flor Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 24-06-2010 Odgovori: 1156 IP: Maskiran
|
Re: Re: Psihologija
citat: laly wrote:
pazi ti sad dodje do potrebe... ne znaci da ako nesto volis da to moras imati...
A ti? Jesi se ti kad zaljubio? Ili te je strah da se prepustis toj buri od osjecanja, misli, akcija, reakcija?
Ako to znaèi "izgubiti glavu" za nekim, onda takav osjeæaj sam doživio puno puta, ne izbjegavam ga nikad. Druga je stvar što se to, na žalost, neki puta loše završi, pa ljudi poènu vjerovati samo sebi.
Nisam mislio na to da èovjek mora imati ono što voli, nego da dopusti sebi potrebu, želju, da nekoga doživi kao znaèajnog, važnog, da mu je stalo. Samo to.
Primjetio sam da nismo na istoj frekvenciji, opet, radi predubjeðenja, a šta se može.
Nadjemo se možda na nekoj drugoj temi
|
|
08-07-2010 at 14:23 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
laly Nivo: Forumski doajen Don't Let Me Be Misunderstood
Registriran(a): 19-11-2005 Lokacija: Wudang Odgovori: 39084 IP: Maskiran
|
citat: flor wrote:
Ako to znaèi "izgubiti glavu" za nekim, onda takav osjeæaj sam doživio puno puta, ne izbjegavam ga nikad. Druga je stvar što se to, na žalost, neki puta loše završi, pa ljudi poènu vjerovati samo sebi.
Nisam mislio na to da èovjek mora imati ono što voli, nego da dopusti sebi potrebu, želju, da nekoga doživi kao znaèajnog, važnog, da mu je stalo. Samo to.
Primjetio sam da nismo na istoj frekvenciji, opet, radi predubjeðenja, a šta se može.
Nadjemo se možda na nekoj drugoj temi
nije radi predubjedjenja.... samo me je povukla rijec potreba...
|
|
08-07-2010 at 14:27 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
flor Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 24-06-2010 Odgovori: 1156 IP: Maskiran
|
citat: laly wrote:
nije radi predubjedjenja.... samo me je povukla rijec potreba...
Ako hoæeš baš precizno, potreba da nekog smatram svojim je prirodna potreba i to u našim krajevima sigurno zvuèi sebièno. Možda upravo zato što su nas nekad posramljivali kad god smo nešto željeli. (ne skaèi po kuæi narašæe ti rep, ne zovi me dijete dok gledam televiziju, odnijet' æe te ciganka i sl.)
Ako takve stvari potraju dovoljno intenzivno i dugo, djetetu nije ništa drugo preostalo nego da se okrene na stepen ljubavi prema sebi, kako bi saèuvalo svoj integritet, kroz brojne mehanizme odbrane. To je poznato još i kao narcizam, pa takva osoba mora imati samo vanjsko vrednovanje svoje liènosti. Dokaz tome je i da se takva liènost usljed najmanje kritike slomi kao staklo.
Takva liènost mora uništiti sve dokaze da joj bilo ko treba i nastavi gajiti iluzije o autonomiji svoje liènosti i iluziju o svom izoliranom i nepromjenjivom umu, drugaèijem od drugih.
Pa evo vidiš i internet je omoguæio nekome njegovu najveæu narcistièku fantaziju, na naèin da ga svi znaju, svi mu se dive, a da tom nekom nije stalo do nikoga. Bar ne iskreno.
A predubjeðenja spominjem zbog traèka paranoje o mom alter-egu.
|
|
08-07-2010 at 14:51 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
laly Nivo: Forumski doajen Don't Let Me Be Misunderstood
Registriran(a): 19-11-2005 Lokacija: Wudang Odgovori: 39084 IP: Maskiran
|
citat: flor wrote:
Ako hoæeš baš precizno, potreba da nekog smatram svojim je prirodna potreba i to u našim krajevima sigurno zvuèi sebièno. Možda upravo zato što su nas nekad posramljivali kad god smo nešto željeli. (ne skaèi po kuæi narašæe ti rep, ne zovi me dijete dok gledam televiziju, odnijet' æe te ciganka i sl.)
Ako takve stvari potraju dovoljno intenzivno i dugo, djetetu nije ništa drugo preostalo nego da se okrene na stepen ljubavi prema sebi, kako bi saèuvalo svoj integritet, kroz brojne mehanizme odbrane. To je poznato još i kao narcizam, pa takva osoba mora imati samo vanjsko vrednovanje svoje liènosti. Dokaz tome je i da se takva liènost usljed najmanje kritike slomi kao staklo.
Takva liènost mora uništiti sve dokaze da joj bilo ko treba i nastavi gajiti iluzije o autonomiji svoje liènosti i iluziju o svom izoliranom i nepromjenjivom umu, drugaèijem od drugih.
Pa evo vidiš i internet je omoguæio nekome njegovu najveæu narcistièku fantaziju, na naèin da ga svi znaju, svi mu se dive, a da tom nekom nije stalo do nikoga. Bar ne iskreno.
A predubjeðenja spominjem zbog traèka paranoje o mom alter-egu.
eh, kad volimo tacno je da onda zelimo to sto volimo da nam pripada u potpunosti. ali svi smo razliciti, neki ce vec korisiti i silu da osjete to pripadanje, a neki ce se "davati", strpljivo cekati da osjete pripadanje. btw,i svi mi pokazujemo ono sto volimo na drugaciji nacin.
a ne bih o narcizmu sad.... nekako mi ne ide uz ovu zaljubljenost...
|
|
08-07-2010 at 14:58 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|