Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : Kazali su
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Odgovori: 1588
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kazali su

Uloga Ali-paše Rizvanbegoviæa

citat:
U Crnoj Gori, to sam upamtio, èesto se govorilo "silni Smail-aga", pri èemu "silni" ne znaèi nasilni, nego junak i ugledna, moæna, markantna liènost, tako da je u crnogorskoj narodnoj tradiciji Smail-aga jedna epska liènost. Što se tièe Mažuranoviæevog spjeva, on je umjetnièki vrlo dobar, ali nije taèan. Prije svega, poèetak nije taèan:
"Sluge zove Smail-aga usred Stoca kule svoje...", jer u Stocu je bio Rizvanbegoviæ itd. Vi biste o tome mogli nešto da kažete, a ja æu odmah da Vam postavim i dodatno pitanje: kakav je psihološki odjek imala pogibija Smail-age u vašem bratstvu, jer pretpostavljam da je to bila velika tragedija, veliki poraz Èengiæa bratstva i svih muslimana. Smail-aga je bio vrlo èuven, tako da je Njegoš imao diplomatskih problema oko njegove pogibije: morao je da se pravda pred Rusima. Možda bismo mogli unijeti neke nove momente koji se ne znaju? A, pitam Vas, kakav je psihološki odjek taj dogaðaj imao kod vas Èengiæa?

Zulfikarpašiæ:
Smail-aga je bio karizmatièna liènost. Èini se da je bio mnogo poštovan i od protivnika i od prijatelja. Bio je prilièno šutljiv, pravedan, ?ada je u Mažuraniæevu djelu prikazan kao neki veliki zulumèar. Bio je zagovaraè korektne politike prema Crnogorcima, to se vidi iz mnogih njegovih izjava i èina. Bio je konkurencija Ali-paši Rizvanbegoviæu. U poznatoj pobuni u Srbiji pozvan je kao general jer su ga pratile velike pohvale, i vratio se sa sultanovim nagradama.

Ðilas:
Samo malo da Vas prekinem: imam podatke da je on vrlo mlad sa dvadeset pet godina, što je izuzetno, postao gataèki muselim.

Zulfikarpašiæ:
Jeste. On je svakako bio konkurencija Alispaši Rizvanbegoviæu. Podozrivost izmeðu njih je sigurno postojala. U familiji se nije govorilo o tome otvoreno, ali na primjer naš poznati pjesnik Safvetsbeg Bašagiæ, koji je pjevao u Smail-agi Èengiæu i pisao o njemu, na nekoliko mjesta aludira da je Ali-paša Rizvanbegoviæ bio upleten u Smail-agino ubistvo. Osobno sam iz mnogih razgovora stekao dojam da veza postoji. Moj otac doživio je duboku starost, živio je stotinu godina, kao mladiæ bio je u turskoj vojsci, i ja sam od njega o tome slušao. Kod nas se to nije govorilo javno, ali se svakako sumnjalo da je Ali-paša bio upleten u ubistvo. Doduše, moram naglasiti da Smail-aga nije igrao onu ulogu u familiji Èengiæa kao što su to bili neki od paša, kao što je Beæir-paša, Džafer-paša, Ali-paša i drugi.

Ne osramotiti ime

ÐILAS:
Da Vas dopunim, vi to sigurno znate: ubistvo glavara hercegovaèkih kod Ostroga je bilo dogovoreno izmeðu Njegoša i Ali-paše. Da li je tako nešto bilo i sa Smail-agom?

