Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
oktobar91 Nivo: Forumski doajen Škorpija
Registriran(a): 02-02-2008 Lokacija: neverland Odgovori: 6816 IP: Maskiran
|
Re: Re: RECEPTI za slana jela
citat: halosvabija wrote:
ma bona..kao prvo dje si ti meni
a kao drugo,bilo me sramota,tako je jednostavno da sam pomislila da sam ja to nesto pomijesala
ja ti bona uzmem luka podosta,jedno 3-4 velike glavice,i mrkve isto tako,to proprzim pa onda dodam bijeli luk i onda mesto,prodinstam sve zajedno i nalijem hladne vode,i onda kuham par sati.dodam svakakvih zacina,osim onih koji imaju bas jak ukus,kao djumbir ili cari,mislim da sve ostalo ubacim.i bude
i ja,na kraju u jednu solju stavim 2 kasike brasna i vode,promjesam da ne bude grudvica i zalijem.
i uvijek kilu mesa stavim,to mi je mjera za ove 3-4 glavice luka
jel i ti tako pravis,ili ti dodas i patlidzan ;hanka
I na kraju dodati paradajz sos, tako ja to radim
|
27-10-2008 at 22:14 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Drugarica Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 10-11-2005 Lokacija: BiH Odgovori: 19687 IP: Maskiran
|
Re: Re: RECEPTI za slana jela
citat: sretno dijete wrote:
Jedno gastronomsko pitanje. Ima li neko na forumu iz Banja Luke?
Dobro, ne treba ni da bude, moze barem da zna recepte za klipase i uljevak (kljukusu).
Navodno, to je karakteristicno za banjalucki kraj i time se moja zena kao srednjoskolka davila kad je bila kod svoje majke na raspustima.
Nesto je ona pocela pravit ovdje, doslo joj, ekperimentise, ali nije to isto. Pa ako neko ima recept, podijelite ga s nama. Viva klipasi...
evo ja sam malo trazila po netu i nasla slijedece recepte, pa valjda pomogne koji od slijedecih
Sastojci potrebni: Tjesto- 2 jaja ,1.5 solja mlijeka ,2 solja brasna ,3 kasike ulja ,soli po ukusu .Nadjev-4 srednja krompira ,so (po ukusu) 3 kasike putera .Preliv-pola solje mlijeka ,2 kasike putera ,solja mladog sira ,pola solje pavlake ,bijeli luk (cesnjak) ,so po ukusu
Nacin pripreme:Umutiti tjesto od jaja, 1.5 solje mlijeka, 2 solje brasna, 3 kasike ulje, soli po ukusu. Smjesa treba biti malo gusca od smjese za palacinke. Oguliti krompir i izrezati ga na tanke kockice i posoliti. Tepsiju premazati sa puterom, i staviti po njoj krompir, a zatim zaliti sa tjestom. Peci u zagrijanoj rerni na srednjoj vatri dok neporumeni. Pomjesati pola solje mlijeka sa 2 kasike putera i zagrijati da se puter rastopi. Pecenu kljukusu izvaditi iz rerne, izrezati je na kocke, i preliti zaljevom od mlijeka i putera. Vratiti u zagrijanu iskljucenu rernu nekoliko minuta. Servirati sa smjesom od pavlake i mladog sira posoljenu po zelji. Za one koji vole bijeli luk, mozete staviti sitno isjeckani bijeli luk u ovu smjesu. Prijatno!
"""""""""""
Sastojci
Tijesto :3-4 jaja( nije nikada previse),1,5 solje mlijka,2 solje brasna,3 kasike ulja,soli po ukusu
Nadjev:4 srednja krompira,so,3 kasike putera.
Preliv: pola solje mlijeka,2 kasike putera,solja mladog sira,pola solje pavlake,so po ukusu.
Priprema
Umutiti tijesto od jaja,1,5solje mlijeka,2 solje brasna,3 kasike ulja i soli po ukusu.Smjesa treba biti malo gusca od smjese za palacinke.Oguliti krompir i narendati ga i posoliti.Tepsiju premazati puterom,staviti na nju krompir,a zatim preliti tijestom,Peci u rerni na srednjoj vatri dok ne porumeni.Pomijesati pola solje mlijeka sa 2 kasike putera i zagrijati da se puter rastopi.Pecenu kljukusu izvaditi iz rerne,izrezati je na kocke i preliti zaljevom od mlijeka i putera.Vratiti u zagrijanu iskljucenu rernu na nekoliko minuta.Servirati sa smjesom od pavlake i mladog sira posoljenu po zelji.
""""""""""""
Potrebni sastojci:
Tjesto
2 jaja
1.5 solja mlijeka
2 solja brasna
3 kasike ulja
soli po ukusu
Baza
4 srednja krompira
so (po ukusu)
3 kasike putera
Zaljev
pola solje mlijeka
2 kasike putera
Pridjev
solja mladog sira
pola solje pavlake
bijeli luk (cesnjak)
so po ukusu
Naèin pripreme:
Umutiti tjesto od jaja, 1.5 solje mlijeka, 2 solje brasna, 3 kasike ulje, soli po ukusu. Smjesa treba biti malo gusca od smjese za palachinke.
Oguliti krompir i izrezati ga na tanke plohe i posoliti.
Tepsiju premazati sa puterom, i staviti po njoj krompir, a zatim zaliti sa tjestom.
Peci u zagrijanoj rerni na srednjoj vatri dok neporumeni.
Pomjesati pola solje mlijeka sa 2 kasike putera i zagrijati da se puter rastopi.
Pecenu kljukusu izvaditi iz rerne, izrezati je na kocke, i preliti zaljevom od mlijeka i putera.
Vratiti u zagrijanu iskljucenu rernu nekoliko minuta.
Servirati sa smjesom od pavlake i mladog sira posoljenu po zelji. Za one koji vole bijeli luk, mozete staviti sitno isjeckani bijeli luk u ovu smjesu.
|
13-11-2008 at 17:02 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 19
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 2zla, darijo, dijanaaa, flower2166, GT1, jomba, minka84, nea84, pickup, Stojak, Vojsek
|
FORUM : Gastronomija : RECEPTI za slana jela |
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|