Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Vjeène teme : Prijedor
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Prijedor

PRIJEDOR 2008

Protest u povodu medjunarodnog Dana ljudskih prava je protekao mirno i dostojanstveno kako je organizator protesta i planirao.

Vise od 300 ucesnika je u dostojanstvenoj tisini laganim hodom proslo kroz glavnu prijedorsku ulicu a da se pri tom nije cuo niti jedan uzvik niti jedna ruzna rekacija od bilo koga ko se zatekao na ulici.

Policija je regulisala saobracaj i omogucila koloni protestanata da prodje planiranom rutom do glavnog gradskog trga pred Patrijom. Svi vazniji mediji u Bosni i Hercegovini su poslali svoje novinarske ekipe pa krajnje efekte ovog protetsta tek ocekujemo. http://www.kozarac.ba





12-12-2008 at 15:51 | Ukljuèi u odgovor
Jack
Nivo: Forumski doajen
www.bosanskehistorije.com

Registriran(a): 01-10-2004
Odgovori: 1089
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Prijedor

Naravno da znaju gdje su zrtve.Kao da ne znaju

Kriva je nasa jadna politika.Nazalost od Spahe mi nismo imali nijednog politicara.Cak i komunjara Pozderac je bio div napram ovih miseva Lagumdzije(Minera) a nije ni petarda.I trola Tihica.

22-12-2008 at 23:26 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Prijedor

17.05.2009

Zloèini u BiH

Pedantnost etnièkih èistaèa

I danas kada je došlo vrijeme da se pitanje ratnih zloèina poèinjenih u posljednjem ratu poène rješavati, 14 godina nakon njegovog završetka, još uvijek postoji neki neshvatljiv otpor da se o tome i razgovora na podruèju koje se sada zove Republika Srpska. Zašto Republika Srpska? Pa, zbog jednostavne èinjenice da je tamo poèinjeno najviše zloèina, da je tamo najveæi broj masovnih grobnica i da za svojim vratom od sada, pa nadalje i ubuduæe RS ima jedan genocid. Svidjelo se to nekome ili ne.

Piše: Asim Bešlija

Na jednom novinarskom zadataku, u gradiæu na samoj granici BiH i Hrvatske, koji se danas zove Novi Grad, a inaèe Bosanski Novi, ekipa u kojoj sam bio pravila je reportažu o povratku u ovo mjesto i generalno o tome kako se situacija razvija u poslijeratnom periodu. Bilo je to prije nekoliko godina.

Bosanski Novi je tipièna prièa iz ratnog perioda ove zemlje. Veæina Bošnjaka i Hrvata je protjerana, i to za svega jedan dan, i to preko mosta u Hrvatsku, nakon što su svi bili skupljeni na gradski stadion, u sabirni centar, kako predstavnici ratnih srpskih vlasti vole tepati ovom efikasnom instrumentu etnièkog èišæenja.

Viðeniji ljudi, politièari, profesori i drugi, su ili muèeni pa pušteni, ili poubijani. Nakon obavljenog posla, èisto srpska skupština opštine je odluèila i usvojila da se Bosanski Novi tako više ne zove nego da vrati neki stari naziv koji bi manje iritirao lokalne srpske mještane (odjednom!) ali i srpske izbjeglice koje su se tu našle igrom neprilika. I tako je umjesto bosanskog vaskrsnuo Novi Grad, ime koje je trebalo simbolizirati novi poèetak, harmoniju, bolji život, sreæu, jednom kada su se otarasili nepoželjnih sugraðana koji su bili drugaèije vjere i nacionalnosti. Inaèe, njihovih dojuèerašnjih komšija.

Kada sam u zgradi SO Bosanski Novi/Novi Grad godinama nakon zloèina, mladog i smetenog politièara, koji je obavljao neku važnu funkciju, možda predsjednika SO ili tome slièno, upitao koliko je novo ime grada , zapravo, prepreka povratku, on je odgovorio da nije jer je doneseno konsenzusom svih! Onda sam ga upitao kako je bio moguæ ´konsenzus svih´ kada su dva naroda i fizièki nedostajala u gradu, izvrdao je odgovor, mutno odgovorivši da su se složili oni koji su ostali, zajedno sa srpskim predstavnicima, a u skladu sa željama veæine mještana. I tako je demokratski na poèetku rata, Bosanski Novi oèišæen kako od njegovih stanovnika tako i od imena koje je podsjeæalo na vremena kada se sretno živjelo.

