Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
John Nivo: Novi forumaš mrk Registriran(a): 06-08-2011 Lokacija: kasaba Odgovori: 24 IP: Maskiran
|
Re: Mjesto za religijske rasprave
citat: racionalna manjina wrote:
Ne ja ne negiram postojanje duše, ja kritikujem u religijama ono što smatram da je pogrešno i loše.
Ovako napisah na sa-x:
- A šta ako se ( zamišljam) negdje u mozgu ( ne znam taèno gdje bi se to moglo locirati , ali npr. negdje gdje se sastaju svi aferentni nervni impulsi ( nervni impulsi koji dolaze sa periferije podstaknuti djelovanjem razlièitih draži na razlièita èula), nalazi nekakav softver (duša) koji je od neke druge materije, minijaturan i nama nevidljiv, i koji je u naš mozak (hardver) ugraðen od strane nekog naprednijeg oblika života , a da su nervni impulsi samo sastavni dio hardvera koji omoguæava aktiviranje softvera? Šta ako su misli, emocije, nagoni i sve ono što svjesno doživljavamo, proizvod ugraðenog nam softvera? Da li bi se onda taj softver mogao na neki naèin prebaciti u drugo tijelo, tijelo koje je to isto biæe koje nam je ugradilo softver u prvo tijelo kloniranjem stvorilo negdje drugdje , bi li na taj naèin mogli ponovo "oživjeti"?
P.S. Ne drogiram se, matere mi
Postavio si to pitanje veæ, al' sam zaboravio da ti odgovorim Iako pitanje nema baš nekog posebnog smisla, vjerovatno posledica preèestog gledanja "Zvjezdanih staza" 
Ti pokušavaš da materijalizuješ nešto što je nematerijalno. Problem kod ljudi i jeste to što nemožemo da zamislimo nešto što nismo vidjeli.
Ljubav, sreæa i drugi osjeæaji postoje, iako ih ne vidimo i nemožemo da ih opipamo. Tvoje pitanje æe imati odgovor kad ljudi budu raèunarski programi.
[Edited by John on 09-10-2011 at 10:00 GMT]
|
09-10-2011 at 09:59 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 7
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Dreadnot, ekonomistica, hexle, meri, merima, MikiMaus, monella, MR BENJAMIN BENNY BENJO, Selm@, suad, zlajACAB
|
FORUM : Religija i filozofija : Mjesto za religijske rasprave |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|