Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
lili Nivo: Forumski vuk brizna Registriran(a): 03-03-2006 Lokacija: germany Odgovori: 469 IP: Maskiran
|
Re: Kuharica
Evo ti jednog slanog
Slana torta
Kupiti makani hljeb bez kore ili tost i to vise komada (paketa). Ja kupim tost onaj u kesama.
sa tosta skinuti koru.
Smjesa za premazivanje: kisela pavlaka (ona s manje masnoce) i majoneza (s manje masnoce) u omjeru 1:2 znaci 160 grama kisele pavlake i oko 350 g. majoneze (mjera moze biti casa od pavlake), kasicica senfa, posoliti, pobiberiti, dodati malo mljevene crvene paprike pa po volji malo 150 gr. sunke (pilece ili neke druge), naribanog sira (kackavalj, trapist ili gauda), naribana kuvana jaja (3 kom), sjeckani kiseli krastavci.
Za ukras: naribano kuvano zumance, krastavac, crvena paprika (kisela ili svjeza isjecena na rezanca), maslina.
Pomjesati pavlaku, majonezu i sve ostalo navedeno pod smjesom za premazivanje, uzmes krisku hljeba i namazes, pospes sunkom, pa novu krisku hljeba premazes i namazanom stranom polozis na sunku, pritisnes na dole da se sljepi i opet premazes (znaci mozes s obje strane ali tanko) posuti sirom, pa hljeb namazan pa posuti jaja, pa hljeb namazan pa posuti krastace i tako redati do zeljene visine. Uvjek malo pritisnuti i premazati okolo sve stranice (onom spatulom za kolace). ja obicno naslazem cetiri ili 5 kriski tosta (bez kore) jedno do drugog i mazem ovako po opisu.
nasjeckam sunke na rezanca, krastavce na sitne kockice, jaja naribam na rende (krupnija sara) naribam sira i sve to poredam u zdjelice. Posebno umutim pavlaku sa majonezom i dodam sve sto treba. mazem tost redam jedno do drugog pa bude torta uska i duga a ti mozes praviti i cetvrtastu. posipa odozgo pa ljepim sljedeci sloj. kad zavrsim a to bude otprilike visina torte. premazem dobro sa svih strana i odozgo uzduz pospem kao traku red sunke pa do toga red kiselih krastavaca, pa red jaja, pa red svjeze sjeckane crvene paprike, pa opet jaja,unka, paprika (sve dok ne dodjes do suprotne duze strane. S krajeva stavim masline s manjim razmacima. Staviti u frizider do sluzenja a moze se napraviti i dan ranije da prenoci u frizideru. Sjeci u snitama kao tortu.
Ova torta se pravi kad imas vece drustvo a mozes probati sa jednim pakovanjem tosta i manjom kolicinom svega ostaloga, cisto da probas kakav joj je ukus a mozes mjenjati neke stavari i ubaciti nesto sto ti volis. Ovaj post je premjesten sa topica Re: pomoc oko krempita
|
03-10-2006 at 18:17 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
lili Nivo: Forumski vuk brizna Registriran(a): 03-03-2006 Lokacija: germany Odgovori: 469 IP: Maskiran
|
Re: Kuharica
Evo jedne pite od povrca
Pita od povrca
Ta koru:
250 gr. brasna, 2 kasike ulja, 1 kasika sirceta, sol na vrh noza, jaje, 9 punih kasika hladne vode.
Fil:
100 gr. graska, 100 gr. buranije, 100 gr. brokuli, 100 gr. karfiola. 100 gr. kukuruza, 2 mrkve, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 1 manja glavica luka, 1 ceno bjelog luka (ko voli a moze i bez) 100 gr. kackavalja ili nekog drugog tvrdog sira izrendati, 300 grm mladog sira, 4 kasike griza 1 jaje, so, biber.
Prosijanom brasnu dodati so, umuceno jaje, ulje, sirce, voda i 15 minuta mjesiti tjesto. Podjeliti tjesto na 2 djela veci i manji, staviti na pobrasnjeni sto i ostaviti da se odmori a predhodno premazati tjesto odozgo uljem. Odmarati tjesto 20 minuta.
Svaku jufku razvaljati u koru (dno veci dio i poklopac manji dio). veci dio staviti u podmazanu modlu (ja koristim okruglu plicu modlu ona koja ima rub talasast kao cvijet) tako da tjesto ide uz stranice modle i pada preko ivice 3 cm. Izbockati na par mjesta tjesto. Fil rasporediti po tjestu. Preko staviti manji dio tjesta (poklopac) rub kore premazati mlakom vodom pa prebaciti krajeve koji vise, malo pritisnuti. Od ostatka tjesta koje odsjecete kao visak napraviti neku mustru npr. pletenicu ili cvjetic, bilo sta i to staviti odozgo. premazati odozgo pitu zumancetom pomjesanim sa par kapi mlake vode i peci na 200 stepeni 15 minuta pa smanjiti na 180 stepeni i peci 15-17 minuta. Pecenu pitu poprskati hladnom vodom, pokriti krpom i pustiti 10 minuta da se hladi. Poslije izvaditi iz modle i isjeci.
Fil: povrce (sem luka) ocistiti i isjeci u komadice i kratko prokuvati u vodi pa iscijediti pa ga proprziti na zagrijanom ulju 5-6 minuta. Dinstanom povrcu dodati zacine i ohladiti.
Sir pomjesati sa umucenim jajetom i ispresovanim bjelim lukom i crnim lukom, dodati griz, pomjesati i dodati ohladjenom povrcu. masu dobro izjednaciti i nanjeti na pripremljenu koru. preko fila posuti izrendanog kackavalja te poklopiti manjom korom (poklopac). Ovaj post je premjesten sa topica Re: pomoc oko krempita
|
03-10-2006 at 18:17 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|