Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
mosnik
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 07-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2074
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kacavenda (sabrana nedjela)

O necovjeku kackavalju je sve poznato i receno, na zalost taj je van bilo kakvih sudskih postupaka za svoja nedjela, sudice mu se izgleda na onom svijetu... 


Kume i ti ces to da radis, samo sutra.
06-11-2008 at 18:27 | Ukljuèi u odgovor
corav, ruzan, glup
Nivo: Forumski vuk
zini da ti...

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: 4-ti sprat na lijevo
Odgovori: 458
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kacavenda (sabrana nedjela)

citat:
cupo wrote:
Тузла: Оскрнављен Саборни храм Успења Пресвете Богородице

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије рекао је да [...] истински вјерник има љубави у себи.

[Edited by cupo on 23-10-2008 at 00:38 GMT]


Necu ulaziti u raspravu cina koji treba osuditi.
Cilj mi je vise ukazati kako ovaj kratki citat u najmanju ruku zvuci paradoksalno - covjek, iz cijih usta je toliko mrznje izaslo, mal-te-ne prije nego li ih je i otvorio, izjavavljuje da istinski vjernici u sebi imaju ljubavi.

I dalje ja ne mogu a da se ne zapitam da li taj isti Vaso, koji je topove sto su pucali po civilima "blagoslavljivao", sebe vidi kao laznog vjernika - u sta sumnjam - ili je on to granatiranje gledao (i gleda) kao izraz ljubavi.
Bolesno i licemjerno! Po Vasinom obicaju!  


06-11-2008 at 23:37 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kacavenda (sabrana nedjela)

Vladika Kaèavenda osniva Bosansku pravoslavnu crkvu?

13.11.2008. 09:35

Iako je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve preksinoæ donio odluku da patrijarh Pavle dok je živ ostane na èelu SPC, potresi, svaðe i raskoli se nastavljaju. Pretendenata na tron patrijarha je dosta pa su se i lobiranja zahuktala, jer je svima jasno da je 94-godišnji patrijarh Pavle teško bolestan i da neæe još dugo, piše San.

Kao najozbiljniji kandidati za nasljednika patrijarha Pavla veæ mjesecima se pominju vladike Amfilohije Radoviæ, Irinej, Hrizostom i Ignjatije, ali je posljednjih dana u prvi plan iskoèio episkop zahumsko-hercegovaèki Irinej koji službuje u Trebinju.

Preksinoæ je Sabor obavezao vladiku Amfilohija Radoviæa da obavlja dio patrijarhovih poslova i povjerio mu nešto šira ovlaštenja od onih koje je imao do sada.

Kako saznajemo u Beogradu, to je razbjesnilo vladiku Vasilija Kaèavendu koji je žestoki protivnik mitropolita Amfilohija. Dobro obaviješteni izvori kažu da je Kaèavenda spreman odmah osnovati Bosansku pravoslavnu crkvu ukoliko Amfilohije bude nasljednik patrijarha Pavla.

Ta vijest brzo je stigla do sabornika Srpske pravoslavne crkve pa je meðu njima stvorena nova „kadrovska kombinacija" po kojoj je vladika Grigorije postao glavni kandidat za novog patrijarha. Grigorije je roðen prije 41 godinu u Bosni, u Varešu, a zamonašen je u manastiru Ostrog 1992. i upuæen je na službu u manastir Tvrdoš.

Kasnije je ustolièen na mjesto episkopa zahumsko-hercegovaèkog. Široj javnosti postao je poznat po druženju s košarkašem Dejanom Bodirogom i pojedinim politièarima iz Republike Srpske. Posebno je blizak s Miloradom Dodikom, premijerom RS, i dobro upuæeni kažu da se Dodik s Grigorijem konsultuje prije donošenja svake važnije odluke. Njemu je Dodik stavio na raspolaganje i helikopter Vlade Republike Srpske.

- ko je sve preduzeo, vladiki Amfilohiju je postalo jasno da ne može naslijediti patrijarha pavla jer bi došlo do teškog raskola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Protiv njega je sveštenièki bosanski lobi koji predvodi vladika Kaèavenda koji nikada neæe priznati Amfilohija kao patrijarha - kažu informacije iz Beograda.

