Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima

FORUM : Religija i filozofija : ISLAM
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Konnie
Nivo: Forumski vuk
Konnie Sue von Eulenbrunnen

Registriran(a): 19-08-2003
Odgovori: 787
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI

citat:
senzualna wrote:

E pa onda rACIONALNI po tvojoj licnoj procjeni je pola svijeta mentalno poremeceno (ovo je osnovna greska)
a Konnie u svojoj diskusiji uopce nije spomenuo brakove !!!!
nego cistu volju pojedinca
koja ne dovodi pojedinca do smrti (Prostitucija ako je legalna pripada profesiji,egzibicionizam,dovodi do ispraznjenja napetosti ili rastava braka
(ako ima svoje dobre razloge )
dobar rastav je mnogo bolji nego los brak
a ako je lakse u nekom sistemu izabrati patnju nego uzitak po uzoru samo jedne jedite knjige onda je takvom stanovnistvu koje je mazohisticki nastrojeno iz takvih knjiga ucenje i prporuceno za opstanak mazohistickog ega
..Sto znaci i po tvojoj nekakvoj teoriji suzavanje horizonta i poslusnost ,pokornost neliberalizam bi bio glavni instrument ili krajnji cilj vladanja ljudskom buducnosti,,,

Komsinice
31-08-2010 at 15:23 | Ukljuèi u odgovor
racionalna manjina
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-02-2010
Odgovori: 11437

citat:
Konnie wrote:

Vrlo, vrlo opasan stav, protiv kojeg sam 100%.
Koje to, ko mora znat',... mi? Ko smo to mi? Da li bi mi dozvolila/lio da ti ja odredim sta je dobro za tebe, za tvoju porodicu, prijatelje?
Da li bi dozvolila partiji, religiji, poslodavcu, da ti odredi sta je dobro za tebe, a sta ti skodi?
VRLO, VRLO OPASNA IZJAVA!

Ako je to opasan stav, onda je opasno i stvarati države, a one ne mogu postojati ako se zakonom ne propiše šta se može, a šta ne može. E sad pitanje je ko piše zakone, da li je to onaj koji želi èovjeku dobro ili loše, ali nije dovoljno željeti dobro, nego je potrebno i znati šta je dobro.
Davanjem podrške nekoj partiji mi im u stvari šaljemo poruku da nam se sviða njihov plan i program, da im vjerujemo, da znamo da je to dobro, znaèi dajemo im pravo da propisuju šta je dobro a šta loše ( jest da se gotovu uvijek zeznemo, al to je veæ druga tema ). Glasanjem za radikale ili liberale mi u stvari želimo da svijet bude onakav kakvim ga mi želimo.
31-08-2010 at 15:44 | Ukljuèi u odgovor
racionalna manjina

citat:
senzualna wrote:

E pa onda rACIONALNI po tvojoj licnoj procjeni je pola svijeta mentalno poremeceno

Nije pola, svi smo mentalno poremeæeni, neko više neko manje
31-08-2010 at 15:49 | Ukljuèi u odgovor
senzualna
posjed dvostrukog mira

Registriran(a): 04-11-2006
Odgovori: 10797

citat:
racionalna manjina wrote:

Nije pola, svi smo mentalno poremeæeni, neko više neko manje

e pa onda je svijet divan i savrsen,
ajde da se jos malo cudimo i mastamo o tome ;hanka
31-08-2010 at 16:00 | Ukljuèi u odgovor
Konnie

citat:
racionalna manjina wrote
Ako je to opasan stav, onda je opasno i stvarati države, a one ne mogu postojati ako se zakonom ne propiše šta se može, a šta ne može.

Da li bi ti rado zivila/zivio u drzavi u kojoj je preljuba kaznjiva kamenovanjem?
31-08-2010 at 17:03 | Ukljuèi u odgovor
Konnie

citat:
Aidatuzla wrote:
sta fali ako neko dozvoli partiji, religiji, poslodavcu ili bilo kome drugom da mu odredjuje sta je dobro za njega ako ja nekome dozvolim da mi propisuje pravila po kojima cu zivjeti, to je moja odluka.

Ma zaboli mene da li ces ti nekome dozvoliti da ti odredjuje kako ti trebas zivjeti. To je zaista tvoja stvar, i ako sebe nesmatras sposobnom da svoj zivot samostalno zivis - bujrum. Ja sam po ovom pitanju reagovao na pisanje RACIONALNE MANJINE u kojem stoji da "mi" treba da odredimo sta je za covjeka dobro, a sta mu steti, sto uopste nije zasnovano na dobrovoljnosti pojedinca.

citat:

i ne znam sta zi zapeo toliko sa ovim svojim postovima.

Prvo, ako ti se nesvidjaju moji postovi slobodno ih ignorisi, a drugo, zapeo sam upravo zbog toga sto nedobijam logicne odgovore potkrijepljene zivotnim cinjenicama, nego se kopiraju dijelovi tekstova Kur'ana, il' se odgovori u tvom smislu - sta hoces ti, tako je zapisano i et'.

citat:

Vjeroispovjesti ma vise pa izvoli izaberi sebi sta ti se svidja. tebi tvoje, a meni moje. isto tako i drzava i uredjenja

Neznam odakle ovo direktno obracanje meni. Ja tebi nisam nikad ni pokusao nametnuti nesto. A nisam ni primijetio da si na ovoj temi vec diskutovala (ili imas vise nickova )

citat:

sto se tice kaznjavanja koje se spominje u Kur'anu, ja sam procitala da se bludnicima udara po stotinu udaraca (Iz sure EN-Nur). citirat cu ti nesto od toga iz Kur'ana (mada sam sebi rekla da necu citirati svetu knjigu po forumima) pa valjda ce to biti dovoljno da se ove diskusije zavrse.

Sura Nisa, ajet 15. i 16. "Za one vase zene koje pocine blud zatrazite cetvoricu od vas kao svedoke protiv njih. Ako ta cetvorica posvjedoce, zadrzite ih u kucama dok ih smrt ne umori ili dok im Allah ne ucini kakav izlaz.
I kaznite izmedju vas dvoje koje pocine blud a ako se pokaju i poprave, odustanite od kaznjavanja njihova! Bog prima pokajanje i milostiv je."

Nije lako nekoga kazniti na takav nacin i unistiti mu ugled. To je odgovornost za ljude i zato moraju biti cetiri svjedoka (koji ne smiju lazno svjedociti jer je i to veliki grijeh) koji ce potvrditi da se blud 100% desio. znaci da cetiri svjedoka svojim ocima vide i to posvjedoce!

Svaki put iznova sam fasciniran kad vidim da je neka mlada, pametna osoba u godini 2010 spremna prihvatiti pravila koja su beduinska plemena na Arabijskom poluostrvu prije cca. 1600 godina primjenjivala.

31-08-2010 at 19:54 | Ukljuèi u odgovor
racionalna manjina

citat:
Konnie wrote:

Da li bi ti rado zivila/zivio u drzavi u kojoj je preljuba kaznjiva kamenovanjem?

Ne bih, ali ne bih volio živjeti ni u državi u kojoj bi se preljuba smatrala neèim normalnim.
Vjeruješ li ti u nauku,i u njenu objektivnost? Ako vjeruješ u nauku, zašto onda smatraš da bi svaki pojedinac trebao da "propisuje" šta je dobro, a šta loše za njega. Kad sam rekao "Mi trebamo da kažemo šta je dobro za èovjeka a šta ne" pod "Mi" mislio sam na nauku kao nešto univerzalno ljudsko, a ne na neku odreðenu grupu ljudi.
31-08-2010 at 20:11 | Ukljuèi u odgovor
borbeni
ko je dir'o djeda mraza

Registriran(a): 31-01-2009
Odgovori: 8575

citat:
Konnie wrote:

Svaki put iznova sam fasciniran kad vidim da je neka mlada, pametna osoba u godini 2010 spremna prihvatiti pravila koja su beduinska plemena na Arabijskom poluostrvu prije cca. 1600 godina primjenjivala.

fascinantno, zar ne
31-08-2010 at 20:15 | Ukljuèi u odgovor
Konnie

citat:
racionalna manjina wrote:

Kad sam rekao "Mi trebamo da kažemo šta je dobro za èovjeka a šta ne" pod "Mi" mislio sam na nauku kao nešto univerzalno ljudsko, a ne na neku odreðenu grupu ljudi.

U potpunosti se slazem s tobom,
31-08-2010 at 20:25 | Ukljuèi u odgovor
Konnie

citat:
borbeni wrote:

fascinantno, zar ne

Da,da... primitivnost fascinira

"I am not an advocate for frequent changes in laws and constitutions. But laws and institutions must go hand in hand with the progress of the human mind. As that becomes more developed, more enlightened, as new discoveries are made, new truths discovered and manners and opinions change, with the change of circumstances, institutions must advance also to keep pace with the times."

- Thomas Jefferson (1743 - 1826)
31-08-2010 at 20:33 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 1
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adnan_tz, AMKO, cor, LAB, Lafica, mr.te-ze, Mulan, MuRe_X, Nikkey, ozzytz, smesni_ste, vib, ziggy, ZIGGY_TZ
FORUM : Religija i filozofija : ISLAM New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net