Ovaj gradiæ danas ima dvojni naziv, zaglavljen je izmeðu prošlosti i buduænosti, i sa potpunim izostankom bilo kakve odgovornosti, moralne i materijalne, prema onome što je uraðeno njegovim nesrpskim stanovnicima. Oni su danas svakako rasuti diljem planete.

Što èišæe, to bolje

Prièa poput ove u gradovima današnje Republike Srpske, ima koliko želite. Sve su odigrane po istom scenariju i sve za sobom povlaèe ogromnu šutnju lokalnog stanovništva i vlasti o tome šta se zaista dešavalo Bošnjacima i Hrvatima, zašto se to dešavalo i kako je moguæe da niko ništa ne zna, pogotovo u malim sredinama poput Bratunca u kojem je, na primjer, gradski stadion u centru grada bio sabirno mjesto kao i lokalna škola, a to navodno niko nije niti vidio niti o tome šta èuo.

I ta kolektivna amnezija, zahvaljujuæi naporima srpskih politièara u Bosni i Hercegovini da se od RS-a napravi neka država, održava se sve do današnjih dana. U posljednjih mjesec traju napori da se identitet bosanskog izbaci iz imena Bosanskog Broda i Bosanske Kostajnice, i da se ovi pogranièni gradovi obezglave i zovu jednostavno Brod i Kostajnica. Narodna Skupština RS i Vlada RS na tome dosljedno rade.

Dakle, nakon što su teritorije etnièki oèišæene, i takvo stanje održano dovoljno dugo da postane održivo, sada je vrijeme da se dokusurivanje bosanskog identiteta završi i doslovnim brisanjem imena gradova u kojima je srpska veæina nasilno nametnuta.

Ako ova tvrdnja nije taèna, onda bi bilo dobro, èisto radi principa transparentnosti, da vlasti Republike Srpske najprije objasne zbog èega se to radi i na koji naèin misle riješiti probleme poèinjenih ratnih zloèina koji su se dešavali u vrijeme izgradnje RS, a èemu su bolan podsjetnik brojne masovne grobnice koje se još uvijek pronalaze, i nestali kojima se gubi svaki trag. Kako bismo,dakle, izbjegli optužbe da tamo neko želi nestanak RS kao garanta opstanka srpskog naroda u BiH, možda bi najbolje bilo da grlati Milorad Dodik, osim iznošenja vlastitih fantazija tipa ´RS æe ovo, ili RS æe ono´, bez ikakvog utemeljenja, da i odgovore na neka kljuèna pitanja, poput toga zašto se ne proganjaju osumnjièeni za ratne zloèine, zbog èega je moguæe da dželati danas slobodno hodaju i susreæu svoje žrtve koje su prije nekih 17 godina trpali u kamione ili muèilišta, te zbog èega Bošnjaci i Hrvati jednostavno nemaju jednak tretman u odnosu na srpski naroda na teritoriji Republike Srpske. Ako bi se odgovorila ova nekolicina pitanja, na jedan ozbiljan i argumentiran naèin, mimo svakodnevne politièke sapunice, onda bi možda bilo i uvjerljivije i pomisliti da današnje vlasti RS ne žele završiti ono što je zapoèeo ratni zloèinac Radovan Karadžiæ kada je osnivao ovu tvorevinu.

Ako ništa drugo, onda bi ponajprije ljudski bilo reæi, priznati, i otkriti istinu ljudima koji veæ skoro dvije decenije pate za èlanovima svojih porodica èije kosti leže razbacane po ko zna kojim brdima manjeg bh. entiteta. Bilo bi fer i radi bolje buduænosti i boljih odnosa meðu narodima, zbog skidanja kolektivne odgovornosti i toga da RS ne bude samo genocidni projekat u kojem jedino Srbi i srpstvo u 21. stoljeæu mogu opstati zahvaljujuæi aktuelnoj politici.

Šutnja zlata vrijedi

Dakle, sve se vrti oko pitanje šutnje. Pa, se zato i svako legitimno pitanje prema vlastima RS, smatra nekom vrsta napada i pokušaja njenog uništavanja, omalovažavanja srpskog naroda, ili pokušaja dominacije jednog naroda. Jer ako se ne riješe pitanje poèinjenih zloèina i ne zaustave pokušaji njihovog stalnog prikrivanja, kakva je uopšte buduænost cijele ove zemlje i iskrenog suoèavanja svih naroda sa istinom o onome što su pretrpjeli u BiH, a posebno u dijelu koji se zove Republika Srpska. Na èemu se to onda zasniva buduænost? Na stalnoj politièkoj napetosti? Štiæenju RS-a time što æe se stalno negirati, otuðivati od zemlje u kojoj se živi, stvarati državu u državi koja nema buduænosti i dalje zatrpavati ono što se neminovno otkriva svakim novim danom?

Ilustracija za šutnju i negiranje nalazimo na dosta mjesta. Bosanski Novi je dobar primjer a jedan od oèitijih je i Višegrad u kojem je tamošnje bošnjaèko stanovništvo bilo izloženo najmonstruoznijim zloèinima, kakvi su spaljivanje živih ljudi na dvije lokacije u gradu, i to sa potpisom dvojice roðaka, Milana i Sredoja Lukiæa za koje haško tužilaštvo upravo traži doživotni zatvor.

Za trenutnog naèelnika opštine Višegrad, to ne znaèi ništa. U odliènom serijalu emisija pod nazivom ´Otisci´ koje je napravila XY Films produkcija iz Sarajeva, ovaj èovjek je otvoreno doveo u pitanje bilo kakva stradanja, založivši se za osnivanje komisije koja bi to istražila. Dakle, Miladin Miliæeviæ negira sve dosadašnje presude tribunala u Hagu, i poziva se na neku novu komisiju koja bi utvrdila šta se to dešavalo, kako bi žrtve imale pravo obilježiti mjesta stradanja.

Slièno rezonuje i prijedorski naèelnik Marko Paviæ koji negira i šuti o poznatim prijedorskim logorima, i koji je upravo vašem novinaru jedne prilike izjavio kako je Prijedor završio sa pitanjem ratnih zloèina, i okrenuo se boljoj buduænosti za sve narode. Da li je to tako, pitajte prognane Prijedorèane koji danas naseljavaju kako evropski tako i druge kontinente, ali i ljude iz drugih gradova koji veæ odavno ne žive u svojim kuæama.

I da ne bude zabune, ovu obavezu koju najprije treba završiti Republika Srpska, pred sobom imaju i druge sredine. Tamo gdje su bez ikakvog osnova stradali Hrvati i Srbi.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090517077

....

17-05-2009 at 18:39 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Prijedor




24-05-2009 at 13:59 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Prijedor

24.05.2009.

Godišnjica stradanja

Kozarèani traže kažnjavanje odgovornih za zloèine

Tradicionalnom mirnom šetnjom od centra Kozarca do Šehidskog mezarja u Kamièanima, u nedjelju su mještani prijedorskog naselja Kozarca ponovo ukazali na zloèine koji su nad njima poèinjeni na današnji dan prije 17 godina te još jednom pozvali da svi zloèinci budu kažnjeni.

Na Šehidskom mezarju Kamièani prouèen je Jasin i Fatiha za sve žrtve, od kojih je njih 600 sahranjeno na ovom mezarju, a za 1.200 još se traga.

Kozarèani veæ desetu godinu ukazuju na ove zloèine i traže da odgovorni budu privedeni pred lice pravde.

"Moramo biti svjesni da se oni koji zaborave svoju prošlost izlažu opasnosti da im se ona ponovi", rekao je Amir efendija Ahmiæ, glavni imam medžlisa u Kozarcu te mještanima poruèio da budu jaki i hrabri, kao i da o svemu što im de dogodilo te 1992. godine moraju govoriti.

Predstavnici Udruženje logoraša iz Kozarca uputili su Regionalnom savezu logoraša Banja Luka više od 300 tužbi u ime onih koji su prošli kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje.

Od bh. entiteta RS-a traže nadoknadu za vrijeme provedeno u tim logorima.

U pripremi je još 500 tužbi.

(FENA)

24-05-2009 at 18:39 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Prijedor

26.05.2009

Suðenje za zloèine

Koriæanske stijene: Ostaci tkiva po cesti

Zaštiæeni svjedok K1, dajuæi iskaz u korist Tužilaštva BiH, identifikovao je optužene kao pripadnike Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Prijedor koji je obezbjeðivao kolonu autobusa sa civilima zaustavljenu na Koriæanskim stijenama.
"Kada sam se vraæao sa Vlašiækog platoa, gdje smo ostavili civile koji su otišli prema Travniku, vidio sam na cesti krv, djelove tkiva, kosu, mozak...Èula je se još uvijek pucnjava, vriska i bombe. Automatsko oružje je pucalo rafalno i pojedinaèno. Nisam vidio ubijanje, ali vozaè i ja smo znali šta se desilo.", isprièao je zaštiæeni svjedok, a prenosi BIRN Justice Report.

K1 je rekao da "misli" kako je na mjestu gdje su stajala dva autobusa, iz kojih su predhodno izvedeni ljudi i pobijeni, vidio Gordana Ðuriæa i još neke policajce, koje nije mogao sa sigurnošæu identifikovati.

Tužilaštvo BiH tereti Damira Ivankoviæa, Zorana Babiæa, Gordana Ðuriæa, Milorada Radakoviæa, Milorada Škrbiæa, Ljubišu Èetiæa, Dušana Jankoviæa i Željka Stojniæa, bivše pripadnike Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije, za uèešæe u strijeljanju oko 200 civila na Koriæanskim stijenama poèinjenom 21. avgusta 1992. godine.

Zaštiæeni svjedok tvrdi da je oko 15-tak policajaca Interventnog voda, kojem je i sam pripadalo, dobilo zadatak da obezbjeðuju, to jest budu pratnja konvoju sa civilima iz naselja Tukovina. U konvoju je bilo žena, djece, starijih ljudi, ali i vojno sposobnih muškaraca.

"U kombiju kojim smo krenuli prema koloni, saznao sam šta æe se desiti. Neko je rekao da æe neki biti izdvojeni iz kolone. Ne znam ko je to rekao", kazao je svjedok.

Svjedok je sa sigurnošæu rekao da su šestorica optuženih bili u pratnji autobusima i transporterima. Ipak, nije mogao isto potvrditi za Babiæa i Jankoviæa.

"Sa mnom u transporteru je bio Ljubiša Æetiæ. Da taj transporter obezbjeðujem rekao mi je kolega i komšija Radenko Antoniæ, navodeæi da tu ima nekih naših komšija. Za mnom je ušao i Æetiæ. Stajali smo nekoliko puta, a Æetiæ je stalno izlazio napolje. Vozaè mi je govorio da pogledam šta radi. Nisam htio gledati, ali sam vidio kasnije da stavlja nešto u džepove. Pretpostavljam da je oduzimao novac i pare od civila", kazao je svjedok.

Svjedok tvrdi da je kasnije èuo da je novac oduzet od civila "rasporeðen u kasu Stanice javne bezbjednosti Prijedor".

"Kada smo stigli do rijeke Ugar, gdje smo odmarali, Æetiæ je opet izišao i više ga nisam vidio. Darko Mrða i Miroslav Paraš su naredili da se odvoje svi vojno sposobni muškarci. Popeo sam se na zadnju stranicu kamiona i vidio da ima takvih. Rekao sam im da èuènu, a Mrði i Parašu sam kazao da su samo žene i djeca", kazao je svjedok dodavši da mu je Paraš povjerovao.

Paraš je u meðuvremenu preminuo, a Mrða osuðen za ratni zloèin u Haškom tribunalu na 17 godina zatvora.

Zaštiæeni svjedok kaže da je vozilo sa civila kojem je on bio u pratnji nastavilo vožnju prema Travniku. Kad su došli do Vlašiækog platoa, tvrdi K1, vidio je "poprilièno puno pripadnika Vojske Republike Srpske" te civili kako izlaze i pješke kreæu u pravcu Travnika. U tom ternutku je meðu policijskom pratnjom, kaže K1, vidio optuženog Milorada Radakoviæa "zvanog Srbo".

"Nakon 15-20 minuta krenuo sam sa vozaèem kuæi. Nisam se zaustavljao na mjestu gdje su ostala dva autobusa, a gdje se vidjela krv i ostaci tkiva na cesti", kazao je svjedok, istaknuvši da su sedam ili osam dana kasnije pripadnici Interventnog voda ponovno išli na isto mjesto kako bi izvlaèili tjela "koja su se razlikovala po nabubrenosti, velièini, starosti".

"Prebacili smo tri ili èetiri tjela, ali se pokvarila dizalica. Cjeli dan smo èekali da se popravi, ali nije uspjelo. Više nismo ništa dirali. Tijela su bila na gomili, ali i pojedinaèno. Mislim da je bilo izmeðu 150 do 200 tijela", kazao je svjedok.

Nakon tog dogaðaja, svjedok tvrdi da su pripadnici Interventnog voda dva dana bili van Prijedora jer su "imali saznanja" da je Radovan Karadžiæ naredio da se svi budu ubijeni zbog toga što se dogodilo na Koriæanskim stjenama.

Radovan Karadžiæ, bivši predsjednik Republike Srpske, je optužen pred Haškim tribunalom za ratni zloèin poèinjen na prostoru BiH i trenutno se èeka poèetak suðenja.

Munib Sivac, drugi svjedok Tužilaštva BiH, isprièao je kako je na rijeci Ugar odvojen od dvojice sinova i rasporeðen u transporter u kojem su bile žene i djeca.

"Mlaði sin je mahinalno mahnuo. Poèeo sam plakati. Autobusi su zaustavljeni, a oko njih je bilo puno maskiranih ljudi sa èarapama na glavama", kazao je svjedok.

Nastavak suðenja je u ponedjeljak, 1. juna.

(Sarajevo-x.com)

26-05-2009 at 18:22 | Ukljuèi u odgovor
Jack
Nivo: Forumski doajen
www.bosanskehistorije.com

Registriran(a): 01-10-2004
Odgovori: 1089
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Prijedor

Ja sam trebao da idem tim konvojom
Stara mi je nesto gadno sanjala, i rekla da ne idem, preko Vlasica.Kasnije sam cuo da je dosta ljudi pobijeno

Izisao sam par dana poslije iz tog cetnickog legla

08-06-2009 at 07:01 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Prijedor

23.06.2009

Prvooptuženi u sluèaju Koriæanske stijene priznao krivicu

Prvooptuženi za zloèin na Koriæanskim stijenama potpisao sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH, javlja BIRN - Justice Report.
Damir Ivankoviæ, jedan od osmorice optuženih za strijeljanje oko 200 civila na Koriæanskim stijenama, potpisao je sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH, te pristao da svjedoèi protiv ostalih optuženih u ovom sluèaju.

"Èlanom 10 ovog sporazuma optuženi se izjasnio da želi da svjedoèi o ovom dogaðaju i svim ratnim dešavanjima na ovom podruèju", kazala je tužiteljica Slavica Terziæ, te dodala da æe nakon što Sud razmotri sporazum tražiti i razdvajanje postupka.

Razmatranje sporazuma, osmog po redu pred Sudom BiH, zakazano je za 29. juni 2009. godine.

Ivankoviæ je zajedno sa Zoranom Babiæem, Gordanom Ðuriæem, Miloradom Radakoviæem, Miloradom Škrbiæem, Ljubišom Èetiæem, Dušanom Jankoviæem i Željkom Stojniæem, bivšim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije,optužen da je 21. augusta 1992. godine na Koriæanskim stijenama uèestvovao u strijeljanju 200 civila iz Prijedora.

O ubistvima na Koriænaskim stijenama, u korist Tužilaštva BiH, na ovom roèištu svjedoèio je zaštiæeni svjedok KO12, koji je sredinom juna 1992. godine odveden u logor Keraterm, odakle je poèetkom augusta prebaèen u Trnopolje.

"Keraterm je logor za nesrbe u Prijedoru. Zloglasni logor u kojem smo bili zlostavljani", kazao je svjedok, te je dodao da im je u Trnopolju reèeno da mogu napustiti Prijedor ukoliko u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) "izvadimo odjavnicu, da ostavljamo sve", što su i uèinili.

"Mi smo se 21. augusta prikljuèili u konvoj prema Travniku. U logoru smo propatili, bili smo nesigurni, svako je mogao doæi da nas odvede bez ikakvog razloga i nama je odgovarao svaki put iz Prijedora. Sve nam je bilo bolje nego ostati tu. Èuli smo da taj konvoj vodi komšija Boško Stupar, koji je bio komandir interventnog voda, i to nam je ulijevalo sigurnost", prisjetio se svjedok.

Prema njegovim rijeèima, toga dana je sreo Stupara, koji mu je rekao da "ovaj put ide Dado Mrða", ali da æe sve biti u redu.

Darko Mrða, bivši pripadnik interventnog voda specijalne policijske jedinice iz Prijedora, pred Tribunalom u Haagu osuðen je na 17 godina zatvora za zloèin na Koriæanskim stijenama.

"Bilo je puno ljudi, civila sa kesama i djecom. Bila je tu civilna i vojna policija, mnoštvo uniformisanih lica naoružanih do zuba. Bilo je autobusa i kamiona sa ceradom. Sa ženom i djecom od tri i sedam godina sam ušao u zadnji kamion. U mom kamionu je bio Dado Mrða", rekao je svjedok.

Kako je dalje isprièao, tokom puta prema Vlašiæu nekoliko puta su se zaustavljali i Mrða im je svaki put davao kesu koju su trebali napuniti nakitom i novcem. Takoðer se prisjetio da je negdje pred kraj vožnje vidio da je njegov kamion prošao pored dva autobusa koji su stajali.

"Kad smo došli na Vlašiæ kamion je stao i vojnik nam je rekao da izaðemo i pokupimo svoje stvari. Bilo je tu dosta vojske nepoznate. Dade Mrðe i ove pratnje iz Prijedora više nije bilo. Mi smo krenuli niz brdo da što prije ostavimo te vojnike iza nas. Dugo smo pješaèili kroz šumu i naišli smo na Armiju BiH koja nas je vodila do Turbeta", završio je svjedok KO12.

23-06-2009 at 13:27 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Prijedor

30.06.2009

I Ðuriæ priznao krivicu za zloèin na Koriæanskim stijenama

Optuženi Gordan Ðuriæ, zvani Buzda i Buzdovan, roðen 15. maja 1968. godine u mjestu Ljubija, opština Prijedor, sporazumno je priznao krivicu za krivièno djelo zloèina protiv èovjeènosti, poèinjeno nad žrtvama bošnjaèke i hrvatske nacionalnosti, na lokalitetu Koriæanske stijene na Vlašiæu, 21. avgusta 1992. godine, saopæilo je Tužilaštvo BiH.

U skladu sa sporazumom, tužilac u ovom predmetu je saglasan da se optuženom izrekne kazna zatvora u trajanju od pet do osam godina, koju mu, na osnovu sporazuma, odredi Sud BiH.

Ovaj predloženi raspon kazne utvrðen je u skladu sa ulogom optuženog u izvršenju ratnog zloèina na Koriæanskim stijenama, jer je utvrðeno da optuženi nije sudjelovao u strijeljanju i egzekuciji žrtava, veæ da je u vrijeme izvršenja zloèina vršio osiguranje lokaliteta na kojem je zloèin poèinjen.

Potpisujuæi sporazum, optuženi se odrekao prava na suðenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Tužilac Tužilaštva BiH je prije sklapanja navedenog sporazuma o njemu informirao ošteæene u ovom predmetu putem udruženja sa podruèja Prijedora, koja okupljaju porodice žrtava stradalih na Koriæanskim stijenama, a koje su iskazale svoju podršku sklapanju ovog sporazuma, s ciljem otkrivanja potpune istine o zloèinu na Koriæanskim stijenama, kao i kažnjavanju poèinilaca zloèina.

Optuženi Ðuriæ obavezao se da æe prije izricanja presude dati svoju izjavu kojom æe izraziti pokajanje pred žrtvama za njegovo sudjelovanje u izvršenju kriviènog djela koje priznaje.

Takoðer, optuženi se obavezao da æe ovlaštenim službenicima Tužilaštva BiH ili drugih agencija za sprovoðenje zakona u potpunosti, istinito i cjelovito, prenijeti svoja saznanja o navedenom zloèinu, kao i o drugim dešavanjima, te pružiti eventualne materijalne i druge dokaze o navedenom zloèinu ili informacije o tome gdje bi se ti dokazi mogli nalaziti.

U optužnici Tužilaštva BiH navodi se da su pripadnici Interventnog voda Centra javne bezbjednosti (CJB) Prijedor, 21. avgusta 1992. godine, na rubu litice, na lokalitetu Koriæanske stijene na planini Vlašiæ, strijeljali više od 200 muškaraca bošnjaèke i hrvatske nacionalnosti, koji su izdvojeni iz konvoja kojim su civili bošnjaèke i hrvatske nacionalnosti prevoženi iz prijedorskih logora i šireg podruèja Prijedora, prema teritoriji pod kontrolom Armije RBiH.

