 1999. ili 2000. godine, Kursk æe prekriti voda i cijeli svijet æe plakati nad tim", svi su njeno proroèanstvo smatrali ludošæu, jer su mislili da se odnosi na grad. Kad je u kolovozu 2000. godine, podmornica Kursk potonula, Vangine rijeèi su itekako imale smisla.
"Amerièki blizanci æe pasti nakon što ih napadnu èeliène ptice"
1989. godine, slijepa starica je rekla: "Strava, strava. Amerièki blizanci æe pasti nakon što ih napadnu èeliène ptice. Vukovi æe zavijati u grmlju, nevina krv æe biti prolivena". Kao što je Vanga i predvidjela, 11. rujna 2001. godine, tornjevi WTC-a, popularni "blizanci", sravnjeni su sa zemljom u teroristièkom napadu. Amerièki predsjednik je u vrijeme napada bio George Bush, što objašnjava grmlje (eng. bush, op.a.) u proroèanstvu.
Vanga je za svog života predvidjela i perestrojku u SSSR-u te smrti princeze Diane. Kruže prièe o tome kako ju je u vrijeme Drugog svjetskog rata posjetio Hitler te kako je iz njene kuæe izašao vidno uzrujan pa se nagaða da mu je prorekla njegov neslavni kraj.
Vangelia Pandeva Dimitrova, nakon udaje Vangelia Gušterova, roðena je 3. listopada 1911. godine u Strumici, u Makedoniji. U Bugarskoj je živjela od 1942. godine. Vid je izgubila kao 12-godišnja djevojèica, kad ju je doslovce odnio tornado. Pronašli su je zatrpanu prašinom i kamenjem, s oèima punim pijeska. Proricati je poèela kao 16-godišnjakinja, a njene vidovnjaèke sposobnosti su, kad je postala 30-godišnjakinja, došle u punu snagu.
Tvrdila je da njezine paranormalne sposobnosti imaju veze s nevidljivim biæima, koja joj šalju informacije o prostoru i vremenu. Prorekla je i kako æe ljudi, tek za otprilike 200 godina, uspostaviti vezu s izvanzemaljcima, iako mnogi od njih veæ godinama žive na Zemlji. Dolaze s planeta koji se zove Vamfim i "treæi je planet od Zemlje".
 


Sve je super i sve je za 5!
28-09-2008 at 23:28 | Ukljuèi u odgovor
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

LIJEÈNICA Svjetlana Kapetanoviæ pod istragom je sarajevskog kantonalnog tužiteljstva, zbog osnovane sumnje da je, iz za sada nepoznatih razloga, mijenjala krvne grupe trudnica koje su bile njene pacijentice. Vijest o uhiæenju lijeènice koja je radla u Zavodu za transfuzijsku medicinu u Sarajevu, potvrðena je iz službenih izvora. Takoðer, potvrðeno je kako nitko, na svu sreæu, nije primio pogrešnu krvnu grupu.
"Lijeènica je privedena, a nakon davanja iskaza puštena je da se brani sa slobode. Utvrdili smo kako je Kapetanoviæ upisivala pogrešne krvne grupe svojim pacijenticama", istaknula je glasnogovornica sarajevskog tužiteljstva Edina Pirija u izjavi za Dnevni Avaz, a isti list donio je neslužbenu informaciju kako je dr. Kapetanoviæ navodno imala dugogodišnjih problema s alkoholom.
Nemarna lijeènica je suspendirana do okonèanja sudskog postupka.

 


Sve je super i sve je za 5!
29-09-2008 at 11:31 | Ukljuèi u odgovor
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

24SI - Sve se savršeno uklapa u beogradski scenario nestanka države Bosne i Hercegovine! Zlokobne poruke, dobro tempirane, stižu sa svih strana što nije ništa drugo nego lagana priprema graðana BiH na ono što ih èeka - podjelu naše zemlje.
Prije desetak dana, nimalo sluèajno, u istom danu sarajevski "Dnevni avaz" i banjaluèke "Nezavisne novine" objavile su intervju sa izvjesnim amerièkim profesorom Stevenom Mayerom za koga upuæeni kažu da je beogradski lobista. On je preko ta dva lista najavio moguæi raspad Bosne i Hercegovine. U meðuvremenu, ta dva lista nastavila su ubjeðivati domaæu i meðunarodnu javnost da je Republika Srpska bolji dio BiH i da je Federacija BiH pred finansijskim kolapsom, odnosno totalnim bankrotom. Juèer je beogradska štampa iskopala tog istog majera i dala mu prostor za tvrdnju: "Mislim da bi bilo dobro da se Radovanu Karadžiæu sudi u Srbiji prije nego u Hagu, jer smatram da Srbi imaju pravo da sude liderima iz ratnih vremena". Prije sedam dana uhapšen je ratni zloèinac Radovan Karadžiæ i Milorad Dodik, premijer RS, odmah je kazao da æe on i njegova vlada pomoæi Karadžiæevoj porodici. Istovremeno, protesti u RS zbog hapšenja ratnog zloèinca ne prestaju.

Iz RS mnogi sada tvrde da ne postoji kolektivna odgovornost za ratne zloèine nego pojedinaèna, poruèujuæi da se ne odrièu Karadžiæa, prvog predsjednika tog bh. entiteta. Jasno je da se tu nešto ne uklapa. Dodik i dalje napada politièare Bošnjake i oni su mu posljednjih dana glavna meta, a potpomognut je svojim jatacima iz Sarajeva koji pod plaštom upozorenja politièarima iz reda bošnjaèkog naroda zapravo navode vodu na Dodikov mlin.

Odjednom se prije nekoliko dana u Sarajevu pojavio i bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown koji je uoèi izbora 2004. godine javno poruèio da nacionalizam nije problem u Bosni i Herecgovini. On je u juèerašnjem britanskom listu "Observer" napisao da Bosna i Hercegovina nikada nije bila bliža svom raspadu. On kaže da je "gospodin Dodik jedini èovjek sa planom u BiH, da Hrvati èekaju i prate šta æe se dogoditi, a Bošnjaci su zaokupljeni meðusobnim prepirkama i svaðama". U najkraæem, Ashdown zapravo kaže ono što se veæ danima natura ovdašnjoj javnosti.

Preko jednog beogradskog lista juèer je Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BIH, poruèio da ne treba slaviti hapšenje Radovana Karadžiæa, a prekjuèer je visoki predstavnik Miroslav Lajèak u svom veæ prepoznatljivom stilu objašnjavao situaciju u BiH prelazeæi preko Dodikovih gromova i podvodeæi sve pod predizbornu kampanju uoèi lokalnih izbora. Dodik je juèer, opet preko beogradskih medija, poruèio da je na kraju strpljenja i podvukao: "BiH se raspala veæ odavno i sada stranci pokušavaju da je skrpe i ušiju, ali to nikako ne ide".

Kada se sve sabere, nema mjesta sumnji da se nešto krupno iza brda valja. Prije svega, jasno je da su sve reforme zaustavljene i da je BiH i dalje u slobodnom padu. Pokušaji Amerike da okrene situaciju u BiH, pogotovo kada su u pitanju ustavne promjene koje bi trebalo da ovu državu sa glave postave na noge, ne nailaze na plodno tlo kod dijela ovdašnjih lidera politièkih stranaka na vlasti, pa je sada pod upitnikom i dosljedna primjena Dejtonskog sporazuma.

Utisak je da pojedini politièari jedni druge spašavaju po principu spojenih posuda, a stalno se zaklinjuæi u državu i Dejton.

Izgleda da se dio njih najviše plaši posljedica èinjenice da je Republika Srpska nastala na zloèinima, jer bi to znaèilo demontažu ovakvog unutrašnjeg ureðenja BiH - od kantona do entiteta. Oni sada apsolutno vladaju kantonima i entitetima i u krajnjem strahuju da bi njihova demontaža i novi ustroj po principu ekonomskih regija, razotkrio i sav njihov kriminal kojeg panièno nastoje sakriti i sumnjivo steèeno bogatstvo saèuvati.

U meðunarodnoj javnosti posebno je odjeknula i izjava Bakira Izetbegoviæa, potpredsjednika SDA, koja je odmah citirana na engleskom jeziku,a koji je, u najkraæem kazao da su Bošnjaci spremni da pruže ruku pomirenja i da prihvate postojanje Republike Srpske. Ovo utoliko više što on nije objasnio u èije ime govori i kakve Republike Srpske - ovakve kakvom je gradi Milorad Dodik ili onakve kakva je predviðena Dejtonskim sporazumom.

Ako je nešto u svemu što se trenutno dogaða istina, onda je to da se napkon poène govoriti otvoreno i direktno. Sve drugo na put za podjelu BiH.

 


Sve je super i sve je za 5!
29-09-2008 at 12:23 | Ukljuèi u odgovor
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Prema tvrdnjama IFIMES-a: Republika Srpska se naoružava i priprema za osamostaljivanje!

Ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske i Republike Srbije Stanislav Èaðo i Ivica Daèiæ bez znanja bh. države razgovarali su 6. septembra 2008. godine u Banjoj Luci o unapreðenju saradnje dvije policije.
Tom prilikom nije razgovarano o hapšenju haškog optuženika Ratka Mladiæa, ali jeste o naoružavanju Republike Srpske putem MUP-a i policije, pošto je netransparentno naoružavanje posredstvom Oružanih snaga BiH gotovo neizvodljivo, jer su oformljene kao zajednièka institucija i pod snažnim su monitoringom NATO-a, kaže se u analizi IFIMES-a.

