Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
besmir Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: Sta citate?
Evo ti link za poeziju moje omiljene perzijske spisateljice. Moja omiljena pjesma je "Another Birth" :)
|
19-07-2005 at 00:49 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Quebec Nivo: Forumski vuk Registriran(a): 09-06-2005 Odgovori: 374 IP: Maskiran
|
Vjerovatno si mislio na Forugh Farrokhzad, moju miljenicu? 
Perzijanci, po mom skromnom misljenju, pisu najljepsu poeziju na svijetu. Inace sam fasciniran njihovom civilizacijom, arhitekturom, filozofijom (Ibn Sina), poezijom (Rumi, Ferdowsi, Omar Khayyam, Ibn Muqaffa, Sadi, Sohrab Sepehri)...
Ne mozes ti mrziti BiH, koliko je ja mogu voljeti.
|
19-07-2005 at 01:34 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
besmir Nivo: Guest IP: Maskiran
|
HAHAHAHAHAAHHAHAHA, vidi sta je bilo:
Everyone knows
everyone knows
that you and I gazed at the garden
and p****d the apple
from that coy and distant branch.
HAHAHAHAHAHAHAHA P-i-c-k-e-d
I ja isto tako obozavam perzijsku knjizevnost, oni su zaista knjizevno i kulturno superiorni u odnosu na Arape tog perioda.
|
19-07-2005 at 02:07 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
ledo Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 22-03-2005 Odgovori: 1294 IP: Maskiran
|
Re: Re: Sta citate?
citat: m-v wrote:
a,da,da,ledo,sunce i ja smo vec tabirile po i o toj knjizi .i cini mi se da smo obje u nju malo zaljubljene .
ja trenutno citam Jazz od Toni Morrison.i svida mi se ona,i sve je to o.k.,ali nisu to spektakularne knjige,nije high art da se zamislis.vise da citas i da ti bude zanimljivo i fino i da malo u njima prepoznas nesto sto vec znas.sto je cest kriterij naseg obiljezavanja neke knjige kao dobre.ali morrison je bolja ipak od velike vecine ovdasnjih modernih pisaca,jer ima trajnije i realnije predstavljanje ljudskog karaktera(onog medu obicnim ljudima koje vidis svaki dan,i onda ih vise nikad mozda ne vidis,a da ne primijetis da nedostaju u slici,a njima je taj zivot sve.).ja medutim volim da vidim stvari i iz drugih,iznenadujucih uglova,i u tome nalazim pravu draz umjetnickog pisanja: ponovno uvodenje u svijet kako ga prije nisam vidjela, a ipak sustinski isti.
medutim ono sto sam htjela da spomenem je kako mi je zanimljivo i kako me iznenadilo kako su ovdje knjige za djecu vise nego zanimljive.mnoge su fantasticne,i usmjerene i prema djeci i prema odraslima.i onda odjednom,sa te vrste literature,inventivnosti,primjene poznatog i nepoznatog ,cesto na zabavan nacin,preko starije literature tipa mark twin,koja je takode sasvim solidna,odjednom dolazimo u svijet odraslih koji je....gotovo prazan.ogromna kolicina rijeci,ogromna kolicina knjiga,ali su mnoge bez sustine,ili sa gotovo pateticnom,ili dosadno vec izrabljenom sustinom,s vrlo malo maste i inventivnosti,jednostavno-jeftine.one kojih se niko vise nece sjecati za desetak,dvadesetak godina.usmjerene ka akciji,privremenim interesovanjima...(podsjeti me to na matosevu primjedbu da sad kad svi znamo citati,mnogi misle i da znaju pisati primjedba je preformulisana ovdje,naravno,by me ;) )
da li ste i vi primijetili isto?
takode mi je dosadilo iznenadno nacionaliziranje(bolje receno religioziranje ) umjetnosti.odjednom mase na svim stranama pocinju da insistiraju na kvalitetama "svoje" grupe,kad to nit je kad bilo,nit ce kad biti mjerilo kvaliteta.cak naprotiv,to insistiranje na svom rijetko dovodi do boljih rezultata.logicno,posto otvorene granice(mislim na mentalne stege) uvijek doprinose uocavanju tudih i uvidanju svojih mana i kvaliteta.
[Edited by m-v on 31-07-2005 at 13:03 GMT]
ili nekako :
" Za svu sirotinju rat je isti, ali na neki naèin svi je doživljavaju drukèije ".
itd.idt.
|
31-07-2005 at 19:37 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 23
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adnan-pixi, elio, elio, gusinje23, lejla_edib, loa, mafija, Muamer17, pixi, RPM, selmicaa
|
FORUM : Umjetnost : Šta èitate? |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|