Vladika Vasilije Kaèavenda još uvijek ne, bar javno, ne komentariše cijelu situaciju.

 


<br /><br /><br /><br />

13-11-2008 at 11:18 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kacavenda (sabrana nedjela)

Kaèavenda: Sveta borba za Republiku Srpsku

22.12.2008. 14:51



Da se oltar èesto koristi u propagandne svrhe najzornije svjedoèi vladika Zvornièko-tuzlanski Vasilije Kaèavenda. Gotovo svake nedjelje vladika Kaèavenda iz Bjeljinske crkve posredstvom BN TV, bijeljinske televizije, šalje poruke pravoslavnim vjernicima , a koje se posredstvom satelita emitiraju širom Europe. Redovna tema Kaèavendine propovijedi je - sveta borba Srba za "otadžbinu Republiku Srpsku".
Ove nedjelje Karadžiæev najvjerniji vladika, koji je utemeljitelja RS redovno blagosivljao kao i njegove osvajaèke jedinice, zamolio je vjernike da se mole za :" našu otadžbinu, našu DRŽAVU, Republiku Srpsku, koju bi mnogi da rasèereèe, ali mi im to neæemo dozvoliti, jer je ona - SVETA. Ona je sveta, jer je ispisana krvlju naših najboljih i najhrabrijih sinova..., kazao je Kaèavenda u njedjeljnjoj propovjedi.

Vladika Kaèavenda bi trebao znati da Republika Srpska - nije država, nego jedan od dva bh entiteta. Kao crkveni službenik izvan dometa je bonnskih ovlasti pa kao takav upravo idealan za kontinuiranu manipulaciju srpskim narodom.

Vladika Kaèavenda redovno govori, kao i ove nedjelje, o svetoj borbi Srba za Republiku Srpsku!? Je li sveta borba genocid i etnièko èišæenje-nesrba !? Tko može nazvati svetom borbom masovna ubistva i protjerivanje drugih samo zbog tog što se na drugaèiji naèin mole Bogu!?

Tisuæe Bošnjaka je ubijeno u Zvorniku, ali i cijelom Podrinju, u tadašnjem ali i sadašnjem Kaèavendinom „distriktu", a on to danas s oltara permanentno naziva „svetom borbom."

Vladika Kaèavenda je i èlan bosanskohercegovaèkog meðureligijskog vijeæa, koje ima mandat da potièe meðureligijski dijalog i doprinese pomirenju ratom narušenog povjerenja meðu konstitutivnim narodima.

Može li Kaèavenda sa svojim stajalištem „svete borbe" i „odbranbenim otadžbinskim ratom" kako karakterizira rat za Republiku Srpsku doprinijeti meðureligijskom dijalogu u BiH i pomirenju naroda!? Vladiki koji je blagosivao tenkove definitivno nije mjesto u Meðureligijskom vijeæu.

On bi mogao biti najkompetentniji ispovjednik najzloglasnijeg ratnog zloèinca Radovana Karadžièa èiji je bio „duhovnik" i savjetnik tijekom dugog i krvavog rata u ovoj nesretnoj zemlji. Kaèavenda se svojim ratnim djelovanjem izborio za nadimak „ðavolji vladika".

Hoæe li sutra „džavolji vladika" predsjedati Meðureligijskim vijeæem u BiH i paralelno propovijedati o „svetom ratu" Srba u kojem je ubijeno najmanje 80 tisuæa nesrba. Apsurdima u BiH ne vidi se kraja.



(Svevijesti.ba/Slobodna Dalmacija)

 


<br /><br /><br /><br />

22-12-2008 at 17:08 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kacavenda (sabrana nedjela)

Fata Orloviæ ogorèena na bh. vlasti i strance



Ovih dana navršit æe se punih osam godina otkako je Fata Orloviæ povela pravnu bitku za izmještanje pravoslavne crkve bespravno sagraðene u njenom dvorištu u Konjeviæ-Polju.

Takoðer, navršilo se više od dvije godine otkako je premijer RS Milorad Dodik obznanio da je postigao dogovor s episkopom zvornièko-tuzlanskim Vasilijem Kaèavendom o izmještanju crkve te da je u to ime na raèun Eparhije u Bijeljini Vlada uplatila skoro 170.000 KM.

- Nema ništa ni od toga što sam tužila Srpsku pravoslavnu crkvu, kao ni od Dodikovog obeæanja. Znam da je pare prebacio Kaèavendi, koji ni prstom nije mrdnuo da ispoštuje ono što su se dogovorili. Ili je potrošio pare, ili se dogovorio s Dodikom da jedno prièaju, a drugo rade. Ne može biti da nisu mogli pronaæi mjesto gdje æe praviti crkvu - ogorèena je Orloviæ.

Ne krije ni ogorèenost prema vlastima BiH koje, kaže, svako malo prièaju da se bore za ljudska prava.

- Ne daj Bože da je umjesto džamije u Fazlagiæa Kuli izgorjela crkva u mojoj avliji, odmah bi optužili mene i razapeli me nasred Konjeviæ-Polja. Oni imaju pravo paliti i rušiti šta god im zasmeta i da policija to sakrije, a ja osam godina pokušavam sve po zakonu raditi i ne mogu ništa ostvariti.

Kako god me varaju ovi naši politièari, tako rade i ovi stranci. Prošle godine Miroslav Lajèak mi je rekao da æe sve uèiniti da ja ostvarim svoja prava, ali ni od njega kao ni od ovih naših nikakve fajde - navodi Orloviæ.

Neizvjesna sudbina tužbe

U Opæinskom sudu Srebrenica još nije završeno suðenje po tužbi Fate Orloviæ protiv SPC zbog bespravne gradnje na njenoj imovini.

Hajrudin Haliloviæ, predsjednik Suda, kazao nam je juèer da je sudija donio rješenje kojim se tužba smatra povuèenom, jer se Orloviæ i njen advokat Fahrija Karkin nisu pojavili na tri zakazana roèišta.

- Karkin je podnio zahtjev za vraæanje predmeta u prijašnje stanje i oèekuje se zakazivanje roèišta - izjavio je Haliloviæ.


Autor: A. HADŽIÆ (AVAZ)

25-12-2008 at 15:33 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kacavenda (sabrana nedjela)

Kaèavenda iskoristio Božiæ da falsificira historiju

Vasilije Kaèavenda, episkop zvornièko-tuzlanski sa sjedištem u Bijeljini i jedini vladika koji nije poslušao preporuku Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve da se sve vladike vrate u predratna sjedišta eparhija, a Tuzla je bila sjedište njegove eparhije, povodom Božiæa ponovo je demonstrirao svoje shvatanje mira i suživota.

U utorak naveèer na svetoj liturgiji u hramu Svetog Ðorða u Bijeljini podsjetio je Semberce "da su nam srušili crkvu kako bi podigli svoju bogomolju", aludirajuæi na historijski falsifikat koji uporno ponavlja i Mirko Babiæ, direktor Muzeja Semberije, da je bijeljinska Atik džamija podignuta na temeljima pravoslavne crkve.

Multietnièki tim arheologa prije poèetka obnove u ratu srušene Atik džamije vršio je iskopavanja na tom lokalitetu i utvrdio da ne postoje tragovi pravoslavnog groblja niti drugog hrama.

Kaèavenda nije podsjetio Semberce da je plac za izgradnju Hrama svetog Ðorða krajem 19. stoljeæa poklonila ugledna Bijeljinka Hanumica Osmanbegoviæ, niti da je sjedište njegove eparhije protuzakonito izgraðeno na temeljima 11 bošnjaèkih kuæa, od kojih veæina ni do danas nije isplaæene njihovim vlasnicima. Ali je zato, nakon paljenja badnjaka na platou ispred zgrade Opæine, rekao i da "Semberija ima dovoljno crkava i da æe ih biti i više, s veæim i jaèim zvonima, kako nas ovi ne bi mogli ometati", misleæi na ezan s Atik džamije.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/kacavenda-iskoristio-bozic-da-falsificira-historiju

.........

09-01-2009 at 19:56 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kacavenda (sabrana nedjela)



Šokantna ispovjest: Silovao me vladika Kaèavenda

Mene su silovali bezbroj puta, Predrag Kujundžiæ, njegov brat, Golub, S. K., Vasilije Kaèavenda, maltene svi Predini vojnici...
24.01.2009. 08:44
Na hiljade je ispovijesti djevojaka i žena, Bošnjakinja koje su tokom agresije na BiH silovane i zlostavljane. Svaka od njih èini se straviènijom od prethodne.

Ime i prezime djevojke, èije svjedoèenje o zloèinima na podruèju dobojske opæine je i sastavni dio optužnice protiv Predraga Kujundžiæa Prede, zloglasnog voðe "Predinih vukova" kojem se trenutno sudi na Sudu BiH, neæemo otkriti, jer je ona na listi zaštiæenih svjedoka koji su bili žrtve ovog zlikovca. U potresnoj ispovijesti, datoj i Udruženju "Žena - žrtva rata", djevojka koja je u vrijeme kada su se zloèinci iživljavali na njoj imala tek 16 godina, spominje i ime vladike Vasilije Kaèavende.

Ubistvo brata

Ðavoljeg vladiku, koji je poznat iz vremena agresije kao sveštenik koji je redovno blagosiljao zloèince prije njihovih krvavih pohoda, spominje takoðer u svojim svjedoèenjima na desetine silovanih žena i djevojaka sa podruèja dobojske opæine.

- Dobrovoljno dajem izjavu o izvršenom ratnom zloèinu nad civilnim stanovništvom na podruèju sela Grapska, opæina Doboj. Agresija na BiH me zadesila u selu Grapska, gdje sam živjela u kuæi sa svojom porodicom - ocem, majkom, dvije sestre i bratom.

Radio Doboj

Ujutro je došao po mene srpski vojnik, izgledao je visok, oko 2 metra, crn, krupne crne oèi, prokrezav, starosne dobi oko 30-35 godina. Kasnije sam saznala da mu je nadimak Golub, mislim da je sa Ozrena. Po mene je došao policijskim autom. Odvodi me u Automoto društvo u Doboj. Tamo me je èekao Predrag Kujundžiæ, rekao mi je da saèekam i da ne razgovaram s bilo kim ako me neko bude nešto pitao. Poslije dolazi sa èovjekom kojeg je zvao Kume. Poslije sam saznala da se taj èovjek zvao S. K. Tada me trpaju u jedno auto i odvoze u Radio Doboj.

Tu su mi dali jedan tekst koji sam morala 2-3 puta da proèitam. Uvode me u studio i nareðuju mi da èitam u mikrofon, što sam morala i uraditi. Pisalo je kako ja, muslimanka, odrièem se svoje vjere, kako su muslimani za rat krivi, kako su srušili džamiju, kako su oružje davali po selu da se ratuje, kako æu da primim srpsku vjeru i novo ime koje æe biti poslije objavljeno. Ja sam to morala proèitati...

Poslije Radio Doboja njih dvojica me odvode u naselje Bare u jednu kuæu. Sjeæam se samo da, iduæi iz Doboja, toj se kuæi dolazi s desne strane. Znam da je u blizini bila benzinska pumpa. Tu me je ponovo silovao Predrag Kujundžiæ i ovaj S. K. Iživljavali su se nada mnom, tjerali na oralni seks. Zlostavljali su me toliko da sam krvarila iz spolnog organa, usta, nosa, èmara.

Tada me odvoze autom na poèetak sela Èivèija, izbacili su me iz auta i otjerali da idem kuæi.

Odvodili su me, dovodili, odvodio me Predrag Kujundžiæ u rovove na Ozren. Tada mi je dao vojnu maskirnu uniformu koju sam morala obuæi, na glavu mi natukao crvenu beretku, a na vrat mi je stavio veliki zlatni lanèiæ sa krstom. Predrag mi je naredio da ni kad spavam ne smijem skinuti krst. Nedugo poslije toga dao mi je papir na kome je pisalo da su moji roditelji saglasni da njihova maloljetna kæerka prelazi na ime Aleksandra Kujundžiæ. Nikada me više niko od èetnika nije zvao mojim pravim imenom, nego Aleksandra ili "robe".
Deset dana nakon što mi je promijenio ime, odveo me je u Bijeljinu da me krsti. Sjeæam se, u to vrijeme oko te crkve bila je skela. Objekat je bio u obnovi ili izgradnji. Tad sam upoznala vladiku Vasilija Kaèavendu. Kada je Vasilije došao pred mene, raskopèao je svoje pantalone, izvadio spolni organ i natjerao me da njegov spolni organ stavim u svoja usta, što sam morala i uraditi, a ovo mi je radio u jednoj prostoriji od crkve.

Zatim, Predrag pita Vasilija: "Hoæeš li je sada ili kasnije, kada bude naša", a Vasilije odgovara: "Neæu kasnije, bit æe grijeh kada bude naša, ja hoæu sada". Tada me je vladika silovao. Nakon toga su me krstili.

Ostala trudna

Mene su silovali bezbroj puta, Predrag Kujundžiæ, njegov brat, Golub, S. K., Vasilije Kaèavenda, maltene svi Predini vojnici, a na rovovima ko god je htio, on me je davao. Ni sama više ne znam koliko sam puta silovana, na stotine.

Silovana djevojka, "svjedok 2" u sluèaju "Kujundžiæ", završila je potom u Derventi, gdje je ponovo bila silovana, a tjerali su je da radi sve vrste poslova. Tu je i ostala trudna sa V. T., nakon èega je uspjela, na svu sreæu, izvršiti abortus, jer V. T. nije "htio ništa balijsko".

Tek u jesen 1996. godine uspjela je pobjeæi od V. T. i na ulici srela ženu koja joj je pomogla. Ona i njen suprug držali su kafiæ gdje se zaposlila, Uz pomoæ radio amatera uspjela je uspostaviti kontakt s majkom, i 2000. napustiti Derventu.

Danas živi u Njemaèkoj, gdje je potražila pomoæ psihijatra i od tada se nalazi na redovnom lijeèenju.

Cjelokupan tekst dostupan je èitaocima "Dnevnog avaza" i pretplatnicima online izdanja...


[Edited by yugi on 24-01-2009 at 12:48 GMT] 


<br /><br /><br /><br />

24-01-2009 at 12:41 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kacavenda (sabrana nedjela)

Kotorsko

Na bošnjaèkoj zemlji pravi crkvu

So na živu ranu Bošnjaka iz Kotorskog dolio je prije tri godine vladika tuzlansko-zvornièki Vasilije Kaèavenda kada je poveo akciju i bez ikakvog odoborenja u Kotorskom, na parceli ubijenog Adila Ðuheriæa, èije kosti još nisu pronaðene, poèeo graditi pravoslavnu crkvu. Kotorani opet merhametli, nemaju ništa protiv crkve, i sami su dali puno novca i rada da podignu dvije porušene džamije, Donju i Gornju, ali kažu neka se crkva ne gradi na bošnjaèkoj zemlji. Èak se sumnja da se ispod bespravno sagraðenih temelja ove crkve kriju kosti èetrnaest ubijeh Kotorana koji nikada nisu pronaðeni.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/jos-im-zrak-nisu-oteli

............

15-02-2009 at 13:44 | Ukljuèi u odgovor
bosnjobosnjo
Nivo: Forumas sa iskustvom
100% bosanac
Registriran(a): 30-06-2008
Lokacija: najdraza
Odgovori: 245
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)


Vladika Kaèavenda širi laži o Atik džamiji
U zapisniku arheološkog tima konstatirano je da na mjestu Atik džamije nisu pronaðeni temelji nekog drugog objekta...
15.02.2009. 06:30

Nedavno, na svetoj liturgiji povodom pravoslavnog Božiæa, vladika Vasilije Kaèavenda ponovio je neistinu da je Atik džamija u Bijeljini podignuta na temeljima pravoslavne crkve, što je još jedan oèit primjer svojatanja i falsificiranja prošlosti. Nije ni èudo, jer su upravo vladièanski dvor u Bijeljini, i pored njega manastir, u toku i nakon rata izgraðeni na temeljima 11 srušenih bošnjaèkih kuæa.

Tim arheologa

Atik džamija u Bijeljini, Stara, Carska ili džamija Sultan Sulejmana Zakonodavca, sagraðena je izmeðu 1520. i 1566. godine, a direktor Muzeja Semberije i danas posjetiocima muzeja prièa istu prièu iz 2003. godine, objavljenu u medijima i na web-stranici.

Naime, poèetkom obnove ove džamije, srušene 13. marta 1992. godine, u njenim temeljima pronaðeni su kameni nadgrobni spomenici sa zapisima na æiriliènom pismu i stiliziranim ornamentima, a vjerska i svjetovna vlast manjeg bh. entiteta, uz pomoæ pojedinih struènjaka, poèela je dokazivanje da je džamija sagraðena na temeljima pravoslavne crkve i groblju.

Obnova džamije je zaustavljena, a multietnièki tim arheologa oba entiteta poèeo je iskopavanja koja je, pored ustupljene radne snage, jednim dijelom platila i Islamska zajednica. Nakon obavljenog istraživanja, obnova džamije nastavljena je tek nakon intervencije OHR-a, i danas je na raspolaganju vjernicima.

Tim struènjaka saèinjavali su arheolozi mr. Mirko Babiæ, dr. Aleksandar Ratkoviæ, mr. Milan Ðurðeviæ, mr. Lidija Fekeža, arheolog Mirsad Sijariæ, a konsultanti su bili prof. dr. Enver Imamoviæ i prof. dr Ðorðe Jankoviæ. Izvršeni su svi potrebni terensko-istraživaèki radovi koji su, u roku od 15 dana, završeni 17. marta 2003. godine.

U zapisniku arheološkog tima konstatirano je da na mjestu Atik džamije nisu pronaðeni temelji nekog drugog objekta, a za nadgrobne spomenike pronaðene u temeljima zakljuèeno je da su prilikom izgradnje džamije najvjerovatnije dovezeni sa neke lokacije u okolini.

Nišani od zelenog kamena u obliku fesa pokazali su da se kod pronaðenih tjelesnih ostataka radi o tijelima sahranjenim po muslimanskom obièaju, a njihove kosti tokom istraživanja stavljene su u crne plastiène vreæe. Petnaest posmrtnih ostataka Medžlis Islamske zajednice Bijeljina ponovo je sahranio, ovoga puta pored desnog zida najstarije džamije u Bijeljini.

Zaštita države

Uzalud su, meðutim, struènjaci istražili i napisali, uzalud je o tome istraživanju objavljena i brošura, a svi zakljuèci ušli i u Odluku Komisije za oèuvanje nacionalnih spomenika BiH, kojom je u maju 2003. Atik džamija, i prije rata pod zaštitom države, proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Uzalud.

Jer, Babiæ i Kaèavenda i danas prièaju istu prièu, šire laž koja se ponavlja i u nekim medijima.

Šta je pisao hafiz Abdulah ef. Budimlija

Hadži hafiz Abdulah ef. Budimlija, dugogodišnji imam i hatib, te hronièar Atik džamije, zapisao je u svojim djelima:

"Površina harema oko džamije iznosila je preko 4 dunuma, na kojem je bilo turbe rahmetli Sadikage binbaše, sa još dvije djevojke, i dva ograðena mezarja. U jednom su bili pokopani Begzadiæi, današnji Salihbegoviæi, a u drugom Mujaga Hadžibeganoviæ, Abdullatif ef. Buliæ, muallim, i Hadži Mešo, imam Atik džamije. Uz lijevu stranu džamije bili su mezari sa nišanima dvojice bijeljinskih muderrisa, rahmetli Hasana ef. Muslimoviæa, roðenog u Orahovici kod Graèanice, preselio 1905. g. i Salih - Rifki ef. Hadžijusufoviæa iz Zvornika, preselio 1933. g.

Do njih je bio mezar rahmetli Hase Muradbegoviæa, èijeg su oca rahmetli Ibrahimbega ubili èetnici 1942. godine na najgrozniji naèin. Do njihovih nogu je bio mezar rahmetli Muradbega Pašiæa, koga su partizani ubili u Zagonima 1943. g. kao uglednog graðanina, a nakon što je tijelo pronaðeno ukopan je 1944. g. Sa desne strane Atik džamije nalazi se zgrada Suda, koja je jednim dijelom izgraðena na haremu vakufa Atik džamije, a sa lijeve strane je izgraðen Omladinski dom na mjestu gdje su bila dva vakufska objekta, velika i mala kiraethana."

Za tri dunuma IZ dobila 30 kvadratnih metara

Komunistièki vlastodršci za tri oduzeta dunuma vakufa Atik džamije u centru grada, te malu i veliku kiraethanu, gdje su izgraðene zgrade Suda i Doma omladine, Islamskoj zajednici velikodušno su dali prostor od 30 m2, gdje je i danas sjedište MIZ Bijeljina.

Takoðer, za oduzetih deset dunuma vakufa Janjica džamije, gdje su izgraðeni stambeni blokovi i Zelena pijaca, dat je skroman plac na koji je tada premještena, a prošle godine obnovljena Janjica džamija.

15-02-2009 at 17:31 | Ukljuèi u odgovor
Vejsil
Nivo: Forumski doajen
izbjeglicaizbezsmisla

Registriran(a): 19-03-2004
Odgovori: 15014
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela)

citat:
bosnjobosnjo wrote:

Vladika Kaèavenda širi laži o Atik džamiji
U zapisniku arheološkog tima konstatirano je da na mjestu Atik džamije nisu pronaðeni temelji nekog drugog objekta...
15.02.2009. 06:30

Nedavno, na svetoj liturgiji povodom pravoslavnog Božiæa, vladika Vasilije Kaèavenda ponovio je neistinu da je Atik džamija u Bijeljini podignuta na temeljima pravoslavne crkve, što je još jedan oèit primjer svojatanja i falsificiranja prošlosti. Nije ni èudo, jer su upravo vladièanski dvor u Bijeljini, i pored njega manastir, u toku i nakon rata izgraðeni na temeljima 11 srušenih bošnjaèkih kuæa.

Tim arheologa

Atik džamija u Bijeljini, Stara, Carska ili džamija Sultan Sulejmana Zakonodavca, sagraðena je izmeðu 1520. i 1566. godine, a direktor Muzeja Semberije i danas posjetiocima muzeja prièa istu prièu iz 2003. godine, objavljenu u medijima i na web-stranici.

Naime, poèetkom obnove ove džamije, srušene 13. marta 1992. godine, u njenim temeljima pronaðeni su kameni nadgrobni spomenici sa zapisima na æiriliènom pismu i stiliziranim ornamentima, a vjerska i svjetovna vlast manjeg bh. entiteta, uz pomoæ pojedinih struènjaka, poèela je dokazivanje da je džamija sagraðena na temeljima pravoslavne crkve i groblju.

Obnova džamije je zaustavljena, a multietnièki tim arheologa oba entiteta poèeo je iskopavanja koja je, pored ustupljene radne snage, jednim dijelom platila i Islamska zajednica. Nakon obavljenog istraživanja, obnova džamije nastavljena je tek nakon intervencije OHR-a, i danas je na raspolaganju vjernicima.

Tim struènjaka saèinjavali su arheolozi mr. Mirko Babiæ, dr. Aleksandar Ratkoviæ, mr. Milan Ðurðeviæ, mr. Lidija Fekeža, arheolog Mirsad Sijariæ, a konsultanti su bili prof. dr. Enver Imamoviæ i prof. dr Ðorðe Jankoviæ. Izvršeni su svi potrebni terensko-istraživaèki radovi koji su, u roku od 15 dana, završeni 17. marta 2003. godine.

U zapisniku arheološkog tima konstatirano je da na mjestu Atik džamije nisu pronaðeni temelji nekog drugog objekta, a za nadgrobne spomenike pronaðene u temeljima zakljuèeno je da su prilikom izgradnje džamije najvjerovatnije dovezeni sa neke lokacije u okolini.

Nišani od zelenog kamena u obliku fesa pokazali su da se kod pronaðenih tjelesnih ostataka radi o tijelima sahranjenim po muslimanskom obièaju, a njihove kosti tokom istraživanja stavljene su u crne plastiène vreæe. Petnaest posmrtnih ostataka Medžlis Islamske zajednice Bijeljina ponovo je sahranio, ovoga puta pored desnog zida najstarije džamije u Bijeljini.

Zaštita države

Uzalud su, meðutim, struènjaci istražili i napisali, uzalud je o tome istraživanju objavljena i brošura, a svi zakljuèci ušli i u Odluku Komisije za oèuvanje nacionalnih spomenika BiH, kojom je u maju 2003. Atik džamija, i prije rata pod zaštitom države, proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Uzalud.

Jer, Babiæ i Kaèavenda i danas prièaju istu prièu, šire laž koja se ponavlja i u nekim medijima.

Šta je pisao hafiz Abdulah ef. Budimlija

Hadži hafiz Abdulah ef. Budimlija, dugogodišnji imam i hatib, te hronièar Atik džamije, zapisao je u svojim djelima:

"Površina harema oko džamije iznosila je preko 4 dunuma, na kojem je bilo turbe rahmetli Sadikage binbaše, sa još dvije djevojke, i dva ograðena mezarja. U jednom su bili pokopani Begzadiæi, današnji Salihbegoviæi, a u drugom Mujaga Hadžibeganoviæ, Abdullatif ef. Buliæ, muallim, i Hadži Mešo, imam Atik džamije. Uz lijevu stranu džamije bili su mezari sa nišanima dvojice bijeljinskih muderrisa, rahmetli Hasana ef. Muslimoviæa, roðenog u Orahovici kod Graèanice, preselio 1905. g. i Salih - Rifki ef. Hadžijusufoviæa iz Zvornika, preselio 1933. g.

Do njih je bio mezar rahmetli Hase Muradbegoviæa, èijeg su oca rahmetli Ibrahimbega ubili èetnici 1942. godine na najgrozniji naèin. Do njihovih nogu je bio mezar rahmetli Muradbega Pašiæa, koga su partizani ubili u Zagonima 1943. g. kao uglednog graðanina, a nakon što je tijelo pronaðeno ukopan je 1944. g. Sa desne strane Atik džamije nalazi se zgrada Suda, koja je jednim dijelom izgraðena na haremu vakufa Atik džamije, a sa lijeve strane je izgraðen Omladinski dom na mjestu gdje su bila dva vakufska objekta, velika i mala kiraethana."

Za tri dunuma IZ dobila 30 kvadratnih metara

Komunistièki vlastodršci za tri oduzeta dunuma vakufa Atik džamije u centru grada, te malu i veliku kiraethanu, gdje su izgraðene zgrade Suda i Doma omladine, Islamskoj zajednici velikodušno su dali prostor od 30 m2, gdje je i danas sjedište MIZ Bijeljina.

Takoðer, za oduzetih deset dunuma vakufa Janjica džamije, gdje su izgraðeni stambeni blokovi i Zelena pijaca, dat je skroman plac na koji je tada premještena, a prošle godine obnovljena Janjica džamija.


kada sumnjaci koji veze nemaju sa pitomom,bogatom ravnicom niti sa Bijeljinom pocnu da pricaju o Bijeljini ...

Pa ima jos zivih ljudi koji poznaju vrlo dobro historiju i kad se ko i gdje naseljavao.Od davnina,do njemaca ,jevreja,ceha,slovaka,madjara-kojih vise nema.Nema ni starosjedilaca,nema nikoga.Imaju sumnjaci,oni znjau najbolje historiju

Usput budi receno,a vezano za ovaj tekst ,ti "kameni nadgrobni spomenici" imaju svoje ime i zovu se stecci i nisu bili u temeljima vec oko dzamije,a to "cirilicno pismo" takodjer ima svoje ime i zove se bosancica.A stecci nikakve veze nemaju sa pravoslavljem niti je kada tu bila pravoslavna crkva.Moguce je da je bila bogumilska hiza,od koje je nastala dzamija.

Tako je i tako nam i treba kad se ne uci prava historija i kad je mnoge sramota da kazu pravu istinu.Ili ih mozda nije sramota vec je jednostavno historijska istina zabranjena?
16-02-2009 at 19:26 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 25
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Tuzlarije : Persona non grata Kaèavenda (sabrana nedjela) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice