Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli




24-05-2009 at 14:00 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli

24.05.2009.

Godišnjica stradanja

Kozarèani traže kažnjavanje odgovornih za zloèine

Tradicionalnom mirnom šetnjom od centra Kozarca do Šehidskog mezarja u Kamièanima, u nedjelju su mještani prijedorskog naselja Kozarca ponovo ukazali na zloèine koji su nad njima poèinjeni na današnji dan prije 17 godina te još jednom pozvali da svi zloèinci budu kažnjeni.

Na Šehidskom mezarju Kamièani prouèen je Jasin i Fatiha za sve žrtve, od kojih je njih 600 sahranjeno na ovom mezarju, a za 1.200 još se traga.

Kozarèani veæ desetu godinu ukazuju na ove zloèine i traže da odgovorni budu privedeni pred lice pravde.

"Moramo biti svjesni da se oni koji zaborave svoju prošlost izlažu opasnosti da im se ona ponovi", rekao je Amir efendija Ahmiæ, glavni imam medžlisa u Kozarcu te mještanima poruèio da budu jaki i hrabri, kao i da o svemu što im de dogodilo te 1992. godine moraju govoriti.

Predstavnici Udruženje logoraša iz Kozarca uputili su Regionalnom savezu logoraša Banja Luka više od 300 tužbi u ime onih koji su prošli kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje.

Od bh. entiteta RS-a traže nadoknadu za vrijeme provedeno u tim logorima.

U pripremi je još 500 tužbi.

(FENA)

24-05-2009 at 18:38 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli

02.07.2009

Sud BiH

Izreèena presuda za ratne zloèine poèinjene na podruèju opštine Prijedor

Damiru Ivankoviæu 14 godina zatvora

Damir Ivankoviæ, bivši pripadnik interventnog voda policije iz Prijedora, osuðen je na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubistvima oko 200 civila na Koriæanskim stijenama u augustu 1992. godine, javio je BIRN - Justice Report.
Ivankoviæ je, odlukom Suda, pušten na slobodu uz niz mjera zabrane.

"Ova kazna ne doprinosi samo utvrðivanju istine nego i pomirenju na ovim prostorima, u šta Sudsko vijeæe vjeruje. Nekima se može èiniti ova kazna blagom ili strogom, ali Vijeæe vjeruje da je adekvatna i da æe se njome postiæi svrha kažnjavanja“, obrazložila je Minka Kreho, predsjedavajuæa Sudskim vijeæem.

Ivankoviæ je 22. juna 2009. godine postigao sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH o uèešæu u ubistvu oko 200 civila na Koriæanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

Vijeæe ga je oglasilo krivim za uèešæe u udruženom zloèinaèkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti opæine Prijedor i struktura Srpske Republike BiH, a sve u cilju progona bošnjaèkog i hrvatskog stanovništva sa tog podruèja. Ivankoviæ je osuðen za zloèin protiv èovjeènosti prema individualnoj kriviènoj odgovornosti.

Pri izricanju presude, sutkinja Minka Kreho je èitala imena nekih od ubijenih na Koriæanskim stijenama, istaknuvši da su pronaðeni posmrtni ostaci samo èetiri osobe i dijelovi tijela nekoliko ubijenih muškaraca.

"Vijeæe je utvrdilo da je Tužilaštvo BiH predoèilo dovoljno dokaza za krivnju Ivankoviæa. Na podruèju Prijedora izvršen je širok i sistematièan napad i meta tog napada bilo je civilno stanovništvo. Sve osobe koje su ubijene na Koriæanskim stijenama bili su civili, što su potvrdili mnogi svjedoci i sam optuženi tokom svjedoèenja“, kazala je Kreho.

Istom optužnicom Tužilaštva BiH uz Ivankoviæa terete se Zoran Babiæ, Gordan Ðuriæ, Milorad Radakoviæ, Milorad Škrbiæ, Ljubiša Èetiæ, Dušan Jankoviæ i Željko Stojniæ, bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije.

Nakon što je Ivankoviæ postigao sporazum sa Tužilaštvom svjedoèio je protiv ostalih optuženih i tom prilikom detajno govorio o uèešæu pripadnika interventnog voda i SJB Prijedor u zloèinu na Koriæanskim stijenama, kao i svom sudjelovanju u ubistvima.

Poslije Ivankoviæevog svjedoèenja i treæeoptuženi Ðuriæ je takoðer priznao krivicu za uèešæe u ubistvu civila na Koriæanskim stijenama. Sprazumom o priznanju krivnje sa Tužilaštvom, Ðuriæ se obavezao da æe 7. jula svjedoèiti protiv ostalih optuženih nakon èega æe Vijeæe donijeti presudu.

Vijeæe je konstatovalo da "iskreno priznanje krivnje i znaèajna suradnja“ Ivankoviæa sa Tužilaštvom BiH i Meðunarodnim kriviènim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) predstavlja, izmeðu ostalih, olakšavajuæe okolnost za optuženog. Otežavajuæe okolnosti pri odreðivanju kazne Vijeæe nije našlo.

Odlukom Vijeæa, a na prijedlog Ivankoviæa i suglasnot Tužilaštva, optuženi je pušten na slobodu ali mu je izreèeno niz mjera zabrane i obaveza.

Ivankoviæu je zabranjeno napuštanje boravišta i mijenjanja adrese prebivališta bez odobrenja Suda BiH, obaveza svakodnenog javljanja u SJB Prijedor, zabrana kontaktiranja sa moguæim sauèesnicima i saoptuženim u zloèinu, kao i svjedocima i žrtvama.

Takoðer mu se zabranjuje da kontaktira sa bilo kim osim svojim branjenikom, te da prisustvuje javnim i privatnim okupljanjima. Ivankoviæu su, odlukom Suda, privremeno oduzeti pasošu i druge putne isprave, te mu je zabranjeno korištenje drugih dokumenata za prelaz državnih granica.

Ivankoviæ se nalazi u pritvoru 14. januara 2009. godine.

02-07-2009 at 13:47 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli

30.06.2009

I Ðuriæ priznao krivicu za zloèin na Koriæanskim stijenama

Optuženi Gordan Ðuriæ, zvani Buzda i Buzdovan, roðen 15. maja 1968. godine u mjestu Ljubija, opština Prijedor, sporazumno je priznao krivicu za krivièno djelo zloèina protiv èovjeènosti, poèinjeno nad žrtvama bošnjaèke i hrvatske nacionalnosti, na lokalitetu Koriæanske stijene na Vlašiæu, 21. avgusta 1992. godine, saopæilo je Tužilaštvo BiH.

U skladu sa sporazumom, tužilac u ovom predmetu je saglasan da se optuženom izrekne kazna zatvora u trajanju od pet do osam godina, koju mu, na osnovu sporazuma, odredi Sud BiH.

Ovaj predloženi raspon kazne utvrðen je u skladu sa ulogom optuženog u izvršenju ratnog zloèina na Koriæanskim stijenama, jer je utvrðeno da optuženi nije sudjelovao u strijeljanju i egzekuciji žrtava, veæ da je u vrijeme izvršenja zloèina vršio osiguranje lokaliteta na kojem je zloèin poèinjen.

Potpisujuæi sporazum, optuženi se odrekao prava na suðenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Tužilac Tužilaštva BiH je prije sklapanja navedenog sporazuma o njemu informirao ošteæene u ovom predmetu putem udruženja sa podruèja Prijedora, koja okupljaju porodice žrtava stradalih na Koriæanskim stijenama, a koje su iskazale svoju podršku sklapanju ovog sporazuma, s ciljem otkrivanja potpune istine o zloèinu na Koriæanskim stijenama, kao i kažnjavanju poèinilaca zloèina.

Optuženi Ðuriæ obavezao se da æe prije izricanja presude dati svoju izjavu kojom æe izraziti pokajanje pred žrtvama za njegovo sudjelovanje u izvršenju kriviènog djela koje priznaje.

Takoðer, optuženi se obavezao da æe ovlaštenim službenicima Tužilaštva BiH ili drugih agencija za sprovoðenje zakona u potpunosti, istinito i cjelovito, prenijeti svoja saznanja o navedenom zloèinu, kao i o drugim dešavanjima, te pružiti eventualne materijalne i druge dokaze o navedenom zloèinu ili informacije o tome gdje bi se ti dokazi mogli nalaziti.

U optužnici Tužilaštva BiH navodi se da su pripadnici Interventnog voda Centra javne bezbjednosti (CJB) Prijedor, 21. avgusta 1992. godine, na rubu litice, na lokalitetu Koriæanske stijene na planini Vlašiæ, strijeljali više od 200 muškaraca bošnjaèke i hrvatske nacionalnosti, koji su izdvojeni iz konvoja kojim su civili bošnjaèke i hrvatske nacionalnosti prevoženi iz prijedorskih logora i šireg podruèja Prijedora, prema teritoriji pod kontrolom Armije RBiH.

(ONASA)

07-07-2009 at 11:50 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli

07.07.2009

Masovna grobnica na Koriæanskim stijenama

Posmrtni ostaci najmanje šest žrtava locirani su u ponedjeljak na lokalitetu Koriæanske stijene, opæina Skender-Vakuf, saopæeno je iz Instututa za nestale osobe BiH.
Grobnicu su locirali istražitelji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u suradnji s predstavnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajne sigurnosne agencije (OSA), postupajuæi po naredbi tužiteljice Slavice Terziæ.

Pretpostavka je da se na strmini dužine oko 250 metara, prekrivenoj velikom kolièinom kamenja, nalazi veæi broj žrtava iz Prijedora ubijenih 21. augusta 1992. na Koriæanskim stijenama.

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine u srijedu æe na lokalitetu sela Kamenica, opæina Zvornik, zapoèeti ekshumaciju žrtava genocida iz jula 1995. u Srebrenici. To je trinaesta sekundarna masovna grobnica na putu prema selu Kamenica koja je izmještena s primarnih lokacija.

Za sada se ne može govoriti o broju žrtava u ovoj masovnoj grobnici.

(FENA)

07-07-2009 at 11:51 | Ukljuèi u odgovor
Jack
Nivo: Forumski doajen
www.bosanskehistorije.com

Registriran(a): 01-10-2004
Odgovori: 1089
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli

14 godina, 200 zrtava

Mogao sam i ja biti medju tim zrtvama

U Americi covjek dobije death sentence, za 1 ubistvo.Ovaj 200 Bosnjaka pobi, dobi 14 godina

Pobogu

14 godina je 168 mjeseca

200 zrtava

Manje od mjesec dana zatvora, vrijedi jedan Bosnjak

Jebes ti nasu pravdu.Mir, mir, mir

Bosnjak je kriv.

Glup, glup, glup

Ko ga jebe, nisi tup

Koja sramota, boze.Kako taj sud, ima hrabrosti, izreci ovakvu smijesnu presudu

Jel ovo sala?



[Edited by Jack on 09-07-2009 at 06:53 GMT]

09-07-2009 at 06:52 | Ukljuèi u odgovor
Jazo
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 10-02-2009
Lokacija: Jazina Jazbina
Odgovori: 1594
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli

Pa nema smrtne kazne to je ta pravda , da hoce barem sabrati covjek osam godina puta toliko = 1600 godina zatvora. to je posteno. 


Jazavac nema prirodnih neprijatelja u našim krajevima.
09-07-2009 at 20:50 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli

20.07.2009

Prijedor

Ispraæaj za 44 žrtve

Posljednji ispraæaj, velika šehidska dženaza i sahrana za 44 civilne žrtve rata s podruèja Prijedora, èiji su posmrtni ostaci identificirani u hali Šejkovaèa kod Sanskog Mosta tokom posljednje godine, bit æe organiziran danas u povratnièkom naselju Rizvanoviæi.

Klanjanje zajednièke dženaze za 42 bošnjaèke žrtve, prema potvrdama iz Organizacionog odbora, predvodit æe reisu-l-ulema Mustafa ef. Ceriæ, dok æe se od dva Hrvata oprostiti Marijan Stojanoviæ, župnik župe u Prijedoru.

Nakon ispraæaja u Rizvanoviæima, tabuti s posmrtnim ostacima bit æe prevezeni na nekoliko šehidskih mezarja u okolici Prijedora, Kamièane, Èarakovo, Hambarine, Rakovèane, Bišæane, Skelu i na mezarje u Ljubiji, gdje æe žrtve biti i ukopane. Dva Hrvata smiraj æe naæi na grobljima u Ljubiji i Kozarcu.

Oproštaj i od Fikreta Hodžiæa


Najstarija žrtva je Jusuf Blaževiæ, koji je ratne 1992., kada je ubijen, imao 80 godina, a najmlaða Ifet Ališkoviæ, koji je u trenutku ubistva imao samo 18 godina. Meðu onima od kojih æe se danas na zajednièkoj dženazi oprostiti porodice je i Fikret Hodžiæ, sportska legenda Prijedora, ubijen u junu 1992. u Trnopolju.

AVAZ

20-07-2009 at 16:49 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli

20.07.2009 Prijedor dženaza



21-07-2009 at 14:31 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli



21-07-2009 at 14:31 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 36
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Politika : O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice