Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Ekonomija : Kriminal i korupcija
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Prilog za gornju "analizu", tj.rezultat istrazivanja.

Sprega izmeðu tužilaštava i bh. politièara: tužiteljica Irena Drinovac sa spiska osumnjièenih za malverzaciju izostavila Dragana Èoviæa

Mostar, 04.03.2010 - FTV



Vijest koja bi mogla iznenaditi samo graðane BiH koji još ne vjeruju da postoji jaka sprega izmeðu tužilaštava i bh. politièara. Naime, u predmetu “Soko Eurokonsalting” na Kantonalnom Sudu u Mostaru za zloupotrebu položaja i ovlaštenja sudi se Valeriji Èuljak, Mili Gadžiæ i Branki Kolobariæ. Ove osobe su odranije poznate kao glavni izvršioci finasnijskih malverizacija u organizaciji lidera HDZ-a BiH Dragana Èoviæa.

Tužiteljica u ovom predmetu je Irena Drinovac, koja je i pored èinjenice da je odgovornost Dragana Èoviæa za malverizacije u “Soko Eurokonsaltingu” neupitna, izostavila njegovo ime sa spiska osoba koje trebaju pred tamošnjim Sudom odgovarati za ovaj kriminal. Izvor FTV-a blizak mostarskom Kantonalnom tužilaštvu i Sudu tvrdi da to nije sluèajno. Naime, tužiteljica Drinovac je odustala od zakonskog gonjenja Dragana Èoviæa, a zauzvart je lider HDZ-a BiH zaposlio njenog supruga Veselka Vujadinoviæa u Arhiv Fonda MIO FBiH. Vujadinoviæ je zaposlen od, kako FTV saznaje, 2. februara 2009. godine. Tako to rade lideri i tužioci. Presuda o ovom predmetu je u ponedjeljak.

(FTV)

06-03-2010 at 22:56 | Ukljuèi u odgovor
Mirko i Slavko
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 08-09-2009
Odgovori: 468
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Gladni para. Znas narodnu gladna ga kita napravila pa zjeva na pare vazdan cjeli zivot

06-03-2010 at 23:03 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

LOKAL U BANJA LUCI OD 57 KVADRATA ZAMIJENIO ZA KOMPLETNU IMOVINU TURISTIÈKOG CENTRA "BALKANA"
00:16 / 15.03.2010.

Jovan Vidoviæ, kontroverzni banjaluèki biznismen, uspio je lokal od 57,82 kvadratna metra u Banjaluci da zamijeni za kompletnu imovinu Turistièkog centra "Balkana", koja se prostire na skoro 12 hektara i na kojima je izgraðeno oko 1.000 kvadratnih metara ugostiteljskih objekata ...

U ugovoru o zamjeni nekretnina, vidi se da je lokal u Banjaluci od 57,82 kvadratna metra, koji se èak ni ne nalazi u centru grada, procijenjen na 250.000 KM, kao što su prema potpisanom ugovoru procijenjena i dva pašnjaka od 1.200 i 2.250 kvadratnih metara, kafana od 533 kvadratna metra sa dvorištem površine 7.141 kvadrat, restoran od 354 kvadrata, kafe gril od 30 kvadrata i tri bungalova, objavile su Nezavisne novine,

Treba reæi da su spomenuti objekti TC "Balkana" smješteni nadomak Mrkonjiæ Grada u neposrednoj blizini dva jezera i na samom magistralnom putu koji je jedan od glavnih konekcija prema Jadranskom moru.

Interesantno je da je Vidoviæ ugovor sa TC "Balkana", koju je zastupao Momir Èuliæ u svojstvu direktora, potpisao 11. juna 2009. godine, iako nije postojala odluka Skupštine akcionara o tom potezu.

Sjednica Skupštine akcionara, u kojoj Vidoviæ ima 50,4 odsto akcija, održana je tek 1. avgusta te godine i upravo uz Vidoviæeve glasove i glasove Slobodana Puziæa, koji ima 8,11 odsto akcija u turistièkom centru, ova zamjena praktièno je i potvrðena.

Uprkos žalbama malih akcionara, Vidoviæ je u meðuvremenu okonèao postupak prepisa i postao iskljuèivi vlasnik imovine "Balkane", koju samo tokom ljetne sezone posjeti nekoliko desetina hiljada turista.

To praktièno znaèi da su Turistièki centar iz Mrkonjiæ Grada, kao i njegovi mali akcionari ostali bez imovine na kojoj je obavljena osnovna djelatnost preduzeæa, te samim tim njihove akcije postaju bezvrijedne jer je nemoguæe oèekivati da jedan banjaluèki lokal ostvaruje dividendu.

Draženko Gloginjiæ, koji u TC "Balkana" sa 20,34 odsto akcija najveæi mali akcionar, kaže da æe pravdu o ovom sluèaju potražiti na sudu jer zamijenjena imovina nije "ni blizu realnom stanju stvari".

"U Mrkonjiæ Gradu ne možete kupiti ni osrednju porodiènu kuæu za 250.000 KM, a kamoli kompleks kakav je 'Balkana'", kaže Gloginjiæ.

On smatra u sluèaju da se veæina akcionara odluèila za prodaju TC "Balkana", da bi se sigurno postigla višemilionska cijena.

Prema njegovim rijeèima, Vidoviæ je prvo pokušao da proda Balkanu, ali èim se opština javila na licitaciju, odustalo se od prodaje.

U Fondu PIO RS, koji u Balkani ima 6,78 odsto akcija, ne iskljuèuju moguænost preduzimanja eventualnih mjera protiv odgovornih u ovom sluèaju nakon što dobiju sve relevantne informacije o zamjeni predmetnih nekretnina.

Službenici Poreske uprave RS i Krim-policije RS trenutno vrše opsežnu kontrolu u Urbanistièkom zavodu RS, èiji je veæinski vlasnik Vidoviæ.

Prema nepotvrðenim informacijama, Vidoviæ je samo u tom preduzeæu utajio više od milion KM poreza.

Sljedeæe sedmice bi naèinom poslovanja Urbanistièkog zavoda RS trebalo da se pozabavi i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, pošto su veæ izdati nalozi za kontrolu, te se samo èeka da u Urbanistièkom zavodu svoj posao završe inspektori Poreske uprave RS.

Osim neplaæanja direktnih poreza vjeruje se da Vidoviæ nije plaæao porez na dodatu vrijednost na višemilionske transakcije izmeðu svojih preduzeæa.

Prema informacijama "Nezavisnih", Specijalno tužilaštvo RS objedinjuje sve istrage protiv banjaluèkog biznismena, te su u toku saslušanja svjedoka i izuzimanje dokumentacije iz institucija RS.

Bizznis,.ba

15-03-2010 at 09:30 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Samo cesljajte...

Austrijska istraga o pranju novca širi se i na BiH


http://img707.imageshack.us/img707/1703/fahroradoncicclanak.gif

Istraga o poslovanju Hypo banke koju vode austrijski istražitelji, sve više se širi i zahvatila je Hrvatsku, ali i Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Do u detalje se kontroliše poslovanje zbog sumnji da je opran ogroman novac i da su poèinjene teške finansijske malverzacije.

Prema pisanju beèke štampe, istražuju se kreditni poslovi te banke sa nekim firmama u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. To se odnosi na davanje kredita za izgradnju nekih hotela u Hrvatskoj, pored ostalih kompleksa „Punta Skala" kod Zadra u koji je uloženo blizu 150 miliona eura, ali i hotela bivšeg tenisera Brune Orešara.

Takoðer, austrijski istražitelji vode istragu i o izgradnji 1.800 stanova za potrebe Univerzijade u Beogradu 2009. u koju je kao „joint venture" partner bio ukljuèen i Delta Holding èiji je vlasnik Miroslav Miškoviæ. Projekat je banku, umjesto planiranih 150 miliona eura, koštao 237 miliona eura.

Inaèe, Miškoviæ preko Fahrudina Radonèiæa, vlasnika „Avaza", nastoji da razgrana svoj posao u Sarajevu i Federaciji BiH i poznato je da su njih dvojica u Sarajevu osnovali i zajednièku firmu pod imenom „Prezident nekretnine" èija je djelatnost preprodaja nekretnina. Takoðer, pod istragom su i neki novèani transferi sa Lihtenštajnom.
S.I.

Udjeli u sarajevskom hotelu Holiday Inn

Austrijski istražitelji provjeravaju i prodaju Hypo Consultantsa investitorima okupljenim oko brokerske kuæe Auctor, objavili su austrijski mediji. Transakcija je obavljena 2007., a u Hypo Consultantsu objedinjeno je nekoliko nekretnina u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji, primjerice i udeli u zagrebaèkom hotelu Esplanade i sarajevskom hotelu Holiday Inn, te veliko zemljište u Hrvatskoj i nekretnine u Beogradu.

Austrijska štampa piše da su istražitelji uvjereni da je Hypo Consultants prodat po preniskoj cijeni, a tajanstvene kupce je kreditom pomogla Hypo banka.

(SAN)
http://www.san.ba/index.php?id=10807

16-03-2010 at 06:27 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Vlada odbila zelenaške uslove
Friday, 19 March 2010

Vlada Federacije BiH nije dala saglasnost na ugovor o kreditu izmeðu “Željeznica FBiH” i Unikredit banke, jer je kamatna stopa na kredit vrijedan 52,5 miliona KM varijabilna i iznosi 6,26 odsto, plus evribor.



Unikredit banka bi, kako piše “Dnevni avaz”, na sedmogodišnjem kreditu zaradila 13,27 miliona KM na ime kamata i to pod uslovom da evribor ostane rekordno nizak kao sada.

Prema posebnim uslovima kredita, “Željeznice FBiH” bile bi dužne da obavljaju posredstvom ove banke 90 odsto domaæeg i inostranog novèanog prometa na godišnjem nivou, a ako to ne bi uèinile, kamatna stopa uveæala bi se za još dva odsto.

Takoðe bi morale zatvoriti raèune u ostalim komercijalnim bankama, izuzev kod onih kod kojih su kreditno zadužene.

Umjesto da je raspisan tender za izbor najpovoljnije ponude, te prihvaæene ponude drugih banaka koje su veæ u startu bile povoljnije, uprava i Nadzorni odbor “Željeznica FBiH” sklopili su ugovor o kreditu sa mostarskom Unikredit bankom za koji je garant trebalo da bude federalna Vlada.

20-03-2010 at 23:19 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Ko o èemu - kurva o poštenju
DODIK: ISPITATI MOGUÆU KORUPCIJU U USTAVNOM SUDU
00:18 / 29.03.2010.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da se sudije Ustavnog suda ponašaju kao "slobodni strijelci" i da u ovom sudu postoji znaèajan stepen korupcije što bi nadležni organi u BiH trebalo da ispitaju. "Kako je moguæe da sluèaj Alijagiæa dobije pozitivno , ...

... rješenje a da sve sudske instance iz Srpske drugaèije presude. Ima li korupcije u èinjenici da su sve sudske instance presudile da je RS bila u pravu oko sluèaja 'Borac Travnik', a kada sluèaj doðe pred Ustavni sud BiH donesu drugaèiju odluku. Time æe se neko morati pozabaviti", rekao je premijer Dodik.

Govoreæi o odluci Ustavnog suda da usvoji apelaciju firmi "Trgovina Borac" iz Travnika i "Malbašiæ" iz Banjaluke, koja je podnesena nakon što je "Krajina Borac" dobila sve sudske procese protiv njih u sluèaju prodaje imovine ovog preduzeæa koje je Vlada RS zakonito privatizovala kao državno preduzeæe, Dodik je rekao da je ova odluka donesena mimo zakona i da je pogrešna, jer je neprikosnoveno pravo RS da provodi privatizaciju.

"Nije to jedini sluèaj, treba pogledati presudu u sluèaju Alijagiæa u Trebinju, ali RS ima dokaze i vidjeæemo na koji æe naèin Ustavni sud na našu apelaciju odgovoriti", rekao je Dodik.

Komentarišuæi zahtjev predsjednika Ustavnog suda BiH Miodraga Simoviæa za razrješenje Krstana Simiæa sa pozicije sudije ovog suda, Dodik je ocijenio da se zalaganje Simiæa za zaštitu interesa RS, na koje ima pravo, koristi protiv RS i kako bi se eliminisao sudija koji je sa stanovišta struke i morala èovjek koji na najbolji naèin može odgovoriti zahtjevima.

On je naveo da je Simoviæ podržao apelaciju Alijagiæa, uz dva Bošnjaka i dva Hrvata, dok su tri strane sudije glasale protiv, a Simiæ je iz glasanja bio iskljuèen zato što je navodno branio interese RS.

Dodik je dodao da je potrebno utvrditi da li je u tom sluèaju bilo korupcije, istakavši da su u zabludi oni koji misle da to pitanje niko ne smije da pokrene.

"Ne razumijem naèin na koji to radi Simoviæ i to æemo ga pitati i tražiti istragu. Na koji je on naèin glasao za Alijagiæa, jer su sve sudske instance prije Ustavnog suda odluèile jedno, i kako je mogao dati glas koji direktno šteti RS, jer Srpska po toj predsudi mora da plati 10 miliona KM", rekao je Dodik.

Dodik je zapitao da li Simoviæ misli da Vlada RS treba da plati tih 10 miliona KM, a da on kao njen predsjednik ne smije o tome da bude informisan.

"Odakle pravo sudijama Ustavnog suda BiH da na ovako dramatièan naèin kažnjavaju RS u sluèaju nekakvih elektroda", zapitao je Dodik.

Biznis.ba

29-03-2010 at 10:57 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija


Uhiæen Damir Polanèec

Tekst: S.C.H.
Foto: Index

BIVŠI potpredsjednik Vlade i smijenjeni ministar gospodarstva Damir Polanèec jutros je oko osam sati uhiæen u svojem domu u Koprivnici i odmah sproveden na ispitivanje u Zagreb. Polanèecovo je uhiæenje Indexu potvrdio i glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Polanèec je uhiæen na temelju sumnje u povezanost sa nezakonitim radnjama u Podravki.

Uskoro opširnije

30-03-2010 at 09:41 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

SPRIJEÈITI BENEFICIRANE PENZIJE POSLANIKA PREDSTAVNIÈKOG DOMA
09:25 / 30.03.2010.

Predstavnici udruženja boraca, penzionera i sindikalnih organizacija u Federacije BiH /FBiH/ nadgledaæe današnju sjednicu Predstavnièkog doma Parlamenta FBiH, kako bi onemoguæili poslanike da sebi izglasaju beneficirane penzije.Predsjednik Saveza ratnih vojnih ...
... invalida FBiH Safet Redžiæ rekao je da æe biti traženo da se na dnevni red sjednice Predstavnièkog doma uvrsti i Prijedlog zakona o prestanku važenja seta zakona iz oblasti boraèko-invalidske zaštite, koji su usvojeni u oba doma krajem februara, pišu "Nezavisne novine".

On je istakao da æe od poslanika biti traženo da u zakon o platama uvrste cenzus, usklaðivanje primanja s inflacijom, ali i uvoðenje koeficijenata, sve što je sadržano u zakonima iz oblasti boraèko-invalidske zaštite.

Predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH Ismet Bajramoviæ najavio je masovne proteste i štrajkove ukoliko bude usvojen zakon o platama sa amandmanom o povoljnom penzionisanju parlamentaraca, dok je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendiæ rekao da æe mnogobrojni penzioneri, èija je prosjeèna penzija 384 KM, zajedno sa graðanima blokirati Parlament FBiH.

Predsjedavajuæi Predstavnièkog doma Parlamenta FBiH Safet Softiæ izrazio je nadu da amandman neæe dobiti podršku poslanika i tvrdi da æe prestati da radi ovaj posao ako, ipak, proðe.

Dom naroda Parlamenta FBiH prošle sedmice je usvojio amandman na Zakon o platama zaposlenih u organima vlasti u FBiH koji parlamentarcima osigurava penzionisanje po povoljnijim uslovima, odnosno obezbjeðuje penziju od 2.100 KM i to nakon 20 godina staža i 50 godina starosti.


Biznis.ba/Srna

30-03-2010 at 11:11 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Ja mislim da ovaj mito i korupcija,to kod nas i ima,i treba jos da se prosiri i razgrana,poso da cvjeta...
Da i privreda malo zivne,jah...

30-03-2010 at 14:15 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

DAIMLER PRIZNAO KRIVNJU ZA PODMIÆIVANJE: NEKO JE U HRVATSKOJ UZEO NOVAC ZA KAMIONE
00:19 / 02.04.2010.

Dvije podružnice Daimlera pred sudom u SAD-u su priznale krivnju za davanje mita te æe morati isplatiti 185 milijuna dolara. Tvrtka se našla pred saveznim sudom u Washingtonu zbog podmiæivanja vlada u 22 zemlje. Vlade su podmiæivali da bi dobili unosne poslove. U ...

... ovu aferu je ukljuèena i hrvatska koalicijska Vlada, jer je netko od dužnosnika 2003. godine dobio mito kako bi se kupilo 210 vatrogasnih vozila vrijednih 85 milijuna eura. Jedna od tvrtki Daimlera, EFT u tužbi se tereti da je preko hrvatske tvrtke IM Metal isplatio 3,02 milijuna eura mita hrvatskim dužnosnicima kako bi se osiguralo dobivanje posla s vatrogasnim kamionima, piše Index.hr.

U Daimleru mito nazivali "korisnim isplatama"

Daimler je optužen u SAD-u jer je prekršio Zakon o stranoj korupcijskoj praksi. Tvrtka je po cijelom svijetu imala oko 200 "offshore" raèuna te je utvrðeno kako su ostvarili više od 50 milijuna dolara neoporezive dobiti u SAD-u, u onim sluèajevima kada je isplata mita išla preko amerièkih tvrtki. Sudskom nagodbom su se dogovorili da priznaju krivnju i isplate 185 milijuna dolara štete.

Saslušanje u Washingtonu æe održalo se pred iskusnim struènjakom za antikorupcijske postupke, sucem Richardom Leonom. U samom Daimleru, mito su nazivali "korisnim isplatama", a novac se isplaæivao sa "raèuna treæe strane". Nije poznato od kada je Daimler plaæao mito, ali propisi o plaæanjima s takvih raèuna postoje još iz 1977. godine.

Biznis.ba

02-04-2010 at 09:01 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 13
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 2zla, darijo, dijanaaa, flower2166, GT1, jomba, minka84, nea84, pickup, Stojak, Vojsek
FORUM : Ekonomija : Kriminal i korupcija New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice