Hvala za ovo,jako zanimljivo! U Maðarskoj djeluje zajednica graðana bh. porijekla, katolika, koji se nazivaju Bošnjacima. Spominju se i Šokci,te porijeklo imena...Ja bih dodao da treba posmatrati i Vojvodinu gdje su Šokci defacto postali Hrvati ali zato Bunjevci nikada nisu pristali.I svakako i Sarajevo i Tuzla i opæenito BiH, treba da se brinu o tim ljudima i da konacno neko pocne pricati historijski korektno.U protivnom evo nam zabune poput ove pred popis
Dajdza Nivo: Forumski doajen Nista posebno ali opet kako za Registriran(a): 05-07-2011 Lokacija: USA Odgovori: 1588 IP: Maskiran
Re: Popis stanovništva 2013. u Bosni i Hercegovini
Soraya
citat:slažem se,samo nisu svi Bošnjaci muslimani
vidiš na primjeru @bajke da ima i Bošnjaka katolika njih bi onda trebao da prestavlja kardinal Puljiæ
Reis efendija Ceric iznio je svoje misljenje kao ugledni Bosnjak koji predstavlja muslimane BiH. Ako ima Hrvata i Srba koji se osjecaju Bosnjacima, njih ne moze predstavljati kardinal Puljic ili srtpski patrijarh iz Srbije, jer ni jedan ni drugi, a posebno ovaj drugi nije naklonjen bosnjastvu.
Danas imamo ugednih ljudi koji se smatraju Bosnjacima. Jedan od njih je i Josip Vrpic, napisao Povjest Bosne......, zatim Zeljko Milicevic, politicar i novinar. NIsta neobicno za one koji poznaju povjest Bosne.
Pisimo ozbiljne komentare. Kakve veze imaju kjonji i magarci sa popisom stanovnistva. Navedena poredjenja od komentatorke su neumjesna. Ne pravimo ruglo od Foruma.
Kakvi su Bošnjaci naivci (da ne kažem glupani) dovoljno govori i podatak da ih siguran sam 90% danas nikad u životu nije èulo za Husein Èišiæa, nekadašnjeg poslanika Narodnog Fronta BiH.
Naime, Èišiæ je na treæem zasijedanju AVNOJ-a podnio amandman na novi Ustav Jugoslavije i istupio protiv negiranja prava Bošnjaka na korištenje tog naziva. Predlagao je i unošenje šeste buktinje u grb Jugoslavije jer su Bošnjaci takoðer bili jugoslovenski narod.
5. decembra 1945. godine i 6. januara 1946. godine se i zvanièno obratio državnim organima s ovim prijedlogom, a isti je i odbijen. Zbog toga je bio jedini èlan Ustavotvorne skupštine koji je 1946. godine glasao protiv novog Ustava.
(Bosanska srednjovjekovna država i suvremenost: zbornik radova, Osman Ibrahimagiæ)
Nakon toga je, naravno, ušutkan, a ni danas o njemu, kao što rekoh, ne zna puno ljudi (historijski udžbenici su skoro pa izbrisali jedan cijeli narod i za njega historijski važne dogaðaje).
mustajbeg Nivo: Forumski doajen Bosnjak koji mrzi cetnike
Registriran(a): 15-10-2010 Lokacija: naci cu te sigurno-K Odgovori: 1379 IP: Maskiran
Za njegove davne,(misli se na Husrefbega)mudre i pravicne vladavine Sarajevo je postalo ponos Bosne i ceznja svih Bosnjaka.
izvod iz Knjige -Adakale- Zuke Dzumhura.
Iako je SDP prestao biti stranka Bosanaca i Hercegovaca s vremena na vrijeme iskoèi neki pozitivan primjer. Kao ovaj drèni Hercegovac
"...Želim da se vratim na poèetak ovog mog reagovanja sa molbom da prestanete sa fašistièkom metodologijom etiketiranja. Moje pravo je da se izjašnjavam kao Bosanac i Hercegovac i to nema nikakve veze sa politièkim interesom, a zašto sam Ostali, pitajte Vaše SDA pregovaraèe, koji su potpisali Dejton i kreirali takvo idiotsko rješenje. Ako Vam je namjera da me oznaèite žutom trakom, kao što su radile ideologije za koje sam smatrao da su bivše, recite kad i gdje da doðem u SDA po žutu traku, s ponosom æu je nositi, ali Vi mi nikada neæete uzeti pravo da mislim i štitim one za koje ste Vi namjerili pakleni plan s ciljem ostvarivanja kontinuiteta Vaših ambicija da upravljate životima Bošnjaka grada Mostara u liènom i tajkunskom interesu.
Na kraju, niti jedno rješenje koje æe ugroziti bilo koji narod, ali i Ostale graðane grada Mostara neæe imati niti moju niti SDP-ovu podršku.
Da ne ostane dilema, sve što sam Vama napisao ne smatrajte liènim, nego politièkim odnosom prema politici SDA.
citat:soraya wrote:
Zivjela nam nasa lijepa BiH!
U kontekstu nacionalnog izjasnjavanja najbolje je da se svi vratimo nasem historijskom imenu Bosnjak,kada smo svi bili jedno,jedan narod, bez obzira na vjersku pripadnost.Podjeli su nas na tri, pa sada immo troclano predsjednistvo koje po ambicijama "ostalih" zaista treba da postane cetveroclano predsjednistvo?Ne zelim vjerovati da su to i stvarne ambicije Gospodina Zeljka Komsica?Umjeto sto se energija i novac trosi na kampanju "Bosanac/Hercegovac" sto nam je vec svakako nacionalna pripadnost u drzavnom smislu,bolje je za drzavu da se ta energija i novac usmjere ka afirmaciji naseg starog nacionalnog imena Bosnjaci/Bosnjanke kojem pripadaju sve konfesije,ateisti i svi "ostali".To je najbolji put za BiH koji vodi ka ujedinjenu i koji ujedinjuje i izvan BiH jer nemalo imamo Bosnjaka katolika u Madjarkoj u Hrvatskoj i Bosnjaka Katolika i Bosnjaka muslimana,te veliki broj Bosnjaka Sandzaka,Srbije,Crn Gore,Makedonije,Kosova i Turske.Zalagati se za kampanju "svi smo mi Bosnjaci" je jedini ispravni put koji je historijski utemeljen a u prakticnom smislu znaci okretanje ka normalnoj grdjanskoj drzavi,bez troclanog odnosno u slucaju kampanje "ostalih" cetveroclanog predsjednistva, sto je zapravo pogubno za BiH.
Stvaranje cetvrte etnicke grupe "Bosnci/Hercegovci" po meni je u ovom slucaju licna ambicija Gospodina Zeljka Komsica da ponovo bude izabran u predsjednistvo?!
Izjasnjavanje "Bosanac i Hercegovac" ne samo da unosi pomutnju te ravaljuje drzavu jos jednom novom podjelom,stvarjuci cetvrti konstitutivni narod vec je i samo po sebi samim imenom "tempirano" na konfuzijucime i taj navodni "cetvrti konstitutivni etnicitet" zapravo dijeli te pripadnike na "Bosance" i na "Hercegovce"
Zbog svega navedenog svima nam je u interesu da se vratimo Bosnjastvu i promoviramo Bosnjastvo svih konfesija kao sto je nekada bilo