Info: Ovo nije bogomolja, ovo je samo forum, ovdje ne vaze pravila ponasanja kao za njih ali je uljudnost i tolerancija pozeljna.
Ovdje se raspravlja o religijama i filozofiji, ali forum nije vjerski ni filozofski i ne pripada ni jednoj religiji, ni jednoj filozofiji.
|
primus inter pares Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 31-01-2008 Odgovori: 20460 IP: Maskiran
|
Re: Re: Mjesto za religijske rasprave
citat: Abulafija wrote:
Ima ovaj nas Bosanski model, za kojeg sam ja dosta puta cuo, kad pametniji pricaju o reformi, da ga pominju.
On je u sustini najslicniji necemu sto evropi odgovara, i kako se i sama ponasa, barem ovaj sjeverni dio.
Al opet, mescini da je kasno.
Radikali su preglasni, kako islamski tako i ostali.
Na kraju krajeva, ne postoji ni vrhovni komandant koji bi naredio "reformu", tak oda je to prilicno nemoguce za izvesti.
Osim toga taj proces je i u krscanstvu trjao ihaha vremena, i i dan danas traje...
kako mislis bosanski model,ko dobra il ko losa stvar?
misle ko sabit muslimane,u sto manju medju,,dok im pamet ne ravzuku,pa onda talibani po evropi ne pocnu harat? jel to taj model?
|
23-02-2012 at 10:40 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
primus inter pares Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 31-01-2008 Odgovori: 20460 IP: Maskiran
|
citat: Abulafija wrote:
Ma jok, nego vise ovo tipa: iz dzamije u kafanu i obrnuto 
Ono kad se vjera pomene uz Bajram, a ostalim danima nidje ziva roba da u dzamiju udje, il u crkvu, svejedno 
pa,ako cemo pravo... 
i u crkvu se ide samo nedeljom,a senluci,kurva,svalera,vara,krade i laze svakim danom,ne? 
europa je sve dalja od bozjih zapovijedi,ispravite me ako grijesim... 
da se razumijemo ja u tom ne vidim nista lose...
ali,drugi par opanaka je postoji li neopravdano podozrenje europe prema islamu,tzv islamofobija?to najbolje mozete reci vi koji zivite vani...
|
23-02-2012 at 10:51 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Abulafija Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-07-2004 Odgovori: 28828 IP: Maskiran
|
citat: primus inter pares wrote:
pa,ako cemo pravo... 
i u crkvu se ide samo nedeljom,a senluci,kurva,svalera,vara,krade i laze svakim danom,ne? 
europa je sve dalja od bozjih zapovijedi,ispravite me ako grijesim... 
da se razumijemo ja u tom ne vidim nista lose...
ali,drugi par opanaka je postoji li neopravdano podozrenje europe prema islamu,tzv islamofobija?to najbolje mozete reci vi koji zivite vani...
O tome ti j ai pricam, vjera je uglavnom marginalizovana, barem ovdje gdje ja zivim.
Kaka ba crkva i nedelja, ja nisam cuo nikad da ima insan da ide u crkvu, makar i samo nedeljom od silnih sveda i danaca sa kojim asam radio ili se druzio, a bili ih je svakakih.
Idu ovi nasi, bezbeli u nase crkve, ili u dzamiju petkom...
Inace se ode za Bozic, a i to sve manje i manje.
A Islamofobija jest sve jaca i jaca, jel to manipulacija masama radi kojekakih ciljeva, il pandorina kutija koju je desnica otvorila zarad politickih poena, ja ne znam.
|
23-02-2012 at 11:04 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Salai Nivo: Forumski vuk Bolje biti star nego pijan :D
Registriran(a): 03-02-2012 Lokacija: Tuzla Odgovori: 505 IP: Maskiran
|
Re: Mjesto za religijske rasprave
citat: kagemusha wrote:
slazem se sa tobom Mel Mel...ono sto je napisano treba shavtiti....sta je ustvari vjerodostojno kad su sve vjerske knjige doradivane i preradivane...ako se postuju svi
boziji poslanici....zasto se Issa AS. u Islamu ne priznaje...i on je bio boziji poslanik....gdje je vjerodostojnost tu...
Eeeeeee,OVDJE SE MORAM UBACITI.
Isa alejhi selam (Bog ga blagoslovio) je jedan od nasih poslanika ,koji je zacet bezgriojesno.
Tako je u ISlamu,tako je u Kur´anu napisano )).
Kur´an NIJE IZMIJENJEN.
Sve knjige koje su prije Kur´ana objavljene (vjerujemo u njih ) ,su date ljudima na cuvanje. Za Kur´an je Allah jedino rekao da ce da ga cuva do Sudnjeg dana onakvog kakav jeste,zato mi imamo HAFIZE (Cuvate Allahovog govora)koji Kur´an uce napamet.
Dakle,priznajemo Isusa ( Isu Bog ga blagoslovio (alejhi selam) ,priznajemo o Nou (nuha a.s.) ,priznajemo Musu (Mojsije),priznajemo Abrahama (Ibrahima) itd.
Sve su to bili Poslanici Boziji ))
Isa Alejhi selam , nije preselio kao drugi ljudi ,UZDIGNUT je (uskrnuce) . Tako mi muslimani VJERUJEMO 
Samo sto je on bio Poslanik Allahov, a ne sin.
bezgrijesno jeste zacet .
Allah u prijevodu znaci JEDAN BOG.

Ovaj post je premjesten sa topica Re: Re: Zivot poslije smrti
|
25-02-2012 at 18:01 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|