Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
racionalna manjina Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-02-2010 Lokacija: Tuzla Odgovori: 11437 IP: Maskiran
|
Re: Re: Mjesto za religijske rasprave
citat: primus inter pares wrote:
Sad ja tebe pitam,da li ti nijekanjem religije, nijeèeš i postojanje duha?
naravno nas dvojica nismo veliki filozofi al smo veliki lelemudi pa shodno tomu moremo nastavit 
Ne ja ne negiram postojanje duše, ja kritikujem u religijama ono što smatram da je pogrešno i loše.
Ovako napisah na sa-x:
- A šta ako se ( zamišljam) negdje u mozgu ( ne znam taèno gdje bi se to moglo locirati , ali npr. negdje gdje se sastaju svi aferentni nervni impulsi ( nervni impulsi koji dolaze sa periferije podstaknuti djelovanjem razlièitih draži na razlièita èula), nalazi nekakav softver (duša) koji je od neke druge materije, minijaturan i nama nevidljiv, i koji je u naš mozak (hardver) ugraðen od strane nekog naprednijeg oblika života , a da su nervni impulsi samo sastavni dio hardvera koji omoguæava aktiviranje softvera? Šta ako su misli, emocije, nagoni i sve ono što svjesno doživljavamo, proizvod ugraðenog nam softvera? Da li bi se onda taj softver mogao na neki naèin prebaciti u drugo tijelo, tijelo koje je to isto biæe koje nam je ugradilo softver u prvo tijelo kloniranjem stvorilo negdje drugdje , bi li na taj naèin mogli ponovo "oživjeti"?
P.S. Ne drogiram se, matere mi
|
07-10-2011 at 13:31 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
racionalna manjina Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-02-2010 Lokacija: Tuzla Odgovori: 11437 IP: Maskiran
|
Re: Re: Mjesto za religijske rasprave
citat: primus inter pares wrote:
ma kakav ti i racionalan,tebi smeta samo religija iz nekog razloga...
a kojeg nisi dovoljno iskren,nešto su te dembelo razoæarali...
Ja vjerujem da postoji neka "viša sila" nije moguæe da je sve nastalo samo od sebe, morao je neko, ili nešto, postojati prije stvaranja.
Ono u što ja ne ne vjerujem je da je ta " viša sila" onakva kakvom se opisuje u vjerskim spisima.
Složio bih se s Frojdom koji koji misli ovako:
-Opasnosti što ih Freud vidi u religiji pokazuju da su njegovi vlastiti ideali i vrijednosti upravo one stvari koje on smatra ugroženima religijom: um, smanjenje ljudske patnje i moral. Ali nije potrebno zakljuèivati indirektno; Freud je veoma jasno izrazio koje su norme i ideali u koje vjeruje: ljubav prema bližnjem (Menschenliebe), istina i sloboda. Um i sloboda su, prema Freudu, meðusobno zavisni. Ako èovjek napusti svoju iluziju o Bogu-ocu, ako se suoèi sa svojom usamljenošæu i beznaèajnošæu u svemiru, bit æe u položaju djeteta koje je napustilo roditeljski dom. Ali cilj ljudskog razvoja upravo i jest prevladavanje te infatilne fiksacije. Èovjek mora nauèiti da se suoèava s realnošæu. Ako zna da su vlastite snage jedino na što se može osloniti, on æe nauèiti da ih pravilno upotrebljava. Samo slobodan èovjek koji se emancipirao od autoriteta - autoriteta koji ugrožava i zaštiæuje - može iskoristiti moæ svoga uma i objektivno shvatiti svijet i svoju ulogu u njemu, bez iluzija ali i sposoban da razvije i iskoristi sposobnosti koje posjeduje. Samo ako odrastemo i prestanemo biti djeca koja se boje autoriteta i zavisna su od njega, možemo se odvažiti da mislimo za sebe, ali vrijedi i obrnuto. Samo ako se usudimo misliti možemo se išèupati iz vlasti autoriteta. U ovom kontekstu važno je zabilježiti Freudovu tvrdnju da je osjeæaj nemoæi suprotan religioznom osjeæaju. Imajuæi u vidu da mnogi teolozi, a u izvjesnoj mjeri i Jung, - kao što æemo to vidjeti kasnije - smatraju osjeæaj zavisnosti i bespomoænosti osnovom religioznog iskustva, Freudova tvrdnja je neobièno znaèajna. Premda neizravno, ona izražava njegov vlastiti koncept religioznog iskustva, kao doživljaja nezavisnosti i svijesti o vlastitim snagama ( Psihoanaliza i religija - Erich Fromm).
Volio bih i ja ponekad kad bi mi mi neka "viša sila" mogla pomoæi ali se ne uzdam previše u takav vid pomoæi, ja se uzdam u se i u svoje kljuse
|
08-10-2011 at 11:38 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 26
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adnan-pixi, elio, elio, gusinje23, lejla_edib, loa, mafija, Muamer17, pixi, RPM, selmicaa
|
FORUM : Religija i filozofija : Mjesto za religijske rasprave |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|