ZULFIKARPAŠIÆ:
U to se sumnja, a i historijske èinjenice navode na to. Postoje izvjesni dokazi da se Ali-paša sastao s Vladikom Petrom Drugim Petroviæem u Dubrovniku, gdje su se dogovorili o rješavanju sporova i jedan drugog „nadmudrivali”. On je pod Ostrog poslaoistaknute prvake koji su mu smetali, jer je svoje sinove želio metnuti na njihova mjesta. Meðu njima su najpoznatiji bili Hasan-beg Resulbegoviæ, Bašaga Redžepašiæ i Osman kapetan Mušoviæ, koji odoše „na rijeè i tvrdu vjeru” Vladiki na pregovore.
I narod je osuðivao Vladiku zbog ubistva bošnjaèkih parlamentaraca. O tome sam još ’53. u jednom eseju pisao, citirajuæi ruskog konzula u Dibrovniku, Gagiæa, koji piše Vladiki otrpilike da je on - Vladika - protiv volje crnogorskog senata i naroda naredio da se Turci pobiju. Dalje se pita kako æe se ovaj opravdati pred svijetom kad ga i sami Crnogrci osuðuju. I Vladièin biograf Tomanoviæ ga optužuje kako je u mirno doba, u prijateljskim odnosima, kad se radilo da se ti odnosi još uèvrste, dao iz zasjede pogubiti hercegovaèke poslanike koji su došli u Crnu Goru da dovrše djelo pograniènog ureðenja.
A što se tièe Smail-age, ali-paša nije smio ostaviti nikakva traga, pošto je Smail-aga bio prilièno omiljen na dvoru u Stambolu, i ozbiljnija sumnja stajala bi ga života.
Sve to što Vi kažete za Njegoša, to se i meðu Èengiæima znalo. Sasjeèeno je, kako jedna naša pjesma kaže, sedam Petroviæa, a po drugoj, kao što i vi kažete, bilo ih je deset ili dvanaest. To je vjerovatno, jer bio je to jedan otvoreni sukob, kakve su bile vrlo èesto te bitke Bošnjaka i Crnogoraca. Narodna pjesma kaže: „Svijetla sablja age Èengiæa sasijeèe sedam Petroviæa, na Grahovu polju širokome, na sramotu knjazu Brðanskome„. Dok se naredni stihovi meæu u usta Smail-agi: „Ja ispunih carsku volju, na Grahovu bojnom polju, ubih deset Petroviæa, sokolova i plemiæa”.

ÐILAS:
Da dodamo: Petroviæi su bili u svatovima i bili su pripiti.

ZULFIKARPAŠIÆ:
Sumnjam. Mislim da je to opravdanje u koje su Crnogorci vjerovali. Smail-aga ne bi nikada napao svatove. Bila bi to za njega sramota. Petroviæi su došli pomoæi Grahovljanima, željni slave i junaèkih podviga. Pogibija Petroviæa u boju sa Smail-agom imala je tragièno ponižavajuæi dimenziju za Crnogorce. Njegoš se i sam osjeæao povrijeðenim što je u toj bitci tako masovno izginula njegova familija - sve mladi ljudi, meðu kojima i njegov brat. Zbog toga je on pripremao osvetu Smail-agi. Kako sam èuo, Ali-paša je znao da Njegoš želi smaknuti Smail-agu. Znao je i za Smail-agin pohod, ali ga nije upozorio. Sve to pokazuje da je on imao umiješane prste u to, a bio je èovjek koji je takve stvari veæ radio. Sama èinjenica da je on svoje protivnike, plemiæe bosanske, poslao u Ostrog da ih Crnogorci pobiju, pokazuje da bi logièno bilo da to uradi i s jednim èovjekom kao što je Smail-aga Èengiæ, koji je bio od njega mlaði, sposobniji, veæi junak, u kojemu je morao gledati svoju konkurenciju.

Viteški odnos

20-01-2013 at 00:07 | Ukljuèi u odgovor
camac
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Odgovori: 5224

Èlan Predsjedništva SDA Bakir Izetbegoviæ, koji je i èlan Predsjedništva BiH:- „Konvencija o kojoj æu se danas izjasniti nije savršeno rješenje. To je samo najbolje rješenje koje smo mogli postiæi u ovom trenutku podjela u zemlji, opasnih podjela u bošnjaèkom korpusu i nagovještavajuæih podjela u SDA“...

20-01-2013 at 08:37 | Ukljuèi u odgovor
tuba
Registriran(a): 02-06-2006
Odgovori: 17436

Oporuka Pavla Vuisiæa

Oporuka Pavla Vuisiæa, roðenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godišta, pri èistoj svjesti i zdravoga uma sastavljam ovu poruku.

Mirjani, ženi mi, sve što imam za sluèaj da odapnem, ostavljam, s tijem da razumno rasproda ili otuði imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uradit. Mirjana, ako posle mene ostane, ima me sahraniti sa svijem adetima i èestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojijem telom vide i èuju.

Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slièno da se èuo nije. Ovijeh šest popova, koje za inat hoæu, da se ono što se oko groba radi, rade i šute.

