|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
Inspektor Nivo: Forumski doajen Novus Ordo Seclorum
Registriran(a): 21-06-2005 Odgovori: 9543 IP: Maskiran
|
Re: Do kada ce bosnjaci placati cijenu multikulture??
Kad bih i htio, ne mogu bit' Bosnjak, jer mi nije standard toliki da mogu kupit' zlatne kasike... To je, kol'ko se sjecam, bilo jedno od obecanja...
Elem, opet prodje ono reisovo, i ode coj'k s vlasti, samo sto vjeronauk htjede stavit' tam gdje mu je mjesto...
Rodih se, zivjeh, borih se, a ne daju mi bit' ono zbog cega i za sto se borih, i mastah da cu bit'...Sad sam 'ostali'...
[Edited by Inspektor on 21-05-2011 at 17:39 GMT]
|
|
21-05-2011 at 17:38 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Inspektor Nivo: Forumski doajen Novus Ordo Seclorum
Registriran(a): 21-06-2005 Odgovori: 9543 IP: Maskiran
|
Re: Re: Do kada ce bosnjaci placati cijenu multikulture??
citat: MelMel wrote:
Nikada mi nece biti jasne izjave tipa "nedaju mi da budem ono sto zelim.....".
Ja sam uvijek znala sta sam i ko sam, nema tog ustava na svijetu koji mi moze dati ili oduzeti identitet.
Po nacionalnosti sam uvijek bila i osjecala se Bosankom, i iskreno nije me interesovalo da li mi je bilo ili nije bilo dozvoljeno da mi to bude nacionalnost. Imam ime islamskog porijekla, ali nisam religiozna niti praktikujem religiju. Da sam religiozna, onda bih je praktikovala. ni jedna mi religija ne smeta.
E sada, da li mene neko zeli svrstati u Bosnjake ili ostalo, meni sasvim svejedno.
Kao sto rekoh, nacionalnost i identitet se osjecaju u srcu i dusi, i nema tog ustava koji meni moze promijeniti moju nacionalnost BOSANSKU.
Ne smeta mi ni da me zovu Bosnjakinjom. Ne smeta mi ni da me zovu ostalima.
Posto je ovo i na moju adresu izmedju ostalog zbog gornjeg posta upuceno, samo da kazem da sam ja ono sto sam i u srcu i u dusi i tog se ne stidim niti sam ikad, ali kad trebas negdje da se izjasnis i to napises iz koznakoje namjene, bar kod nas tamo, na formularu neces nac' Bosanac/Bosanka ni na jednom, nego samo ono sto zeli da se cuje... ...Ja sam Bosanac - Hercegovac nisam , i dusom i tijelom, ponosan i prkosan, al' se vrlo cesto osjecam iz nekog razloga manjinom, jer je svih drugih uvijek vise, odnosno onih koji tvrde da kao takav ne trebam i ne mogu da postojim...valjda je to zbog onog vjeronauka, il' zbog ovog 'Zatamnjenog' s ovog foruma, sto hoce da se pa bar uinat nekome ili necemu - zovemo necim, sto sebi i onima superiornijima neko pripisa, a cega eto ni ti ni ja, niti iko ciji su se preci ovdje radjali, rodili i umirali, nismo jos svjesni postali...
|
|
21-05-2011 at 18:22 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
soraya Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 01-03-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 30666 IP: Maskiran
|
citat: Inspektor wrote:
Posto je ovo i na moju adresu izmedju ostalog zbog gornjeg posta upuceno, samo da kazem da sam ja ono sto sam i u srcu i u dusi i tog se ne stidim niti sam ikad, ali kad trebas negdje da se izjasnis i to napises iz koznakoje namjene, bar kod nas tamo, na formularu neces nac' Bosanac/Bosanka ni na jednom, nego samo ono sto zeli da se cuje... ...Ja sam Bosanac - Hercegovac nisam , i dusom i tijelom, ponosan i prkosan, al' se vrlo cesto osjecam iz nekog razloga manjinom, jer je svih drugih uvijek vise, odnosno onih koji tvrde da kao takav ne trebam i ne mogu da postojim...valjda je to zbog onog vjeronauka, il' zbog ovog 'Zatamnjenog' s ovog foruma, sto hoce da se pa bar uinat nekome ili necemu - zovemo necim, sto sebi i onima superiornijima neko pripisa, a cega eto ni ti ni ja, niti iko ciji su se preci ovdje radjali, rodili i umirali, nismo jos svjesni postali...
bilježim se sa štovanjem
[Edited by soraya on 21-05-2011 at 18:28 GMT]
|
|
21-05-2011 at 18:27 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
djecko Nivo: Forumski doajen nisam nehljebar
Registriran(a): 28-03-2005 Lokacija: SFRJMAKEDONIJA Odgovori: 13657 IP: Maskiran
|
Bilo je i prije diskusija na temu .
Ali srpski i hrvatski nacionalizam i apetiti za teritorijom Bosne i Hercegovine su uvijek imali uticaja na sam naziv muslimanskog življa u Bosni i Hercegovini.
Bez obzira na vjersku pripadnost,mislim da smo mi svi koji živimo na teritoriji Bosne i Hercegovine,bosanskohercegovaèki državljani,odnosno Bosanci i Hercegovci.
Velika je greška da se pravoslavci izjašnjavaju kao Srbi ili katolici kao Hrvati.
Termin Bošnjak uveden je u ratnim danima devedesetih,gdje se vjerovatno forsiralo na muslimanski živalj,ne bi li se izbio onaj naziv nacionaliteta "Musliman",jer je on svakako neispravan.
Meðutim,koliko se mogu sjetiti,u borbi za nacionalnu pripadnost taj naziv je i uveden borbom Pozderaca i nekih,koji rekoše da je to ipak napredak zbog srpskohrvatskog pritiska u pogledu nacionaliteta.
Ako se država zove Bosna i Hercegovina,logièno bi bilo da budemo Bosanci ili Hercegovci,što se u praksi i normalnoj komunikaciji baš koristi.
Politièki pritisak Srbije je upravo taj da se muslimani trebaju poistovijeti sa Turcima,što u svakom sluèaju nije u redu niti može biti.
Da se vratim na naziv Bošnjak.
Taj naziv za nas kažu i Albanci na albanskom.
Bosniak -Italijani
Znaèi vodi neke korijene iz prošlosti taj naziv…
Smiješno bi bilo kad bi Albance na Kosovu ili u Makedoniji ,zvali Turcima.
Isto tako bilo koji pravoslavac kad ode iz Bosne u Srbiju biæe za Srbe Bosanac,ne Srbin
,a katolik ako ode u Hrvatsku biæe isto Bosanac,ne Hrvat.
Sam naziv "Republika srpska" dat je sa ciljem odcjepljenja od Bosne i Hercegovine,vojnim ili politièkim putem,a aludira se hrvatskim nacionalistima na podjeli Bosne i Hercegovine.
Kako bi se trebali onda zvati Jevreji koji su se rodili i žive u Bosni i Hercegovini?
I tako u nedogled.
Pa prema tome,svi muslimani,pravoslavci katolici i ostali treba da vide Bosnu I Hercegovinu kao svoju državu,a ne tamo neku Republiku srpsku,Herceg-Bosnu ili Tursku .
Svrstavanje u neku od posljednje tri kategorije govori sve o pojedincima i o njihovom liènom dostojanstvu ,kao i politièkom znanju i ubjeðenju,a samim tim govore koliko dobra misle Bosni i Hercegovini ,a i sami sebi.
Veæinom svi vrlo dobro znamo šta se dešavalo od devedesete pa na ovamo,zahvaljujuæi globalizaciji i uvoðenju demokratije na prostore bivše SFRJ.
I na kraju tu cijenu multikulture plaæaju i pravoslavci i katolici i jevreji iz Bosne i Hercegovine…
Srpski nacionalizam(iz Srbije) hrvatski nacionalizam (iz Hrvatske) je opet prièa za sebe 
|
|
21-05-2011 at 21:26 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
statebriga Nivo: Forumski doajen nezaobilazna
Registriran(a): 07-05-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 9876 IP: Maskiran
|
vecinom se slazem s onim sto si napisao, samo imam jednu minornu korekciju
citat: djecko wrote:
Smiješno bi bilo kad bi Albance na Kosovu ili u Makedoniji ,zvali Turcima.
albanci u drzavama osim albanije su narodnost (kao sto bi ovdje trebalo da budu srbi, hrvati, austrijanci, madjari, pa i turci... kao sto vec ranije pisah, da ne duzim sad, opet ce bit da nekog zovem turcinom... ). nisam se susretala jos sa povezivanjem albanaca sa turcima, u ovom kontekstu koji navodis...
u svakom slucaju, interesantan je podatak da su bosanski muslimani, po svemu sudeci, vecinski jedini stvarni potomci slavena, genetski gledano. bilo je neko istrazivanje pa su to utvrdili, ne sjecam se ni gdje sam procitala... uglavnom, srbi i hrvati, koji se toliko (haman) plase islama, su u stvari manje slaveni od muslimana... vrlo jednostavan dokaz: koliko je muslimana plavo, u odnosu na srbe i hrvate, a posebno srbe... crni, garo do gare... sigurno nisu zakacili gen od slavena
|
|
22-05-2011 at 00:26 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
djecko Nivo: Forumski doajen nisam nehljebar
Registriran(a): 28-03-2005 Lokacija: SFRJMAKEDONIJA Odgovori: 13657 IP: Maskiran
|
citat: statebriga wrote:
albanci u drzavama osim albanije su narodnost (kao sto bi ovdje trebalo da budu srbi, hrvati, austrijanci, madjari, pa i turci... kao sto vec ranije pisah, da ne duzim sad, opet ce bit da nekog zovem turcinom... ). nisam se susretala jos sa povezivanjem albanaca sa turcima, u ovom kontekstu koji navodis...
u svakom slucaju, interesantan je podatak da su bosanski muslimani, po svemu sudeci, vecinski jedini stvarni potomci slavena, genetski gledano. bilo je neko istrazivanje pa su to utvrdili, ne sjecam se ni gdje sam procitala... uglavnom, srbi i hrvati, koji se toliko (haman) plase islama, su u stvari manje slaveni od muslimana... vrlo jednostavan dokaz: koliko je muslimana plavo, u odnosu na srbe i hrvate, a posebno srbe... crni, garo do gare... sigurno nisu zakacili gen od slavena 
Pa to poredim i kažem bilo bi smiješno jer albanci imaju svoju državu,albaniju.
Jedni od najstarijih na Balkanu....
A tako i Bosanci...
Albanaca ima i katolika i pravoslavaca i muslimana
|
|
22-05-2011 at 00:33 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Walter did not know Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 12-04-2011 Lokacija: tz Odgovori: 878 IP: Maskiran
|
citat: statebriga wrote:
Kakva fantasticna naucna ekspertiza o genetici i demografiji
[Edited by Walter did not know on 22-05-2011 at 00:54 GMT]
|
|
22-05-2011 at 00:50 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|