|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
stvor Nivo: Forumas sa iskustvom majka dva divna sina
Registriran(a): 10-03-2009 Lokacija: moja oaza mira Odgovori: 180 IP: Maskiran
|
Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..
Porodièna medicina je najogavnije mjesto u gradu. Srednji kadar je grozan.neprofesionalan.Obiènu trijažu nisu u stanju napraviti kako treba. To su obièna bjedna piskarala a traže plate kao u ukc Tuzla.Naruèena sam bila za jedan termin i kad sam došla kažu neko me prekrižio,al pazite neko i niko me nije obavjestio o tom novom terminu,veæ sam došla po ovom vremenu,operisana.Al koga boli za pacijentima.Bitno je da sestre imaju pirsinge na nosu,tange koje se vide ispod uniforme.nokte kojima ti oèi mogu iskopati,a uniforma da i negovorim.Nezna se koje ko jer su mahom svi u civilu ili nose bijelo.Gadost,Šta li je poso glavnoj sesrti doma zdravlja ?Ovo je sramota za jednu ustanovu.Pitam se gdje idu naše prijave protiv njih?A kad ti je tvoj ljekar na godišnjem,tad si nahebo jer si ko cuko tada.Ma kakav cuko,stokasi. Ma ljuta sam samo tako.A tek jedna Vildana,Emil,Sabina..Ko li je njih uvalio u d.z?
|
|
07-02-2012 at 10:24 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Platonix Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 21-03-2011 Lokacija: Jupiter Odgovori: 363 IP: Maskiran
|
Re: Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..
citat: stvor wrote:
Porodièna medicina je najogavnije mjesto u gradu. Srednji kadar je grozan.neprofesionalan.Obiènu trijažu nisu u stanju napraviti kako treba. To su obièna bjedna piskarala a traže plate kao u ukc Tuzla.Naruèena sam bila za jedan termin i kad sam došla kažu neko me prekrižio,al pazite neko i niko me nije obavjestio o tom novom terminu,veæ sam došla po ovom vremenu,operisana.Al koga boli za pacijentima.Bitno je da sestre imaju pirsinge na nosu,tange koje se vide ispod uniforme.nokte kojima ti oèi mogu iskopati,a uniforma da i negovorim.Nezna se koje ko jer su mahom svi u civilu ili nose bijelo.Gadost,Šta li je poso glavnoj sesrti doma zdravlja ?Ovo je sramota za jednu ustanovu.Pitam se gdje idu naše prijave protiv njih?A kad ti je tvoj ljekar na godišnjem,tad si nahebo jer si ko cuko tada.Ma kakav cuko,stokasi. Ma ljuta sam samo tako.A tek jedna Vildana,Emil,Sabina..Ko li je njih uvalio u d.z?
Ovo je jedan od razloga ZAŠTO NE TREBA KUPOVATI PREMIJE ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA- jer nemate adekvatnu uslugu a plaæate ! Za ozbiljniji zdravstveni problem morate tražiti donacije i idete vani na lijeèenje. Nameæe se pitanje; Zašto mi se odbija 12.5% za zdravstveno od plate još i premija po èlanu domaæinstva !! Jednostavno ja ne kupujem premiju! Oni koji kupiju samo izvolite- danas 20 biæe i 100KM . Lijepe privatne bolnice, a tražiæu da ne uplaæujem niti onih 12,5% što mi se odbija od plate ja nekakvo zdravstveno osiguranje. Ma kakvo osiguranje i bakraèi, jednostavno plaæamo nehljebare . Kakvo samo ponašanje imaju med. sestre, pa èekanje u redovima, ma da ne prièam, znate i sami.
|
|
07-02-2012 at 11:24 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Re: Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI .. - NE KUPUJMO PREMIJE ZDRAVSTVENOG OSIGRANJA
citat: statebriga wrote:
izvini, jesam li te dobro shvatila? 12.5 od plate uplacivati za zdravstveno? to je prijedlog? po kojem to zdravstvenom osiguranju?
ko u bosni moze toliko novca da izdvoji? neko ko ima platu 500 km, a rezije 350, mislis da ima 60 km za zdravstveno?!
mislim, zivotna osiguranja ne kostaju toliko, ja ne znam o cemu ti...
slazem se da je zdravstvo strava, da je sve manje dobrih i obrazovanih kadrova, ceka se u redovima, korupcija ubija i tako dalje, al' 12.5% na platu je ogromno!
doduse, mozda te nisam dobro shvatila...
Meni se od plate odbije na zdravstveno osiguranje 12,5% od ukupnih doprinosa na plaæe koji iznose 31% od bruto plate.
Pema zakonu o doprinosima FBiH
Èlan 10. mijenja se i glasi: "Najviše stope doprinosa prema osnovici su: 1. na teret obveznika doprinosa iz osnovice (èlan 6. taè. od 1. do 10., taèka 12. i èlan 7.): " 17,00 % za penzijsko i invalidsko osiguranje, " 12,50 % za osnovno zdravstveno osiguranje, " 1,50 % za osiguranje od nezaposlenosti
Evo i sami pogledajte :
http://www.pufbih.ba/images/stories/doprinosi_docs/ZAKON_O_IZMJENAMA_I_DOPUNAMA_ZAKONA_O_DOPRINOSIMA_BOS.pdf
|
|
07-02-2012 at 11:37 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
citat: statebriga wrote:
aaaaa, ok, nisam skontala da govoris o ovim doprinosima sto placamo na plate, penziono, zdravstveno, invalidsko i ostalo... sorry, ja mislila govoris da iz neto plate treba placat u privatno osiguranje toliko!
iz ove perspektive, potpuno u pravu! zamisli da toliko placas/m/mo privatnom osiguranju za bilo sta!
moje zivotno dodje oko 3% moje plate...
Da, dakle , osnovno zdravstveno osiguranje koje nam se odbija od bruto plate u iznosu 12,5% po zakonu- to bi stavio da ide na privatno osiguranje na poseban žiro raèun. Tako bi svako imao svoj novac u bilo kojem momentu na raspolaganju pa i za velike operacije vani. Smatram da je bolje. Ja bih od svoje plate 3% odvajao osobama koje su nezaposlene al na njihov raèun. Ovo preko države jednostavno je pljaèka graðana pogotovu sa ovim markicama...
|
|
07-02-2012 at 11:49 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
statebriga Nivo: Forumski doajen nezaobilazna
Registriran(a): 07-05-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 9876 IP: Maskiran
|
citat: Platonix wrote:
Ma jednostavno je narod postao gomila ovaca za šišanje.
izmedju ostalog, da!
ja prosle godine nisam kupila te markice. nemam pojma zasto, valjda mi nije bilo usput, sta li... elem, na sami kraj godine krenem na neke preglede i pretrage i naplacam se tu kao luda za sve sto sam trebala. spirometrija 15 km, pa tako jedno 5 puta, pa rentgen isto, pa jos nesto. doduse, nisam svuda platila gdje sam trebala, a to ne znam objasniti kako i zasto. npr. na vadjenju krvi se teta izderala na nekog covjeka ispred mene sto nema markicu, a mene uzela bez problema.
tete u dispanzerima i klinikama su, u stvari, te koje ljude napadnu kad nemaju markicu, ili ako ih ne napadnu, onda ono kazu ti nesto na nacin da ti sam prokunes dan kad je nisi kupio, pa taman da kaze i "joj, pa kako dijete drago nemas markicu!"
uglavnom, ja kontam da vecina razmislja da nije to neki veliki trosak, jer kad je ne uzmes trosak bude puno veci (npr. u mom slucaju je bio najmanje 10 puta veci od cijene markice).
no, kad pogledas 20 km po covjeku, pa onda 300 ili koliko vec hiljada na kantonu, to su ogromne pare.
|
|
07-02-2012 at 11:51 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Abulafija Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-07-2004 Odgovori: 28828 IP: Maskiran
|
citat: Platonix wrote:
Šta æu kad se razbolim! Kao što rekoh meni i svakom graðanu se (koji rade) od bruto plate po zakonu odbije 12,5% od bruto plate za osnovno zdravstveno osiguranje. Na osnovu toga imam pravo da se lijeèim bez markice. Markica od 20KM je dodatni paket usluga (premija) zato se i zove premija koje možete ali i ne morate kupiti- nije obaveza. Vi æete imati ovjerenu zdravstvenu knjižicu i moraju vas primiti u bolnicu. Dakle ja se protivim prisiljavanjem i nametanjem premije zdravstvenog osiguranja koje nije obaveza i primarno za lijeèenje ako vam je veæ ovjerena zdravstvena knjižica. Naèin na koji zdravstvene ustanove tretiraju premije odnosno kupovinu markica je kao obavezno. To me jednostavno navede na razmišljanje da mi je bolje da se odjavim od plaæanja osnovnog zdravstvenog osiguranja koje mjeseèno plaæam 12,5% od svoje bruto plate. I kome se to plaæa, zašto- pa ljud ne mogu da vjerujem da je narod toliko oglupavijo, ne zna zakone , nije ih briga gdje idu novci-- ovo je opæi defekt razmišljanja. Ma jednostavno je narod postao gomila ovaca za šišanje.
Aaaaaaa, pardon do mene je.
Nisam znao da je to 20 maraka, DODATNA premija, bez koje se moze.
Ja sam mislio da je ta markica dokaz placanja nekakave takse, ili dadzbine drzavi...
|
|
07-02-2012 at 11:55 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|