Neka u sebi pjevaju. Pošto mnije mrijeti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi nikakva ni govora niti jedne rijeèi ne progovori, jerbo u grobu æu se prevrnuti i ne samo prevrnuti, veæ i ustati iz groba da ga noæu morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svijetu, j***m mater.

Pavle Vuisiæ, 1. novembra 1982. godine

20-01-2013 at 12:24 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza

citat:
Viteški odnos

Interesantno je da je izmeðu familije Èengiæa i crnogorskih prvaka vladao viteški odnos. Na primjer, mi smo se kumovali s Crnogorcima. Moja familija se kumovala dva puta s crnogorskim prvacima i vojvodama, i kada je došla Austro-Ugarska poznato je da su Crnogorci ponudili Smail-aginom unuku azil, da se može skoniti u Crnu Goru, jer se borio protiv austrougarske okupacije. Prema Srbijancima i prema pravoslavcima iz Bosne mi nismo imali takav odnos kao prema Crnogorcima. U mojoj familiji govorilo se vrlo èesto o nekim crnogorskim junacima i s priznanjem se govorilo: „bio je junak” ili „onaj je bio èovjek”. Stoga mislim da je pogibija Smail-age sigurno bio šok u bratstvu Èengiæa, naroèito zbog toga što je to oèevidno bilo pripremljeno na neviteški naèin, da se Smail-agu Èengiæa na prevaru ubije. Ostala je od toga posebna gorèina. U mojoj se familiji to smatralo crnogorskom sramotom. On nije poginuo u dvoboju, u otvorenoj borbi, kao što je to bilo na Grahovu, nego u noæi, u zasjedi u jednom muèkom napadu, u fingiranome sijelu, gdje su njegove ubice došle pritajeno.
Smail-aga Èengiæ smatran je u brastvu Èengiæa velikim junakom.

ÐILAS:
Pre rata sam, mislim „onog” rata od 1941, proèitao u „Politici”, ako se dobro seæam, jednu reportažu o susretu sa unukom ili praunukom Smail-age negde u Turskoj. Ona nije znala naš jezik, govorila je turski, ali kad bi joj pomenuli Smail-agu zapadala je u neraspoloženje. Imala je još uvek neke stvari od Smail-age. Da li ima potomaka direktnih i, ako ih ima, pomenite neke?

ZULFIKARPAŠIÆ:
Njegovi direktni potomci nažalost ne žive više u Bosni, nego u Turskoj. Ja sam ih osjetio, žive u Brusi, posjeduju fermane koji pokazuju kakva je sve jnaèka djela Smail-aga poèinio, za koja je bio nagraðen od sultana. Rijeè je o udovici i dvije šæerke Riza-bega Iloove, koji je direktni potomak Smail-age, Selmi i Lejli. Mlaða, Lejla, govori bosanski, radi u jednoj turistièkoj agenciji. Vrlo pametna djevojka, živi s majkom, otmjenom hanumom. Riza-begove šæeri posjeduju zaista nekoliko izvanrednih fermana. Imaju i najvažniji ferman uopæe dat Akkoyunluima, iz godine 1498, prvi ili drugi po starini saèuvani turski ferman u èitavoj historiji. Dat je knezu Akkoyunlu, a èuvao se u mojoj familiji. Za vrijeme Austro-Ugarske bio je predan u muzej Bosne i Hercegovine. Otac Riza-bega Èengiæa pozajmio ga je na 24 sata da ga prepišu i izlože, i odnio ga u Tursku, gdje se danas nalazi u posjedu njegove familije. Oni su meni bili obeæali dati taj ferman. Kad su iz razgovra èuli da u Zurichu postoji Bošnjaèki institut, u kojem ima izložbeni prostor, mala galerija, rekli su da bi ga oni posjetili i da bi rado taj ferman kao i fermane Smail-age Èengiæa darovali Institutu. U nestrpljenju, da bih što prije dobio te stvari, predložio sam ovoj gospoði da mi proda ferman, koji je ustvari vlasništvo moje familije. Ona je bez rijeèi prešla preko toga. Onda sam napisao pismo, ponudivši joj pedeset hiljada dolara za ferman, a ona se na to oèevidno uvrijedila i nikada mi više nije odgovorila. Ja, doduše, imam vrlo uspjelu fotokopiju fermana, kao i opsežnu studiju o njemu i o povijesti Akkoyunlua koju je negdje prije Drugog svjetskog rata napisao profesor Minorski u Engleskoj, sa Univerziteta u Londonu. Krasan ferman.

Potomci u Turskoj

NADEŽDA:
Gde rekoste da živiti ta gospoða?

ZULFIKARPAŠIÆ:
U Bursi. Njen otac se bavio literaturom, pisao je prièe, a bio je narodni poslanik u Skupštini Turske Republike. Posjeæivao je Bosnu, imao je tamo familijarne veze. Pomagao je našim ljudima gdje god je mogao.

ÐILAS:
Imao bih još jedno pitanje u vezi sa Smail-agom. Crnogorci su 1876. godine zauzeli Lipnik i došli su na grob Smail-age. Tu je bio i knjaz Nikola i Novica Ceroviæ. Crnogorci su hteli da razvale nišan, nadgrobni spomenik, jer je na spomeniku pislao da je ubijen na prevaru. Hteli su da to razvale, ali nije dao Novica, koji je inaèe u crngoorskoj tradiciji i istoriji jedna fina, umna figura.
Novica kaže:
Nemojte ljudi, pa znate li vi, mi smo se ovde mrzili sa Smail-agom, ali kad doðemo na nebo mi æemo biti najbolji prijatelji, mi æemo tamo da se volimo, nisu to ovdašnja merila.
To je zabeleženo kod Holeèeka, èeškog novinara. Znate li Vi nešto o tome, ima li neka zabeleška?

ZULFIKARPAŠIÆ:
Ja sam takoðe samo èuo o tome, iz istih izvora, ali detaljnije mi nije poznato. Veæina mojih predaka izginula je na bojnom polju, nisu umrli u krevetu, pa postoji jedna posebna logika u tim familijama, gdje se cijeni neprijatelja, ako je èastan i junak. To su manje više bili protivnici koji su bili dostojni tih borbi, i tu postoji respekt prema protivniku. Kada je Zulfikar-paša Èengiæ 1834. krenuo na Crnu Goru da kazni paljenje Crnogoraca po foèanskom i gataèkom kraju, pošavši na Cetinje èuo je topove. Na pitanje zašto topovi pucaju odgovorili su mu da sahranjuju vladiku Petra Prvog, koga su donijeli iz Ostroga da ga pokažu narodu. Zulfikar-paša je vratio vojsku da ne kvari ceremoniju. Nikada neæu zaboraviti - moja majka je isto od Èengiæa, ja sam i po ocu i po majci Èengiæ - kad sam 1941. odluèio da idem u partizane i rekao to majci Zahidi - a ona je mene jako voljela - rekla mi je: „Jeste, tvoji su drugovi tamo, idi i ti, èuvaj svoje ime, i ne okaljaj ga”. Dakle, to je bila žena koja je jako voljela svoga sina, ali kojoj je bilo vrlo važno da ja ne budem kukavica, da sluèajno ne ukaljam ime. Još se živjelo u toj tradiciji, i moja majka je živjela u toj tradiciji. Jedan od najvažnijih elemenata koje je trebala spomenuti bilo je da me upozori na porodiènu tradiciju...

21-01-2013 at 00:59 | Ukljuèi u odgovor
arnie
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Odgovori: 4391

Sulejman Velicanstveni - Zakonodavac

Zasigurno, jedan od najboljih primjera za to jesu i njegova razmišljanja poslije pobjede u bici na Mohaèu:

- Budi razuman, Sulejmane. Ne zaboravi. Budi ponizan. Sve ove ovlasti nisu tvoje. Zahvali Bogu, ne daj premoæ egu. Èuvaj se, nemoj podleæi oholosti. Pred Bogom budi ponizan, a svom narodu odan. Razmišljaj o milosti i milosrðu prema drugima, a ne samo prema sebi. Uguši svoj nefs ili æe te on ugušiti. Pobijedi svoju gordost. Smrtan si, zapamti. Vjeruj u Boga, sjeti se kako si nastao i koje ti je zadnje odredište. Samo onda æe ti se otvoriti džennetska vrata. Tvoja savjest je tvoja Meka, Sulejmane, nemoj je izgubiti.

I u drugom zapisu za koji se tvrdi da je od Sulejmana Zakonodavca može se išèitati da se znao boriti sa svojim egom.