Proteklih mjeseci ministar Èaðo sastajao se sa ministrima unutrašnjih poslova iz zemalja regije, bez znanja države BiH, a indicije upu­æuju na tajne aktivnosti RS-a u segmentu naoružavanja i priprema za osamostaljivanje. Zbog toga nije sluèajno da je Dodikova medijska mašinerija snažno plasirala akciju razotkrivanja trgovine oružjem i eksplozivom sa policijama susjednih država kako bi se relativiziralo hapšenje visokih zvaniènika MUP-a RS-a od EUPM, a što je još važnije skrenula pažnja sa naoružavanja policije RS-a.

Ministar Èaðo je 22. avgusta 2008. na Otoècu, ponovno bez znanja države BiH, razgovarao sa slovenskim ministrom policije, pukovnikom Dragutinom Mateom, o saradnji u borbi protiv terorizma izmeðu slovenske i policije RS-a, koja je odgovorna za genocid u Srebrenici. Tokom osamostaljivanja Slovenije naoružavanje se odvijalo upravo preko policije. Slovenska iskustva pri naoružavanju prilikom osamostaljivanja dragocjena su za Republiku Srpsku. Reakcija nadležnih organa na naoružavanje, kao što su Odbor za odbranu i sigurnost Narodne skupštine RS, EUPM i EUFOR, nije bilo. Reforma policije u BiH iako je formalno prihvaæena, nije uspjela, tri evropska principa nisu primijenjena, jer su doneseni zakoni koje nije moguæe provesti nego se samo cementira postojeæe stanje, koje ugrožava sigurnost BiH, regije i EU.

Trgovina naoružanjem i vojnom opremom u BiH razvijena je djelatnost. Posrednici iz BiH izvoze (švercaju) oružje na raznim kriznim podruèjima, veli se dalje u analizi i izdvajaju sve afere, od Orla do najnovije, navodne prodaje oružja Gruziji.

Opravdanim se postavlja pitanje da li se trgovina oružjem odvija preko državnih kanala ili preko posrednika. Ko su posrednici? Kome odlaze provizije? Da li je OHR upoznat s trgovinom (švercom) oružja? Trgovina oružjem na Balkanu veæ poprima zabrinjavajuæe dimenzije, jer oružje može završiti u rukama terorista i kriminalnih grupa.

The South Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons (SEESAC), koji ima mandat od United Nations Development Programme (UNDP) i The Stability Pact for South Eastern Europe (SCSP), prema pisanju britanskog "Guardiana", istražuje trgovinu oružjem u koju su ukljuèeni bh. zvaniènici sa Dodikom i Silajdžiæem na èelu.

U razotkrivanju trgovine oružjem hitno je potrebno istražiti ulogu i odgovornost vlasti oba entiteta u BiH i ulogu OHR-a, zakljuèuje svoju analizu o ovoj temi IFIMES.

oslobodjenje.ba
 


Sve je super i sve je za 5!
29-09-2008 at 12:28 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim



"Start", 30.09.2008.godine

29-09-2008 at 21:55 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim



"Start", 30.09.2008.godine

29-09-2008 at 21:57 | Ukljuèi u odgovor
robi tz
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 14-01-2008
Lokacija: tz
Odgovori: 334
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Iggy Pop otkazao nastup u Sarajevu



Koncert Iggyja Popa, koji se 1. listopada trebao održati u Sarajevu, otkazan je iz sigurnosnih razloga, priopæila je u u ponedjeljak agencija Art Zone koja je pripremala nastup popularnog punk pjevaèa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

"Èinjenica je da je proteklih dana ružna slika o gradu (Sarajevu) obišla svijet i pred nas postavila novi izazov u pogledu veæeg osiguranja gostiju koje nismo mogli jamèiti", stoji u priopæenju dostavljenom medijima.

U priopæenju se ne spominju izrijekom izgredi na koje se misli te se navodi kako se organizatori ograðuju od "bilo kojeg festivala", no oèito je kako je rijeè o nasilju koje je pratilo pokušaj organiziranja prvog Queer Festivala u Sarajevu kada su skupine huligana i radikalnih islamista napale i pretukle sudionike i posjetitelje tog dogaðaja, ukljuèujuæi nekoliko novinara.


30-09-2008 at 14:54 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 35
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adnan_, Adnan_ IRAQ, Ajvi, antepavelic, goca, Herodot.H, joskobra, Lastavica, LilyL, nele73, Pasha_car_aga, rafa, SEMY_, Tuc-Muc-SRB, zaza
FORUM : Politika : Izvodi iz stampe New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice