Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Religija i filozofija : Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli
Bez chatanja molim

Održana smotra izvornog folklora "Husino 2010"

Juèe je na Husinu kod Tuzle održana Smotra izvornog folklora "Husino 2010" na kojoj su nastupila folklorna društva iz BiH.Posjetitelji u spomen-domu na Husinu imali su prigodu vidjeti tradicionalne igre i obièaje u izvedbi folklornih društava iz Tolise, Domaljevca, Zovika, Žepèa, Usore, Dobrnje, Gornje Tuzle, Lipnice, Brežaka, Husina.

Smotra je održana u organizaciji Hrvatskog kulturno umjetnièkog društva Husino, u povodu 64. obljetnice postojanja i 62. obljetnice od prvog javnog nastupa.Pokrovitelj manifestacije bila je ministrica pravosuða i uprave Tuzlanskog kantona Jasminka Mijatoviæ.

(RTV TK)

02-06-2010 at 01:03 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli
Bez chatanja molim

Proslava blagdana Sv. Petra i Pavla

Održan koncert sakralnih i opernih arija

Foto / Video

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva ½Napredak½ Tuzla i Franjevaèkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli, sinoæ je, sa poèetkom u 20 sati u dvorištu samostana, održan sveèani koncert sakralnih i opernih arija. Povod ovom zaista velikom koncertu je proslava blagdana Sv. Petra i Pavla, i 20 godina od obnove rada Napretka.



- Ovaj koncert je uvod u blagdan koji slavimo, a to je blagdan sv.Petra i Pavla - zaštitnik našeg samostana i naše župe, a ujedno i grada Tuzle. Svake godine nastojimo da osim vjerske pripreme i na kulturan naèin podignemo duhovnu razinu našega puka, da i gradu Tuzli dadnemo svoj doprinos u proslavi ovog veliko blagdana za nas – rekao je gvardijan Franjevaèkog samostana fra Zdravko Anðiæ.



Na koncertu su nastupili dugogodišnji Napretkovi stipendisti i saradnici. Veliko je zadovoljstvo bilo slušati i tri vrhunska solista: sopranisticu Vedranu Šimiæ, tenora Tvrtka Stipiæa i baritona Davora Radiæa. Na koncertu su izvedena djela Mozarta, Bacha, Schuberta, Verdia, Puccinia, Lehara, Donizzetia, Tijardoviæa, Kabilja...



Solisti su nastupili uz „domaæe snage“ uz pratnju gudaèkog kvarteta kojeg su èinili Amila Jankoski, Lidija Gavran, Elina Gvozdiæ i Darko Nikoliæ i klavirska pratnja Meliha Kulukèija. Obradu kompozicija za ovaj instrumentalni sastav naèinio je dirigent Damir Bunoza koji i ovim svojim angažmanom daje doprinos Napretku.



Vedrana Šimiæ, roðena Tuzlanka, danas je jedan od ponajboljih soprana iz regije. Pjevala je naslovne uloge u mnogim operama, a posebno je zapažena njena uloga Ðule u Gotovèevoj operi Ero s onoga svijeta. U višegodišnjoj saradnji sa Sarajevskom Filharmonijom do sada je zabilježila veliki broj nastupa, od kojih izdvajamo nastup na koncertu u Zlatnoj dvorani Musikvereina u Beèu u junu 2007. godine. Bila je i Napretkov stipendist i nastupala je na nekoliko Napretkovih koncerata.



Tvrtko Stipiæ solist je Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a gostuje u svim hrvatskim opernim kuæama, ali i onima izvan Hrvatske. Proslavio se mnogim ulogama, a posebno je znaèajna njegova uloga u Donizzetijevoj operi Ljubavni napitak. Dobitnik je nekoliko nagrada. Nastupio je i na Napretkovom božiænom koncertu u Sarajevu 2008. godine.

Davor Radiæ je takoðer solist Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je debitirao 1992. godine. Od tada do danas pjevao je 41 ulogu u razlièitim operama. Zanimljivo je to da je prije nego je diplomirao na Muzièkoj akademiji u Zagrebu stekao i diplomu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Njegov posljednji uspjeh je nastup u mjuziklu Jalta, Jalta kojeg je postavio HNK iz Osijeka. Dobitnik je nekoliko nagrada. Nastupio je i na Napretkovom sveèanom uskrsnom koncertu 2008. godine u Sarajevu.

(Tuzlarije.net)


[Edited by cupo on 29-06-2010 at 00:40 GMT]

29-06-2010 at 00:08 | Ukljuèi u odgovor
Nixon
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 18-05-2009
Lokacija: Dinarski masiv
Odgovori: 192
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli - Lilanje - 19.7.2010
Bez chatanja molim















20-07-2010 at 11:07 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli
Bez chatanja molim

Žitelji Doknja danas slave blagdan sv. Ilije Proroka

Žitelji Doknja danas slave blagdan sv.Ilije Proroka, zaštitnika mjesta i crkve, koja nosi njegovo ime. Ove godine, osim uobièajene proslave, uprilièen je blagoslov postaja, Puta križa u crkvi. Misno slavlje i blagoslov obavio je gvardijan tuzlanski fra Zdravko Anðiæ.

Postaje su 14 umjetnièkih slika, koje je izradio akademski slikar Mladen Ivešiæ, profesor na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu.

Kako doznajemo od fra Franje Martinoviæa župnika župe Breške, u èijem sastavu je i dokanjska crkva, umjetnik Ivešiæ, planira ove godine izraditi oltarnu sliku Sv. Ilije Proroka. Slika æe biti raðena, istom tehnikom, kao i križne postaje, ulje na platnu, velièine oko 40 metara èetvornih i bit æe najveæa umjetnièka slika u ovom kraju.

Izgradnja crkve u Doknju zapoèeta je 1990. godine, po projektu zagrebaèkog arhitekta Zlatka Hanžeka, meðutim ni do danas nije završena. Razloga je više, a glavni je ekonomska oskudica, tako da æe od financijskih sredstava zavisiti koliko æe se planiranog ostvariti ove godine. Dosadašnje radove uglavnom su financirali mještani dobrovoljnim prilozima.

"Vjernici Doknja su voljni i daju svoj doprinos, meðutim sami nisu u moguænosti sve to isfinancirati. Zato zamoljavam dobre ljude da pomognu da zapoèete poslove privedemo kraju", poruèio je fra Franjo Martinoviæ.

(FENA)

20-07-2010 at 14:26 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli
Bez chatanja molim

Breške

Sveèano proslavljen blagdan Velike Gospe

Katolici u bosanskohercegovaèkim župama danas slave blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, u narodu poznatiji kao blagdan Velike Gospe. Blagdan Velike Gospe je najveæi blagdan posveæen Majki Božjoj i slavi Marijino uznesenje na nebo dušom i tijelom. To je ujedno najveæi blagdan posveæen Majki Božjoj.



Centralno misno slavlje za podruèje Tuzlanskog kantona uprilièeno je u tuzlanskom naselju Breške. Misno slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, pred nekoliko hiljada vjernika, predvodio je preèasni Luka Tunjiæ generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i izaslanik kardinala Vinka Puljiæa, uz koncelebraciju brojnih sveæenika.



Nakon sveèane mise u crkvenom dvorištu uslijedilo je narodno veselje uz šargiju, pjesmu i kolo. Prisutne su zabavljali èlanovi folklorne sekcije Udruge Društva Brešèana i izvorna skupina Tradicija.



U Domu kulture Breške uprilièena je prezentacija rukotvorina i starinskih predmeta Udruge Društvo Brešèana.



Cilj “Društva Brešèana” je okupljanje Hrvata koji su roðeni, živjeli, školovali se, radili i danas žive i rade na podruèju brežaèkog kraja ili se nalaze u inostranstvu. Društvo Brešèana trenutno ima 80-ak èlanova iz Brežaka, Obodnice Gornje, Tisovca, Doknja, Soline, Tuzle, Sarajeva, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemaèke, Švicarske i drugih zemalja. Svoje djelovanje nastoje usmjeriti ka njegovanju tradicije kulture hrvatskog naroda brežaèkog kraja, promociju vjerskog, kulturnog i seoskog turizma, organizovanje sportskih, kulturnih, nauènih i drugih manifestacija.



Današnjem slavlju prisustvovali su i graðani iz susjednih opština Tuzlanskog kantona, kao i mnogi graðani iz inostranstva koji potièu sa ovog podruèja. Recimo i to da je ekipa Tuzlarija bila izuzetno lijepo doèekana, baš kako i prilièi pravim domaæinima.

(Tuzlarije.net)

15-08-2010 at 19:33 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli
Bez chatanja molim

Udruga "Društvo Brešèana" Èuvari tradicije

U sklopu obilježavanja Velike Gospe, Udruga Društvo Brešèana uprilièila je izložbu starinskih predmeta i alata u Domu kulture u Breškama.



Posjetitelji izložbe mogli su vidjeti predmete poput drvenog tronožca, sinije, prela kojim su nekad žene prele vunu, bešike i dubka koji su se koristili za bebe, ruèno izraðena sedla te brojne predmete koji su se nekada koristili za pripremanje hrane. Predmeti su izraðeni od prirodnih i kvalitetnih materijala te su, iako stari i preko stotinu godina, dosta dobro oèuvani.



- S puno snage i volje trudimo se da naši i obièaji naših predaka ne odu u zaborav. Upravo iz toga razloga ova je naša izložba i organizirana. Naš je cilj da mlade nauèimo cijeniti ono što vide i ono što im ostavljamo – kazala je za Tuzlarije Svjetlana Nikoliæ, predsjednica Društva Brešèana.





Posjetioci izložbe imali su priliku i da kušaju jela iz ovog kraja. Vrijedne ruke domaæica su pripremile brojna tradicionalna jela napravljena po starim provjerenim receptima. Osim hrane i piæa, Brešèani su svoje goste poèastili i jabukama i šljivama iz vlastitih voænjaka.



Inaèe, Društvo Brešèana trenutno ima 80-ak èlanova iz Brežaka, Obodnice Gornje, Tisovca, Doknja, Soline, Tuzle, Sarajeva, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemaèke, Švicarske i drugih zemalja. Svoje djelovanje nastoje usmjeriti ka njegovanju tradicije kulture hrvatskog naroda brežaèkog kraja, promociju vjerskog, kulturnog i seoskog turizma, organizovanje sportskih, kulturnih, nauènih i drugih manifestacija.

(Tuzlarije.net)

20-08-2010 at 15:02 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli
Bez chatanja molim

Udruga „Društvo Brešèana" organizuje igru "Èovjeèe ne ljuti se" u Breškama

Udruga „Društvo Brešèana“ u subotu 28. 08. 2010. godine organizira igru "Èovjeèe ne ljuti se". Igra æe biti realizirana kod Osnovne škole Breške, u školskom dvorištu, na velikom polju za igru i uz uèešæe živih igraèa, s velikom kockom.



U igri sudjeluje osam ekipa i to:

Dvor,

Zeleni Kamen,

Stojaci,

Breške,

Nikoliæi,

Donje Breške,

Dokanj i

Tuzla



Poèetak natjecanja je u 17.00 sati.

(Tuzlarije.net)

28-08-2010 at 11:54 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli
Bez chatanja molim

KŠC ½Sveti Franjo½ Tuzla

Obilježeni dani kruha

Danas su u Katolièkom školskom centru „Sv.Franjo“ u Tuzli obilježeni „Dani kruha“, kao jesenska zahvala za plodove zemlje. Rijeè je o tradicionalnoj manifestaciji koju Centar organizuje u mjesecu oktobru svake godine od svog osnivanja.



Cilj manifestacije je podizanje svijesti, posebno najmlaðih, za oèuvanje prirode i zaštitu okoline, upoznavanje uèenika s nastajanjem kruha, približavanje blagovanja kruha i narodnih obièaja te poduèavanje mladih o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage.



Program obilježavanja je zapoèeo izložbom krušnih preraðevina. Uèenici su sa svojim roditeljima pripremili kolaèe, torte, peciva i druge proizvode. Starije uèenice se trude da same sve ispeku i takmièe se èije æe jelo biti ljepše i ukusnije.



Ova lijepa manifestacija ima višestruki karakter. Na ovaj naèin upuæuje se zahvala Bogu što nam je darovao ovako lijepu zemlju od koje živimo, koja nam svakodnevno poklanja svoje plodove za naš život. Zato je trebamo èuvati, ne uništavati, ne bacati otpatke po njoj, nego je njegovati kao što svakodnevno njegujemo sami sebe.



Današnja izložba bila je i prodajnog karaktera, a sav prikupljeni novac bit æe poklonjen za gladnu djecu u misijskim zemljama.

(Tuzlarije.net)

19-10-2010 at 01:37 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli
Bez chatanja molim

Gostovanje ''Ptica'' u režiji Ivane Milosavljeviæ u Sarajevu

U petak, 22.10.2010.g.je uprilièeno gostovanje uèenika KŠC-a ''Sv. Franjo'' Opæa gimnazija Tuzla s predstavom ''Ptice, Aristofan, u režiji Ivane Milosavljeviæ na sceni KŠC ''Sv. Josip'' u Sarajevu.



Pred poèetak predstave svim prisutnim uèenicima i profesorima obratio se mr. Ivica Mršo, ravnatelj Centra i direktor gimnazije Kšc ''Sv. Josip'' u Sarajevu, koji je izrazio nadu da æe i njihovi uèenici doæi u Tuzlu i predstaviti se svojim radom, jer je to jedinstvena prilika da se razmijene iskustva kako uèenika tako i profesora. Meðu prisutnima je bio i mr. Vlatko Rosiæ, ravnatelj KŠC ''Sv. Franjo'' u Tuzli.

'' Svako gostovanje je za nas nova prilika da pokažemo produkt svoga rada. Svaki put predstava ''Ptice'' dobija neko novo znaèenje, jer uvijek se dese neki novi momenti koji nadgrade samu predstavu. To znaèi da uèenici potpuno vjeruju u ono što rade na sceni i da se u pojedinim momentima predaju improvizaciji, a da pri tome ne narušavaju samu ideju predstave. Srednjoškolci su uživali gledajuæi predstavu, hvala im na tome i njihovom sjajnom gostoprimstvu." Kazala je za Tuzlarije Ivana Milosavljeviæ, dipl.pedagog psiholog i dipl. glumica.

(Tuzlarije.net)

23-10-2010 at 23:37 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli
Bez chatanja molim

Dani Matice hrvatske

Tuzlanski horovi opravdali oèekivanja publike

U povodu Dana Matice hrvatske Tuzla veèeras je u Narodnom pozorištu održano “Veèer tuzlanskih zborova”. Rijeè je o manifestaciji koja se uspješno održava veæ èetiri godine za redom. U jednosatnom druženju, publici se predstavilo pet tuzlanskih ansambala: Hor Srednje muzièke škole, Ženski vokalni ansambl “Iskre”, Hor Behram-begove medrese, Zbor “Prijatelji” KŠC sv.Franjo i Pjevaèki ženski zbor “Slovenèice”.

Prvi su nastupili èlanovi hora Srednje muzièke škole, pod dirigentskom palicom prof. Lejle Mulaosmanoviæ, koji su izveli pjesme “Palestrinin Adoramus” i “Ja prošetah šefteli sokakom”.



Uslijedio je nastup ansambla “Iskre”,uz dirigentsku pratnju maestra Emira Nuhanoviæa.



Hor Behram-begove medrese, uz dirigovanje Halila Mehanoviæa, predstavio se uèenjem ilahija “Rastanak” i “Zbog tebe”.





Zbor “Prijatelji” KŠC sv.Franjo, na èelu sa profesoricom Evicom Ceriæ, izveo je duhovne skladbe “Mater Dei”, “Glorius Kingdom”, te svjetovne skladbe “Fri et lest” i “Ukulala Uli”.



Po prvi put na ovoj manifestaciji, predstavile su se i èlanice hora “Slovenèice”, koji inaèe okuplja graðane slovenaèkog porijekla iz Tuzle.



Izmeðu nastupa horova glumica Ivana Milosavljeviæ, nadahnuto je èitala stihove iz knjige “Biserno uresje”, izbor hrvatske usmene ljubavne lirike Bosne i Hercegovine. Voditelj programa bio je Jurica Šuster.



Svi horovi do sada su imali zapažene nastupe i vlasnici su brojnih priznanja i nagrada. Veèerašnja manifestacija je još jedna potvrda duge tradicije horskog pjevanja u Tuzli. Narednog petka, u okviru Dana Matice hrvatske, bit æe predstavljen èasopis “Gradovrh”.

(Tuzlarije.net)

30-10-2010 at 11:52 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 44
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: *touch*, Aci, andjapuppy, bosanka_no1, clippoutline, iskreni tuzlak, Oblakovich, sabko, ziga_zage
FORUM : Religija i filozofija : Obicaji i aktivnosti katolika u Tuzli New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice