|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
Platonix Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 21-03-2011 Lokacija: Jupiter Odgovori: 363 IP: Maskiran
|
Re: Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..
citat: statebriga wrote:
izmedju ostalog, da!
ja prosle godine nisam kupila te markice. nemam pojma zasto, valjda mi nije bilo usput, sta li... elem, na sami kraj godine krenem na neke preglede i pretrage i naplacam se tu kao luda za sve sto sam trebala. spirometrija 15 km, pa tako jedno 5 puta, pa rentgen isto, pa jos nesto. doduse, nisam svuda platila gdje sam trebala, a to ne znam objasniti kako i zasto. npr. na vadjenju krvi se teta izderala na nekog covjeka ispred mene sto nema markicu, a mene uzela bez problema.
tete u dispanzerima i klinikama su, u stvari, te koje ljude napadnu kad nemaju markicu, ili ako ih ne napadnu, onda ono kazu ti nesto na nacin da ti sam prokunes dan kad je nisi kupio, pa taman da kaze i "joj, pa kako dijete drago nemas markicu!"
uglavnom, ja kontam da vecina razmislja da nije to neki veliki trosak, jer kad je ne uzmes trosak bude puno veci (npr. u mom slucaju je bio najmanje 10 puta veci od cijene markice).
no, kad pogledas 20 km po covjeku, pa onda 300 ili koliko vec hiljada na kantonu, to su ogromne pare.
Da to je ono o èemu govorim, i sam sam imao slièno iskustvo- zato sam lju na ovaj sistem. Pretražio sam mnoge èinjenice, zakonske akte, pravilnike, prihode za zdravstvo u FBiH i jednostavno došao sam do zakljuèka da graðani nisu obavezni plaæati premiju zdravstvenog osiguranja, da novac prikupljen od premija je zapravo nezakonit jer se u zakonu nigdje ne spominje kao i iznos 20KM. Pljaèka graðana - eto to je to. Meðutim , zašto smo postali svi jednostavno pasivni, nije mi jasno!??
Ja jednostavno ne podnosim Dom zdravlja i Klinièki centar u Tuzli, toliko su neljubazni i provokativni zbok ove je...e markice. NIKAD NEÆU KUPI MARKICU- A DE DA MI NE PRUŽE USLUGU NA OVJERENU KNJIŽICU! ÈIK IM BILO- PROŠLI BI SVE SUDOVE - i sve bi pare na osnovno zdravsteveno osiguranje tražio nazad a nek obraèunaju koliko su mi dali svojih usluga ima karton!! Znam da uplaæena svota mnogo prelazi svotu koju bi platio da sam plaæao usluge kad ih trebam!!!
|
|
07-02-2012 at 12:03 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
camac Nivo: Forumski doajen Unknown artist
Registriran(a): 11-05-2011 Lokacija: Desert roads Odgovori: 5224 IP: Maskiran
|
citat: Platonix wrote:
Da to je ono o èemu govorim, i sam sam imao slièno iskustvo- zato sam lju na ovaj sistem. Pretražio sam mnoge èinjenice, zakonske akte, pravilnike, prihode za zdravstvo u FBiH i jednostavno došao sam do zakljuèka da graðani nisu obavezni plaæati premiju zdravstvenog osiguranja, da novac prikupljen od premija je zapravo nezakonit jer se u zakonu nigdje ne spominje kao i iznos 20KM. Pljaèka graðana - eto to je to. Meðutim , zašto smo postali svi jednostavno pasivni, nije mi jasno!??
Ja jednostavno ne podnosim Dom zdravlja i Klinièki centar u Tuzli, toliko su neljubazni i provokativni zbok ove je...e markice. NIKAD NEÆU KUPI MARKICU- A DE DA MI NE PRUŽE USLUGU NA OVJERENU KNJIŽICU! ÈIK IM BILO- PROŠLI BI SVE SUDOVE - i sve bi pare na osnovno zdravsteveno osiguranje tražio nazad a nek obraèunaju koliko su mi dali svojih usluga ima karton!! Znam da uplaæena svota mnogo prelazi svotu koju bi platio da sam plaæao usluge kad ih trebam!!!
dobro ba, ne moras.. 
samo, nemoj da se zaletis kad ih tuzis.. ako je ovo, kao sto ti kazes pljacka, onda su se oni, sigurno zastitili nekom jakom klauzulom..
|
|
07-02-2012 at 12:12 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Platonix Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 21-03-2011 Lokacija: Jupiter Odgovori: 363 IP: Maskiran
|
citat: camac wrote:
dobro ba, ne moras.. 
samo, nemoj da se zaletis kad ih tuzis.. ako je ovo, kao sto ti kazes pljacka, onda su se oni, sigurno zastitili nekom jakom klauzulom..
Hehe , klauzula može biti npr. Svaki graðanin je obavezan da skaèe sa 5 sprata zgrade- a ako su neki ovce , nek skaèu, niko im neæe branit! A tako i ovdje, èuj premija zdravstva , pa æe biti i super premija, pa promo premija, pa extra super premija, pa ultra premija.... jbg, nije stavar u onima koji nas šišaju veæ u nama koji se dajemo !! Shvatam da je narod dezinformisan, neupuæen, al da su ovce, jbg to ne shvatam !!!
|
|
07-02-2012 at 12:34 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Abulafija Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-07-2004 Odgovori: 28828 IP: Maskiran
|
Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..
Malo se ja jos raspitah.
Reklo mi se da ko biva uzimaju cvaju od svih, radio ne radio, zato sto izdvajanja ovih sto rade, nisu zglave dovoljna da pokriju medicinske troskove drzave.
Ima i ovo logike, ako hiljada dusa radi, a u opstini 100 hiljada, ne more ova hiljada namirit za stoju da je hebes.
Kad bi im se shikte uduplale 
E sad, to samo pokazuje u kakom smo njezniku, nako in general.
Hocemo svi kukat, i napadat vlast......
I treba, ne kazem, al de prijedlog kako popravit.....
|
|
07-02-2012 at 15:01 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
borbeni Nivo: Forumski doajen ko je dir'o djeda mraza
Registriran(a): 31-01-2009 Lokacija: dunjaluk Odgovori: 8575 IP: Maskiran
|
Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..
sve bi to bilo super, kad bi mi dobijali bruto pare na raèun, al' malo morgen.
bruto plata je zbir neto plate koje uposlenik dobija na ruke i doprinosa, koje poslodavac uplaæuje na ime uposlenika, za koje je po zakonu obavezan. ako ima ovdje neka budala da misli da bi poslodavac uplaæivao nešto za što nije obavezan po zakonu, to je njegov problem. i ovako uplaæuju zakonski minimum.
naš problem je što se zdravstvo finansira iz plata, a uposlaenika ima cirka 50 000, a broj stanovnika na kantonu je, èini mi se, oko 800 000 - 900 000 pa vi vidite raèunicu.
kad se samo uzme najsvježiji primjer Samira Okiæa za koga transplantacija treba da košta 300 000 eura može da se vidi koliko košta zdravstvo.
|
|
07-02-2012 at 17:53 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
djecko Nivo: Forumski doajen nisam nehljebar
Registriran(a): 28-03-2005 Lokacija: SFRJMAKEDONIJA Odgovori: 13657 IP: Maskiran
|
citat: Abulafija wrote:
Malo se ja jos raspitah.
Reklo mi se da ko biva uzimaju cvaju od svih, radio ne radio, zato sto izdvajanja ovih sto rade, nisu zglave dovoljna da pokriju medicinske troskove drzave.
Ima i ovo logike, ako hiljada dusa radi, a u opstini 100 hiljada, ne more ova hiljada namirit za stoju da je hebes.
Kad bi im se shikte uduplale 
E sad, to samo pokazuje u kakom smo njezniku, nako in general.
Hocemo svi kukat, i napadat vlast......
I treba, ne kazem, al de prijedlog kako popravit.....
Tako je to nekako,malo ljudi radi i ne mogu se pokrivati troškovi usluga u zdravstvu.
Ali ima svega udrobljenog.
Nezaposlenost je osnovni faktor,
S druge strane nekako ide to i preko socijalnog,nisam baš u toku,mislim za to ovjeravanje knjižica......Ali ima mnogo ljudi koji rade na minimalcu(drugo je pitanje kada i taj minimalni dohodak dobiju...).Sada s druge strane ako poslodavac ne uplaæuje i to na osnovu minimalca,èovjek ne može potvrditi knjižicu,ne znajuæi da li je poslodavac uplaæivao osiguranje ili ne.
Ipak ne vidim u ovakvom buækurišu,problem za tih 20 maraka...
Na stranu uslužnost ili neuslužnost pojedinog osoblja...vjerovatno ima svega pomalo.
Neka su sreæni oni koji rade i mogu da plaæaju ,kako je onima koji ne rade i svaka marka im je previše,a ima ih mnogo sigurno
|
|
07-02-2012 at 18:40 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
primus inter pares Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 31-01-2008 Odgovori: 20460 IP: Maskiran
|
citat: borbeni wrote:
sve bi to bilo super, kad bi mi dobijali bruto pare na raèun, al' malo morgen.
bruto plata je zbir neto plate koje uposlenik dobija na ruke i doprinosa, koje poslodavac uplaæuje na ime uposlenika, za koje je po zakonu obavezan. ako ima ovdje neka budala da misli da bi poslodavac uplaæivao nešto za što nije obavezan po zakonu, to je njegov problem. i ovako uplaæuju zakonski minimum.
naš problem je što se zdravstvo finansira iz plata, a uposlaenika ima cirka 50 000, a broj stanovnika na kantonu je, èini mi se, oko 800 000 - 900 000 pa vi vidite raèunicu.
kad se samo uzme najsvježiji primjer Samira Okiæa za koga transplantacija treba da košta 300 000 eura može da se vidi koliko košta zdravstvo.
samo jedna isrpavka,zvanicna procjena federalnog zavoda za statistiku kaze oko 499,i kusur hiljada stanovnika TK...
znaci po miliona brat bratu,...
|
|
08-02-2012 at 08:30 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|