Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da potuju forumska pravila.


FORUM : Ekonomija : Kriminal i korupcija
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Prilog za gornju "analizu", tj.rezultat istrazivanja.

Sprega izmeu tuilatava i bh. politiara: tuiteljica Irena Drinovac sa spiska osumnjienih za malverzaciju izostavila Dragana ovia

Mostar, 04.03.2010 - FTVVijest koja bi mogla iznenaditi samo graane BiH koji jo ne vjeruju da postoji jaka sprega izmeu tuilatava i bh. politiara. Naime, u predmetu Soko Eurokonsalting na Kantonalnom Sudu u Mostaru za zloupotrebu poloaja i ovlatenja sudi se Valeriji uljak, Mili Gadi i Branki Kolobari. Ove osobe su odranije poznate kao glavni izvrioci finasnijskih malverizacija u organizaciji lidera HDZ-a BiH Dragana ovia.

Tuiteljica u ovom predmetu je Irena Drinovac, koja je i pored injenice da je odgovornost Dragana ovia za malverizacije u Soko Eurokonsaltingu neupitna, izostavila njegovo ime sa spiska osoba koje trebaju pred tamonjim Sudom odgovarati za ovaj kriminal. Izvor FTV-a blizak mostarskom Kantonalnom tuilatvu i Sudu tvrdi da to nije sluajno. Naime, tuiteljica Drinovac je odustala od zakonskog gonjenja Dragana ovia, a zauzvart je lider HDZ-a BiH zaposlio njenog supruga Veselka Vujadinovia u Arhiv Fonda MIO FBiH. Vujadinovi je zaposlen od, kako FTV saznaje, 2. februara 2009. godine. Tako to rade lideri i tuioci. Presuda o ovom predmetu je u ponedjeljak.

(FTV)

06-03-2010 at 22:56 | Ukljui u odgovor
Mirko i Slavko
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 08-09-2009
Odgovori: 468
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Gladni para. Znas narodnu gladna ga kita napravila pa zjeva na pare vazdan cjeli zivot

06-03-2010 at 23:03 | Ukljui u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

LOKAL U BANJA LUCI OD 57 KVADRATA ZAMIJENIO ZA KOMPLETNU IMOVINU TURISTIKOG CENTRA "BALKANA"
00:16 / 15.03.2010.

Jovan Vidovi, kontroverzni banjaluki biznismen, uspio je lokal od 57,82 kvadratna metra u Banjaluci da zamijeni za kompletnu imovinu Turistikog centra "Balkana", koja se prostire na skoro 12 hektara i na kojima je izgraeno oko 1.000 kvadratnih metara ugostiteljskih objekata ...

U ugovoru o zamjeni nekretnina, vidi se da je lokal u Banjaluci od 57,82 kvadratna metra, koji se ak ni ne nalazi u centru grada, procijenjen na 250.000 KM, kao to su prema potpisanom ugovoru procijenjena i dva panjaka od 1.200 i 2.250 kvadratnih metara, kafana od 533 kvadratna metra sa dvoritem povrine 7.141 kvadrat, restoran od 354 kvadrata, kafe gril od 30 kvadrata i tri bungalova, objavile su Nezavisne novine,

Treba rei da su spomenuti objekti TC "Balkana" smjeteni nadomak Mrkonji Grada u neposrednoj blizini dva jezera i na samom magistralnom putu koji je jedan od glavnih konekcija prema Jadranskom moru.

Interesantno je da je Vidovi ugovor sa TC "Balkana", koju je zastupao Momir uli u svojstvu direktora, potpisao 11. juna 2009. godine, iako nije postojala odluka Skuptine akcionara o tom potezu.

Sjednica Skuptine akcionara, u kojoj Vidovi ima 50,4 odsto akcija, odrana je tek 1. avgusta te godine i upravo uz Vidovieve glasove i glasove Slobodana Puzia, koji ima 8,11 odsto akcija u turistikom centru, ova zamjena praktino je i potvrena.

Uprkos albama malih akcionara, Vidovi je u meuvremenu okonao postupak prepisa i postao iskljuivi vlasnik imovine "Balkane", koju samo tokom ljetne sezone posjeti nekoliko desetina hiljada turista.

To praktino znai da su Turistiki centar iz Mrkonji Grada, kao i njegovi mali akcionari ostali bez imovine na kojoj je obavljena osnovna djelatnost preduzea, te samim tim njihove akcije postaju bezvrijedne jer je nemogue oekivati da jedan banjaluki lokal ostvaruje dividendu.

Draenko Gloginji, koji u TC "Balkana" sa 20,34 odsto akcija najvei mali akcionar, kae da e pravdu o ovom sluaju potraiti na sudu jer zamijenjena imovina nije "ni blizu realnom stanju stvari".

"U Mrkonji Gradu ne moete kupiti ni osrednju porodinu kuu za 250.000 KM, a kamoli kompleks kakav je 'Balkana'", kae Gloginji.

On smatra u sluaju da se veina akcionara odluila za prodaju TC "Balkana", da bi se sigurno postigla viemilionska cijena.

Prema njegovim rijeima, Vidovi je prvo pokuao da proda Balkanu, ali im se optina javila na licitaciju, odustalo se od prodaje.

U Fondu PIO RS, koji u Balkani ima 6,78 odsto akcija, ne iskljuuju mogunost preduzimanja eventualnih mjera protiv odgovornih u ovom sluaju nakon to dobiju sve relevantne informacije o zamjeni predmetnih nekretnina.

Slubenici Poreske uprave RS i Krim-policije RS trenutno vre opsenu kontrolu u Urbanistikom zavodu RS, iji je veinski vlasnik Vidovi.

Prema nepotvrenim informacijama, Vidovi je samo u tom preduzeu utajio vie od milion KM poreza.

Sljedee sedmice bi nainom poslovanja Urbanistikog zavoda RS trebalo da se pozabavi i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, poto su ve izdati nalozi za kontrolu, te se samo eka da u Urbanistikom zavodu svoj posao zavre inspektori Poreske uprave RS.

Osim neplaanja direktnih poreza vjeruje se da Vidovi nije plaao porez na dodatu vrijednost na viemilionske transakcije izmeu svojih preduzea.

Prema informacijama "Nezavisnih", Specijalno tuilatvo RS objedinjuje sve istrage protiv banjalukog biznismena, te su u toku sasluanja svjedoka i izuzimanje dokumentacije iz institucija RS.

Bizznis,.ba

15-03-2010 at 09:30 | Ukljui u odgovor
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2378
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Samo cesljajte...

Austrijska istraga o pranju novca iri se i na BiH


http://img707.imageshack.us/img707/1703/fahroradoncicclanak.gif

Istraga o poslovanju Hypo banke koju vode austrijski istraitelji, sve vie se iri i zahvatila je Hrvatsku, ali i Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Do u detalje se kontrolie poslovanje zbog sumnji da je opran ogroman novac i da su poinjene teke finansijske malverzacije.

Prema pisanju beke tampe, istrauju se kreditni poslovi te banke sa nekim firmama u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. To se odnosi na davanje kredita za izgradnju nekih hotela u Hrvatskoj, pored ostalih kompleksa Punta Skala" kod Zadra u koji je uloeno blizu 150 miliona eura, ali i hotela biveg tenisera Brune Oreara.

Takoer, austrijski istraitelji vode istragu i o izgradnji 1.800 stanova za potrebe Univerzijade u Beogradu 2009. u koju je kao joint venture" partner bio ukljuen i Delta Holding iji je vlasnik Miroslav Mikovi. Projekat je banku, umjesto planiranih 150 miliona eura, kotao 237 miliona eura.

Inae, Mikovi preko Fahrudina Radonia, vlasnika Avaza", nastoji da razgrana svoj posao u Sarajevu i Federaciji BiH i poznato je da su njih dvojica u Sarajevu osnovali i zajedniku firmu pod imenom Prezident nekretnine" ija je djelatnost preprodaja nekretnina. Takoer, pod istragom su i neki novani transferi sa Lihtentajnom.
S.I.

Udjeli u sarajevskom hotelu Holiday Inn

Austrijski istraitelji provjeravaju i prodaju Hypo Consultantsa investitorima okupljenim oko brokerske kue Auctor, objavili su austrijski mediji. Transakcija je obavljena 2007., a u Hypo Consultantsu objedinjeno je nekoliko nekretnina u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji, primjerice i udeli u zagrebakom hotelu Esplanade i sarajevskom hotelu Holiday Inn, te veliko zemljite u Hrvatskoj i nekretnine u Beogradu.

Austrijska tampa pie da su istraitelji uvjereni da je Hypo Consultants prodat po preniskoj cijeni, a tajanstvene kupce je kreditom pomogla Hypo banka.

(SAN)
http://www.san.ba/index.php?id=10807

16-03-2010 at 06:27 | Ukljui u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Vlada odbila zelenake uslove
Friday, 19 March 2010

Vlada Federacije BiH nije dala saglasnost na ugovor o kreditu izmeu eljeznica FBiH i Unikredit banke, jer je kamatna stopa na kredit vrijedan 52,5 miliona KM varijabilna i iznosi 6,26 odsto, plus evribor.Unikredit banka bi, kako pie Dnevni avaz, na sedmogodinjem kreditu zaradila 13,27 miliona KM na ime kamata i to pod uslovom da evribor ostane rekordno nizak kao sada.

Prema posebnim uslovima kredita, eljeznice FBiH bile bi dune da obavljaju posredstvom ove banke 90 odsto domaeg i inostranog novanog prometa na godinjem nivou, a ako to ne bi uinile, kamatna stopa uveala bi se za jo dva odsto.

Takoe bi morale zatvoriti raune u ostalim komercijalnim bankama, izuzev kod onih kod kojih su kreditno zaduene.

Umjesto da je raspisan tender za izbor najpovoljnije ponude, te prihvaene ponude drugih banaka koje su ve u startu bile povoljnije, uprava i Nadzorni odbor eljeznica FBiH sklopili su ugovor o kreditu sa mostarskom Unikredit bankom za koji je garant trebalo da bude federalna Vlada.

20-03-2010 at 23:19 | Ukljui u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Ko o emu - kurva o potenju
DODIK: ISPITATI MOGUU KORUPCIJU U USTAVNOM SUDU
00:18 / 29.03.2010.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da se sudije Ustavnog suda ponaaju kao "slobodni strijelci" i da u ovom sudu postoji znaajan stepen korupcije to bi nadleni organi u BiH trebalo da ispitaju. "Kako je mogue da sluaj Alijagia dobije pozitivno , ...

... rjeenje a da sve sudske instance iz Srpske drugaije presude. Ima li korupcije u injenici da su sve sudske instance presudile da je RS bila u pravu oko sluaja 'Borac Travnik', a kada sluaj doe pred Ustavni sud BiH donesu drugaiju odluku. Time e se neko morati pozabaviti", rekao je premijer Dodik.

Govorei o odluci Ustavnog suda da usvoji apelaciju firmi "Trgovina Borac" iz Travnika i "Malbai" iz Banjaluke, koja je podnesena nakon to je "Krajina Borac" dobila sve sudske procese protiv njih u sluaju prodaje imovine ovog preduzea koje je Vlada RS zakonito privatizovala kao dravno preduzee, Dodik je rekao da je ova odluka donesena mimo zakona i da je pogrena, jer je neprikosnoveno pravo RS da provodi privatizaciju.

"Nije to jedini sluaj, treba pogledati presudu u sluaju Alijagia u Trebinju, ali RS ima dokaze i vidjeemo na koji e nain Ustavni sud na nau apelaciju odgovoriti", rekao je Dodik.

Komentariui zahtjev predsjednika Ustavnog suda BiH Miodraga Simovia za razrjeenje Krstana Simia sa pozicije sudije ovog suda, Dodik je ocijenio da se zalaganje Simia za zatitu interesa RS, na koje ima pravo, koristi protiv RS i kako bi se eliminisao sudija koji je sa stanovita struke i morala ovjek koji na najbolji nain moe odgovoriti zahtjevima.

On je naveo da je Simovi podrao apelaciju Alijagia, uz dva Bonjaka i dva Hrvata, dok su tri strane sudije glasale protiv, a Simi je iz glasanja bio iskljuen zato to je navodno branio interese RS.

Dodik je dodao da je potrebno utvrditi da li je u tom sluaju bilo korupcije, istakavi da su u zabludi oni koji misle da to pitanje niko ne smije da pokrene.

"Ne razumijem nain na koji to radi Simovi i to emo ga pitati i traiti istragu. Na koji je on nain glasao za Alijagia, jer su sve sudske instance prije Ustavnog suda odluile jedno, i kako je mogao dati glas koji direktno teti RS, jer Srpska po toj predsudi mora da plati 10 miliona KM", rekao je Dodik.

Dodik je zapitao da li Simovi misli da Vlada RS treba da plati tih 10 miliona KM, a da on kao njen predsjednik ne smije o tome da bude informisan.

"Odakle pravo sudijama Ustavnog suda BiH da na ovako dramatian nain kanjavaju RS u sluaju nekakvih elektroda", zapitao je Dodik.

Biznis.ba

29-03-2010 at 10:57 | Ukljui u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija


Uhien Damir Polanec

Tekst: S.C.H.
Foto: Index

BIVI potpredsjednik Vlade i smijenjeni ministar gospodarstva Damir Polanec jutros je oko osam sati uhien u svojem domu u Koprivnici i odmah sproveden na ispitivanje u Zagreb. Polanecovo je uhienje Indexu potvrdio i glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Polanec je uhien na temelju sumnje u povezanost sa nezakonitim radnjama u Podravki.

Uskoro opirnije

30-03-2010 at 09:41 | Ukljui u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

SPRIJEITI BENEFICIRANE PENZIJE POSLANIKA PREDSTAVNIKOG DOMA
09:25 / 30.03.2010.

Predstavnici udruenja boraca, penzionera i sindikalnih organizacija u Federacije BiH /FBiH/ nadgledae dananju sjednicu Predstavnikog doma Parlamenta FBiH, kako bi onemoguili poslanike da sebi izglasaju beneficirane penzije.Predsjednik Saveza ratnih vojnih ...
... invalida FBiH Safet Redi rekao je da e biti traeno da se na dnevni red sjednice Predstavnikog doma uvrsti i Prijedlog zakona o prestanku vaenja seta zakona iz oblasti borako-invalidske zatite, koji su usvojeni u oba doma krajem februara, piu "Nezavisne novine".

On je istakao da e od poslanika biti traeno da u zakon o platama uvrste cenzus, usklaivanje primanja s inflacijom, ali i uvoenje koeficijenata, sve to je sadrano u zakonima iz oblasti borako-invalidske zatite.

Predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH Ismet Bajramovi najavio je masovne proteste i trajkove ukoliko bude usvojen zakon o platama sa amandmanom o povoljnom penzionisanju parlamentaraca, dok je predsjednik Saveza udruenja penzionera FBiH Omer Omerefendi rekao da e mnogobrojni penzioneri, ija je prosjena penzija 384 KM, zajedno sa graanima blokirati Parlament FBiH.

Predsjedavajui Predstavnikog doma Parlamenta FBiH Safet Softi izrazio je nadu da amandman nee dobiti podrku poslanika i tvrdi da e prestati da radi ovaj posao ako, ipak, proe.

Dom naroda Parlamenta FBiH prole sedmice je usvojio amandman na Zakon o platama zaposlenih u organima vlasti u FBiH koji parlamentarcima osigurava penzionisanje po povoljnijim uslovima, odnosno obezbjeuje penziju od 2.100 KM i to nakon 20 godina staa i 50 godina starosti.


Biznis.ba/Srna

30-03-2010 at 11:11 | Ukljui u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Ja mislim da ovaj mito i korupcija,to kod nas i ima,i treba jos da se prosiri i razgrana,poso da cvjeta...
Da i privreda malo zivne,jah...

30-03-2010 at 14:15 | Ukljui u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

DAIMLER PRIZNAO KRIVNJU ZA PODMIIVANJE: NEKO JE U HRVATSKOJ UZEO NOVAC ZA KAMIONE
00:19 / 02.04.2010.

Dvije podrunice Daimlera pred sudom u SAD-u su priznale krivnju za davanje mita te e morati isplatiti 185 milijuna dolara. Tvrtka se nala pred saveznim sudom u Washingtonu zbog podmiivanja vlada u 22 zemlje. Vlade su podmiivali da bi dobili unosne poslove. U ...

... ovu aferu je ukljuena i hrvatska koalicijska Vlada, jer je netko od dunosnika 2003. godine dobio mito kako bi se kupilo 210 vatrogasnih vozila vrijednih 85 milijuna eura. Jedna od tvrtki Daimlera, EFT u tubi se tereti da je preko hrvatske tvrtke IM Metal isplatio 3,02 milijuna eura mita hrvatskim dunosnicima kako bi se osiguralo dobivanje posla s vatrogasnim kamionima, pie Index.hr.

U Daimleru mito nazivali "korisnim isplatama"

Daimler je optuen u SAD-u jer je prekrio Zakon o stranoj korupcijskoj praksi. Tvrtka je po cijelom svijetu imala oko 200 "offshore" rauna te je utvreno kako su ostvarili vie od 50 milijuna dolara neoporezive dobiti u SAD-u, u onim sluajevima kada je isplata mita ila preko amerikih tvrtki. Sudskom nagodbom su se dogovorili da priznaju krivnju i isplate 185 milijuna dolara tete.

Sasluanje u Washingtonu e odralo se pred iskusnim strunjakom za antikorupcijske postupke, sucem Richardom Leonom. U samom Daimleru, mito su nazivali "korisnim isplatama", a novac se isplaivao sa "rauna tree strane". Nije poznato od kada je Daimler plaao mito, ali propisi o plaanjima s takvih rauna postoje jo iz 1977. godine.

Biznis.ba

02-04-2010 at 09:01 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 48
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: Basho, beganredzep, hare, lars, nodi206, Samo za Tuzlu
FORUM : Ekonomija : Kriminal i korupcija New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba