Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Nova vlast all about
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
nejlax
Nivo: Novi forumaš
Registriran(a): 23-12-2008
Odgovori: 13
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Nekako bih voljela i ako rijetko se odluèujem da pišem da temu usmjerimo u drugom pravcu. Da rad vlasti samo razmotrimo sa aspekta zakona koje donose, a koji pojedinaène interese predstavljaju kao opæe i kroje se po pojedincima. u momentu donošenja mi a èesto i poslanici ne znaju ni šta su donijeli, kasnije se godinama trpi zbog toga. najbolji primjer su novi zakoni iz obrazovanja, koji omoguæavaju bez puno moguænosti za upošljavanje u školama bez konkursa, tek kad poène njegova primjena i bude sve manje mjesta na koje uopšte æemo moæi konkurisati shavtiæemo šta su nam potpurili.
tako i novi zakon o socijalnoj zaštiti koji sva davanja raèuna na nivou prosjeka plate u kantonu- koja je naravno manja nego prosjek plate u federaciji, pa tako uvodi odredbu da zaposlene žene u vrijeme porodiljskog odsustva mogu imati maksimalno primanje u iznosu prosjeka plate u kantonu, dok su do sada imale naknadu u visini od 90% svoje plate. svakim potezom i tim zakonima nas iz dana u dan, obiène graðžane dovode u lošiju situaciju i težu. dok se obrazlažu razlozi za smanjenje plata u prosvjeti dotle je veæ markica zdravstevnog osiuranja skuplja za 4 km. ne trudi se ta ista vlada da zaustavi rast cijena nego samo da smanji plate id a budemo još bjedniji, pri tome ni jednog službenog auta pred kantonom nemam vikendom, nego ministre sa službenim autima sreæemo u merkatoru.
Za mlade se bar moglo uvesti( a o tome se prièa veæ godinama) da bar ne plaæaju porez prilikom kupovine stana i rješavanja stambenog pitanja, ali ne ne može se vlada da odrekne tog prihoda ,... i tako svaki dan nam serviraju informaicije, umotane i zamtane koje znaèe smao teži život obiènom èovjeku....

12-01-2012 at 08:14 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Politika (i kriminal): Pozadina obustavljanja istrage o Miloradu Dodiku



Montirani politièki sluèajevi?

Jesu li suspenzija Milorada Barašina, nekada glavnog Tužitelja BiH, i pokušaji smjene Dragana Lukaèa, direktora Federalne uprave policije MUP-a FBiH, povezani sa sluèajem Dodik i obustavljanjem istrage protiv njega zbog “nedostatka dokaza”



Svega nekoliko dana nakon što je saopæeno kako je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske donijelo Odluku (27. 12. 2011.) o obustavljanju istrage protiv Milorada Dodika, mediji bliski današnjem predsjedniku RS-a, objavili su kako je karijera Dragana Lukaèa, šefa Federalne uprave policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vlade Federacije BiH, zapeèaæena jer je u SDP-u njegova smjena dogovorena i napisana i samo se èeka pogodan trenutak da se to i realizira. Navodno u pozadini Lukaèevog progona stoji Dodikova osveta koju je i najavio na press konferenciji u Sarajevu, a koji je Lukaèevom “glavom” uvjetovao formiranje Vijeæa ministara BiH.

Razlog: Dragan Lukaè je kao zamjenik direktora SIPA-e bio na èelu tima istražitelja koji su napravili izvještaj o zloupotrebama položaja i korištenja budžetskih sredstava za što su osumnjièili Dodika, Slobodana Stankoviæa i još 13 visokih zvaniènika RS-a. Izvještaj je dostavljen Drewu Engelu, tadašnjem šefu Odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva BiH, što je podiglo neviðenu prašinu jer za izvještaj nisu znali ni direktor SIPA-e Mirko Lujiæ, a ni Milorad Barašin, tadašnji glavni tužitelj Tužiteljstva BiH. Lujiæ je zbog toga smijenio Lukaèa, a Barašin je uspostavio nova pravila: nijedna prijava nije mogla uæi u Tužiteljstvo BiH bez znanja glavnog tužitelja.

Od miljenika do negativca Barašin je u meðuvremenu suspendiran zbog potpuno druge afere (istraga oko izvoza oružja državama koje su na crnoj listi UN-a), ali je svega nekoliko dana prije njegovog odlaska iz Tužiteljstva BiH iznenada donesena odluka o tome kako u sluèaju Dodik nema dokaza da bi se postupak vodio na državnom nivou i sluèaj je proslijeðen Specijalnom tužiteljstvu RS-a. Iza odluke je stajao tužiteljski tim u kome su bili Božo Mihajloviæ, Ozrenka Neškoviæ i Dubravko Èampara. Oni su zaduženi za ovu istragu nakon što su meðunarodni tužitelji, meðu kojima i Engel, prognani iz Tužiteljstva BiH. Nekako u isto vrijeme je donesena još jedna odluka Tužiteljstva BiH, odnosno Barašina i njegovih suradnika: sluèaj reket je prebaèen na kantonalni nivo.

Iako proces protiv Barašina još uvijek nije završen ni u Visokom sudskom i tužilaèkom vijeæu, a ni u Federalnoj upravi policije gdje je protiv njega podnesena prijava, èinjenica je da je puno nepoznanica u vezi sa Barašinovim “angažmanom” u ovoj aferi: je li uzeo novac od trgovaca oružja ili ne? Ima li konkretnih dokaza za njegovu krivicu osim objavljenih fotografija? Šta je radio na sastancima sa osobama protiv kojih je Tužiteljstvo vodilo istragu zbog nelegalnog izvoza oružja? Jesu li prisluškivani razgovori na tim sastancima? Zašto niko drugi iz ove afere nikad nije odgovarao iako su se spominjala imena još nekih ministara, zatim visokih funkcionera Vijeæa ministara, kao i direktora pojedinih preduzeæa? Zašto su Amerikanci bili nezadovoljni zbog Barašinove suspenzije? Je li u njega bilo previše uloženo? Ono što se dešava u Tužiteljstvu BiH pokazuje da ova institucija njegovim odlaskom nije ništa dobila.

No, ono što zabrinjava jeste zloupotreba ovog sluèaja od strane medija iz RS-a koji su indirektno i uzrokovali da doðe do Barašinovog odlaska. To što on nije izdržao pritisak i što je prihvatio njihovu “pomoæ” bila je samo jedna u nizu grešaka koje je – oèito ponajprije zahvaljujuæi svom politièkom neiskustvu – poèinio pred kraj svoje karijere glavnog tužitelja. Podsjetimo, sve je poèelo objavljivanjem brojeva telefona u Nezavisnim novinama za koje se tvrdilo da ih OSA prisluškuje.

Iz agencije su to demantirali, a kako se nezvanièno govorilo, direktor Almir Džuvo je tražio odgovornost glavnog urednika koji je, je li, sluèajno kæerka srpskog èlana Predsjedništva BiH Nikole Radmanoviæa. Barašin se nije odluèio da pokrene njenu odgovornost, a sam je postao akter afere trgovaca oružja. I preko noæi postao miljenik medija iz RS-a, a negativac za medije u Sarajevu koji su ga do tada oznaèavali kao neprikosnovenog borca protiv kriminala i korupcije poznatog po izjavi koju je dao za magazin 60 minuta FTV-a o tome da Dodik nije njegov šef i da mu neæe nareðivati!

Montirani proces Zašto je u prièi oko obustavljanja istrage protiv Dodika bitno šta se dešavalo s Barašinom? Upravo Nezavisne novine su nekoliko dana nakon odluke Specijalnog tužiteljstva objavile komentar u kome tvrde da se “proces protiv Milorada Barašina, smijenjenog glavnog tužioca Tužilaštva BiH, zapravo vodi zbog farse u vezi sa prijavom protiv Milorada Dodika, tadašnjeg premijera i aktualnog predsjednika RS-a, i ostalih visokih funkcionera RS-a”?!

Dalje navode da je “Barašin bio izložen svakodnevnim pritiscima kako meðunarodnih predstavnika tako i sarajevskih politièkih krugova da, danas oèigledno montirani, proces 'napakuje' Dodiku i drugima koji su se nalazili na prijavi. U takvim okolnostima Barašin je ekspresno formirao ekspertski tim tužilaca koji su èinili Božo Mihajloviæ, Ozrenka Neškoviæ i Dubravko Èampara. Oni su imali zadatak da naprave analizu cijelog materijala koji je bivši visokopozicionirani pripadnik SIPA-e (danas direktor FUP-a) Dragan Lukaè, koji je mimo protokola SIPA-e i Tužilaštva BiH i znanja tadašnjeg glavnog tužioca Barašina, predao prijavu Drewu Engelu. Radna grupa je nakon danonoænog prouèavanja primljenog materijala utvrdila da se ne radi o organizovanom kriminalu, kako su neki odmah nakon prijave okarakterisali njegov sadržaj. Radna grupa je utvrdila i da za spis nije nadležno Tužilaštvo BiH, veæ Specijalno tužilaštvo RS, i da u njemu nema elemenata kriviène odgovornosti, odnosno poèinjenog kriviènog djela. Takoðer, u procesu koji se vodi protiv Barašina sigurno æe isplivati èinjenice da je na njega vršen pritisak iz OHR-a preko spomenutog Engela. To æe pokazati èinjenice, kao i to da je Engel svakodnevno dolazio do njega i tražio hitno hapšenje Dodika i ostalih na prijavi.”

Pozivajuæi se na neimenovane izvore bliske Barašinu, Nezavisne navode “da je najžalosnije ponašanje pojedinih ambasada u Sarajevu. Naime, sagovornici kažu da su predstavnici pojedinih politièkih odjela ambasada vršili pritisak na Barašina da on ’slomi kièmu rukovodstvu RS-a’ u jednom, sada veæ dokazano, montiranom procesu.”

Nekako se nakon ovoga nameæe zakljuèak da se Barašin spuštanjem sluèaja Dodik u RS kao i prebacivanjem sluèaja reket na kantonalni (sarajevski) nivo pokušao spasiti i ostati na funkciji, ali izgleda da je s ovim svojim odlukama zakasnio. Aferu prisluškivanih telefona i OSA-u je veæ tada u drugi plan pritisnula afera o izvozu naoružanja. “Pasivnost” (koja se može opisati i kao strah od Radmanoviæa, odnosno svemoæne SNSD, u RS-u) Barašina u aferi oko prisluškivanih brojeva, kao i involviranost u aferu oko prisluškivanja je iskorišteno kao pritisak na Barašina da obustavi istrage i zaustavi dvije druge afere: Dodik i reket. Svi su (i formalno i bukvalno) profitirali ovim, osim naivnog i ucijenjenog Barašina.

Nema dokaza Ne bez likovanja, Nezavisne pišu kako je Specijalno tužilaštvo RS-a donijelo naredbu o obustavljanju istrage oko izgradnje zgrade Vlade RS-a, autoputa Banja Luka – Gradiška, izgradnje RTV doma i kupovine poslovnih prostora. Istraga je obustavljena protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a a bivšeg premijera, Mladena Lazendiæa, bivšeg direktora Puteva RS-a, Nedeljka Èubriloviæa, ministra saobraæaja i veza, Fatime Fatibegoviæ, bivše ministrice za urbanizam, graðevinarstvo i ekologiju, Milenka Dakiæa, pomoænik ministra, Aleksandra Džombiæa, premijera RS-a i bivšeg ministra finansija, i Dragana Davidoviæa, direktora RTRS-a, jer, kako je zvanièno saopæeno, “nema dovoljno dokaza da su osumnjièeni poèinili krivièno djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

Nezavisne dalje navode kako je “manje-više, ova vijest bila oèekivana još od juna, kada je predmet prebaèen u Specijalno tužilaštvo RS iz Tužilaštva BiH”, što je u potpunosti taèno. Treba li podsjeæati da je Specijalno tužilaštvo formirao upravo Dodik, što je tada tumaèeno i kao udar na bh. pravosuðe, jer su ovom tužilaštvu date i neke nadležnosti s državnog nivoa, a sve kako bi se pokazalo da se entiteti mogu obraèunavati s kriminalom i da za to nije potrebno Tužiteljstvo BiH. Kako to izgleda, Specijalno tužilaštvo pokazuje od kako je formirano, a zadnjom odlukom je to samo potvrðeno: nema istraga protiv visokih funkcionera RS-a. Bez obzira šta rade.

Za aferu oko Dodika Nezavisne su optužile Raffija Gregoriana, u to vrijeme prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH i pojedine ambasade koje su, kako pišu, “od 2007. kreirali medijsku hajku koju su kasnije prebacili, prvo u SIPA-u, a zatim u Tužilaštvo na procesuiranje”.

Naravno, sasvim “sluèajno” se teze i stavovi koje iznose Nezavisne poklapaju sa tvrdnjama i izjavama “Predsjednika” koji je rekao da iza pokretanja istrage protiv njega stoji Transparency International, koji je radio po nalozima tadašnjeg zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana te amerièka i britanska ambasada u Sarajevu kao i odreðeni funkcioneri Evropske komisije. Dodik je dodao i da æe “obustavljanje istrage Specijalnog tužilaštva Republike Srpske protiv njega i saradnika biti impuls za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH (...) i da æe zajedno sa ministrima u Vladi RS-a u narednom periodu zatražiti zabranu djelovanja ovih institucija na prostoru Republike Srpske”.

Dodikova objašnjenja Nezavisne prenose Dodikovu reakciju nakon što je saopæeno da je istraga protiv njega obustavljena u kojoj on ponavlja da je istraga protiv njega i njegovih saradnika bila politièki motivirana te da se radilo o tendenciozno montiranoj politièkoj aferi i obraèunu sa kompletnim establišmentom RS-a, jer se radilo o veoma opsežnoj istrazi koja je obuhvaæala 26 tužilaèkih struktura iz raznih zemalja kako bi bili prikupljeni dokazi o eventualnim kriviènim djelima?! Po Dodiku su strancima u pakovanju afere pomagali i bošnjaèki politièari!

S obzirom kako je cijeli sluèaj završen oèito je nanio puno više štete cijeloj BiH, nego što je donio koristi. Bez obzira da li je u vrijeme njegovog pokretanja postojala dobra namjera, jer meðunarodna zajednica se iz ovog sluèaja povukla pokazujuæi po ko zna koji put svoju nedosljednost u BiH i žrtvujuæi one koji su radili na ovom sluèaju, poèevši od Lukaèa, do – ako je taèno da je i on zbog toga stradao – Barašina. Nakon svega, oèito je da su cijelom ovom aferom samo Dodiku i njegovim istomišljenicima u ruke dati novi argumenti kojima može napadati Tužiteljstvo BiH, kao i cjelokupno bh, pravosuðe otvarajuæi ponovo prièu o reformi pravosudnih institucija i strukturalnom dijalogu kojim bi trebalo jaèati entitetske institucije na raèun državnih, zatim meðunarodne predstavnike, sarajevske medije i naravno bošnjaèke politièare iz Sarajeva.

No, da li su Dodik i ostali zaista žrtve montiranog politièkog procesa, ili je upravo on taj koji je iskoristio politiku, vukuæi poteze kojima je natjerao meðunarodnu zajednicu da se povuèe iz ovog sluèaja i potpuno promjeni svoj stav?

Nakon što je protiv njega podnešen izvještaj Dodik je ušao u žestoku kampanju protiv Tužiteljstva i Suda BiH, potpomognut svim predstavnicima vlasti iz RS-a, koji su stali uz njega. Koristeæi nacionalnu retoriku, poluinformacije i iskrivljene èinjenice Dodik je mjesecima podgrijavao negativnu atmosferu u RS-u prema ovim državnim institucijama, a onda, kad je procijenio, da je to uspješno obavio, delegirao je NSRS-u da donese odluku o referendumu na kome su se graðani RS-a trebali izjasniti o tome: “Da li podržavate nametnute zakone od strane visokog predstavnika meðunarodne zajednice u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH?” Niko se, naravno, nije potrudio da kaže kako su i poslanici iz RS-a u Skupštini BiH podržali ove zakone.

Profesionalne i nezavisne odluke NSRS je donijela odluku da se referendum održi 5. juna prošle godine. Što je bila kap koja je prelila èašu kad je u pitanju Dodikova “politika” zbog èega je Vijeæe sigurnosti UN-a odluèilo da se reagira. I tada su ekspresno reagirali, ali Boris Tadiæ i Miroslav Lajèak. Rezultat: Catherine Ashton je došla u Banju Luku i obeæala Dodiku (potpuno nepotrebno) strukturalni dijalog o bh. pravosuðu ukoliko povuèe referendum. Deal je sklopljen, no ne treba nikako zaboraviti da je (potpuno neoèekivano) 3. juna, dakle samo dva dana prije zakazanog referenduma, Tužiteljstvo BiH prebacilo sluèaj Dodik Banjoj Luci. Uz to, ne zanemarujuæi politièku odgovornost Sarajeva za neformiranje Vijeæa ministara od oktobra prošle godine, èinjenica je da je državna vlada napokon formirana u Sarajevu – u vrijeme dok je u Banjoj Luci saopæavano kako nema dokaza protiv Dodika.

Meðutim, ne treba zaboraviti da Slobodan Stankoviæ nije osloboðen sumnji iz prostog razloga što je dio oko njegovih “poslova” ostao u Tužiteljstvu BiH. Bit æe zaista zanimljivo vidjeti kako æe se tužitelji osloboditi i ovog vruæeg krompira. Jer, nema tog posla koji je Stankoviæ uradio, a da mu u tome nije pomagao politièki vrh RS-a predvoðen Dodikom. S obzirom na slijed dogaðaja posljednjih godinu dana sad treba oèekivati odluku Tužiteljstva BiH kako se odustalo i od istrage o Slobodanu Stankoviæu “u nedostatku dokaza”. Jer, tako to rade profesionalni i nezavisni tužitelji spremni na nekompromisnu borbu s kriminalom i korupcijom.

Što se tièe Dodika on sad ima slobodan put za ukidanje ovlasti pa i samog OHR-a. Ukidanjem OHR-a stvara se i otvara put za raspisivanje referenduma prije nego što BiH uðe u NATO. Koja æe to vrsta referenduma (ovaj put) biti još definitivno nije odluèeno, ali je svima, a pogotovo Dodiku jasno da se nakon ulaska BiH u NATO definitivno završavaju svi snovi o otcjepljenju RS-a. Zbog toga je skoro sigurno da æe Dodik pokušati da iskoristi ovaj period prioritetno za eliminaciju OHR-a koji je još jedina brana njegovim planovima o (srpskoj) državi èiji æe on biti predsjednik.





Afera prisluškivanje



Ko je kriv?



Više od pola godine na web stranici Nezavisnih novina nalazi se preko 5.000 telefonskih brojeva za koje se tvrdi da su (nelegalno) prisluškivani od strane Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Zar je moguæe da niko do sada nije postavio pitanje ko je kriv za objavljivanje ovih brojeva, šta se to desilo u sistemu OSA-e i zašto i dalje ove novine bez ikakve sankcije drže te brojeve telefona dostupnim. Odnosno, šta je uraðeno nakon što je zbog objavljivanja tih brojeve OSA uputila prijavu Tužiteljstvu BiH? Zar je moguæe da niko u ovoj državi ne odgovara zbog objavljivanja prisluškivanih brojeva. Ukoliko je to OSA radila zaista nelegalno zašto niko ne pokrene pitanje odgovornosti direktora? Ako su, pak, Nezavisne, objavile brojeve koji se legalno prisluškuju u istragama onda moraju odgovarati odgovorni u ovim novinama.

S druge strane postavlja se pitanje koji je to bio interes javnosti da zna tih 5.000 prisluškivanih brojeva (osim onih s kojih su voðeni razgovori protiv same države BiH)? Ali, postavlja se i pitanje odgovornosti rukovodnih ljudi u OSA-i nakon što su objavljeni ti brojevi imajuæi u vidu da je upravo OSA dužna da štiti tajnost svojih mjera i akcija? Je li kriv sistem ili neko u sistemu, odgovor je koji bi nadležni morali dati nekoliko mjeseci nakon ove zaista velike afere.

Sigurno je da nije normalno da na web stranici dnevnih novina mjesecima stoji 5.000 brojeva jedne obavještajno-sigurnosne službe koji se prisluškuju, a da se pri tom ne zna odgovor ni na jedno od ovih pitanja. Kao što je onda sasvim normalno da direktor te iste službe javno kaže, ne trepnuvši, da je velika sprega organiziranog kriminala sa državom i da se opet – ništa ne desi.






Iz izvještaja SIPA-e



Voða kriminalne grupe je Dodik



U Izvještaju SIPA-e podnesenom Tužiteljstvu BiH stajalo je da su se Milorad Dodik, Slobodan Stankoviæ, Mladen Lazendiæ, Nedeljko Èubriloviæ, Fatima Fatibegoviæ, Milenko Dakiæ, Aleksandar Džombiæ, Dragan Davidoviæ i Slavica Stankoviæ u periodu “od marta 2006. povezivali i povezali u grupu koja je koristeæi svoju hijerarhijsku pozicioniranost i politièki utjecaj u organima izvršne zakonodavne vlasti i javnim preduzeæima RS-a, kao i tržišni utjecaj i konekcije sa odabranim pravnim licima i njihovim vlasnicima, te netransparentno i nezakonito kreirali i uspostavili poslovne odnose u okviru kojih su poèinili krivièna djela pranje para i poreske utaje kojim su omoguæili stjecanje imovine i imovinske koristi u iznosu od 115.235.904.08 konvertibilnih maraka (oko 60 miliona eura) i njeno transferiranje u legalni biznis, dionice, udjele, nekretnine i pokretne stvari na teritoriji RS-a, susjednih država i regije.”

Prema tom izvještaju “u okviru navedene kriminalne grupe u toku poduzimanja otkrivaèkih aktivnosti istražitelji SIPA-e na osnovu utvrðenih èinjenica i prikupljenih dokaza, kao organizator i voða identificiran je Milorad Dodik koji je sa Slobodanom Stankoviæem i njegovom suprugom Slavicom osmislio, pripremio i sa preostalim èlanovima kriminalne grupe izvršio više kriviènih djela pri realizaciji aktivnosti na projektiranju, reviziji projekta, izgradnji i nadzor nad izgradnjom autoputa Gradiška – Banja Luka, izgradnja administrativnog sjedišta Vlade RS-a, izgradnja RTV doma u Banjoj Luci i kupovine stambeno-poslovnog objekta u Banjoj Luci (tzv. ABC kompleks) èiji je cilj bio obezbjeðivanje imovinske koristi za Integral inženjering i Integru inženjering i ostala rezidentna i nerezidentna pravna i fizièka lica i èlanove kriminalne grupe”. Dalje se na nekoliko desetina stranica navode ugovori i naèini na koji je sve to uraðeno.



13-01-2012 at 13:12 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Siguran sam da ogromnoj veæini onih koji su uèestvovali u donošenju ove odluke 20 KM predstavlja dnevni džeparac njihove djece



13.01.2012. u 15:10

Vlada TK
Utvrðena visina djeèijeg doplatka za 2012. godinu


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas iznos djeèijeg dodatka za djecu u kojima ni jedan roditelj nije zaposlen u visini od 2,5 % prosjeène plaæe u Federaciji Bosne i Hercegovine iz 2010. godine, odnosno 20,00 KM po djetetu mjeseèno. Kada su u pitanju porodice sa troje i više djece, djeèiji dodatak æe iznositi 5% prosjeène plaæe, što iznosi 40,00 KM mjeseèno po svakom djetetu iz te porodice. Uspostavu prava na djeèiji dodatak vršit æe nadležni centri za socijalni rad, navodi se u Odluci.  


<br /><br /><br /><br />

14-01-2012 at 15:04 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about


Završene konsultacije sa strankama

Vjekoslav Bevanda: Dogovor je jasan, sada ga treba slijediti

----
mnisljenja sam da u ovoj garnituri,bolji covjek za mandatara vijeca ministara nije mogo doci...
poslije ovog spire koji ce opewt zasjest na financije,naseg vuka brankovica,ovo je jos i najaci kadar...

24-01-2012 at 12:19 | Ukljuèi u odgovor
Inspektor
Nivo: Forumski doajen
Novus Ordo Seclorum

Registriran(a): 21-06-2005
Odgovori: 9543
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Posto j' litar benzina?

28-01-2012 at 23:10 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Vlada TK: Poveæana plata policajcima za pet posto

Vlada Tuzlanskog kantona je na svojoj današnjoj redovnoj sjednici prihvatila prijedlog MUP-a TK o izmjeni Uredbe za obraèun plata policijskijh službenika sa èinom policajac i stariji policajac.

Službenicima MUP-a TK sa èinom policajac je do sada plata obraèunavana po koeficijentu 1,33, a ubuduæe æe se obraèunavati po koeficijentu 1,40, dok je policijskim službenicima sa èinom starijeg policajca plata obraèunavana po koeficijentu 1,42, a ubuduæe æe biti obraèunavana po koeficijentu 1,49.

"Sindikat MUP-a TK je godinu dana vodio intenzivne pregovore sa predstavnicima vlasti. Plate službenika sa pomenutim èinovima su u prosjeku oko 600 KM i samo policajci iz Posavskog kantona imaju niža primanja. Nastojat æemo da primanja policajaca sa pomenutim èinovima budu izjednaèena na prostoru F BiH. Trenutno je velika nesrazmjernost pa tako policajci iz Sarajevskog kantona imaju prosjeènu platu od oko 1.000 KM, a u drugim kantonima F BiH su primanja policajaca manja i po nekoliko stotina maraka", kaže predsjednik Sindikata MUP-a TK Jasmir Šerbedžiæ.  


<br /><br /><br /><br />

20-02-2012 at 14:19 | Ukljuèi u odgovor
bdirlija
Nivo: Forumski doajen
http://youtu.be/E4OqAa9pcGQ

Registriran(a): 26-02-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1638
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

citat:
yugi wrote:
Vlada TK: Poveæana plata policajcima za pet posto

Vlada Tuzlanskog kantona je na svojoj današnjoj redovnoj sjednici prihvatila prijedlog MUP-a TK o izmjeni Uredbe za obraèun plata policijskijh službenika sa èinom policajac i stariji policajac.

Službenicima MUP-a TK sa èinom policajac je do sada plata obraèunavana po koeficijentu 1,33, a ubuduæe æe se obraèunavati po koeficijentu 1,40, dok je policijskim službenicima sa èinom starijeg policajca plata obraèunavana po koeficijentu 1,42, a ubuduæe æe biti obraèunavana po koeficijentu 1,49.

"Sindikat MUP-a TK je godinu dana vodio intenzivne pregovore sa predstavnicima vlasti. Plate službenika sa pomenutim èinovima su u prosjeku oko 600 KM i samo policajci iz Posavskog kantona imaju niža primanja. Nastojat æemo da primanja policajaca sa pomenutim èinovima budu izjednaèena na prostoru F BiH. Trenutno je velika nesrazmjernost pa tako policajci iz Sarajevskog kantona imaju prosjeènu platu od oko 1.000 KM, a u drugim kantonima F BiH su primanja policajaca manja i po nekoliko stotina maraka", kaže predsjednik Sindikata MUP-a TK Jasmir Šerbedžiæ.


citat:
tuzlarije.net wrote:

Štrajk svih zaposlenih u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja

Kao odgovor na usvajanje Nacrta Budžeta TK za 2012.godinu kojim je planirano ukupno smanjenje plaæa za 6,5% i ukidanje naknada zaposlenim u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, Kantonalni odbor Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK i Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – TK su održali vanredne sjednice na kojima su donesene odluke o stupanju u štrajk svih zaposlenih u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na podruèju Tuzlanskog kantona.

Štrajk je najavljen za 05.03.2012.godine


Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH- Kantonalni odbor TK PREDSJEDNIK Admir Terziæ


Samostalni sindikat radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK PREDSJEDNIK Mirzet Pozderoviæ


Klasika koja vazda pali i koju svi koriste. Zavadi pa vladaj. Banda šarena!
Sve po spisku! I na bosanskom, i na srpskom, i hrvatskom, crnskom, gorskom...
21-02-2012 at 07:50 | Ukljuèi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

da Republici Srpskoj,
sve dok to ne narusava suverenitet i integritet BH, ne treba osporiti cak ni Autonomiju u svim nivoima vlasti BH,
je tacno
i bilo je vrijeme da se nekim novim armaturama veze beton koji nece popucat pod teretom nacionalne mrznje i korupcije na svim aspektima zivota,
jasno je i glistama ispod Ahmetovih hrastova da nas trenutna politika samo vodi u ponor mrznje a mozda opet sukoba,
ali ako Zlatko nije prije tacno znao kakve stavove imaju begovi i age u zemlji onda on mozda i nije najbolji izbor za ovako odgovoran posao koji je dobio...

02-03-2012 at 06:36 | Ukljuèi u odgovor
Black0ut
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 14-11-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 613
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Kao to radi nova vlast:

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/75561-Kako-Lagumdzija-uredjuje-Dnevnik-FTV-.html

03-03-2012 at 18:19 | Ukljuèi u odgovor
Seljak Simerijanac
Nivo: Novi forumaš

Registriran(a): 02-03-2012
Odgovori: 10
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Tako dobro da bih volio da nisam izasao na izbore!
Gore do sada nije bilo.
SDP je najvece razocaranje u poslijeratnoj BiH!

03-03-2012 at 22:51 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 57
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Alora, bh.zmaj, crveni baron, Hari, JaSoN, Komsija, lbosankic, LeaM, leny, Lepida, rooky, savara, Senko 11, septembar, sitni_terorist, suncokret, toti, yigigcelik, _Username_
FORUM : Politika : Nova vlast all about New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice