|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
borbeni Nivo: Forumski doajen ko je dir'o djeda mraza
Registriran(a): 31-01-2009 Lokacija: dunjaluk Odgovori: 8575 IP: Maskiran
|
Re: Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..
citat: Platonix wrote:
Rješenjeje jednostavno:
1) Osloboditi sve penzionere, ratne vojne invalide,osobe na birou od plaæanja premije zdravstvenog osiguranja odnosno ukinuti premiju zdravstvenog osiguranja
2)Zaposlenima poveæati procenat odvajanja za zdravstvo sa 12,5% na 16%.
Dakle, na ovaj naèin æe budžet zdravstva u FBiH poboljšati oni koji su u moguænosti- koji su zaposleni. A oni koji ne rade; na birou, ratni vojni invalidi, studenti, penzioneri biæe osloboðeni od plaæanja.
Problem je ovako najbolje riješen , nema trošenja novca na štampanje markica, osoblje ne mora biti angažovano na prodaji markica premije, onda nema dugih i muènih redova za kupovinu markice , onda stari i iznemogli ljudi su prinuðeni da pored plaæanja markice plate prevoz do prodajnog mjesta, èekaju u redovima ... sve je to moka i tegoba.
[Edited by Platonix on 08-02-2012 at 08:37 GMT]
ma nemoj mi reæi. po kojem osnovu i po kojoj pravdi neko treba da dobije nešto što nije platio.
jel' odeš kod frizera ili kod automehanièara i kažeš "ja sam na birou, de mi popravi auto, a da ti ne platim"
i one cifre koje si postavio o nezaposlenim u federaciji, jel' se odnose samo na radno sposobne ili se odnose i na penzionere, djecu do 18 godina i druge koji nisu na spisku nezaposlenih.
nemoj da zaboraviš ogroman broj ljudi koji su obuhvaæeni "sivom ekonomijom" koji rade, ali za njih nisu uplaæeni doprinosi i veliki broj ljudi koji rade u inostranstvu, a vode se na birou.
|
|
08-02-2012 at 18:33 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Platonix Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 21-03-2011 Lokacija: Jupiter Odgovori: 363 IP: Maskiran
|
Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..
citat: borbeni wrote:
ma nemoj mi reæi. po kojem osnovu i po kojoj pravdi neko treba da dobije nešto što nije platio.
jel' odeš kod frizera ili kod automehanièara i kažeš "ja sam na birou, de mi popravi auto, a da ti ne platim"
i one cifre koje si postavio o nezaposlenim u federaciji, jel' se odnose samo na radno sposobne ili se odnose i na penzionere, djecu do 18 godina i druge koji nisu na spisku nezaposlenih.
nemoj da zaboraviš ogroman broj ljudi koji su obuhvaæeni "sivom ekonomijom" koji rade, ali za njih nisu uplaæeni doprinosi i veliki broj ljudi koji rade u inostranstvu, a vode se na birou.
A po kojoj pravdi se naplaæuje usluga zdravstva koja nije korištena!? - Da nema sive ekonomije, ovakvo strukturno ureðenje države bi davno propalo- prije nego li me upitaš nešto, prvo razmisli , pa onda postavi pitanje!! Udubi se u problem ak mozes! Ako ne , onda nemoj da raspravljamo!!
[Edited by Platonix on 08-02-2012 at 18:43 GMT]
|
|
08-02-2012 at 18:40 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
borbeni Nivo: Forumski doajen ko je dir'o djeda mraza
Registriran(a): 31-01-2009 Lokacija: dunjaluk Odgovori: 8575 IP: Maskiran
|
Re: Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..
citat: Platonix wrote:
To je ono o èemu govorim- ti ne razumiješ da je ovaj sistem naslijeðen iz jedne ideologije u drugu koja se zove kapitalizam. Ne razumiješ i za tebe je maxsimum spoznaje ovakav sistem kakav jeste- postavljaš meni pitanje "kako" "ako" - analiziraj, i pregledaj sve postove, veæ sam explicitno odgovorio na ta pitanja. Ova sistem ureðenja naslijeðen ne može opstati- upravo ovako kako ti misliš da je logièno, u ovom sistemu je kobno za svakog graðana.
Na kraju krajeva , sistem o kome ja govorim primjenjuje se u Sjadinjenim Amerièkim Državama i sasvim dobro funkcioniše.
ja priznajem da te ne razumijem, na jednom mjestu govoriš da treba da se oslobodi ovaj, onaj od plaæanja, a sad se zalažeš za amerièki sistem.
obzirom da se ja ne razumijem u amerièki sistem, molio bih te da mi ga pojasniš, jer ga ne poznajem, pa æemo da povuèemo paralele izmeðu našeg i amerièkog.
btw, znam da su amerièki zdravstveni radnici najbolje plaæeni na planeti.
|
|
08-02-2012 at 19:13 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|