Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli

03.12.2009.

Analiza BIRN-a

Istina o Koriæanskim stijenama izašla na vidjelo

Tužilaštvo BiH okonèalo je izvoðenje dokaza na prvom suðenju za zloèin poèinjen u augustu 1992. godine na Koriæanskim stijenama, piše Denis Džidiæ, novinar BIRN Justice Reporta. Optužnica je ukljuèivala osam osoba, a njihovo zajednièko suðenje je poèelo u martu ove godine. Prvi put od poèetka rada Odjela za ratne zloèine, èak dvojica optuženih – Damir Ivankoviæ i Gordan Ðuriæ – tokom suðenja su ne samo priznala krivicu nego i svjedoèila protiv ostalih optuženih, ali i niza osumnjièenih, što je dovelo do novih hapšenja i optužnica.
Najvažnije, ovo suðenje je doprinijelo otkrivanju masovne grobnice s tijelima preko 50 ubijenih.

Ivankoviæ i Ðuriæ su, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivnje, osuðeni na 14, odnosno osam godina zatvora.

Odbrana æe poèeti sa saslušanjem svjedoka prvooptuženog Zorana Babiæa 7. decembra ove godine.

Babiæ se tereti skupa s Miloradom Radakoviæem, Miloradom Škrbiæem, Ljubišom Èetiæem, Dušanom Jankoviæem i Željkom Stojniæem, bivšim pripadnicima interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da su 21. augusta 1992. godine uèestvovali u sprovoðenju konvoja s preko 1.200 civila, koji su voðeni na razmjenu u Travnik.

Kako stoji u optužnici, oko 200 muškaraca je na Koriæanskim stijenama izdvojeno i strijeljano.

Svjedoèeæi protiv suoptuženih, Ivankoviæ i Ðuriæ su kazali da su Babiæ, Radakoviæ, Škrbiæ, Èetiæ i Stojniæ bili pripadnici interventnog voda koji su 21. augusta pratili konvoj s civilima za Travnik. Dušana Jankoviæa su pak prepoznali kao komandira SJB-a Prijedor.

“Vidio sam puno autobusa i šlepera, 14 ili 15 vozila, a okolo 1.500 ljudi. Došao je pokojni komandir Miroslav Paraš i poredao nas tako da svako uzme po jedno vozilo. Tu se pojavio Jankoviæ, u plavoj šarenoj uniformi i u policijskom golfu, i veæ smo trebali da krenemo. Bilo je nezgodno, jaukanje i plakanje”, prisjetio se Ivankoviæ.

“Prvi put smo stali pored Trnopolja, odnosno u Kozarcu, i tu su nam se pridružila tri ili èetiri autobusa. Sljedeæe stajanje, naišao je komandir Paraš i rekao da oduzmem dragocjenosti od putnika. Ja sam jednu kesu prebacio nekom momku i rekao da pokupi”, dodao je Ivankoviæ, koji je kesu dao Parašu.

Prema navodima optužnice, sva šestorica su od civila u konvoju, “uz prijetnju da æe ih ubiti”, uzimali novac, zlato i druge dragocjenosti.

O pljaèkanju zatvorenika govorio je bivši pripadnik interventnog voda, koji je dao iskaz kao zaštiæeni svjedok K1, rekavši da je s njim u transporteru bio optuženi Èetiæ, koji je pljaèkao zatvorenike.

“Vozaè mi je govorio da pogledam šta radi. Nisam htio gledati, ali sam vidio kasnije da stavlja nešto u džepove. Pretpostavljam da je oduzimao novac od civila. Koliko sam èuo, taj novac je kasnije rasporeðen u kasu SJB-a Prijedor”, kazao je K1.

Veliki broj civila koji su 21. augusta 1992. godine odlazili iz Prijedora svjedoèio je u korist Tužilaštva. Svjedokinja B je rekla kako je optuženi Stojniæ, ušavši u autobus, zahtijevao da se jedna vreæa napuni s “pet hiljada njemaèkih maraka i svim satovima, nakitom i dragocjenostima ili æe baciti jedno od djece iz kamiona u kanjon”.

“Nakon dva sata putovanja, došli smo na Koriæanske stijene. Vidjela sam autobus s muškarcima, koji su sjedili pognute glave, s rukama iza leða. Tu je bilo dosta uniformisanih lica. Vidjela sam Babiæa, Radakoviæa i Stojniæa, koji su se kretali”, dodala je B.

Ivankoviæ se prisjetio da je na posljednjem stajanju konvoja, u blizini rijeke Ugar, ugledao “dva autobusa i samo muškarce”.

“Stali smo i došao je Mrða. Izveo me je i uzeo kesu s novcem. Onda je izveo neke muškarce iz autobusa govoreæi: ‘Ti, ti, ti...’ Osjetio sam da nešto nije u redu. Nikada se prije nije desilo da muškarce odvajaju. Tada sam vidio da pored tih autobusa stoje Paraš, Mrða, Babiæ, Stojniæ, Škrbiæ i Ðuriæ”, dodao je Ivankoviæ.

Darko Mrða je pred Haškim tribunalom 2004. godine osuðen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu.

Ðuriæ je tokom svjedoèenja kazao da je ušao u jedan od autobusa u kojem su izdvojeni muškarci, te da mu je nakon desetak minuta vožnje Paraš naredio da “pazi da neko ne naiðe iz suprotnog pravca i priðe autobusima”.

“Odmakao sam s dvojicom vozaèa autobusa do krivine iza stijene i èuo žestoku rafalnu paljbu. Pucnjava je bila strahovita. Èuje se dovikivanje i kuknjava... Sve skupa je trajalo pola sata. Od poèetka putovanja, u meni se stvorila velika muka, èuo sam šta se radi i nisam mogao da vjerujem”, dodao je Ðuriæ.

Bivši vozaèi u konvoju i zaštiæeni svjedoci KS1 i KS2 rekli su Sudskom vijeæu da su za vrijeme strijeljanja civila “stajali u zaklonu sa Ðuriæem”.

“Kad sam izišao iz autobusa, krenuo sam prema jednoj stijeni. Za mnom je išao policajac Ðuriæ, koji je bio preplašen, i vozaè drugog autobusa. Zaèula se pucnjava iz automatskog oružja, te padanje jedne bombe”, isprièao je KS1.

KS2 je dodao da je èuo kako je Ðuriæu bilo nareðeno da se odmakne do obližnje stijene “radi obezbjeðenja”. “Pošto mi je bila muènina od svega, i ja sam krenuo za njim”, kazao je KS2, dodavši da je èuo pojedinaènu i rafalnu pucnjavu i detonacije.

Osuðeni Ivankoviæ je, kako je isprièao, ostao na lokalitetu gdje se vršilo strijeljanje. Prisjetio se kako je civilima nareðeno da se poredaju “jedan po jedan uz provaliju”.

“Prva vrsta je morala kleknuti... To je neopisivo... Poèeli su se gurati, poèela je pucnjava... i onda skaèu... Pucnjava je trajala kratko, 10 ili 15 minuta, jer su ljudi i sami skakali, a ko je pao, teško da je mogao da preživi. Ja sam ispucao jedan rafal, ali ne do kraja. Nisam ubacio rezervno punjenje. Nije bilo potrebe... Nestajali su ljudi...”, kazao je Ivankoviæ.

U optužnici se navodi da je 12 ljudi preživjelo strijeljanje na Koriæanskim stijenama. Dvojica su javno svjedoèila – zaštiæeni svjedok A i Husein Jakupoviæ.

Tokom putovanja u konvoju, svjedok A je odvojen od porodice i prebaèen u jedan od autobusa s vojno sposobnim muškarcima.

“Rekli su nam da se postrojimo pored ivice i da sjednemo kao da se molimo Bogu. Uspio sam kleknuti i, kada sam pošao staviti ruke za vrat, poèela je pucnjava. Kako sam okrenuo glavu, uspio sam vidjeti da policajac sa automatskom puškom puca ka meni. Èuo sam samo jauke iz kolone. Skoèio sam ka provaliji i sišao desetak metara ka dnu i držao se za jedan jeliæ”, objasnio je A.

Prema njegovom iskazu, pucnjava je trajala oko petnaestak minuta, nakon èega su pripadnici interventnog voda poèeli bacati bombe.

“Kada se to završilo, vidio sam da su neki sišli i dolje i da pucaju po pojedincima”, kazao je A.

I Jakupoviæ je preživio tako što je skoèio niz stijenu.

“Srpski vojnici su nam naredili da iziðemo iz autobusa i dva po dva stanemo uz stijenu. Par minuta smo kleèali, a onda je poèela pucnjava. Ja sam skoèio niz stijenu. Bio sam zaglavljen i ukliješten. Ostao sam cijelu noæ dok su ljudi padali”, kazao je on.

Uz pomoæ kaiša, Jakupoviæ se spustio sa stijene do žbunja, gdje je vidio “veliki broj nagomilanih golih tijela”.

K3, bivši pripadnik interventnog voda, kazao je da je u augustu 1992. godine uèestvovao u osiguranju konvoja “u kojem je došlo do zloèina”, te potvrdio da su tog dana u pratnji bili i Babiæ, Ðuriæ, Radakoviæ, Škrbiæ, Èetiæ i Stojniæ.

“Nakon što smo stigli na konaèno odredište, istim putem smo se vraæali. Prva osoba na koju sam naletio bio je Stojniæ. On se nalazio blizu mjesta gdje su civili poubijani. Prvi susret kada je on ušao u kabinu – to neæu nikada zaboraviti – rekao je: ‘Šta smo uradili, svi æemo zaglaviti u Tunjici...’”, isprièao je K3 i objasnio da je Tunjica kazneno-popravni zavod u Banjoj Luci.

Državno tužilaštvo je saslušalo i svjedoke koji su govorili o asanaciji terena na Koriæanskim stijenama. Èedo Vukoviæ, Živorad Pelengiæ i Radovan Ðukariæ, bivši pripadnici Civilne zaštite Kneževo, opisali su kako su nastojali ukloniti tijela ubijenih civila zbog “strašnog mirisa i straha od trovanja vode”.

Milan Komljenoviæ, bivši predsjednik Kriznog štaba Kneževo, kazao je da je za ubistva civila saznao 22. augusta 1992. godine, te je otišao da izvidi lokaciju.

“Tamo sam vidio sliku užasa, hrpe ljudi, jedni preko drugih. Ljudi su visili po stijenama i granama. To je bila strašna slika”, dodao je.

Svjedoci Zoran Babiæ, Milivoje Pavièeviæ i Dragomir Markoviæ, koji su u augustu 1992. godine radili pri Centru službe bezbjednosti (CSB) Banja Luka, kazali su da su bili na uviðaju na lokalitetu Koriæanske stijene, ali da im nije poznato da li je voðena bilo kakva istraga u vezi s tim ubistvima. Svjedoci su potvrdili da im je reèeno da su za smrt ubijenih krivi “pratioci konvoja”.

Tužilaštvo je u sklopu dokaznog postupka uvelo preko 150 materijalnih dokaza, od kojih se veliki dio odnosio na potvrde o smrti i izvještaje sa ekshumacija, a takoðer je saslušalo dva vještaka sudske medicine – Miroslava Rakoèeviæa i Sabihu Brkiæ-Silajdžiæ, koji su govorili o ekshumacijama ubijenih civila na Koriæanskim stijenama. Brkiæ-Silajdžiæ je rekla da joj je to bila najteža ekshumacija u karijeri.

(Sarajevo-x.com)

03-12-2009 at 13:06 | Ukljuèi u odgovor
cupo

07.12.2009.

Sud BiH: Bit æe saslušano više od 50 svjedoka u sluèaju Koriæanske stijene

Na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH odbrane šestorice optuženih za zloèin poèinjen u augustu 1992. na Koriæanskim stijenama iznijele su danas prijedloge za izvoðenje dokaza i istaknule da æe saslušati više od 50 svjedoka i dva vještaka, prenosi BIRN-Justice report.

Najavljeno je da æe svjedoci uglavnom biti vozaèi koji æe govoriti o okolnostima formiranja i polaska konvoja iz Prijedora do Koriæanskih stijena na planini Vlašiæ.

Tužilaštvo BiH tereti Zorana Babiæa, Milorada Radakoviæa, Milorada Škrbiæa, Ljubišu Èetiæa, Dušana Jankoviæa i Željka Stojniæa, bivše pripadnike interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da su uèestvovali u sprovoðenju konvoja s više od 1.200 civila koji su voðeni na razmjenu u Travnik.

Sva šestorica se terete da su na Koriæanskim stijenama uèestvovali u strijeljanju oko 200 muškaraca.

Ranko Dakiæ, branilac Dušana Jankoviæa, sâm je najavio saslušanje 50 svjedoka. To je predsjedavajuæa sudskog vijeæa, Minka Kreho, odbila, objašnjavajuæi da nema potrebe za tolikim brojem svjedoka i zatražila od branioca da spisak svjedoka “skrati na razumnu mjeru od 27”.

Kako se navodi u optužnici, Dušan Jankoviæ je naredio i, zajedno s ostalim optuženima, “poèinio, uèestvovao i pomagao u pripremanju i uèinjenju progona nesrpskog stanovništva".

Odbrana Milorada Radakoviæa je predložila saslušanje Gordana Ðuriæa, èemu se usprotivila tužiteljica Vesna Terziæ.

“Gordan Ðuriæ je u ovom predmetu bio svjedok tužilaštva i svaki branitelj je imao moguænost da ga direktno ispita. Tada odbrana Milorada Radakoviæa to nije uèinila i smatram da sud ne treba da pruži sada tu moguænost”, navela je Terziæ.

Gordan Ðuriæ je, nakon priznanja krivice i prihvatanja sporazuma s Tužilaštvom BiH, proglašen krivim za ratni zloèin protiv civilnog stanovništva poèinjen na Koriæanskim stijenama u augustu 1992. godine.

Sud BiH ga je osudio na kaznu zatvora od osam godina.

Odluèeno je da æe prva dva svjedoka odbrane iskaz dati 8. decembra.

(FENA)

07-12-2009 at 14:18 | Ukljuèi u odgovor
cupo

10.12.2009

Protesti - Prijedorèani ukazali na problem u traženju nestalih

Udruženje Prijedorèanki "Izvor“ danas je na mirnim protestima u tom gradu, ponovo ukazalo na brojne probleme u traženju nestalih i, kako kažu, inertnost nadležnih organa u tom procesu.
U Prijedoru se još traga za 1.154 nestalih Bošnjaka.

Svake godine ovo udruženje, 10.decembra, na Meðunarodni dan ljudskih prava, nastoji da skrene pažnju na problem nestalih.

Ovo je, kažu, i opomena za sve koji su odgovorni za pronalazak nestalih da poènu da rade svoj posao.

Nezadovoljstvo radom Instituta za traženje nestalih BiH danas su u Prijedoru odvojeno zatražili i predstavnici udruženja nestalih srpskih boraca i civila.

(FENA)

11-12-2009 at 11:41 | Ukljuèi u odgovor
cupo

11.03.2010

Ljubiša Èetiæ priznao krivicu za zloèin na Koriæanskim stijenama

Optuženi Ljubiša Èetiæ, potpisao je sporazum o priznanju krivnje kojim priznaje sudjelovanje u ratnom zloèinu na lokalitetu Koriæanskih stijena na Vlašiæu, 21.avgusta.1992. godine, saopæeno je iz Tužilaštva BiH.
Optuženi Ljubiša Èetiæ, roðen 07.04.1969. godine, zakljuèio je sa tužiteljem Posebnog odjela za ratne zloèine Tužilaštva BiH, sporazum o priznanju krivice za kazneno djelo zloèina protiv protiv èovjeènosti iz èlanka 172. KZ BiH.

U skladu sa sporazumom, tužitelj je saglasan da Sud BiH na temelju navedenog sporazuma, izrekne kaznu zatvora u rasponu od 11 do 13 godina.

Optuženi Ljubiša Èetiæ, sklapanjem sporazuma u potpunosti priznaje izvršenje kaznenog djela kako je navedeno u optužnici Tužilaštva BiH, te se potpisivanjem sporazuma odrièe prava na suðenje i prava žalbe na presudu koju mu izrekne Sud BiH.

Optuženi se obavezao, da æe nakon što sud prihvati izjavu o priznanju krivnje, a prije izricanja kazne, osobno dati svoju izjavu kojom æe iskazati pokajanje za kazneno djelo koje je poèinio.

Prije sklapanja sporazuma, postupajuæa tužiteljica upoznala je ošteæene u ovom predmetu o namjeri sklapanje sporazuma, putem udruženja koje okuplja žrtve ratnog zloèina sa podruèja Prijedora, i ošteæeni su dali podrškuu sklapanju ovog sporazuma, s obzirom da se optuženi sporazumom obavezao da æe tužilaštvu ustupiti korisne informacije koje æe pomoæi u rasvjetljavanju ratnog zloèina na Koriæanskim stijenama, kao i na podruèju Prijedora tokom 1992. godine.

Optuženi se takoðer obavezao da æe na zahtjev tužilaštva svjedoèiti u ovom, kao i u drugim predmetima kada to od njega zatraži Tužilaštvo BiH ili ovlaštena agencija za sprovoðenje zakona.

Sporazum je proslijeðen Sudu Bosne i Hercegovine.

(Sarajevo-x.com)

11-03-2010 at 15:19 | Ukljuèi u odgovor
cupo

18.03.2010

Za strijeljanje 200 civila - Ljubiša Èetiæ osuðen na 13 godina zatvora

Sudsko vijeæe je osudilo Ljubišu Èetiæa, nekadašnjeg pripadnika Interventnog voda policije u Prijedoru, na 13 godina zatvora zbog uèešæa u strijeljanju oko 200 civila u augustu 1992. godine na Koriæanskim stijenama.

"Ova kazna æe se vjerovatno nekima èiniti blaga, ali Sudsko vijeæe je zadovoljno da æe kazna, skupa sa obeæanjem Èetiæa da æe saraðivati sa Tužilaštvom na rasvjetljavanju zloèina na podruèju Prijedora, i njegovim iskazanim kajanjem, postiæi svrhu kažnjavanja“, kazala je Minka Kreho, predsedavajuæa Sudskog vijeæa pri obrazlaganju presude, a javlja BIRN - Justice Report.

Èetiæ je potpisao sporazum o priznanju krivnje sa Državnim tužilaštvom 11. marta ove godine, koji je predviðao da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od 11 do 13 godina.

Nakon sklapanja sporazuma, on je svjedoèio u koristu Tužilaštva, te priznao da je 21. augusta 1992. godine uèestvovao u strijeljanju civila na planini Vlašiæ i dao izjavu pokajanja žrtvama.

Èetiæ se prvobitno teretio skupa sa Zoranom Babiæem, Miloradom Radakoviæem, Miloradom Škrbiæem, Dušanom Jankoviæem i Željkom Stojniæem, bivšim pripadnicima Interventnog voda i Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Istom optužnicom su bili obuhvaæeni i Damir Ivankoviæ i Gordan Ðuriæ, takoðer bivši pripadnici Interventnog voda, ali su oni sredinom prošle godine, nakon priznanja krivnje, osuðeni na 14, odnosno osam godina zatvora.

Èetiæa je Sudsko vijeæe oglasilo krivim da je uèestvovao u udruženom zloèinaèkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti opæine Prijedor u cilju progona bošnjaèkog i hrvatskog stanovništva sa tog podruèja, te da je 21. augusta 1992. godine uèestvovao u strijeljanju oko 200 muškaraca na Koriæanskim stijenama, koji su prethodno izdvojeni iz konvoja koji se kretao iz Prijedora ka Travniku.

"Pri odmjeravanju kazne, Vijeæe je odmjerilo težinu djela i stepen kriviène odgovornosti optuženog. Kada se poredi stepen individualne odgovornosti Èetiæa u odnosu na osuðenog Ivankoviæa, dolazi se do zakljuèka da je Èetiæ u kritiènoj situaciji koristio malokalibarsku pušku, a Ivankoviæ automatsko naoružanje, koje ima deset puta veæu ubojnu moæ“, pojasnila je sutkinja Kreho.

Obrazlažuæi olakšavajuæe okolnosti, Kreho je dodala da se Èetiæ priznanjem krivnje "suoèava sa posljedicama svog djelovanja", te da boluje "od izvjesnih zdravstvenih problema".

Èetiæ je osloboðen obaveze plaæanja troškova sudskog postupka, a porodice žrtava i ošteæeni su upuæeni na parnicu sa imovinsko-pravnim zahtjevima.

S obzirom da se Èetiæ trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora za razbojništvo, Sudsko vijeæe mu nije odredilo pritvor nakon izricanja presude, veæ pojasnilo da æe "nakon objedinjavanja svih kazni biti upuæen na izdržavanje kazne".

(Sarajevo-x.com)

18-03-2010 at 12:57 | Ukljuèi u odgovor
cupo

25.03.2010

Sluèaj "Koriæanske stijene" Èekajuæi smrt na litici

Husein Jakupoviæ, svjedok Tužilaštva BiH, opisao je kako je 21. augusta 1992. godine preživio strijeljanje na Koriæanskim stijenama, rekavši da ga je pred polazak stražar iz Trnopolja upozorio da “ne ide tim konvojem”, javlja BIRN-Justice report sa današnjeg nastavka suðenja u ovom predmetu pred Sudom BiH.
Došla su èetiri autobusa u Trnopolje i tada su nam stražari rekli da je to konvoj koji ide za Travnik. Bila je gužva i svi su željeli otiæi. Pokušao sam s braæom uæi u autobus, ali nam je stražar, kojeg smo poznavali, rekao da to nije konvoj za nas i njih je vratio, a ja sam uspio uæi. (...) Kasnije je konvoj zaustavljen blizu rijeke Ugar i tu su nas 80 do 90 izdvojili”, prisjetio se Jakupoviæ.

Svjedok je kazao da je uhapšen 21. maja 1992., nakon èega je bio zatoèen u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, te da je 21. augusta iste godine pokušao napustiti podruèje Prijedora konvojem u èijoj su pratnji bili “pripadnici rezervne policije”.

Za sudjelovanje u osiguravanju konvoja od 1.200 civila koji su 21. augusta 1992. godine voðeni iz Prijedora u Travnik na razmjenu, terete se Saša Zeèeviæ, Radoslav Kneževiæ, Petar Èivèiæ, Branko Topola i Marinko Ljepoja. Prema navodima optužnice, Èivèiæ je u to vrijeme bio komandir Prvog interventnog voda pri SJB-u Prijedor, Zeèeviæ, Kneževiæ i Ljepoja pripadnici istog voda, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Državno tužilaštvo tvrdi da su èetvorica optuženih zajedno sa ostalim pripadnicima Prvog interventnog voda izdvojili i strijeljali oko 200 muškaraca na Koriæanskim stijenama na planini Vlašiæ, dok je Èivèiæ “nastavio konvojem do Smetova”.

Jakupoviæ je kazao da su na Koriæanskim stijenama i u pratnji konvoja bili pripadnici policije i vojske, te da su oni vršili selekciju muškaraca. On je istakao da su imali “uniforme svijetloplave boje i bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA)”, te automatske puške.

“Kod razdvajanja su nam tražili zlato, pare i satove, te su rekli da æe ubiti onog ko ne bude sve predao. Kad smo stigli na Koriæane, rekli su nam da nas vode u razmjenu ‘žive za žive’, te nam je nareðeno da stanemo prvo uz stijenu, a potom uz rub ceste prema provaliji i kleknemo. Bio sam u prvoj vrsti i samo znam da sam vidio stijene i provaliju. Poèeli su pucati i bacio sam se dolje, ali pošto je neko u mene udario, ostao sam zaglavljen u stijenama”, rekao je Jakupoviæ.

U optužnici stoji da je civilima bilo nareðeno da stanu uz rub ceste, nakon èega je u njih pucano iz automatskog oružja, prilikom èega su tijela ubijenih i ranjenih padala u provaliju, dok su se neke osobe same bacale kako bi izbjegle smrt. Nedugo potom su na tijela bacali ruène bombe ili pucali na njih.

“Èuo sam da je tog dana neko silazio meðu ljude i govorio da ima živih, u koje je potom pucao. (...) Kada sam sišao dolje, 22. augusta, vidio sam ubijene, i onda su došla dva vojnika koja su prebrojavala tijela i govorila da nas još fali tu. Oni su skupili na jedno mjesto ubijene i zapalili ih, a onda je kamion s litice istresao kamenje i zemlju, da ih valjda prekrije. Dok su tijela gorjela, bio je jak smrad”, prisjetio se svjedok.

Nedugo zatim, kako je kazao Jakupoviæ, kroz šumu je krenuo prema Travniku, ali ga je pronašla “srpska vojska” i vratila u Skender-Vakuf, gdje je ispitivan, a potom prebaèen u Banju Luku.

“Prvo su me odveli u njihovu komandu na Vlašiæ, te potom u privatnu kuæu gdje je bila Vojna policija, a odatle u Skender-Vakuf i Banju Luku. Inspektor u Banjoj Luci mi je rekao da se prijavim u Meðunarodni komitet Crvenog križa (MKCK), uz èiju pomoæ sam nakom dva i po mjeseca napustio BiH”, rekao je Jakupoviæ.

(Sarajevo-x.com)

25-03-2010 at 15:34 | Ukljuèi u odgovor
cupo

09.04.2010

Poèela izgradnja spomen-obilježja

U Kozarcu kod Prijedora ovih dana poèela je izgradnja spomen obilježja za oko 1.800 nevino ubijenih Kozarèana, koji su stradali u periodu od 1992. do 1995. godine.

Doktor Zlatko Škeriæ, predsjednik odbora za izgradnju spomen obilježja, èiju su izgradnju prije èetiri godine upravo inicirale majke Kozarèanke èija su djeca ubijena tokom prošlog rata, kaže da æe imena žrtava biti ispisana na 32 mermerne ploèe, unutar obilježja.

- Samo obilježje koje se nalazi u centru Kozarca, tamo gdje se nekad okupljala izgubljena kozarèka mladost biæe visoko 3,70 metara sa oko 600 svjetiljki s vanjske strane, postavljenih u simbolici bodljikave žice i izgubljenih života. Upaljene,obiènom prolazniku, pažnju æe skretati na kozaraèku tragediju- kazao nam je Škeriæ.

On je dodao da bi spomen obilježje, èija æe izgradnju koštati oko 420.000 maraka, trebalo biti završeno do kraja jula ove godine kada u Kozarac dolazi najviše dijaspore. Podsjetio je da su Kozarèani do sada prikupili oko 100.000 maraka za izgradnju, "BH Telecom" je osigurao 30.000, a federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica 20 000 maraka.

- Oni koji žele dati sredstva za izgradnju ovog Kozarèanima posebno znaèajnog obilježja to mogu uraditi i pozivom na donatorski broj 090 291 084 - kazao je Škeriæ.

(AVAZ)

09-04-2010 at 16:58 | Ukljuèi u odgovor
cupo

25.07.2010

U Prijedoru klanjana dženaza za 41 Bošnjaka

Na gradskom stadionu "Berek" u Prijedoru u nedjelju je obavljen zajednièki ispraæaj posmrtnih ostataka èetrdeset i jednog Bošnjaka, žrtava ratnog nasilja na podruèju prijedorske opæine.

Oni su identificirani tokom protekle godine; meðu njima je 11 Kozarèana i 30 Prijedorèana. Dženaze su obavljene na više šehidskih mezarja u prijedorskoj opæini.

Dženazu-namaz predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa Ceriæ, a osim porodica stradalih prisustvovao joj je izmeðu ostalih i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetoviæ i predsjednica Skupštine opæine Prijedor Azra Pašaliæ.

Reis Ceriæ je poruèio da ne treba izgubiti vjeru u Boga i poštovanje prema komšijama, veæ treba vjerovati da æe se i "najgori ljudi jednoga dana opameti i poštivati pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i èast", prenijeli su mediji u RS-u.

(FENA)

25-07-2010 at 18:05 | Ukljuèi u odgovor
cupo

21.08.2010.godine

Strijeljano više od 200 ljudi Obilježena 18. godišnjica masakra na Koriæanskim stijenama

Na lokalitetu Koriæanskih stijena na planini Vlašiæ, danas je obilježena 18. godišnjica stradanja više od 200 muškaraca bošnjaèke i hrvatske nacionalnosti sa podruèja opæine Prijedor, javila je Federalna televizija.

Njih su 21. augusta 1992. godine iz konvoja izveli srpski policajci, pripadnici Interventnog voda Centra javne bezbjednosti Prijedor i strijeljali ih na rubu provalije.

Porodice stradalih, prijatelji i osobe koje su preživjele masakr, ali i brojni graðani iz Srednje Bosne, bacili su na mjesto stradanja 250 ruža, koje simbolizuju nevino izgubljene živote. Od nadležnih je, i ovog puta, zatraženo da se uz poèinioce, kazne i naredbodavci zloèina.

Za ovaj zloèin osuðena su èetiri njegova izvršioca, na osnovu sporazuma o priznavanju krivice u BiH se vodi postupak protiv još deset osoba. Do sada su pronaðeni skeletni ostaci stotinjak osoba, a samo èetiri su identifikovane i ukopane.

22-08-2010 at 16:42 | Ukljuèi u odgovor
cupo

04.10.2010

SUÐENJE ZA ZLOÈIN NA KORIÆANSKIM STIJENAMA: SVJEDOK PREPOZNAO U SUDNICI OPTUŽENOG ŠKRBIÆA

Zaštiæeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine KO18, koji je preživio strijeljanje na Koriæanskim stijenama u augustu 1992. godine, prepoznao je danas u sudnici Suda BiH treæeoptuženog, Milorada Škrbiæa, kao jednog od „vojnika u plavim maskirnim uniformama“.

KO18 je isprièao da je od 26. maja do 21. augusta 1992. bio u logoru Trnopolje kada su došla èetiri autobusa u koje je „uguran zajedno s ostalim logorašima".

Vojnici u plavim maskirnim uniformama su, kazao je, bili glavni i davali su naredbe ko šta da radi. Meðu njima je svjedok vidio Milorada Škrbiæa, kojeg je prepoznao i u sudnici.

- Poznajem ga iz Prijedora i vidim ga. Primijetio sam ga kada su došli po nas u logor Trnopolje. Bio je u plavoj maskirnoj uniformi - kazao je svjedok, ali se nije mogao sjetiti da li je Škrbiæa više viðao tog dana.

Zaštiæeni svjedok KO18 je iskaz dao kao dodatni svjedok Tužilaštva BiH na suðenju Zoranu Babiæu, Miloradu Radakoviæu, Miloradu Škrbiæu, Dušanu Jankoviæu i Željku Stojniæu, optuženima za strijeljanje oko 200 muškaraca na Koriæanskim stijenama na planini Vlašiæ 21. augusta 1992. godine. Muškarci su prethodno izdvojeni iz konvoja koji se kretao iz Prijedora prema Travniku. Tužilaštvo smatra da su Babiæ, Radakoviæ, Škrbiæ i Stojniæ bili pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, dok je Dušan Jankoviæ, prema optužnici, bio komandir SJB-a.

KO18 se prisjetio zaustavljanja u Kozarcu gdje su se autobusima iz Trnopolja prikljuèila ostala vozila iz Prijedora. Na èestim stajanjima poslije Banje Luke naoružani pratilac u sivomaslinastoj uniformi je od putnika tražio novac i vrijednosti, ali svjedok je najviše govorio o posljednjem zaustavljanju.

- Na zaustavljanju pored neke rijeke svi smo izašli da se osvježimo, a kad smo se vraæali, vidio sam ove plavce kako postrojavaju ljude. Pokušao sam da uðem u autobus, ali su mi plavci rekli da stanem u stroj. Stajao sam pognute glave dok nije došla komanda da uðemo u autobuse. Rekli su nam da idemo u razmjenu - kazao je KO18.

Nakon što su ušli u autobuse, krenuli su dalje, ali se, isprièao ej svjedok, motor vrlo brzo ugasio, nakon èega je zaèuo zvuk mitraljeza.

- Bili smo u autobusu dok se nije utišao taj mitraljez. Onda su se otvorila prednja vrata i neko je rekao trojici putnika da izaðu. Nisam vidio tu osobu koja je ušla. Izašli su vani, a zatim se èula pucnjava. Tako su to radili cijelo vrijeme - isprièao je KO18.

Svjedok je kazao da je „red došao i na njega“. Nakon što je izašao iz autobusa na zadnja vrata, ponovo je ugledao plavce. Sa strane ih je bilo pet, a prema provaliji su stajala još trojica.

- Kretao sam se prema njima i stali smo ispred. Gledali smo se u lice. Bilo je kao u filmu. Mislio sam da taj momak ispred neæe pucati u mene. Bio je simpatièan. Onda su nam uz psovke naredili da se okrenemo i osjetio sam kako sam pogoðen u lijevo rame i pao sma nedaleko od mjesta na kome sam strijeljan - kazao je.

Svjedok je s ostalim preživjelim žrtvama proveo nekoliko dana u blizini rijeke, a zatim je bio sam u šumi, gdje su ga našli pripadnici Hrvatskog vijeæa odbrane (HVO) te odveli u bolnicu u Jajce, zatim u Fojnicu.

Prema navodima optužnice, na planini Vlašiæ su muškarci u dva autobusa izdvojeni iz konvoja, odvezeni do Koriæanskih stijena, gdje im je nareðeno da kleknu na rub litice, a zatim su pripadnici Interventnog voda na njih pucali iz vatrenog oružja, prenio je BIRN.

Suðenje se nastavlja 11. oktobra.

04-10-2010 at 16:45 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 6
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adelin, ajsha, ameee, borac 92-96, KING_K6, mario, PANTER-3, saljefura, Sasa1980, sascha2012, TzAmelllll, von Karkin, willeke
FORUM : Politika : O srpskim zlocinima u Prijedoru i Kozarcu kroz sli New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net