|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
Putnik Nivo: Forumski doajen Deveram, deveram...
Registriran(a): 01-02-2002 Odgovori: 26140 IP: Maskiran
|
Re: Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..
citat: Platonix wrote:
Vezano za zdravstvo osiguranjeTK u 2010 god. a to je:
planirani prihodi KM 200.788.000
-ostvareni prihodi KM 184.048.000
-broj zaposlenih u zdravstvu na nivou
TK je:
-zdravstvenih radnika 5.244
-odmnistracija,tehnicko i dr. 1.438
-UKUPNO 6.682
-prosjecna bruto plata u FB KM 1.265
Èak 70% zaposlenika u zdravstvu ima bruto platu oko 2600KM. Na birou nema osoba VSS sa Medicinskim fakultetom dok svi drugi fakulteti su manje više zastupljeni na Birou- dakle svi Doktori dobiju posao 100% preko veze ili na neki dr. naèin. 70% od 5244 zdravstvena radnika dobija bruto platu veæu od 2600KM što je duplo više od prosjeka bruto plate u FBiH.
Relavantan bi bio podatak da se pokažu planovi prihoda za zdravstvo TK od 2000 do 2012 god. te ostvareni prihodi. Koliko firmi u svijetu ostvari planove? Možda 5%. Zašto bi bilo zdravstvo firma koja mora ostvariti plan 100%.
-broj osiguranih lica TK je 438.428 a zaposlenih lijeènika je 5244 .
Koliko od 438.428 osiguranih osoba u toku godine zatraži lijeènièku uslugu !? Dokazana Pareto analiza pokazuje da je to oko 20% od ukupnog broja osiguranih osoba :-dakle: 438428*0,2=87686 pacijenata godišnje. To možete provjeriti za 2010 god koliko je bilo pacijenata po bilo kom osnovu na TK, ovaj broj 87686 je taèan sa tolerancijom od (+)(-) 500 pacijenata.
Dakle,uzmimo da je 87686 bilo godišnje a mjeseèno 87686/12=7307 pacijenata. Na dnevnoj osvnovi biæe 7307/30 dana=243 pacijenata dnevno u TK.
Dnevnica je 8h ako u jednoj smjeni jedan zdravstveni radnik obradi 4 pacijenta u prosjeku što je skromno, biæe za tri smjene 3*4 pacijenta to je 12 pacijenata.Koliko zdravstvenih radnika treba za 243 pacijenta dnevno?? Biæe 243 pacijenta /4= 60 zdravstvenih radnika za jednu smjenu. A za tri smjene biæe potrebno 60* 3 = 180 zdravstvenih radnika. Koliko je zaposleno:5244 zdravstvenih radnika.
Koliko ih sjedi, ispija kahve i ništa ne radi: 5244 - 180= 5064 zdravstvena radnika.
Dakle, uštede na radnoj snazi su ogromne; 5064 * (uzmimo prosjek plate 829KM)
=4198056 KM (ovo je neto plata) i nije se uzimala u obzir administracija u koju spadaju i vozaèi hitne pomoæi i tako dalje.
...bravo...treba pod hitno otpustiti taj visak od 5064 zdravstvena radnika, sofera u hitnim, elektricara, i ostalih koji nepotrebno opterecuju zdravstvo , a novac koji se ustedi preusmjeriti u kupovinu zemljista za nova groblja/mezarja...
|
|
11-02-2012 at 18:23 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
camac Nivo: Forumski doajen Unknown artist
Registriran(a): 11-05-2011 Lokacija: Desert roads Odgovori: 5224 IP: Maskiran
|
1438 radi u administraciji to se nije uzimalo u obzir, mada i ovdje ima lezihljeboviæa koji dobivaju platu i ništa ne rade. A da ne prièak koliko se troši za tople obroke, telefone, struju ovdje definitivno treba kresanje- kao u vojsci
jbga druze, bas si ga pretjero.. izjavio si za koga ces glasat, da podrzavas njegovu politiku, a iznosis ovakve strahove, otpustanja, kresanja. znas li ti, koliko si nastetio toj stranci, sa ovakvim stavovima? ne znam druze, al da sam ja lider te stranke, ja bih tebe tuzio..
|
|
11-02-2012 at 18:42 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Platonix Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 21-03-2011 Lokacija: Jupiter Odgovori: 363 IP: Maskiran
|
citat: camac wrote:
jbga druze, bas si ga pretjero.. izjavio si za koga ces glasat, da podrzavas njegovu politiku, a iznosis ovakve strahove, otpustanja, kresanja. znas li ti, koliko si nastetio toj stranci, sa ovakvim stavovima? ne znam druze, al da sam ja lider te stranke, ja bih tebe tuzio.. 
Svaki pojedinac ima pravo na svoje mišnjenje . Jel treba platit one koji ne rade- ne treba. A sit sam ovaca kao ti i nehljebara. Kakvi strahovi, treba nas bit strah od armije zrdavstvenih radnika koji pojedoše budžet države- nako, džaba! Eto nek objave : koliko je bilo pacijenata za 2011 godinu na kantonu po bilo kojem osnovu! Nek stave na papir i obraèunaju usluge koje su dali , pa nek uporede sa budžetskim prihodom koji su potrošili!!!
|
|
11-02-2012 at 19:17 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
borbeni Nivo: Forumski doajen ko je dir'o djeda mraza
Registriran(a): 31-01-2009 Lokacija: dunjaluk Odgovori: 8575 IP: Maskiran
|
Vezano za zdravstvo osiguranjeTK u 2010 god. a to je:
planirani prihodi KM 200.788.000
-ostvareni prihodi KM 184.048.000
-broj zaposlenih u zdravstvu na nivou
TK je:
-zdravstvenih radnika 5.244
-odmnistracija,tehnicko i dr. 1.438
-UKUPNO 6.682
-prosjecna bruto plata u FB KM 1.265
Èak 70% zaposlenika u zdravstvu ima bruto platu oko 2600KM. Na birou nema osoba VSS sa Medicinskim fakultetom dok svi drugi fakulteti su manje više zastupljeni na Birou- dakle svi Doktori dobiju posao 100% preko veze ili na neki dr. naèin. 70% od 5244 zdravstvena radnika dobija bruto platu veæu od 2600KM što je duplo više od prosjeka bruto plate u FBiH.
Relavantan bi bio podatak da se pokažu planovi prihoda za zdravstvo TK od 2000 do 2012 god. te ostvareni prihodi. Koliko firmi u svijetu ostvari planove? Možda 5%. Zašto bi bilo zdravstvo firma koja mora ostvariti plan 100%.
-broj osiguranih lica TK je 438.428 a zaposlenih lijeènika je 5244 .
Koliko od 438.428 osiguranih osoba u toku godine zatraži lijeènièku uslugu !? Dokazana Pareto analiza pokazuje da je to oko 20% od ukupnog broja osiguranih osoba :-dakle: 438428*0,2=87686 pacijenata godišnje. To možete provjeriti za 2010 god koliko je bilo pacijenata po bilo kom osnovu na TK, ovaj broj 87686 je taèan sa tolerancijom od (+)(-) 500 pacijenata.
Dakle,uzmimo da je 87686 bilo godišnje a mjeseèno 87686/12=7307 pacijenata. Na dnevnoj osvnovi biæe 7307/30 dana=243 pacijenata dnevno u TK.
Dnevnica je 8h ako u jednoj smjeni jedan zdravstveni radnik obradi 4 pacijenta u prosjeku što je skromno, biæe za tri smjene 3*4 pacijenta to je 12 pacijenata.Koliko zdravstvenih radnika treba za 243 pacijenta dnevno?? Biæe 243 pacijenta /4= 60 zdravstvenih radnika za jednu smjenu. A za tri smjene biæe potrebno 60* 3 = 180 zdravstvenih radnika. Koliko je zaposleno:5244 zdravstvenih radnika.
Koliko ih sjedi, ispija kahve i ništa ne radi: 5244 - 180= 5064 zdravstvena radnika.
Dakle, uštede na radnoj snazi su ogromne; 5064 * (uzmimo prosjek plate 829KM)
=4198056 KM (ovo je neto plata) i nije se uzimala u obzir administracija u koju spadaju i vozaèi hitne pomoæi i tako dalje.
[Edited by Platonix on 11-02-2012 at 18:05 GMT]
podatak od 5244 radnika se odnosi na sve radnike u zdravstvu tk. od njih najveæi je zdravstvenih radnika i podatak koji si naveo da 70% prima bruto više 0d 2600 KM je netaèan (de ne koristim teži izraz)jer, bar na UKC-u, ukupan broj ljekara ne prelazi 20%. meðunarodni standardi u zdravstvu traže da na jednog ležeæeg pacijenta bude jedna sestra, a uz pacijenta u intenzivnoj 2 i više sestara.
trenutna situacija u UKC-u je smiješno drugaèija.
ima odjeljenja na kojima sestra brine èak o 50 i više pacijenata, trenutno, zbog nedostatka osoblja pojedine sestre rade po 2-3 smjene za redom, a niti su plaæene niti mogu da otkvitaju naraðene dane (što nije dozvoljeno po zakonu)
ne treba se zaboraviti da iako živimo u Bosni i Hercegovini, bolest i lijeèenje je potpuno isto kao i na zapadu gdje se izdvajaju ogromne svote za zdravstveno osiguranje(kad se operiše slijepo crijevo, mora se isto operisati bilo gdje)
a ti prijatelju bi bilo bolje da se zapitaš, zašto cijena rada u telekomu iznosi po satu 3.6KM, u EP 3,9 ( ili je obratno, nisam siguran) a u rudnicima 2,4 (svi pomenuti su još uvijek u državnom vlasništvu) dok je u zdravstvu federacije 2,0 KM po satu, a sve to neto.
inaèe najniža zakonska satnica u federaciji je 1,95 KM po satu.
a posebna je zakonska klauzula da se rudnici oslobaðaju zdravstvenog osiguranja, a knjižice su im uredno ovjerene.
vidim da ne postavljaš pitanje, zašto nemamo uslove za mobilnu telefoniju barem kao u srbiji ili hrvatskoj, a plaæamo daleko najviše u regionu.
obièno se u zdravstvu traži vrhunska usluga, pa zašto to ne bi bilo i u drugim granama
cifru od 184 radnika, do koje si ne znam ni sam kakvim formulama došao, u zdravstvu, neæu ni komentarisati
|
|
11-02-2012 at 19:23 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
camac Nivo: Forumski doajen Unknown artist
Registriran(a): 11-05-2011 Lokacija: Desert roads Odgovori: 5224 IP: Maskiran
|
Svaki pojedinac ima pravo na svoje mišnjenje . Jel treba platit one koji ne rade- ne treba. A sit sam ovaca kao ti i nehljebara. Kakvi strahovi, treba nas bit strah od armije zrdavstvenih radnika koji pojedoše budžet države- nako, džaba! Eto nek objave : koliko je bilo pacijenata za 2011 godinu na kantonu po bilo kojem osnovu! Nek stave na papir i obraèunaju usluge koje su dali , pa nek uporede sa budžetskim prihodom koji su potrošili!!!
pa dobro, sam si rekao da svako ima pravo na svoje misljenje.. zasto odmah poslije toga, ponizavas moje?
i, poslusaj me, nemoj vise ovo "ovca" da koristis.. dade se primjetit da si obrazovan, de malo i kulture.. jbga, nije lijepo ovako, moj, onaj ti, gospodine..
|
|
11-02-2012 at 19:35 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|