Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Religija i filozofija : ISLAM
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Šta je Islam donio svijetu?

Šta je Islam donio svijetu?

Islam je blagodat ne samo za muslimane nego za cijelo èovjeèanstvo. Samo oni koji ne poznaju zasluge Islama, i oni koji ga mrze mogu da govore da Islam nije ništa dobra donio èovjeèanstvu osim zla i neljudskih stvari i da se širio maèem i vatrom.

Ako pogledamo kroz historiju želeæi da sagledamo sve ono što je Islam donio danšanjem èovjeku, iznenadiæemo se spoznajom da nije bilo Islama pitanje je da li bi uopšte danas imali uliènu rasvjetu, telefone, kompjutere, auta, televizore i dr.

Doprinos koji je Islam dao razvoju èovjeèanstva je ogroman. U ovoj hutbi æemo spomenuti najvažnije doprinose Islama kako na polju vjere, tako i na polju nauke i kulture.

Znamo dobro da su prve rijeèi upuæene našem Poslaniku s.a.v.s., bile da uèi u ime Allaha, tako da se kompletan Islam bazira upravo na uèenju, prouèavanju, razmišljanju i radu.

Iz ovih ajeta se vidi koliku važnost islam pridaje nauci. Meðutim, i pored toga postoji mnogo onih koji tvrde da je islam nazadan i da se ne može uklopiti u savremeni svijet. Takvi su, naravno, u velikoj zabludi jer ne znaju, ili se prave da ne znaju, koliki je bio doprinos islama u razvoju nauke. Ipak, pored toga što su u polju nauke muslimani dali najviše, za njih se govori da su nazadni. Osim toga na raèun islamskih uèenjaka, mnogi zapadnjaci su postali “slavni” fizièari, matematièari, hemièari i drugo, dok se islamski uèenjaci i ne spominju.

Pogledajmo neke od aspekata i doprinosa Islama, kao što su pravo, historija, geografija, astronomija, botanika, medicina, hemija, matematika itd…
Što se tièe prava muslimani su zahvaljujuæi sveobuhvatnom karakteru Kur’ana, veoma brzo razvili ovu nauku. Prvi pisani ustav potièe od muslimana. I prvi takav ustav je sastavio sam Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, kada je osnovao prvu islamsku državu u Medini, koji je i do danas saèuvan.
Doprinos muslimana prouèavanju historije je veliki, posebno u utvrðivanju autentiènosti dokumenata. Islam nema potrebe za legendama i pretpostavkama u svojoj vlastitoj historiji. Biografski leksikoni su jedna od karakteristika historijske literature kod muslimana.

Malo koji narod je tako marljivo, brižno i na nauènim osnovama objektivno bilježio historiju i historijske dogaðaje.
Zatim što se tièe geografije i topografije izrade geografskih karata muslimani su dali nemjerljiv doprinos u ovoj nauènoj grani.

Najstarije muslimanske geografske karte predstavljale su Zemlju u kružnom obliku, a prisjetimo se da je dugi niz vjekova crkva zastupala mišljenje da je Zemlja ravna ploèa i da se Sunce vrti oko nje. Ko god je drugaèije govorio smatrao se otpadnikom od kršæanstva. Ibn Madžid, koji je bio kormilar na brodu Vaska da Game do Indije, veæ tada spominje kompas, kao poznatu stvar. Rijeèi “admiral”, “arsenal”, “kabl”, “tarifa” itd. koje su izvorne arapske, jasno govore o uticaju muslimana na modernu zapadnu civilizaciju.
Astronomija je nauka kojoj su muslimani dali veliki doprinos. Mnoge zvijezde i danas u evropskim jezicima imaju arapska imena. Reforma kalendara koju je izvršio drugi halifa Omer ibn Hatab radijallahu anhu prevazilazi po svom savršenstvu reformu gregorijanskog kalendara. Za vrijeme halife Me’muna, izmjeren je opseg Zemlje, sa iznenadujuæim stepenom taènosti. Pisana su djela o plimi i oseki, o izlasku i zalasku Sunca, o sutonu, a naroèito o kretanju Sunca i Mjeseca. Allah subhanehu ve te’ala je istinu rekao:“I sve u kosmosu plovi.” (Jasin, 40) Do otkriæa da se u svemiru sve kreæe došlo je tek krajem sedamnaestog stoljeæa. Niko od zapadnih nauènika nije htio da prizna da se ovo nauèno otkriæe nalazi u Kur’anu i da muslimani za njega znaju još odavno. Kada se vratimo kroz historiju naæi æemo da je crkva spaljivala nauènike zbog toga što su govorili: “Zemlja se kreæe!”

Dakle, veliki je broj otkriæa na polju prirodnih znanosti, ali je zapad veæinu tih otkriæa pripisao svojim “nauènicima”.
Pogledajmo na polju botanike doprinos muslimana. Botanika je kod muslimana bila posebno istraživana. Izuzev imena nekih biljaka, koje nisu rasle u tadašnjem muslimanskom svijetu, nije bilo nijednog naziva stranog porijekla. Botanièka enciklopedija od Dinaverija (umro 899.), u šest velikih tomova, saèinjena je èak prije nego što je na arapski prevedeno prvo grèko djelo o botanici. Dinaveri je opisivao ne samo izgled biljki, nego ih je i klasificirao, te opisivao njihove hranjive kvalitete, farmakološke i druge osobine.
Medicina je kod muslimana doživjela veliki napredak u anatomiji, farmaciji, organizaciji bolnica, obuèavanju medicinskih kadrova itd. Medicinska djela islamskih lijeènika ostala su temelj cjelokupne medicine, ukljuèujuæi i zapadnu. Kaže Allah subhanehu ve te’ala: “Izlazi iz utroba njihovih (utroba pèela) piæe razlièitih boja, u kome je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju.” (Nahl, 69) Ako hoæete da saèuvate komad mesa, stavite ga u med i neæe se pokvariti, zato što med ima svojstvo uništavanja bakterija, u njemu je lijek ljudima, a poznata je upotreba meda od davnina u svrhu lijeèenja. Kaže Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: “Da se ne bojim poteškoæe mojim sljedbenicima, naredio bih im uz svaki namaz (pet puta dnevno) da peru zube (i to misvakom).” (Sahih). Misvak ima višestruko jaèe svojstvo èišæenja i dezinfekcije nego ono što se nalazi u mnogim pastama za zube.
Kur’an traži da ljudi razmišljaju o stvaranju svemira i da prouèavaju kako su nebo i zemlja podreðeni èovjeku. Muslimani su se vrlo rano poèeli baviti ozbiljnim prouèavanjem na podruèju hemije i fizike. Karakteristika njihovog rada jeste eksperiment. Svojim prouèavanjem i posmatranjem oni su sakupili ogroman broj èinjenica.

Matematièke znanosti imaju neizbrisive tragove arapsko-islamskog doprinosa. Rijeèi “algebra”, koja je dobila naziv po muslimanskom matematièaru El-Havarizmiju, zatim “nula”, “cifra”, “šifra”, “ta’rifa”, “x” itd. arapskog su porijekla. Ovdje æemo nabrojati još neke stvari koje su muslimani donijeli zapadu Da nije bilo muslimana zapad ne bi znao za šeæer, narandžu, limun, breskvu, pamuk, jaknu, kahvu, sapun, parfem, lužina, barut, destilaciju, papir, kompas i dr.

Na kraju treba znati da su ovo samo neki od brojnih primjera koji govore o zasluzi muslimana u razvoju i napretku ljudske civilizacije. “Civilizovani” Zapad ih je omeo u njihovom daljem napretku. Barbarska razaranja pogodila su dva islamska glavna intelektualna centra: Bagdad na istoku i Kordovu-Granadu na zapadu. Mnoge biblioteke sa stotinama hiljada knjiga i rukopisa, zajedno sa ovim gradovima, su spaljene. Pokolji nisu poštedili ni nauènike. Ono što je stvarano stoljeæima, barbari su uništili za nekoliko dana. Ovaj primjer nam oslikava stvarnost istoka i zapada. I to nije sve. Naprotiv, zapadnjaci se danas ponose onim što su dali u razvoju civilizacije. Po njima sva zasluga pripada samo njihovim nauènicima, a muslimani se i ne pominju. Koliko su oni zaista dali govori i èinjenica da je njihov filozof Engels izjavio da je spaljivanje biblioteka u Bagdadu i Kordovi-Granadi unazadilo ljudsku civilizaciju za 1000 godina. Na kraju, s pravom možemo istaæi da predstavnici islamske nauke nisu zaostajali ni za jednim od velikih imena u historiji nauke, mada se to i dan danas pokušava, i u dobroj mjeri uspjeva, prikriti. S pravom možemo reæi da je Istok prednjaèio nad Zapadom, kako na polju nauke tako i na polju kulture.

Zatim još ostaje da spomenemo da širenje Islama nije nigdje bilo putem maèa i vatre, muslimani su kad god bi osvojili neki grad nudili lokalnom stanovništvu nekoliko opcija kao što je bilo prilikom osvajanja Jerusalima za vrijeme h. Omera kao i za vrijeme Salahuddina ili da prime Islam svojevoljno, ili da ostanu u svojoj dotadašnjoj vjeri uz obavezu plaæanja džizje (jedna vrsta poreza) ili da se isele i da ponesu sa sobom sve što posjeduju. Za ove stvari historija nam je najbolji svjedok, jer muslimani dobro znaju da je Allah rekao: “Nema prisile u vjeri.”

Molim Allaha Uzvišenog da ojaèa Islam i muslimane, da muslimani ponovo uzmu u svoje ruke nauku, izuèavanje i napredak i da donesu još mnogo dobra cijelom èovjeèanstvu. Amin.

http://dokazi.com/islam/sta-je-islam-donio-svijetu/

24-01-2011 at 06:43 | Ukljuèi u odgovor
bosno_moja
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-11-2009
Odgovori: 249
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI

Raste broj muslimana u Francuskoj, Njemaèkoj, Velikoj Britaniji
Utorak, 18 Januar 2011 15:40
E-mail Ispis PDF

Raste broj muslimana u Francuskoj, Njemaèkoj, Velikoj Britaniji Tokom 2010. godine na islam je preslo oko 5 200 Britanaca, a meðu njima je više od 70 posto žena. List "Indipendent" procjenjuje da je u Britaniji trenutno do 100 000 "islamskih konvertita", što je osjetno više u odnosu na 2001. godinu, kad ih je bilo 60 699. ...





...Rezultati studije koju je objavila multireligijska grupa "Sudbinska pitanja" navode neke analitièare na zakljuèak da je Velika Britanija u procesu - "islamizacije".

Prema ovim podacima, svake godine u Britaniji, u prosjeku, oko 5 200 osoba preðe na islam, što je više u odnosu na Njemaèku i Francusku, gdje je u prosjeku 4 000 novih muslimana godišnje.

Istraživaèi su posjetili džamije u Londonu i utvrdili da je tijekom 2010. godine samo u Londonu na islam prešlo 1 400 Britanaca. Prosjeèni vjerski obraæenik u Velikoj Britaniji je 27-godišnja bjelkinja, a kao razlozi najèešæe se navodi zasiæenost porošaèkim životom i nemoralnošæu.

Francuska sa sedam milijuna i Njemaèka sa 4,3 milijuna muslimana države su sa najbrojnijim muslimanskim življem u Europi. U Velikoj Britaniji živi 2,4 milijuna muslimana.

Meðutim, poprilièan broj Francuza i Nijemaca ovu religiju ne smatra kompatibilnom sa zapadnjaèkim stilom života. U tekstu "Islam i integracija: konstanta francusko-njemaèkog neuspjeha" "Mond" navodi rezultate ankete, prema kojoj èak 68 posto Francuza i 75 posto Nijemaca smatra da muslimani nisu dobro integrirani u društvo.

Godišnja stopa porasta broja muslimana u svijetu je 6,40 posto, dok kršæani imaju stopu porasta 1,46 odsto.

Možda najbolji pokazatelj velikog porasta broja muslimana jeste podatak da se u tijeku posljednjih pedeset godina taj broj poveæao za nevjerojatnih 500 posto, dok se broj kršæana za isto vrijeme poveæao za samo 47 posto, a hindusa za 117 posto.
(Srna)

http://www.plima.info/index.php?option=com_content&task=view&id=3732&Itemid=67

p.s. Sve nas je više. Hvala Allahu

11-02-2011 at 23:14 | Ukljuèi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Domumentarac: ½IBRAHIM½

Domumentarac: "IBRAHIM"

FILM o životu i djelovanju Poslanika Ibrahima a.s.
http://www.islamskitv.com/index.php?page=videos§ion=view&vid_id=100661

08-03-2011 at 05:54 | Ukljuèi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon BASTINA BOZIJEG POSLANIKA


BASTINA BOZIJEG POSLANIKA
Preko èetrnaest stotina godina, skroman trgovac koji nije znao èitati ni pisati promijenio je lice Arabije. Ovo je prièa o Muhammedu, trgovcu, mužu, otsu i ratniku koji je došao kao konaèni Boziji Poslanik.

Tri godine u izradi, ovaj film Alex Kronemer i Michael Wolfe donosi život sedmog stoljeæa Božjeg Poslanika Muhameda - koji je promijenio historiju svijeta u 23 godine, i dalje oblikuju živote više od 1,5 milijarde ljudi. Muhammed: „Baština Bozijeg Poslanika“ odvija se ne samo u drevnom Bliskom Istoku, nego je ušla duboko u domove, džamije i radna mjesta Zapada. Amerika procjenjuje vše od sedam milijuna MUSLIMANA.....

http://www.youtube.com/watch?v=bJuHTtlnAxs&feature=player_embedded#!

31-03-2011 at 01:24 | Ukljuèi u odgovor
sebil
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 11-10-2006
Lokacija: swe
Odgovori: 42
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Video o islamu

Video: "Kako je bogati amerikanac primio islam" - Zaista preljepa prica sa poukom da samo posjedovanje mnostva imetka nije garant da ce insan biti sretan i zadovoljan u svom zivotu: [url http://n-um.com/?q=node/3578


* Ne propustite procitati ispovjest jedne srpkinje, koja je kroz ljecenje Kur'anom presla na islam: [url http://n-um.com/?q=node/3686

Selam/Pozdrav!

04-04-2011 at 19:13 | Ukljuèi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Video o islamu

VIDEO: Mevlana Dzelaludin Rumi - BOSANSKI PREVOD
http://omansoft.blip.tv/file/4685976/

03-05-2011 at 19:30 | Ukljuèi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Izgovori za ostavljanje namaza

Izgovori za ostavljanje namaza

Brzo æe proæi teškoæa i bol kojima ste izloženi zbog ovog ibadeta, ali duhovna tegoba koju æe donijeti neobavljanje namaza ne prolazi lahko.
http://ljiljan.dk/images/stories/dzemat/klanjati.jpg

Zar èekamo godine kada postanemo djedovi pa da uzbuðeno trèimo ka džamiji kako bismo klanjali u džematu? Kada bi samo znali oni koji mnogo puta èekaju u redovima za neki jeftin proizvod, do kojeg bi bogatstva dostigli sa petominutnim èekanjem u džamiji!

Meðutim, mi smo najèasnija stvorenja koja predstavljaju ibadet i uzvišenost univerzuma. Mi smo ljudi prema kojima je Najmilostiviji Stvoritelj bio ljubazan da progovori i za koje je rekao "moja najljepša umjetnost". Mi smo oni koji znamo jecajuæi plakati kada padnemo u beznaðe. I mi u sabahu svakog dana slušamo taj sjetni i uzbudljivi poziv gajba. Ako nas Gospodar naš poziva Njemu, a mi ne možemo ustati iz mehkanog kreveta, ako nas poziva na sedždu na kojoj æe nas obasuti Svojom ljubavlju, a mi se ne možemo odvojiti od filma kojeg gledamo, onda jadno li je naše stanje!

Na tren zatvoreni oèiju i slušate. Kao da æete èuti da vam Najmilostiviji govori: "Moj voljeni robe, zar Mi još uvijek neæeš doæi?" Hoæete li i dalje uspijeti da izostavite, odložite, zaboravite.

Naše majke, sestre, kæeri lahko mogu nasjesti, prihvatiti i povesti se za svim što im propaganda savremene civilizacije nudi. Rješenje je u odgoju, obrazovanju i moralnom osvješæivanju SVIH pa i omladine.Islam u svakom vremenu i prostoru nudi ljudima spas od potopa nemorala i beznaða, a za najsavremenija nauèna otkriæa ima rješenja i upute.

http://dzematvrelobosne.com/home.php?akc=ispis_teksta&id=17



[Edited by Fini on 21-05-2011 at 00:03 GMT]

18-05-2011 at 20:17 | Ukljuèi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon 2 miliona ljudi na džumi u Kairu klanja za Kardavi

2 miliona ljudi na džumi u Kairu klanja za Kardavijem.

http://www.akos.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1269:2-miliona-ljudi-na-dumi-u-kairu-klanja-za-kardavijem-&catid=150:ostali-video-materijal&Itemid=110

14-12-2011 at 04:02 | Ukljuèi u odgovor
root
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 15-08-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 288
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: 2 miliona ljudi na džumi u Kairu klanja za Kardavi

MašaAllah, dva miliona. Kad skontaš da naša mala zemlja ima skoro èetiri miliona stanovnika ovo je zaista ogroman broj ljudi.

14-12-2011 at 15:12 | Ukljuèi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Crvena Ruza Nebula. Kreacija novog svijeta.

Crvena Ruza Nebula. Kreacija novog svijeta.

Sa telescopom sto je NASA slikala: Crvena Ruza Nebula. Kreacija novog svijeta.
U Kur'anu, kreacija novog svijeta opisana:
Pa kad se rascijepi nebo i bude ruzicasto kao balzam [Sura 55: Ajet 37]

http://www.greenado.com/samoIstina/proof/proofs_3.htm

Mi ce mo pokazati nase znakove u svim djelovima ove zemlje
i u njihovim dusama, sve dok jasno nevide da je
ovo prava istina.. [Kur'an] SURA 55. ER-RAHMAN * MILOSTIVI

P.S.
Od velicine Velikog Stvoritelja je da stvara stvorenja bez potrebe za alatom i sredstvima, pa da li si ikad vidio zanatliju da obavlja svoj zanat bez alata ? Neka je Uzvisen Gospodar svjetova. Kaze Uzviseni: Jedan od dokaza Njegovih je to sto vas od zemlje stvara i od jednog vas ljudi svuda ima razasuti. Neminovno je da Stvoritelj ovog velikog, savrsenog i lijepog svemira posjeduje svojstva ljepote i Uzvisenosti. On je znani, cije je znanje neograniceno, Mudri, cijoj mudrosti kraja nema, Obskrbitelj, cije su dobrote obasule stvorenja Njegova, Samilosno, cijom blagoscu su ljudi obavijeni. Neovisan je o svojim stvorenjima, a oni za Njim potrebu imaju, zivot im o Njemu ovisi, i bez Njegove dozvole i zila kucavica ne kuca. Kaze Uzviseni: I ovo su znamenja Njegove moci i mudrosti ( priroda ) i dokazi Njegove upute i milosti koja ispunjava prostranstva nebesa i Zemlje i svjedoci da je On Allah, pored Kojeg drugog boga nema.

http://sahwa.info/downloads/knjige/K...0Allahovoj.pdf

23-03-2012 at 05:54 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 52
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Religija i filozofija : ISLAM New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice