Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.

FORUM : Nauka : Psihologija
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Odgovori: 39084
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Psihologija

ono sto mene interesuje jeste jacina tih osjecaja kad zelis osvetu, kad planiras osvetu i sta se desi kada se osvetis?

Ja nisam osvetoljubiva i onda je to za mene nepoznato podrucje....
Da li osvetnik osjeti zadovoljstvo kada se osveti ili ispuse kao balon?

09-07-2010 at 23:31 | Ukljuèi u odgovor
flor
Registriran(a): 24-06-2010
Odgovori: 1156

icon Re: Re: Psihologija

citat:
MelMel wrote:

Fino receno, ali...

Postoji li mogucnost da zrtva ne mora da se odrekne svoje perspektive da bi bila zrtva, niti da se indetificira sa tudjom i da se ne brani ne zato sto nece nego nema cime? PS. Ovdje ne mislim na politiku, ratove, itd.

S druge strane, postoji li mogucnost da "zlostavljac" (u našim nekadašnjim razgovorima poznat i kao homofob) ipak dopusta tudju perspektivu, sve dok se perspektiva moze ozvaniciti kao nesto parafilicno?

Ja sam tvoje pitanje shvatio da li je moguæe da istovremeno postoje dvije razlièite perspektive. Ja bi rekao da mogu, meðutim na našim prostorima je još uvijek ponekad loše imati svoje autentièno mišljenje, nekada èak opasno po život.

Sreæom stvari se polako mijenjaju i ipak je kod veæine ljudi liènost organizirana tako da pored sebe vide i uvažavaju i drugoga, a neki puta drugoga vide i "jaèe" nego sebe.

Bojim se da ekstremni homofob nije u stanju vidjeti perspektivu druge osobe, barem zasad. U smislu seksualnosti, ako homoseksualci i heteroseksualci èeznu za istim ili suprotnim spolom kod homofoba je ta èežnja tako jaka da postoji opasnost da homofob doslovno "izgubi glavu" ako se prepusti toj èežnji. To se ne smije dozvoliti, zato homofob mora uništiti sve dokaze da u njemu postoji ta èežnja. Tako se može objasniti narcistièki bijes koji homofob osjeæa kad ga nešto podsjeti da je on u stvari "najveæi" homoseksualac.

Ako uzmemo da nema nikakve suštinske razlike izmeðu homo ili hetero, izgleda da je biseksualnost najmanje "optereæena" neurozom, jer se želja za spolnim povezivanjem uopšte ne potiskuje.

Izlažem se riziku što o ovome ovako govorim, ali potrudit æu se da ne budem žrtva klevetanja

09-07-2010 at 23:34 | Ukljuèi u odgovor
laly

citat:
andjela wrote:

E laly i ja sam upravo na to mislila I pitanje je "zašto" se žrtve tako ponašaju!?
Tad nastupaju na scenu mišljenja struènjaka , koji izmedju ostalog navode primjer " žene koje godinama trpe zlostavljanja muža , zato što to smatraju normalnim , jer su kao djeca takodje bile fizièki zlostavljane od svog oca"
Dalje pitanje po meni je "ima li tu uopšte osvete žrtve , u kojem obliku i ako ima prema kome je usmjerena"?

eh kod zlostavljanja u porodici, postoje razliciti faktori. ono sto zlostavljanje izaziva kod zena je samokotrola i kontorola. zene kontrolisu svoje ponasanje da bi se prilogodile zlostavljacu a takodje kontrolisu i svoju djecu tipa budite dobri, otac je nervozan. u sustini, najvece zrtve u nasilnim zajednicama se djeca
09-07-2010 at 23:39 | Ukljuèi u odgovor
laly

citat:
MelMel wrote:

Svi smo mi osvetoljubivi - neko vise neko manje, neko je svjestan svoje osvetoljubivosti, a neko nije svjestan.

A kakav je osjecaj osvete i to zavisi kako sebi definises ili dozivis osvetu.

Evo dacu primjer iz licnog zivota i licni osjecaj slatke osvete, mada zlostavljac u principu i nije osjetio osvetu, osim u moralnom smislu.

Znas kad se zateknes u situaciji da si na dnu dna, pa te neko od koga najmanje ocekujes bez ikakve potrebe popljuje i jos te pogura da jos dublje potones. Vrlo ruzan osjecaj - lako je mrznji roditi krila i misliti o osveti. No medutim kad takvoj osobi ukazes gostoprimstvo i ugodis svakoj maloj i velikoj i mogucoj i nemogucoj zelji, sa ogromnom ljubaznoscu al srcanom distancom, ne mogu ti reci kako je lijep osjecaj kad takav neko ti nema sta reci na to a u dusi osjeca tvoj prezir. Mnogi su vrtili glavom i mislili da sam konj (jer gdje to ima da "dusmana" lijepo tretiras), no medutim divan je osjecaj kad se izdignes iz te situacije i ne spustis na nizi nivo.

Ja ne vidim to kao osvetu.... I ja tako reagujem Ja u sustini sredim svoje misli, zbrojim dva i dva, i ili budem ljubazna sa odredjenom distancom, a ponekad i ignorisem.
ono sta je za mene bitno, kad se osjetim povrijedjenom, da prvo razmisim o tome, o svojim postupcima, postupcima te osobe i da vidim koja je njezina potreba bila tada. imas milion situacija, kada pojedinci nisu znali jasno izraziti svoju potrebu i svojim su ponasanjem vrijedjali druge...
09-07-2010 at 23:54 | Ukljuèi u odgovor
andjela
Ljubav se zove imenom mojim!!

Registriran(a): 27-01-2004
Odgovori: 13230

citat:
MelMel wrote:

Znas kad se zateknes u situaciji da si na dnu dna, pa te neko od koga najmanje ocekujes bez ikakve potrebe popljuje i jos te pogura da jos dublje potones. Vrlo ruzan osjecaj - lako je mrznji roditi krila i misliti o osveti. No medutim kad takvoj osobi ukazes gostoprimstvo i ugodis svakoj maloj i velikoj i mogucoj i nemogucoj zelji, sa ogromnom ljubaznoscu al srcanom distancom, ne mogu ti reci kako je lijep osjecaj kad takav neko ti nema sta reci na to a u dusi osjeca tvoj prezir. Mnogi su vrtili glavom i mislili da sam konj (jer gdje to ima da "dusmana" lijepo tretiras), no medutim divan je osjecaj kad se izdignes iz te situacije i ne spustis na nizi nivo.

Ovo je za mene primjer "pozitivne osvete"
Ti si se , ustvari izdigla iznad situacije i automatski prerasla ulogu žrtve . Ovakvim postupcima , iskreno skidam kapu

citat:
laly wrote:

Ja ne vidim to kao osvetu.... I ja tako reagujem Ja u sustini sredim svoje misli, zbrojim dva i dva, i ili budem ljubazna sa odredjenom distancom, a ponekad i ignorisem.
ono sta je za mene bitno, kad se osjetim povrijedjenom, da prvo razmisim o tome, o svojim postupcima, postupcima te osobe i da vidim koja je njezina potreba bila tada. imas milion situacija, kada pojedinci nisu znali jasno izraziti svoju potrebu i svojim su ponasanjem vrijedjali druge...

Tebe upravo ovako i doživljavam
Uvijek si mi bila od onih za koje mislim da prvo kažu "hop" pa skoèe ili što bi narod rekao ako imaš dilemu , prespavaš noæ , pa bistrije glave donosiš odluke
10-07-2010 at 00:06 | Ukljuèi u odgovor
flor
Registriran(a): 24-06-2010
Odgovori: 1156

" Mi ne vjerujemo u sebe sve dok neko ne otkrije da je to duboko u nama nešto vrijedno, vrijedno pažnje, vrijedno slušanja, sveto na dodir. Jednom kad povjerujemo u sebe možemo riskirati znatiželju, èuðenje, spontanost i sve drugo sto jest ljudski duh"... e. e. cummings

Evo ovim bi ja, ustvari, poruèio da nema smisla gledati unazad, unutra, u prošlost. Tamo nema ništa osim onih koji nas i dalje ne razumiju, ali oni su i dalje u arhaiènom, neizmjenjenom obliku i ne smijemo im opet pokazati ljutnju, pa kako god.

Ako se veæ ne možemo povezati "s njima", onda pružimo šansu nekim novim ljudima, ubuduæe, povjerujmo nekome, a šta možeš izgubit više? Samo možeš dobiti nekoga ko æe te "vidjeti" iznutra.

Ajd, pa do sutra

10-07-2010 at 00:09 | Ukljuèi u odgovor
laly

ma znam i ja ponekad skociti pa reci hop, sve zavisi od mog stanja i date situacije ali uglavnom je, hop pa skoci

10-07-2010 at 00:10 | Ukljuèi u odgovor
laly

citat:
MelMel wrote:

Imam osjecaj da ti vise sada govoris o verbalnim uvredama i zahladjenom ljubaznoscu kao rezultat tih uvreda.

Moje se vise odnosilo na mentalno izivljavanje i nasladivanju istom kad ti ekzistencija ovisi od nekog, a taj neko zna da je ta ovisnost vrlo kratkog vijeka, al mu opet cejf uzivati u tudjim patnjama. Dakle pricam o cistom sadizmu tipa pomocicu ti egzisticiono, osjecat ces se duzna cijeli zivot, a cijena te pomoci je mentalno nasladivanje tvojoj patnji i mentalno svakodnevno silovanje. I kad sve bude i prodje i neko takav se pravi da nije nista bilo, najlakse je ignorisati i pokidati svaku vezu. No medutim ostaje gorcina, jer nema tacke na kraju price, ostajes zrtva a ne zelis da se osjecas zrtvom. Zato je moja osveta meni bila slatka, jer me je oslobodila ikakvog osjecaja zrtve - meni je mentalno dala zadovoljstvo da sam se mogla izdici iznad te situacije. Dakle pricam o osveti koja uopste ne dotice zlostavljenika, ali daje slobodu zrtvi da se mentalno ne osjeca ogorcenom.

ja za sada nikad nisam dozivjela tako nesto
10-07-2010 at 00:25 | Ukljuèi u odgovor
laly

citat:
flor wrote:
" Mi ne vjerujemo u sebe sve dok neko ne otkrije da je to duboko u nama nešto vrijedno, vrijedno pažnje, vrijedno slušanja, sveto na dodir. Jednom kad povjerujemo u sebe možemo riskirati znatiželju, èuðenje, spontanost i sve drugo sto jest ljudski duh"... e. e. cummings

Evo ovim bi ja, ustvari, poruèio da nema smisla gledati unazad, unutra, u prošlost. Tamo nema ništa osim onih koji nas i dalje ne razumiju, ali oni su i dalje u arhaiènom, neizmjenjenom obliku i ne smijemo im opet pokazati ljutnju, pa kako god.

Ako se veæ ne možemo povezati "s njima", onda pružimo šansu nekim novim ljudima, ubuduæe, povjerujmo nekome, a šta možeš izgubit više? Samo možeš dobiti nekoga ko æe te "vidjeti" iznutra.

Ajd, pa do sutra

Ja mislim da je proslost vrlo bitna. Mislim na licnu proslost, bez jasne i zavrsene proslosti tesko je gledati u buducnost. ukoliko u sebi nosimo ne preradjene tragove proslosti, i pokusamo ih zanemariti, svejsno ili nesvjesno, onda i nasa buducnost nece biti dovoljno cista i necemo se moci povezati sa drugima na onaj nacin na koji zelimo.
tesko je ledja okrenuti ne zavrsenim stvarima iz proslosti...
10-07-2010 at 00:30 | Ukljuèi u odgovor
andjela
Ljubav se zove imenom mojim!!

Registriran(a): 27-01-2004
Odgovori: 13230

citat:
laly wrote:

Ja mislim da je proslost vrlo bitna. Mislim na licnu proslost, bez jasne i zavrsene proslosti tesko je gledati u buducnost. ukoliko u sebi nosimo ne preradjene tragove proslosti, i pokusamo ih zanemariti, svejsno ili nesvjesno, onda i nasa buducnost nece biti dovoljno cista i necemo se moci povezati sa drugima na onaj nacin na koji zelimo.
tesko je ledja okrenuti ne zavrsenim stvarima iz proslosti...

slažem se
Lijepo vas je bilo noæas èitati , laku vam noæ i do sutra
10-07-2010 at 00:33 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 8
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Alisa lira, bamby, bandolero, BASTA, BoBann, Caliph, drtwin, eduardTZ, elao, jasa, kemmo, Ker, lion, modran1458, obdaniste67, Selne, tuzlak77god
FORUM : Nauka : Psihologija New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net