21-01-2013 at 07:01 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza

Sejfudin Tokic, bivsi politicar

citat:
Dva su dogaðaja bila presudna za moje povlaèenje iz politike.
Doživio sam veliko razoèarenje politikom SDP-a koju je vodio Zlatko Lagumdžija 2000. godine. Kada smo došli na vlast, SDP nije imao nikakav osjeæaj za socijalnu pravdu, protežirao je agresivni ateizam i boljševiæke manire obraèuna sa neistomišljenicima unutar stranke. Tada sam inicirao formiranje nove stranke SDU kao stranke srednjeg puta, pod sloganom "NE boljševizmu, NE šovinizmu, srednji put za BiH." Nakon par godina, kada sam se šerijatski vjenèao sa svojom suprugom, uprkos protivljenju svojih potpredsjednika Ive Komšiæa, Mire Lazoviæa i Slavka Dragièeviæa, pred sudom sam manipulacijom ove trojice izbrisan iz èlanstva stranke kao njen predsjednik, uz desetine tužbi i kriviènih prijava - koje su sve kasnije odbaèene - ali i uz etikete o izdaji socijaldemokratije itd. Tek nakon ovakvog odnosa "mojih drugova" shvatio sam brojna svjedoèenja Bošnjaka žrtava zloèinam koje njihove navodno dobre komšije, kumovi, prijatelji bez ikakvog posebnog povoda jednog dana pocinise,

22-01-2013 at 00:51 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza

Akademik Dr. Muhamed Filipovic

citat:
Veæ sam u osvrtu na ono što je o tom pitanju rekao profesor Zgodiæ kazao da u skladu s poslovicom koja kaže da onaj koga je zmija ujedala mora da se boji i guštera, treba da bude oprezan, a u ovom sluèaju i da se pribojava onoga što stoji iza popisa. To je nužno iz dva razloga. Prvo, što je sve u vezi s tim popisom obavljano u zatvorenim krugovima i netransparentno i da se u tom smislu može dogoditi da je i popis, kao i mnoge druge stvari, dio nekog lošeg sporazuma, onakvog kakvi su bili svi dosadašnji naši sporazumi, tj. na raèun Bošnjaka.
Druga okolnost koja nalaže oprez je èinjenica da se Bošnjacima nude alternative izjašnjavanja o identitetu. Ko æe razuman pretpostaviti da æe se takve alternative nuditi Hrvatima ili Srbima. To pokazuje da se Bošnjacima ponovo manipulira i da iza toga stoje neèiji veoma nejasni ciljevi. Kako je logika nametnutog nam razvoja koji se odvijao posljednju èetvrt stoljeæa upravo u tome da se neprestano sporazumi èine na raèun i na štetu Bošnjaka, da im je smanjena teritorija za život, da su brojno minimizirani u najveæoj mjeri i da su najviše opljaèkani, pobijeni i dovedeni u oèajno stanje, to se mora biti krajnje oprezan sa svim akcijama koje nisu transparentne ne samo u svojim razlozima i ciljevima nego i s obzirom na naèin njihove realizacije. Samo budala može biti mirna kad je nešto takvo u pita-nju.

Ako se obistine upozorenja da bi se skoro treæina Bošnjaka mogla izjasniti kao Bosanci i Hercegovci, može li to i u kojoj mjeri nanijeti štetu Bošnjacima kao narodu?
Akademik FILIPOVIÆ: Vaše pitanje implicira svijest o tome kako je cijela operacija popisa u uvjetima kada su Bošnjaci pretrpjeli genocid i kada su dovedeni u uvjete reduciranih prava na najveæem dijelu svoje države veoma problematièna i da zahtijeva krajnji oprez i posebne mjere. A jasno je da su naši politièki predstavnici o tome odluèivali bez konsultacije bošnjaèke javnosti, uostalom kao i u drugim kljuènim situacijama, ali je sretna okolnost u tome što su probni popisi, koji su izašli na vidjelo, ukazali na direktnu opasnost koju ovaj popis s namjerno izabranim alternativnim identifikacijama za Bošnjake, namijenjenim iskljuèivo njima, nosi sa sobom, tako da je još moguæe poduzeti odgovarajuæe mjere. Karakteristièno je da se nijedna stranka koja se oslanja na bošnjaèko biraèko lijepo nije o ovom pitanju jasno izjasnila, što govori da i one imaju prste u ovoj cijeloj igri.

23-01-2013 at 00:49 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza

Božo Debelnogiæ,

U knjizi  "Balija", koju je napisao Božo Debelnogiæ, koji je ratovao na Grbavici u jedinicama srpske vojske, cijelo jedno poglavlje posveæeno je Batku i njegovim "podvizima". Izmeðu ostalog stoji:

QUOTE] "Batko Crnogorac je najviše volio voziti auta i ubijati Muslimane. Volio je on doduše i da ih bije, ali samo pred drugima, pokazujuæi tako svoje umijeæe, tehniku aperkata i krošea ... Muslimane niskog rasta nije tukao, njih bi odmah ubijao... Batko je Muslimane muèio i ubijao uvijek na drugi naèin, vršeæi fizièke i psihièke eksperimente. Dileme je rješavao brzo i efikasno – recimo, koliko ljudi postrojenih jedan iza drugoga može ubiti jednim metkom iz papovke, riješio je tako što je pokupio u stanovima deset nesretnih Muslimana... stao korak ispred njih, repetirao naciljavši u prelomu stomaka i opalio. Zadnju dvojicu koja pokušaše pobjeæi, pobi pucajuæi im u leða. Gledajuæi radoznao u ljude koji su se grèili na zemlji stade preborjavati. "Samo osam". Sjede u auto i ode niz Vrace prema Grbavici."

[Edited by Dajdza on 24-01-2013 at 00:47 GMT]
24-01-2013 at 00:39 | Ukljuèi u odgovor
arnie
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Odgovori: 4391

BEOGRAD - jugoslavenski narodni heroj, blizak èovjek Josipa Broza Tita, penzionisani general jugoslavenske narodne armije (JNA), bivši šef UDBA-e i diplomata, 94-godišnji Jovo Kapièiæ izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija (AA) da ga ne iznenaðuju aktuelna nastojanja u Srbiji da se rehabilitira èetnièki voða Dragoljub Draža Mihailoviæ.

Jovo Kapièiæ: Ko želi rastakati Bosnu, dabogda se on rastakao

24-01-2013 at 09:24 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza

Vec sam odlucio da prezentiram taj tekst, ali kad sam otvorio naslov, vidim da je to ucinjeno prije mene. Ipak ja cu prezentirati taj kraci tekst u cjelini.

citat:
Za mene je Bosna sada veæa otadžbina nego bilo koja druga država na ovim prostorima. U Bosni sam ratovao tokom Drugog svjetskog rata. Prije bih sada živio u Bosni nego u Crnoj Gori ili Srbiji. Bosna je za mene žrtva i heroj! To sam kazao i jednom prilikom kad su me zvali na sveèanost u Tuzli gdje su me kao kralja doèekali. Bosna je bila ratnièko mjesto. Svi smo tokom Drugog svjetskog rata dolazili da ratujemo u Bosni. Bosna je ratovala, a i plaæala taj rat mrtvima, ranjenima i ruševinama kojih nije bilo na drugim mjestima. A tu, u Bosni ih je bilo od vrha do dna", sjeæa se Kapièiæ.

"Ko želi da rastaka Bosnu, dabogada se on rastakao od glaði, žeði, od bolesti, zime i svake druge rabote. Jer, to raditi je zloèin kakav se samo može zamisliti, zloèin prema jednom narodu koji je zajednièki ginuo, zajednièki se žrtvovao. Nije to razdvajanje u Bosni, veæ odreðivanje da se mrzi. Da se ljudi meðusobno mrze. Lako se rastavljati i sastavljati, ali da se ne mrzimo. A oni se mrze na takav naèin jer se pravi takva propaganda. Razumijete, ne žele da se država pravi na realnim osnovama veæ na mržnji. Šta fali Bosni da zajedno živi? Bila je od Kralja Tvrtka naovamo, pa može i sada da živi", ocijenio je Kapièiæ.
25-01-2013 at 00:39 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 8
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Aldin Kulenovic, bosansche, damir.kara, Esmir, fonzaga, jarektordi, loempia, marinakm, mrkac, rektordi, rexasaurus, samija, sorrento, sudija, suljex, teacher1, Tuta Bugarin, tuzlanka u srcu i dusi, Tuzlanka28, tuzlanka29, zmigavac
FORUM : Politika : Kazali su New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net