Zapravo, klipasi su sasvim jednostavni. Zamjesi se tijesto, bez germe, i stavi malo sode bikarbone i kiselo mlijeko.
Od takve smjese oblikuju se male buhtle i pravac rerna.
Malo putera preko i opleti...
E, sad, moja significant other nije bas sasvim sigurna da li treba jos nesto dodat u tijesto...
400 g lazanja
80 g sira ementalera
125 g maslaca
1200 ml mlijeka
80 g brašna
350 g mljevenog mesa
1 mrkva
100 g korijena celera
1 dl crnog vina
4 žlice koncentrata rajèice
250 ml pasirane rajèice
zaèinske trave: origano, bosiljak, majèina dušica
maslinovo ulje
sol
bijeli papar
Priprema:
1. U odgovarajuæoj posudi na maslacu popržimo brašno do blago žute boje (jednu do dvije minute), maknemo s vatre i uz neprekidno miješanje postupno dodajemo vruæe mlijeko pazeæi da ne ostanu grudice.
2. Dodamo naribani sir, zaèinimo solju i prstohvatom bijelog papra. Vratimo iznad vatre i uz stalno miješanje èekamo da zavri pa kuhamo do željene gustoæe.
3. U odgovarajuæoj posudi na mješavini maslaca i maslinovog ulja pirjamo sjeckanu mrkvicu i celerov korijen. Dodamo mljevenu junetinu i uz stalno miješanje sve zajedno popržimo. Zatim dodamo koncentrat rajèice, pasiranu rajèicu, prstohvat mljevenog ružmarina i sve zajedno pirjamo oko deset minuta. Potom dodamo origano, bosiljak, majèinu dušicu, sol i papar i ostavimo na laganoj vatri da vrije još deset minuta.
4. Vatrostalnu posudu namažemo maslacem pa u nju redom slažemo tijesto za lazanje, umak bešamel i umak bolonjez. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo sve sastojke. Zadnji red završavamo slojem tijesta, umaka bešamela i ploškama sira (mozzarella).
5. Stavimo peæi u zagrijanu peænicu, na srednju razinu, na 180°C oko 45 minuta.
Ja ti ga ovako spremam:
Iscijeðen kiseli ribanac na ulju izdinstam sa suhim mesom isjeckanim na kockice. Od zaèina koristim samo biber. Kad se izdinsta istresem u tepsiju i na to položim pile kuhano u slanoj vodi. Dalje se peèe, dok ne porudi ne znam kako drugaèije da napišem.
Kad vidim da se po rubovima kupus poèeo crveniti malo ga promješam, èisto da se ravnomjerno zapeèe...
izrezati patlidžane na tanke kriške i ispohovati ih (naravno, znate veæ kako ide, nasoliti ih pa staviti da odstoje barem pola sata, isprati ih), dok pohujete patlidžane, u meðuvremenu propržite mljeveno meso sa lukom i paradajzom.
kad je sve spremno onda slaganje (ja pravim u vatrostalnoj) red patlidžana, pa meso i paradajz, opet patlidžani, pa meso i paradajz i na kraju opet patlidžani sve to preliti sa umuæenim jajima, staviti u zagrijanu rernu i peæi 20min-30min.
mjeru svega vi odredite po sebi, odn.po posudi u kojoj peèete. (ja stavljam 1/2kg mljevenog, 4 paradajza, patlidžana kako kad , možete dodati i tikvice )
1 kg brašna
2,5 dl mlijeka
2,5 dl vode
1 dl jogurta
1 prašak za pecivo
150 gr margarina
2 jajeta
kvasac
možete ih posuti sjemenkama po vrhu
....................
zakuhati tijesto sa sastojcima (ostaviti jedno žumance za premaz), kad tijesto nadoðe podijeliti ga na 8 loptica, svaku od njih razvaljati i isjeæi na 8 parèadi, zatim ih malo rukama razvuæi ,,,, na sredinu stavljati "ono" èime æete ih filovati (sir, hrenovka, ðem....), umotane kiflice poredati na pleh, premazati žumancetom i peæi na 200 SC
dva jela... (koja sam u zadnje vrijeme k'o luda krenula pravit, svako malo... dok im se ne zgadi)
piletina u pivu... pileca prsa isjeckati na kockice, uvaljati u brasno, pa onda prziti na vrelom ulju... kad se malo proprze (da pozute) onda ubaciti 2 kasicice senfa, smanjiti "vatru" i krckati malo, pa dodati pivo... kolicina po zelji. ja stavim malo manje od jednog dec, napravi se fini saft, malo se osjeti na pivkana, ukusno bude skroz...
drugo... kad mi ostane sta god, izvadim jednu polovinu lisnatog, razvaljam na vrlo tanko i motam kasiku toga sto je ostalo u kvadratic lisnatog, pa gore namazem jajetom, stavim kima i u rernu...
Zapeceni makaroni sa sirom.
Nema neki specijalan recept, odokativne su mjere, a ovako otprilike ja pravim:
Skuhati al dente kesu makarona.
Umutiti troje jaja, dodati oko pola kg. mladog sira, malo ulja, posoliti i u to dodati makarone. Sjediniti, istresti na tepsiju i peci u rerni nekih 20-ak minuta.
Na kraju umutiti 2 jaja sa otprilike 1 dcl. mlijeka i preliti makarone. Vratiti u rernu da se jos malkice zapece.