Narode peca li ko gdje
Danas sam razgovarao sa jednim hairlijom reèe mi da su osnovali sekciju za jezero na Šiækom.Poribili su jezero sa šaranom, amurom i pastrmkom
citat:yugi wrote:
Narode peca li ko gdje
Danas sam razgovarao sa jednim hairlijom reèe mi da su osnovali sekciju za jezero na Šiækom.Poribili su jezero sa šaranom, amurom i pastrmkom
citat:yugi wrote:
Narode peca li ko gdje
To je tacna informacija.Ubacili su oko 2 tone ribe i postavili su ribocuvara iz SRD "Kreka" koji cjelodnevno pecanje naplacuje 10 KM.Ne znam da li je i za clanove.
Preveloka dubina jezera upravo je jedan od glavnih problema sa kojim se susreæu ovi entuzijasti koji su se prihvatili tog posla.Koliko ja znam najveæa dubina je negdje oko 75 metara.U razgovoru koji sam imao èovjek mi reèe da je najveæa dubina nekad bila blizu 100 metara al se vremenom nataložio pjesak(navodno) mada meni to pomalo zvuèi nevjerovatno da se tolika kolièina nataloži al hajd.Ono što pouzdano znam da je voda u ovom jezeru daleko najèišæa voda na podruèju kantona jer sam prije dvije godine slušao u jednoj radijskoj emisiji podatke o èistoæi vode za sva jezera na podruèju TK(èudi me da nisu ovdje napravili fabriku vode, vjerovatno zbog manjeg kapaciteta al da ne širim temu).Ono što bi možda abulafija bilo naroèito interesantno baš za tebe jeste njihova namjera da organizuju takmièenje u mušièarskom ribolovu pošto su ubacili znatne kolièine pastrmke u ovo jezero i rekoše da se izuzetno fino adaptirala što su mogli vidjeti na osnovu primjeraka koji su lovili(i vraæali).Znam da mušièarenje nije baš karakteristièno za jezera al bitna je njihova volja.
Isprièao mi je i jedan interesantan detalj od prije nekoliko dana.Naime kako svakodnevno èiste i ureðuju jezero prilikom jedne od tih akcija primjetili su da je vidra ulovila šarana od nekih 4-5 kg i da ga je iznjela na obalu i poèela brstiti.
Što se tièe samog ribolova reèe mi da ove godine neæe biti dozvoljen izlov šarana i amura jer žele da te vrste saèuvaju jedno vrijeme od izlova, što je svakako ok.Inaèe su još ubacili babuške , deverike, pastrmke i klena a od prije je tu bila nastanjena štuka i još neke vrste koje su karakteristika naših jezera.
Sve u svemu akcija je hvale vrijedna!!!!!