|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
Re: Vijesti iz Tuzle 2013.godina
Historija kakvom je vide Avdiæ i Vllasi
Promovisana knjiga o propasti velikosrpske hegemonije
Promocija knjige pod nazivom "Stogodišnji put slobode" autora Ekrema Avdiæa i Azema Vllasija, privukla je veliku pažnju ljubitelja pisane rijeèi u Tuzli. Promocija je održana veèeras u Kristalnoj sali Hotela Tuzla, a o knjizi su govorili prof.dr.Mirko Pejanoviæ, prof.dr. Azem Kožar, Azem Vllasi, nekada predsjednik SSO Jugoslavije, danas advokat koji živi u Prištini i Ekrem Avdiæ, novinar i publicista.
Zajednièka knjiga Vllasija i Avdiæa sastoji se iz dva dijela, od kojih je jedan historijski osvrt na kontinuiranu politiku Srbije prema Albancima i Kosovu od 1912. godine, a drugi dio se bazira na politici Srbije u zadnjih 20 godina.
Jedan od autora Azem Vllasi je, u izjavi za naš portal, kazao da su reakcije na objavljivanje knjige razlièite i da zavise od toga iz koje bivše države Jugoslavije dolaze.
- Prave reakcije su zapravo te da je ovo znaèajna knjiga koja prezentira autentiène istorijske izvore do sada nepoznate na prostorima bivše Jugoslavije. Koristeæi izvore uglavnom iz beogradske arhive, u knjizi je vrlo ilustrativno i taèno opisano jednovjekovno nastojanje Srbije da nedemokratskim metodoma, zapravo okupatorskim, manipulišuæi kosovskim mitom, prezentirajuæi falsifikovanu istoriju o takozvanom srpskom Kosovu, èine kontinuirane zloèine protiv albanskog stanovništva. Prvi dio knjige je pisao moj drug Ekrem, a to što on nije Albanac ni Kosovar iskljuèuje svaki vid subjektivizma. Drugi dio knjige sadrži moje autentièno svjedoèenje o jednom ludom vremenu kada je krenula na scenu jedna agresivna politika, koja je htjela da dokrajèi ideju o stvaranju velike Srbije. Ta politika je sve nas mnogo koštala – rekao je Azem Vllasi.
Prema rijeèima Ekrema Avdiæa, ova knjiga je izazvala veliku pažnju historièara i historijske nauke uopšte.
- Historijska nauka je cijeli jedan vijek bila u službi politike i definitivno se ona sada oslobodila tutorstva politike, i poèela se baviti stvarnim dogaðajima onakvim kakvi su bili. Ova knjiga otkriva zatamnjene, sklonjene i prešuæene dogaðaje u proteklih sto godina. Takoðer, govori o aroganciji idealno loše države Srbije prema susjedima jer njihovi vojnici su uèinili geografiju susjeda. Srbija se razvijala u širinu umjesto u dubinu i otuda su zapravo i nastali svi konflikti na Balkanu. Najveæi ceh su platili Albanci i Bošnjaci, i Srbija se definitivno suoèila s tim da se ne može ponašati i voditi politiku na osnovu mitologije, nego na osnovu realnog stanja u regiji – rekao je Ekrem Avdiæ.
U obraæanju prisutnima, prof.dr. Mirko Pejanoviæ je istakao da su autori identificirali prelomne momente i strukturu stoljetne borbe albanskog naroda na Kosovu za svoju samostalnost. U jednoj suptilnoj analizi u knjizi je dat put od potèinjenosti, siromaštva, neprosvijeæenosti do neovisne države, istièuæi ulogu „Gandijevskog otpora“ samog vinovnika dogaðaja, Azema Vllasija.
(Tuzlarije.net)
[Edited by cupo on 21-11-2013 at 20:53 GMT]
|
|
21-11-2013 at 20:50 |
|
|
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
U povodu Dana državnosti BiH
Uèenici Osnovne muzièke škole održali sveèani koncert
Povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, veèeras je u Bosanskom kulturnom centru održan sveèani koncert uèenika Osnovne muzièke škole Tuzla.
- Profesori su skupa sa ðacima pripremili koncert koji je postao tradicionalan. Inaèe, u ovoj školskoj godini poveæan je broj uèenika u našoj školi, tako da smo bogatiji za stotinu novih ðaka. Iz tog razloga planiramo da održimo još jedan koncert u Meðunarodnoj galeriji portreta u utorak 26.novembra, sa poèekom u 18 èasova - kazala je Slaðana Dediæ, direktorica Osnovne muzièke škole u Tuzli.
Uèešæe na koncertu uzeli su uèenici sa svih sedam odsjeka Osnovne muzièke škole u Tuzli. Tako je publika u Bosanskom kulturnom centru bila u prilici da pogleda i posluša mlade talente koji su svirali klavir, violinu, harmoniku, gitaru....Zanimljivo je da su se po prvi put predstavili i uèenici koji pohaðaju nove odsjeke za klasièni balet i solo pjevanje.
Izborom kompozicija mladi uèenici uspjeli su da zadovolje ukuse publike, te su u više navrata nagraðeni dugotrajnim aplauzom.
(Tuzlarije.net)
[Edited by cupo on 22-11-2013 at 21:01 GMT]
|
|
22-11-2013 at 21:00 |
|
|
|
Otvorena izložba Sulejmana Muratoviæa
Zapis o zemlji od Une do Drine, od mora do Save
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla veèeras je otvorena izložba fotografija „Zapis o zemlji“ fotografa Sulejmana Muratoviæa iz Bužima, sa adresom u Tuzli. Izložba se održava u povodu 25.novembra, Dana državnosti BiH.
Na cermoniji sveèanog otvaranja govorili su Sulejman Muratoviæ, Nedžib Vuèelja, Faruk Ibrahimoviæ, Hari Ejuboviæ, a izložbu je sveèano otvorio Dževad Jogunèiæ iz Bošnjaèke nacionalne zajednice grada Zagreba. Revijalni dio programa bio je rezervisan za stihove koje je govorio glumac Irfan Kasumoviæ, a sa nekoliko numera na gitari prisutne je poèastio i Elvis Sivèeviæ. Pogledajte kako je to sve skupa izgledalo.
Na 50 fotografija Muratoviæ je predstavio Bosnu i Hercegovinu, od rodnog Bužima, preko Tuzle u kojoj živi i njene okoline, do Poèitelja... Jednom rjeèju, od Une do Drine, od mora do Save.
- Umjetnièi svijet Sulejmana Muratoviæa prepun je bogatih impresija sazdanih na njegovoj ljubavi i umjetnièkom istraživanju zemlje Bosne i Hercegovine u svim njenim ljepotama, tajnama i suprotnostima koji joj daju naroèiti šarm.Njegovo stvaralaštvo lagano protièe kroz više suptilnih pravaca i tema koje Sulejman kreira svjetlom, a sve sa ciljem da svoj doživljaj ove prelijepe zamlje, kroz svoje umjetnièko nadahnuæe, kao sliku svoje duše prenese na publiku u galerijama. Njegovo vladanje tehnikom je izvanredno, korištenjem širokokutnih objektiva vješto hvata i kompresuje motiv koji je toliko bogat prizorom što ponekad nudi takve moguænosti veæe i od vizuelnih moguænosti našeg oka, ako bismo se našli na tom mjestu – zapisao je u katalogu pripremljenom za izložbu likovni umjetnik Sead Emriæ.
O autoru...
Sulejman Muratoviæ je roðen 1978.godine u Bužimu. U rodnom gradu završava osnovno i srednje obrazovanje, a nakon odsluženog vojnog roka dolazi u Tuzlu. Odanost i ljubav prema fotografiji bio je dovoljan razlog da Muratoviæ zapoène karijeru kao samostalan umjetnik i fotograf.
Njegov rad postaje vrlo brzo prepoznatljiv , a fotografije se poèinju objavljivati u posebnim izdanjima (monografije, katalozi, brošure, prospekti). Zadovoljstvo nam je reæi da su Sulejmanove fotografije èesto objavljivane i na našem portalu.
Pored Tuzlaka, izložbu „Zapis o zemlji“ imali su priliku da pogledaju Bužimljani i Zagrepèani. Kako i sam autor navodi, u buduænosti planira da se aktivno bavi fotografijom i sistematski nadograðuje znanje iz podruèja fotografije i videa. U nastavku preporuèujemo da pogledate i nedavno objavljeni video spot za pjesmu „Uno moja jedina“, èiji scenario i režiju potpisuje upravo Sulejman Muratoviæ.
Ljubitelji fotografije izložbu mogu pogledati naredna dva dana.
(Tuzlarije.net)
|
|
22-11-2013 at 21:53 |
|
|
|
Borba protiv nasilja nad ženama
Zapoèela globalna kampanja 16 dana aktivizma
Nevladina organizacija "Vive Žene" iz Tuzle, kao i veliki broj drugih organizacija i institucija u BiH i cijelom svijetu, obilježava "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj su novinarima predstavljene aktivnosti koje æe "Vive Žene" sprovoditi u okviru ove kampanje.
Kampanja "16. Dana aktivizma" poèela je 25. novembra, dana koji je Generalna skupština UN-a 17. decembra 1999. proglasila kao Meðunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama s ciljem podizanja svijesti o nasilju nad ženama koje se dešava u cijelom svijetu gdje su žene žrtve nasilja, žrtve porodiènog zlostavljanja, seksualnog zlostavljanja i svih drugih oblika ponašanja koji ugrožavaju integritet, sigurnost i dostojanstvo druge osobe. Kampanja æe trajati do 10. decembra, Meðunarodnog dana ljudskih prava. Poruka – slogan ove godine u cijelom svijetu je „Od mira u kuæi do mira u svijetu – osporimo militarizam i okonèajmo nasilje nad ženama“.
- Vive Žene se problemom nasilja bave tokom cijele godine, kako kroz direktan rad sa žrtvama nasilja, tako i kroz razlièite oblike saradnje sa drugim institucijama, organiziranjem razlièitih sastanaka, okruglih stolova, edukacija i slièno. U okviru 16. Dana aktivizma aktivnosti koje provodimo imaju za cilj skrenuti pažnju na ovaj znaèajan i široko rasprostranjen društveni problem kako kroz uliène akcije, okrugle stolove, razmjenu iskustava sa drugim struènjacima iz drugih institucija, gostovanje na radio i tv emisijama koje obraðuju temu nasilja u porodici i nasilja nad ženama – kazala je Fatima Beæiroviæ. koordinatorica psihosocijalnog programa u Udruženju „Vive Žene“.
Vive Žene pružaju direktnu pomoæ žrtvama nasilja kroz: Psihosocijalni tretman, socijano-pravno savjetovanje, SOS telefon, tretman u Sigurnoj kuæi, saradnju sa drugim institucijama i saradnju sa èlanovima porodice.
Prema rijeèima Fatime Beæiroviæ, nasilje nad ženama i djevojkama jedno od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava u BiH.
- U toku 2013.godine broj žrtava nasilja u Sigurnoj kuæi bio je 67, od èega je 39 žena i 28 djece, dok je u 2012.godini broj žrtava iznosio 87.
Vive Žene su 2009. pokrenule inicijativu izrade Protokola o postupanju u sluèajevima nasilja u porodici u TK, Protokol je u decembru 2009. potpisan od strane kantonalnih ministara rada i socijalne politike, uprave i pravosuða, unutrašnjih poslova, zdravlja i direktorice Vive Žene, od kada je i u primjeni.
- Godinama kasnije analizirajuæi primjenu Protokola uvidjeli smo odreðene teškoæe zbog èega smo odluèili raditi na prilagoðavanju Protokola lokalnom kontekstu. 2011. Radili smo na prilagoðavanju Protokola u opæinama Živinice i Kalesija, uraðeni su prilagoðeni Protokoli za dvije navedene opæine kada su formirane Radne grupe na njihovom podruèju, RG su èinili predstavnici razlièitih institucija i to centra za socijalni rad, policijske stanice, suda, doma zdravlja, škole, mjesne zajednice, opæine i nvo – dodaje Beæiroviæ.
Od januara 2013. formirane su i Radne grupe u ostalih 11 opæina TK i to: Tuzla, Lukavac, Graèanica, Doboj Istok, Srebrenik, Gradaèac, Banoviæi, Kladanj, Èeliæ, Sapna i Teoèak koje imaju za cilj prilagoditi kantonalni Protokol resursima i moguænostima svake pojedine opæine. Takoðer, Vive Žene provode aktivnosti u vezi izrade kantonalnog i opæinskih Protokola i u kantonu Posavina gdje su takoðer formirane Radne grupe.
Pored aktivnosti u okviru izrade i prilagoðavanja Protokola intervencija u sluèajevima nasilja u porodici za Tuzlanski kanton i kanton Posavina, provodi se i edukacija/trening profesionalaca za rad sa nasiljem u porodici, edukacijom su obuhvaæeni struènjaci iz centara za socijalni rad, policijskih stanica, pravosuða, doma zdravlja, škola, opæina i nvo-a, ukupan broj struènjaka koji su u 2013. prošli kroz dva bloka trodnevnih edukacija je 90, u prvoj polovini naredne godine bit æe organiziran i proveden i treæi blok trodnevne edukacije.
Nasilje prije svega podrazumijeva fizièko, seksualno, psihološko i ekonomsko zlostavljanje, prelazi granice dobi, rase, kulture, bogatstva i geografije. Ukoliko želite prijaviti nasilje to možete uèiniti pozivom na SOS telefon broj 1265 za podruèuje Federacije Bosne i Hercegovine.
(Tuzlarije.net)
|
|
26-11-2013 at 14:45 |
|
|
|
Nikad brojnija akademska zajednica
Osmijeh na licu 2.113 diplomaca
Ovogodišnja sveèanost dodjele diploma okupila je u Mejdanu najveæi broj diplomaca od osnivanja Univerziteta u Tuzli prije 37 godina. Zakletve da æe savjesno, èasno i predano obavljati posao za koji su se školovali položilo je 2.113 diplomaca koji su prvi ciklus znanja stekli pri Univerzitetu u Tuzli u proteklih godinu dana.
Kako je u prigodnom govoru istakao rektor tuzlanskog univerziteta prof. dr.Enver Haliloviæ, diploma je uvod u period života u kojem æe se nauèena znanja primjeniti u praksi, nadograðivati i pomoæi razvoju cjelokupne zajednice.
- Ovaj dan nije samo sveèanost za vas, vaše roditelje i profesore, nego i za Univerzitet jer to znaèi da smo ispunili svoju osnovnu misiju: obrazovali smo i izgradili intelektualce i profesionalce koji se sada mogu ravnopravno ukljuèiti u društveni i privredni život zajednice u najširem smislu - kazao je prof. dr. Haliloviæ.
Kvantitativno gledano, ovo je udvostruèen broj diplomanata u odnosu na period od prije pet godina. Svi oni nadaju se što skorijem zasnivanju radnog odnosa i/ili nastavku školovanja. Majdi Kalbiya iz grada Bethlema u Palestini je jedan onih studenata kojem je put do diplome bio nešto teži nego drugima.
- Završio sam Visoku zdrastvenu školu pri Medicinskom fakultetu u Tuzli i trenutno obavljam pripravnièki staž u Domu zdravlja Lukavac. U poèetku mi je bilo jako teško jer nisam znao bosanski jezik, ali sam se silno trudio da opravdam oèekivanja svojih profesora i roditelja u mene. Volio bih dobiti stalan posao u Tuzli jer sam zavolio ovu zemlju i tu stekao brojne prijatelje. Za razliku od mojih kolega koji su svoju diplomu proslavili sa rodbinom, ja æu svojoj porodici pokazati tek fotografije i oni æe na taj naèin spoznati važnost ovog dana za mene i sve moje kolege - kazao je Majdi koji æe putem Tuzlarija pokazati svojoj porodici u Palestini kako je izgledala današnja dodjela diploma.
Aida Okanoviæ je sa prosjekom 9,60 jedan je od uspješnijih studenata Ekonomskog univerziteta i svoju karijeru planira realizovati u Bosni i Hercegovini.
- Za uspjeh je potrebno racionalno rasporediti svoje vrijeme, kontinuirano raditi i biti predan svome cilju. Školovanje nastavljam u svojoj zemlji i nadam se da æu svojim znanjem biti pokretaè novih snaga njenog napretka. Ne želim, poput nekih kolega, iæi izvan BiH jer svoju buduænost vidim ovde gdje sam se i školovala - kazala je Okanoviæ.
Meðu diplomantima je bila i Selma Smajloviæ iz Lukavca diplomant Fakultet za tjelesni odgoj i sport. Ova džudistkinja, višestruka državna prvakinja, koja je 12 godina u državnoj reprezentaciji branila boje Bosne i Hercegovine i osvajala brojne medalje na meðunarodnim takmièenjima, danas je, kako nam je kazala, bila sretna, ali i pomalo zabrinuta.
- Sretna sam i ponosna zbog èinjenice da konaèno držim diplomu u svojim rukama. Ipak, s druge strane postoji doza zabrinutosti zbog neizvjesnosti koja nas èeka kada je u pitanju zaposlenje. Dakle, profesori i studenti su odradili svoje, a sada je red na politièarima da nam obezbijede ambijent za zaposlenje“ kazala nam je Selma Smajloviæ kojoj ova diploma ne znaèi i završetak školovanja jer je veæ nastavila školovanje na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport - kazala je Selma.
Po završetku sveèanosti dodjele diploma uslijedilo je tradicionalno bacanje kapa u zrak, a uz cvijeæe i želje za svijetlom buduænošæu, želimo da 2.113 diplomaca što prije realizuje svoje privatne i profesionalne snove.
(Tuzlarije.net)
[Edited by cupo on 26-11-2013 at 14:57 GMT]
[Edited by cupo on 26-11-2013 at 15:00 GMT]
|
|
26-11-2013 at 14:55 |
|
|
|
Bosanski kulturni centar
Otvorena Selektivna izložba ULUTK
Tradicionalna Selektivna izložba u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona otvorena je veèeras u Bosanskom kulturnom centru. Izložba je poklon organizatora i BKC-a graðanima Tuzle za Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Na sveèanosti otvaranja govorili su Semir Fejziæ, direktor BKC-a, Samir Sufi, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona i Zlatko Dukiæ pomoænik ministra, Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta Tuzlanskog kantona.
Ljubitelji likovne umjetnosti imali su priliku uživati u preko stotinu radova od 66 autora, èlanova Udruženja, raðenih u razlièitih tehnikama.
- Ovogodišnja izložba, u odnosu na prethodne godine donosi i neke promjene koje se ne mogu odmah uoèiti. Naime, naturalistièki pristup likovnoj umjetnosti je osjetno reduciran. Kod autora koji su baštinili ovaj likovni izražaj primjeæuje se znatna promjena i pomak ka vlastitom „osloboðanju“. Paralelno s tim, da se u istoj mjeri desilo i oslobaðanje od malog formata, ovladavanjem kompozicije u veæem formatu, uslovno reèeno galerijskom, napredak bi bio još osjetniji i efektniji – rekao je Samir Sufi, predsjednik ULUTK.
Ohrabruje èinjenica da se udruženje periodièno podmlaðuje novom kreativnom energijom, kao što je Boris Pejiæ iz Tuzle.
- Profesor sam likovne umjetnosti u Opæoj gimnaziji KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla i slikarstvo je moja velika ljubav. Èlan sam Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona od 2011. godine i od tada uèestvujem na izložbama. Na ovoj izložbi sam se predstavio sa radom "Narodno kolo". Za prikazivanje narodnog kola odluèio sam se zato što cijenim i poštujem tradiciju. U radu sam se fokusirao prvenstveno na energiju pokreta i ritma koji se oslobaðaju u kolu - izjavio je Pejiæ, koji je nedavno nagraðen i na 15. INTERBIFEP-u
Meðu izlagaèima je i Merima Muminoviæ koja nam je kazala da je slikarstvo njena velika ljubav još od djetinjstva.
- Na ovoj izložbi sam se predstavila sa jednim radom koji je zadovoljio kriterije organizatora. Presretna sam što sam postala èlan Udruženja likovnih umjetnika TK. Pokazala sam da i osobe sa posebnim potrebama mogu postati ugledni èlanovi našeg društva i imati ista prava kao i svi ostali ljudi. Izlaganje na ovoj izložbi mi zaista znaèi mnogo, a i u prilici sam da nauèim dosta toga od starijih i iskusnijih kolega – dodala je Muminoviæ.
Izložba ostaje otvorena narednih petnaest dana.
(Tuzlarije.net)
[Edited by cupo on 26-11-2013 at 21:32 GMT]
[Edited by cupo on 26-11-2013 at 21:34 GMT]
|
|
26-11-2013 at 21:31 |
|
|
|
Dodijeljena statua najdemokratiènijoj školi BiH
Juèer je u hotelu Hollywood u Sarajevu uprilièena je sveèana promocija rezultata takmièenja i uruèenje nagrada i statua za pobjednike takmièenja "Izbor za najdemokratièniju školu".
Gimnazija "Ismet Mujezinoviæ" iz Tuzle osvojila je prvo mjesto u kategoriji srednjih škola u ovom programu, kojeg je ove godine proveo Civitas Bosne i Hercegovine uz podršku Ambasade Sjedinjenih Amerièkih Država.
"Ova nagrada za našu školu predstavlja jedno od najznaèajnijih priznanja. Marljivo smo radili da ukljuèimo uèenike, roditelje i profesore u procese donošenja odluka važnih za kvalitet obrazovnog i odgojnog rada u školi. Vijeæe uèenika i Vijeæe roditelja od samog osnivanja njeguju dobru saradnju i kvalitetan rad. Sve ideje uèenika dobile su podršku školskog menadžmenta, što nam je u ovom trenutku najvažnija stvar, jer samo dobrom saradnjom možemo unaprijediti našu školu, ali i zajednicu. Smatramo da je ovo uspjeh svih nas, uèenika, roditelja, profesora, vannastavnog osoblja i cjelokupnog školskog menadžmenta," poruèili su iz Ismetove gimnazije.
Projekt "Izbor za najdemokratièniju školu" razvijen je s ciljem da omoguæi što cjelovitiju i aktivniju primjenu univerzalnih demokratskih principa u školskoj praksi uz, izmeðu ostalog, poveæano uèešæe uèenika i roditelja u transparentnim procesima donošenja odluka na nivou škole, te intenzivniji partnerski odnos sa zajednicom i nevladinim sektorom, i orijentaciju na prihvatanje razlièitosti i interkulturalizma. U pilot fazi projekta uèestvovalo je 59 škola.
Gimnazija "Ismet Mujezinoviæ" iz Tuzle ovom prilikom iskreno se zahvaljuje organizatorima na dobroj saradnji, u nadi da æe se i u buduænosti organizovati ovakvi i slièni projekti koji æe mlade aktivirati i omoguæiti im uèešæe u procesima donošenja odluka o njihovoj buduænosti.
(Tuzlarije.net)
[Edited by cupo on 28-11-2013 at 00:44 GMT]
|
|
28-11-2013 at 00:43 |
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|