Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
racionalna manjina Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-02-2010 Lokacija: Tuzla Odgovori: 11437 IP: Maskiran
|
Re: Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI
citat: Konnie wrote:
Vrlo, vrlo opasan stav, protiv kojeg sam 100%.
Koje to, ko mora znat',... mi? Ko smo to mi? Da li bi mi dozvolila/lio da ti ja odredim sta je dobro za tebe, za tvoju porodicu, prijatelje?
Da li bi dozvolila partiji, religiji, poslodavcu, da ti odredi sta je dobro za tebe, a sta ti skodi?
VRLO, VRLO OPASNA IZJAVA!
Ako je to opasan stav, onda je opasno i stvarati države, a one ne mogu postojati ako se zakonom ne propiše šta se može, a šta ne može. E sad pitanje je ko piše zakone, da li je to onaj koji želi èovjeku dobro ili loše, ali nije dovoljno željeti dobro, nego je potrebno i znati šta je dobro.
Davanjem podrške nekoj partiji mi im u stvari šaljemo poruku da nam se sviða njihov plan i program, da im vjerujemo, da znamo da je to dobro, znaèi dajemo im pravo da propisuju šta je dobro a šta loše ( jest da se gotovu uvijek zeznemo, al to je veæ druga tema ). Glasanjem za radikale ili liberale mi u stvari želimo da svijet bude onakav kakvim ga mi želimo.
|
31-08-2010 at 15:44 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Konnie Nivo: Forumski vuk Konnie Sue von Eulenbrunnen
Registriran(a): 19-08-2003 Lokacija: D Odgovori: 787 IP: Maskiran
|
Re: Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI
citat: Aidatuzla wrote:
sta fali ako neko dozvoli partiji, religiji, poslodavcu ili bilo kome drugom da mu odredjuje sta je dobro za njega ako ja nekome dozvolim da mi propisuje pravila po kojima cu zivjeti, to je moja odluka.
Ma zaboli mene da li ces ti nekome dozvoliti da ti odredjuje kako ti trebas zivjeti. To je zaista tvoja stvar, i ako sebe nesmatras sposobnom da svoj zivot samostalno zivis - bujrum. Ja sam po ovom pitanju reagovao na pisanje RACIONALNE MANJINE u kojem stoji da "mi" treba da odredimo sta je za covjeka dobro, a sta mu steti, sto uopste nije zasnovano na dobrovoljnosti pojedinca.
citat:
i ne znam sta zi zapeo toliko sa ovim svojim postovima.
Prvo, ako ti se nesvidjaju moji postovi slobodno ih ignorisi, a drugo, zapeo sam upravo zbog toga sto nedobijam logicne odgovore potkrijepljene zivotnim cinjenicama, nego se kopiraju dijelovi tekstova Kur'ana, il' se odgovori u tvom smislu - sta hoces ti, tako je zapisano i et'.
citat:
Vjeroispovjesti ma vise pa izvoli izaberi sebi sta ti se svidja. tebi tvoje, a meni moje. isto tako i drzava i uredjenja
Neznam odakle ovo direktno obracanje meni. Ja tebi nisam nikad ni pokusao nametnuti nesto. A nisam ni primijetio da si na ovoj temi vec diskutovala (ili imas vise nickova )
citat:
sto se tice kaznjavanja koje se spominje u Kur'anu, ja sam procitala da se bludnicima udara po stotinu udaraca (Iz sure EN-Nur). citirat cu ti nesto od toga iz Kur'ana (mada sam sebi rekla da necu citirati svetu knjigu po forumima) pa valjda ce to biti dovoljno da se ove diskusije zavrse.
Sura Nisa, ajet 15. i 16. "Za one vase zene koje pocine blud zatrazite cetvoricu od vas kao svedoke protiv njih. Ako ta cetvorica posvjedoce, zadrzite ih u kucama dok ih smrt ne umori ili dok im Allah ne ucini kakav izlaz.
I kaznite izmedju vas dvoje koje pocine blud a ako se pokaju i poprave, odustanite od kaznjavanja njihova! Bog prima pokajanje i milostiv je."
Nije lako nekoga kazniti na takav nacin i unistiti mu ugled. To je odgovornost za ljude i zato moraju biti cetiri svjedoka (koji ne smiju lazno svjedociti jer je i to veliki grijeh) koji ce potvrditi da se blud 100% desio. znaci da cetiri svjedoka svojim ocima vide i to posvjedoce!
Svaki put iznova sam fasciniran kad vidim da je neka mlada, pametna osoba u godini 2010 spremna prihvatiti pravila koja su beduinska plemena na Arabijskom poluostrvu prije cca. 1600 godina primjenjivala.
|
31-08-2010 at 19:54 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 1
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adnan_tz, AMKO, cor, LAB, Lafica, mr.te-ze, Mulan, MuRe_X, Nikkey, ozzytz, smesni_ste, vib, ziggy, ZIGGY_TZ
|
FORUM : Religija i filozofija : ISLAM |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|