flor Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 24-06-2010 Odgovori: 1156 IP: Maskiran
|
Re: Re: Psihologija
citat: MelMel wrote:
Fino receno, ali...
Postoji li mogucnost da zrtva ne mora da se odrekne svoje perspektive da bi bila zrtva, niti da se indetificira sa tudjom i da se ne brani ne zato sto nece nego nema cime? PS. Ovdje ne mislim na politiku, ratove, itd.
S druge strane, postoji li mogucnost da "zlostavljac" (u našim nekadašnjim razgovorima poznat i kao homofob) ipak dopusta tudju perspektivu, sve dok se perspektiva moze ozvaniciti kao nesto parafilicno?
Ja sam tvoje pitanje shvatio da li je moguæe da istovremeno postoje dvije razlièite perspektive. Ja bi rekao da mogu, meðutim na našim prostorima je još uvijek ponekad loše imati svoje autentièno mišljenje, nekada èak opasno po život.
Sreæom stvari se polako mijenjaju i ipak je kod veæine ljudi liènost organizirana tako da pored sebe vide i uvažavaju i drugoga, a neki puta drugoga vide i "jaèe" nego sebe.
Bojim se da ekstremni homofob nije u stanju vidjeti perspektivu druge osobe, barem zasad. U smislu seksualnosti, ako homoseksualci i heteroseksualci èeznu za istim ili suprotnim spolom kod homofoba je ta èežnja tako jaka da postoji opasnost da homofob doslovno "izgubi glavu" ako se prepusti toj èežnji. To se ne smije dozvoliti, zato homofob mora uništiti sve dokaze da u njemu postoji ta èežnja. Tako se može objasniti narcistièki bijes koji homofob osjeæa kad ga nešto podsjeti da je on u stvari "najveæi" homoseksualac.
Ako uzmemo da nema nikakve suštinske razlike izmeðu homo ili hetero, izgleda da je biseksualnost najmanje "optereæena" neurozom, jer se želja za spolnim povezivanjem uopšte ne potiskuje.
Izlažem se riziku što o ovome ovako govorim, ali potrudit æu se da ne budem žrtva klevetanja
|
|
09-07-2010 at 23:34 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
laly Nivo: Forumski doajen Don't Let Me Be Misunderstood
Registriran(a): 19-11-2005 Lokacija: Wudang Odgovori: 39084 IP: Maskiran
|
Svi smo mi osvetoljubivi - neko vise neko manje, neko je svjestan svoje osvetoljubivosti, a neko nije svjestan.
A kakav je osjecaj osvete i to zavisi kako sebi definises ili dozivis osvetu.
Evo dacu primjer iz licnog zivota i licni osjecaj slatke osvete, mada zlostavljac u principu i nije osjetio osvetu, osim u moralnom smislu.
Znas kad se zateknes u situaciji da si na dnu dna, pa te neko od koga najmanje ocekujes bez ikakve potrebe popljuje i jos te pogura da jos dublje potones. Vrlo ruzan osjecaj - lako je mrznji roditi krila i misliti o osveti. No medutim kad takvoj osobi ukazes gostoprimstvo i ugodis svakoj maloj i velikoj i mogucoj i nemogucoj zelji, sa ogromnom ljubaznoscu al srcanom distancom, ne mogu ti reci kako je lijep osjecaj kad takav neko ti nema sta reci na to a u dusi osjeca tvoj prezir. Mnogi su vrtili glavom i mislili da sam konj (jer gdje to ima da "dusmana" lijepo tretiras), no medutim divan je osjecaj kad se izdignes iz te situacije i ne spustis na nizi nivo.
Ja ne vidim to kao osvetu.... I ja tako reagujem Ja u sustini sredim svoje misli, zbrojim dva i dva, i ili budem ljubazna sa odredjenom distancom, a ponekad i ignorisem.
ono sta je za mene bitno, kad se osjetim povrijedjenom, da prvo razmisim o tome, o svojim postupcima, postupcima te osobe i da vidim koja je njezina potreba bila tada. imas milion situacija, kada pojedinci nisu znali jasno izraziti svoju potrebu i svojim su ponasanjem vrijedjali druge...
|
|
09-07-2010 at 23:54 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
andjela Nivo: Forumski doajen Ljubav se zove imenom mojim!!
Registriran(a): 27-01-2004 Lokacija: Tuzla Odgovori: 13230 IP: Maskiran
|
Znas kad se zateknes u situaciji da si na dnu dna, pa te neko od koga najmanje ocekujes bez ikakve potrebe popljuje i jos te pogura da jos dublje potones. Vrlo ruzan osjecaj - lako je mrznji roditi krila i misliti o osveti. No medutim kad takvoj osobi ukazes gostoprimstvo i ugodis svakoj maloj i velikoj i mogucoj i nemogucoj zelji, sa ogromnom ljubaznoscu al srcanom distancom, ne mogu ti reci kako je lijep osjecaj kad takav neko ti nema sta reci na to a u dusi osjeca tvoj prezir. Mnogi su vrtili glavom i mislili da sam konj (jer gdje to ima da "dusmana" lijepo tretiras), no medutim divan je osjecaj kad se izdignes iz te situacije i ne spustis na nizi nivo.
Ovo je za mene primjer "pozitivne osvete" 
Ti si se , ustvari izdigla iznad situacije i automatski prerasla ulogu žrtve . Ovakvim postupcima , iskreno skidam kapu 
citat: laly wrote:
Ja ne vidim to kao osvetu.... I ja tako reagujem Ja u sustini sredim svoje misli, zbrojim dva i dva, i ili budem ljubazna sa odredjenom distancom, a ponekad i ignorisem.
ono sta je za mene bitno, kad se osjetim povrijedjenom, da prvo razmisim o tome, o svojim postupcima, postupcima te osobe i da vidim koja je njezina potreba bila tada. imas milion situacija, kada pojedinci nisu znali jasno izraziti svoju potrebu i svojim su ponasanjem vrijedjali druge... 
Tebe upravo ovako i doživljavam
Uvijek si mi bila od onih za koje mislim da prvo kažu "hop" pa skoèe ili što bi narod rekao ako imaš dilemu , prespavaš noæ , pa bistrije glave donosiš odluke
|
|
10-07-2010 at 00:06 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
flor Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 24-06-2010 Odgovori: 1156 IP: Maskiran
|
Re: Psihologija
" Mi ne vjerujemo u sebe sve dok neko ne otkrije da je to duboko u nama nešto vrijedno, vrijedno pažnje, vrijedno slušanja, sveto na dodir. Jednom kad povjerujemo u sebe možemo riskirati znatiželju, èuðenje, spontanost i sve drugo sto jest ljudski duh"... e. e. cummings
Evo ovim bi ja, ustvari, poruèio da nema smisla gledati unazad, unutra, u prošlost. Tamo nema ništa osim onih koji nas i dalje ne razumiju, ali oni su i dalje u arhaiènom, neizmjenjenom obliku i ne smijemo im opet pokazati ljutnju, pa kako god.
Ako se veæ ne možemo povezati "s njima", onda pružimo šansu nekim novim ljudima, ubuduæe, povjerujmo nekome, a šta možeš izgubit više? Samo možeš dobiti nekoga ko æe te "vidjeti" iznutra.
Ajd, pa do sutra
|
|
10-07-2010 at 00:09 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
laly Nivo: Forumski doajen Don't Let Me Be Misunderstood
Registriran(a): 19-11-2005 Lokacija: Wudang Odgovori: 39084 IP: Maskiran
|
citat: flor wrote:
" Mi ne vjerujemo u sebe sve dok neko ne otkrije da je to duboko u nama nešto vrijedno, vrijedno pažnje, vrijedno slušanja, sveto na dodir. Jednom kad povjerujemo u sebe možemo riskirati znatiželju, èuðenje, spontanost i sve drugo sto jest ljudski duh"... e. e. cummings
Evo ovim bi ja, ustvari, poruèio da nema smisla gledati unazad, unutra, u prošlost. Tamo nema ništa osim onih koji nas i dalje ne razumiju, ali oni su i dalje u arhaiènom, neizmjenjenom obliku i ne smijemo im opet pokazati ljutnju, pa kako god.
Ako se veæ ne možemo povezati "s njima", onda pružimo šansu nekim novim ljudima, ubuduæe, povjerujmo nekome, a šta možeš izgubit više? Samo možeš dobiti nekoga ko æe te "vidjeti" iznutra.
Ajd, pa do sutra
Ja mislim da je proslost vrlo bitna. Mislim na licnu proslost, bez jasne i zavrsene proslosti tesko je gledati u buducnost. ukoliko u sebi nosimo ne preradjene tragove proslosti, i pokusamo ih zanemariti, svejsno ili nesvjesno, onda i nasa buducnost nece biti dovoljno cista i necemo se moci povezati sa drugima na onaj nacin na koji zelimo.
tesko je ledja okrenuti ne zavrsenim stvarima iz proslosti...
|
|
10-07-2010 at 00:30 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
| Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 8
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Alisa lira, bamby, bandolero, BASTA, BoBann, Caliph, drtwin, eduardTZ, elao, jasa, kemmo, Ker, lion, modran1458, obdaniste67, Selne, tuzlak77god
|
| FORUM : Nauka : Psihologija |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|