(ONASA)

30-06-2009 at 16:58 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Prijedor

02.07.2009

Sud BiH

Izreèena presuda za ratne zloèine poèinjene na podruèju opštine Prijedor

Damiru Ivankoviæu 14 godina zatvora

Damir Ivankoviæ, bivši pripadnik interventnog voda policije iz Prijedora, osuðen je na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubistvima oko 200 civila na Koriæanskim stijenama u augustu 1992. godine, javio je BIRN - Justice Report.
Ivankoviæ je, odlukom Suda, pušten na slobodu uz niz mjera zabrane.

"Ova kazna ne doprinosi samo utvrðivanju istine nego i pomirenju na ovim prostorima, u šta Sudsko vijeæe vjeruje. Nekima se može èiniti ova kazna blagom ili strogom, ali Vijeæe vjeruje da je adekvatna i da æe se njome postiæi svrha kažnjavanja“, obrazložila je Minka Kreho, predsjedavajuæa Sudskim vijeæem.

Ivankoviæ je 22. juna 2009. godine postigao sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH o uèešæu u ubistvu oko 200 civila na Koriæanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

Vijeæe ga je oglasilo krivim za uèešæe u udruženom zloèinaèkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti opæine Prijedor i struktura Srpske Republike BiH, a sve u cilju progona bošnjaèkog i hrvatskog stanovništva sa tog podruèja. Ivankoviæ je osuðen za zloèin protiv èovjeènosti prema individualnoj kriviènoj odgovornosti.

Pri izricanju presude, sutkinja Minka Kreho je èitala imena nekih od ubijenih na Koriæanskim stijenama, istaknuvši da su pronaðeni posmrtni ostaci samo èetiri osobe i dijelovi tijela nekoliko ubijenih muškaraca.

"Vijeæe je utvrdilo da je Tužilaštvo BiH predoèilo dovoljno dokaza za krivnju Ivankoviæa. Na podruèju Prijedora izvršen je širok i sistematièan napad i meta tog napada bilo je civilno stanovništvo. Sve osobe koje su ubijene na Koriæanskim stijenama bili su civili, što su potvrdili mnogi svjedoci i sam optuženi tokom svjedoèenja“, kazala je Kreho.

Istom optužnicom Tužilaštva BiH uz Ivankoviæa terete se Zoran Babiæ, Gordan Ðuriæ, Milorad Radakoviæ, Milorad Škrbiæ, Ljubiša Èetiæ, Dušan Jankoviæ i Željko Stojniæ, bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije.

Nakon što je Ivankoviæ postigao sporazum sa Tužilaštvom svjedoèio je protiv ostalih optuženih i tom prilikom detajno govorio o uèešæu pripadnika interventnog voda i SJB Prijedor u zloèinu na Koriæanskim stijenama, kao i svom sudjelovanju u ubistvima.

Poslije Ivankoviæevog svjedoèenja i treæeoptuženi Ðuriæ je takoðer priznao krivicu za uèešæe u ubistvu civila na Koriæanskim stijenama. Sprazumom o priznanju krivnje sa Tužilaštvom, Ðuriæ se obavezao da æe 7. jula svjedoèiti protiv ostalih optuženih nakon èega æe Vijeæe donijeti presudu.

Vijeæe je konstatovalo da "iskreno priznanje krivnje i znaèajna suradnja“ Ivankoviæa sa Tužilaštvom BiH i Meðunarodnim kriviènim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) predstavlja, izmeðu ostalih, olakšavajuæe okolnost za optuženog. Otežavajuæe okolnosti pri odreðivanju kazne Vijeæe nije našlo.

Odlukom Vijeæa, a na prijedlog Ivankoviæa i suglasnot Tužilaštva, optuženi je pušten na slobodu ali mu je izreèeno niz mjera zabrane i obaveza.

Ivankoviæu je zabranjeno napuštanje boravišta i mijenjanja adrese prebivališta bez odobrenja Suda BiH, obaveza svakodnenog javljanja u SJB Prijedor, zabrana kontaktiranja sa moguæim sauèesnicima i saoptuženim u zloèinu, kao i svjedocima i žrtvama.

Takoðer mu se zabranjuje da kontaktira sa bilo kim osim svojim branjenikom, te da prisustvuje javnim i privatnim okupljanjima. Ivankoviæu su, odlukom Suda, privremeno oduzeti pasošu i druge putne isprave, te mu je zabranjeno korištenje drugih dokumenata za prelaz državnih granica.

Ivankoviæ se nalazi u pritvoru 14. januara 2009. godine.

02-07-2009 at 13:48 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 18
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Vjeène teme : Prijedor New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice