Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Tuzlarije : Sve ostale vijesti,komentari..
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Odgovori: 20623
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sve ostale vijesti,komentari..

Sjedite u tenk i oslobodite se napetosti i frustracije za 365 dolara

Jedna novozelandska firma u svojoj turistièkoj ponudi ima vožnju nekoliko razlièitih tipova tenkova uz pomoæ kojih se, kako kažu vlasnici, ljudi rješavaju frustracija i nagomilane negativne energije. Petnaest minuta vožnje u 52 tone teškom tenku košta 365 dolara.

U zemlji koja važi za jednu od najljepših i najboljih destinacija za ljubitelje adrenalina, jedna novozelandska kompanija nudi nevjerovatnu uslugu za frustrirane vozaèe. Naime, sav svoj bijes vozaèi mogu iskaliti gazeæi automobile tenkovima. U ovoj firmi æete pronaæi osam tenkova, nekoliko drugih oklopnih vozila i džipova.

"Mislim da se na ovaj naèin ljudi oslobaðaju frustracija. Jednostavno sjednete u tenk i smrskate automobil. Ukoliko ste imali loš dan na poslu, ovo je odlièan naèin oslobaðanja negativne energije", kaže vlasnik frime Jonathan Lahy-Neary.

Jonathan je najponosniji na Maximus, borbeni tenk napravljen u Velikoj Britaniji, koji je težak 52 tone i pogoni ga motor V12 Rolls Royce. Maximus je bio dio australijske artiljerije ranih '70-ih godina, za vrijeme rata u Vijetnamu. Osim Maximusa, tu je i sovjetski tenk T-55 koji je nabavio u Maðarskoj.

"Iraèani su imali ovakve tenkove, Afganistanci takoðer. Dileri oružja su imali više od 100 tenkova koje su rasprodali. Kako bismo ga prebacili na Novi Zeland, morali smo deaktivirati top koji se nalazi na njemu", kaže vlasnik.

Od ovakvog vida turizma se na Novom Zelandu obrne oko 2,5 milijarde amerièkih dolara. Lahy-Neary piznaje kako kod njega dolaze osobe razlièitih godina, od tinejdžera do 80-godišnjaka.

Najèešæe, kaže, ljudi dolaze da proslave roðendan u tenkovima i smrskaju koji auto. Za 15 minuta vožnje tenka morate platiti 365 dolara. Ukoliko želite pregaziti automobil, morate platiti dodatnih 395 dolara.

http://www.sarajevo-x.com/magazin/zanimljivosti/sjedite-u-tenk-i-oslobodite-se-napetosti-i-frustracije-za-365-dolara/120329004

29-03-2012 at 13:20 | Ukljuèi u odgovor
Bambi
since 1974

Pa ko doceka

Gruzija gradi fontanu iz koje æe turisti piti alkohol

Gruzija se nada da æe privuæi turiste izgradnjom jedne fontane u Batumiju iz koje æe biti moguæe probati jaki lokalni alkohol koji æe teæi èetvrtinu sata sedmièno, saopæio je u srijedu gradonaèelnik ovog grada na obali Crnog mora. Iz fontane æe teæi èaèa, rakija na bazi grižða, èiji je okus slièan talijanskoj grapi, izjavio je gradonaèelnik Robert Èkaidze na gruzijskoj televiziji.
Jednom sedmièno, èaèa æe teæi 10 do 15 minuta umjesto vode. Turisti æe imati moguænost da probaju jedno tradicionalno piæe“, dodao je on.

Turizam se smatra kao važan izvor prihoda u ovoj siromašnoj bivšoj sovjetskoj republici gdje vinogradarstvo predstavlja važnu industriju.

Novi toranj u Batumiju, visine 25 metara, trebalo bi da bude završen do kraja ljeta. U njemu æe biti uredi i turistièki informativni centrar, objavila je gruzijska televizija.

Gruzijske vlasti su pokrenule razvijanje turistièkih destinacija kao što je Batumi, kako bi privukli više posjetilaca u ovu zemlju na Kavkazu koja nudi spektakularne planinske pejzaže i plaže na obalama Crnog mora.

29-03-2012 at 13:22 | Ukljuèi u odgovor
Bambi
since 1974

Indijka (7 je najstariji profesionalni snajperist na svijetu

Iako se veæina ljudi u njenim godinama uglavnom oslanja na naoèale, Indijku Chandro Tomar (7 osma decenija života nije sprijeèila da bude najstariji profesionalni snajperist na svijetu.

Tomar oblaèi svoj sari, pušta dugu sijedu kosu niz leða, podiže pištolj u visini oèiju i svaki put pogaða cilj. U svojoj karijeri Tomar je osvojila 25 nacionalnih takmièenja, a uporedo je odgajala šestero djece i 15 unuèiæa.

"Željela sam uraditi nešto korisno u svom životu i htjela sam ljudima pokazati šta mogu. Èim sam prvi put uzela pištolj i pušku u ruke znala sam da je to ono što ja želim. Svima sam dokazala da godine nisu izgovor da se nešto ne uradi. Ukoliko si koncentrisan, možeš uraditi šta god hoæeš", rekla je Tomar, prenosi portal Daily Mail.

Poèela sam trenirati prije deset godina, iako me je u poèetku bilo sramota da se pojavim u streljaèkom klubu. Svoje vještine Chandro je u poèetku vježbala gaðanjem praznih boca kamenjem. Njena karijera strijelca je doživjela takav uspon da Chandro smatraju nacionalnim blagom.

"Toliko je bila dobra da su mnogi muškarci izbjegavali da se takmièe protiv nje, kako ih ne bi porazila i ponizila starija žena", rekli su iz njenog kluba o Chandrinom poèetku.

Chandra voli svaku svoju medalju, ali posebno joj je drago što je pobijedila Zamjenika inspektora policije iz Delhija.

http://www.sarajevo-x.com/magazin/zanimljivosti/indijka-78-je-najstariji-profesionalni-snajperist-na-svijetu/120323066

29-03-2012 at 13:24 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460

Nikom se ne ponovilo
Tuzla: Kako su Omeroviæi za èetiri dana izgubili bebu
Porodica Omeroviæ iz Tuzle, supružnici Sonja i Adnan, desetak dana nakon što su izgubili troipomjeseènog sina odluèili su svoju tugu i bol podijeliti sa bosanskohercegovaèkom javnošæu. Oni su 29. marta izgubili sina Ariana, koji je preminuo na UKC Tuzla od posljedica meningitisa.
Piše: D. Brkiæ
Arian
Arian

Njihova drama poèinje 22. marta, kada je Sonja odvela bebu na redovno vakcinisanje. Kaže kako je beba sedam prethodnih dana imala zelenu stolicu, ali da je lijeènica nakon pregleda odluèila da Arian ipak primi redovnu vakcinu DTP, IPV i HiB. Tri dana kasnije zdravstveno stanje se pogoršalo, a nakon pregleda u Domu zdravlja beba je poslata u UKC Tuzla.

"Ljekar je odmah posumnjao da je rijeè o meningitisu. Arian je dobio injekciju kojom mu je snižena temperatura, a izvaðena mu je krv te su uraðeni nalazi uha, grla i nosa. Meðutim, ljekar nam je rekao da se samo lumbalnom punkcijom može ustanoviti da li je rijeè o meningitisu. Pošto je Arian nakon primljene injekcije bio znatno bolje, mi smo se vratili kuæi, jer smo u meðuvremenu proèitali kakve sve komplikacije može izazvati lumbalna punkcija", kaže Sonja Omeroviæ, majka preminulog Ariana.

Kod kuæe su se Sonja i njen suprug Adnan informisali o meningitisu. Bilo im je èudno što im ljekar nijednom rijeèju nije dao do znanja o kakvoj se opakoj bolesti radi. Predveèe se Arianovo zdravstveno stanje pogoršalo, pa su oni ponovo otišli u UKC Tuzla.

"Odmah je uraðena lumbalna punkcija i konstatovan je meningitis. Reèeno nam je kako su šanse za preživljavanje veoma male. Reèeno nam je kako æe biti pravo èudo ako beba doèeka jutro", kaže Sonja.

Arian se borio naredna tri dana. Premještan je s Klinike za infektivne bolesti na Pedijatrijsku kliniku. Preživio je najkritiènija 72 sata, ali je u èetvrtak 29. marta, nažalost, preminuo.

"U 10:30 sati sam napustila bolnicu jer sam željela vidjeti starijeg sina. Vratila sam se sa suprugom oko 14 sati. Reèeno nam je kako je Arian umro. Jecali smo, a ja sam do kuæe u nekoliko navrata gubila svijest", govori Sonja.

Ni nakon smrti bebe nije kraj tragiènim dešavanjima za porodicu Omeroviæ. Adnan kaže kako su Ariana željeli sahraniti prema katolièkim obièajima, s obzirom na to da je Sonja katolièke vjeroispovjesti, ali im je sveæenik rekao kako to nije moguæe jer Arian nije kršten.

"Rekli smo mu kako je rijeè o bebi od tri mjeseca, ali njegov stav nismo uspjeli promijeniti. Prije poèetka razgovora on je Sonji izrazio suæut, dok je mene preskoèio. Kasnije nam je rekao kako je moguæe organizovanje mise, ali da se ne pominje ime. Pa moje dijete je imalo ime i prezime, ali se on nije obazirao na to", govori Adnan.

Ni tu nije kraj. U Komemorativni centar, prema Adnanovim rijeèima, njegov mrtav sin je donesen u obiènoj kartonskoj kutiji.

"Otišao sam na identifikaciju i ponio sa sobom odijelce i igraèku, jer smo ga htjeli obuæi i staviti u kovèeg. Èekao sam da radnik Komemorativnog centra donese Ariana. Donio mi ga je u obiènoj kartonskoj kutiji i spustio na pod ispred mene. Svašta mi je u tim trenucima prolazilo kroz glavu, a ja se samo pitam, zar nam djecu prevozite u kartonskim kutijama i zar tako pokazujete svoje suosjeæanje i poštovanje. Sve ovo govori u kakvoj užasnoj državi živimo i sa kakvim užasnim ljudima. Arianu nisu obukli odijelo. Plašili su se, valjda, zaraze", govori Adnan.

Nakon svega Sonja i Adnan pravdu neæe tražiti po sudovima. Svoju tragediju podijelili su s javnošæu kako se nešto slièno ne bi nikome ponovilo. Oni smatraju kako se pregledi prije vakcinisanja obavljaju veoma površno, te da bi roditelji morali tražiti detaljnije preglede kako bi se izbjegle neželjene komplikacije. Arian je sahranjen 1. aprila na gradskom groblju Trnovac. Bez prisustva vjerskih službenika, bijeli kovèeg s njegovim tijelom je spušten u zemlju. Prethodno je proèitan sljedeæi govor:

Anðele naš maleni,

Niti jedna reèenica, govor pa ni knjiga nije dovoljna da opišemo bol koju osjeæamo i koja nikada neæe išèeznuti iz naših srca. Prerano si nas napustio i u našim srcima ostavio neizrecivu prazninu, bol i tugu. Puno lijepih stvari te èekalo, život ti se smiješio, a tvoja zvijezda se tako brzo ugasila. Svakodnevno æemo se prisjeæati tvog osmijeha i najljepših plavih oèiju koje su naša srca ispunjavala najveæom moguæom ljubavlju i sreæom. Ne postoji utjeha ni bilo koja rijeè koja bi opravdala tvoj odlazak.

Odlazak na bolje mjesto nije moguæ, jer postoji li bolje mjesto od majèinog naruèja? Postoji li sigurnije mjesto od tatinog zagrljaja i postoji li ljepši osjeæaj od pažljivog dodira i poljupca tvog brata? Ne, nikako ne postoji. Niko nas ne može uvjeriti da vrijeme lijeèi rane i da æemo te se sjeæati, jer ne možemo te se sjeæati kad te nikada neæemo zaboraviti. Uvijek æeš biti u našim srcima i mislima. I zato se pitamo, zašto te je nebo uzelo sebi, zašto nas je razdvojilo kad ti je mjesto pored nas, pored nas koji te najviše volimo. Neæe proæi ni jedna jedina noæ u kojoj neæemo tražiti tvoju zvjezdicu na nebu, zvjezdicu koja æe nam sijati kao što je sijao tvoj osmijeh i koja æe nam donijeti snage i hrabrosti da se borimo dalje i nauèimo živjeti sa bolom koji je ostao nakon tebe.

Ljubavi naša, nikada ta bol neæe prestati niti umanjiti se, samo æemo mi uèiti da živimo s njom i boriti se za život isto kao što si se ti borio za svoj. Bio si i uvijek æeš biti naš ponos, naš borac i naša najveæa ljubav. Nijedan hodža, pop ni sveæenik nije mogao održati govor i molitvu vrijednu kao što su vrijedne rijeèi koje su izašle iz naših srca.

Vole te tvoji mama, tata i bato.
.....................................
e u pm...
katastrofa,sta reci...

12-04-2012 at 11:24 | Ukljuèi u odgovor
nadi
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-07-2003
Odgovori: 9070

Da te volim,duša zna...
12-04-2012 at 12:28 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828

Ned'o Bog nikome....................

12-04-2012 at 12:35 | Ukljuèi u odgovor
Crvena starka
A woman of courage and honor

Registriran(a): 27-08-2009
Odgovori: 11207

Dusa mala.........

12-04-2012 at 20:52 | Ukljuèi u odgovor
Inspektor
Novus Ordo Seclorum

Registriran(a): 21-06-2005
Odgovori: 9543

Tragicno i strasno...sramotna etiketa za zdravstvo...Sucut porodici...

12-04-2012 at 22:06 | Ukljuèi u odgovor
arnie
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Odgovori: 4391

Chicago 1886 - Ljubljana 2012

U glavnom gradu Slovenije æe 18. aprila blizu 120.000 demonstranata uèestvovati u generalnom štrajku, najveæem u nezavisnoj državi.
Desetine hiljada Slovenaca demonstriralo je 2009. tražeæi veæe minimalne plaæe i protiveæi se kasnijem odlasku u penziju

Približavanjem Meðunarodnog praznika rada - 1. maja, evropske metropole sve više podsjeæaju na Chicago 1886. godine. Mase obespravljenih radnika demonstriraju protiv elite, politièke i ekonomske, koja ih je dovela u bezizlaznu situaciju i države, koja im je to omoguæila.

Ljubljana æe 18. aprila biti ono što je danas Atina, španski gradovi i ini. Blizu 120.000 demonstranata - policajaca, vojnika, prosvjetnih radnika, kulturnjaka, radnika u zdravstvu, carinika i koga još sve ne nabrojati - uèestvovat æe u generalnom štrajku, najveæem do sada u nezavisnoj Sloveniji. Bit æe tu mladi, stari, radnici, zaposleni u javnim službama, ali i penzioneri.

Teško je i Irfanu, bivšem konobaru i "izbrisanom" graðaninu Slovenije u vrijeme njenog osamostaljenja. Sa otprilike 280 eura mjeseèno socijalne pomoæi ne može podmiriti ni sve komunalne obaveze. Za hranu ne ostaje gotovo ništa.

A rosjeèna plaæa direktora javnih preduzeæa je blizu 11.000 eura. Tri puta veæa od plaæe premijera ili predsjednika države. Direktori i vlasnici privatnih firmi nisu ni htjeli javnosti prikazati svoja primanja.

Razlika izmeðu Chicaga iz 19. stoljeæa i evropskih prijestolnica u 21. stoljeæu iz ove perspektive i nije tako velika. Prvobitna akumulacija kapitala je u Americi dovela do nezapamæene krize.

in general:
Nije kriva ideologija, veæ njene stranputice i njihovi izvršioci.

P.S. Ovo je slika cijele ex Yugoslavije i skoro cijele Evrope, zar nije vrijeme za moderne revolucije, narode...

14-04-2012 at 07:09 | Ukljuèi u odgovor
arnie
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Odgovori: 4391

25 godina turskog èekanja pred vratima EU

Veæina Turaka je izgubila interes za proces pristupanja Europskoj uniji. To i ne èudi s obzirom na èinjenicu da je Turska danas svjetski primjer razvoja ekonomije, gospodarstva i evropski orijentisana a veæ 25 godina nalazi u europskoj èekaonici.

Službeni stav Ankare glasi: 25 godina provedenih u "europskoj èekaonici" nije promijenio stav po kojem Turska i dalje stremi ka punopravnom èlanstvu u Europskoj uniji. No rastuæe samopouzdanje sile na Bosporu je promijenilo neke stavove prema pristupu EU i Turska se sada povodi nekim novi strategijama. Shodno novoj samosvijesti promijenio se i ton naspram Bruxellesa.

"Èlanstvo u Europskoj uniji je naš strateški cilj rekao je za Deutsche Welle turski ministar za Europsku uniju Egemen Bagis. "Mi neæemo odustati od naših strateških ciljeva samo zbog kratkovidne i neodgovrone politike nekih europskih politièara", dodao je Bagis aludirajuæi na neke snažne protivnike Turskog približavanja Europskoj uniji, poput francuskog predsjednika nevidjenog æafira Nicolasa Sarkozyja koji je odgovoran za zamrzavanje nekih od kljuènih toèaka pregovora Bruxellesa i Ankare.

Turska je zemlja s najduljim pregovaraèkim "stažom". Prije toèno 25 godina, 14. travnja 1987. Ankara je i službeno postavila zahtjev za punopravnim èlanstvom u EU. No težnje Turske za što jaèe približavanje Europi sežu još do 1959. kada je podnesen zahtjev za pridruženo èlanstvo u prethodnici EU, Europskoj ekonomskoj zajednici. Dok je Turska èekala, 15 zemalja je postalo punopravnim èlanicama. Sami pregovori izmeðu Bruxellesa i Ankare zapoèeli su tek 2005. Prepreke koje se danas postavljaju Turskoj na putu ka EU su nepravedne i politièki motivirane.

Turska vlada smatra da bi EU mogla imati velike koristi od èlanstva Turske. "Turska se može pohvaliti njbrže rastuæim gospodarstvom u Europi", podcrtavajuæi i geostratešku važnost Turske za Europu s obizirom na njeznu blizinu važnim energetskim izvorima. Turska je takoðer odigrala i igra važnu ulogu kao zemlja-uzor mnogim sudionicima tzv. Arapskog proljeæa. "Turska je most izmeðu Europe i Bliskog istoka"

"Turska je uzor, model prosperiteta i dostojanstvenog života svojih gradjana, mnogim zapadnim kulturama"

15-04-2012 at 09:27 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 7
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Aldin Kulenovic, bosansche, damir.kara, Esmir, fonzaga, jarektordi, loempia, marinakm, mrkac, rektordi, rexasaurus, samija, sorrento, sudija, suljex, teacher1, Tuta Bugarin, tuzlanka u srcu i dusi, Tuzlanka28, tuzlanka29, zmigavac
FORUM : Tuzlarije : Sve ostale vijesti,komentari.. New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net