indijana Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 20-05-2008 Lokacija: Paradise city Odgovori: 7483 IP: Maskiran
|
Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija BiH
Reprezentativci Bosne i Hercegovine okupili su se u Mariboru gdje æe u srijedu odigrati prijateljsku utakmicu sa Slovenijom.
Od pozvanih igraèa u Mariboru su se pojavili: Brašniæ, Mravac, Berberoviæ, Misimoviæ, Damjanoviæ, Bartoloviæ, Ibrièiæ, Salihoviæ, Muratoviæ, Džeko, Ibiševiæ, Muslimoviæ, Zec, Šaraba, Nurkoviæ i Mikelini.
Slovenci žele pobjedu, a kako i mi imamo pobjednièki mentalitet za oèekivati je jednu interesantnu utakmicu. Neki igraèi su se povrijedili tako da mogu raèunati samo na njih šesnaest, ali bez obzira na okolnosti igrat æemo ozbiljno i odgovorno, rekao je Blaževiæ
Zbog povreda neæe nastupiti: Spahiæ, Hasagiæ, Radeljiæ, Vladaviæ i Vasiliæ, umjesto kojeg je pozvan Nikola Mikelini, dok je Rahimiæ od selektora dobio dozvolu da izostane sa ove utakmice zbog obaveza prema klubu.
Sve je super i sve je za 5!
|
|
18-11-2008 at 19:24 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Miroslav Blaževiæ zasad na raspolaganju za prijateljsku utakmica sa Slovenijom ima tek 13 igraèa i nije siguran hoæe li mu još tko ojaèati momèad do srijede...
Miroslav Blaževiæ,izbornik Bosne i Hercegovine i dalje ima mnogo problema s odazivom igraèa u vrstu najboljih. U srijedu BiH igra prijateljsku utakmicu protiv Slovenije, a Æiro zasad na raspolaganju ima tek 13 igraèa i ne zna hoæe li uspjeti još koga dovesti u Sloveniju kako bi ojaèao kadar barem kvantitativno.
Blaževiæ bi vrlo radio dodatno ojaèao svoju momèad, no suoèio se s problemom koji ipak nadilazi nogomet. Iz bosansko-hercegovaèke lige ne može pozvati igraèe, jer nema dovoljno vremena za izradu viza, dok je s onima u inozemstvu situacija relativno komplicirana.
"U reprezentaciju želim pozvati još nekoliko igraèa, ali veæ sam rekao da nemam koga pozvati. Ako i pronaðen nekog u inozemstvu ili nekog u BiH tko veæ ima vizu, imat æemo u najboljem sluèaju 16 igraèa. Tako oslabljeni æemo se boriti do zadnjeg trenutka kako bismo stigli do pozitivnog rezultata", rekao je Æiro.
Æiri su se na poziv odazvali: Adis Nurkoviæ (Travnik), Goran Brašniæ (Inter Zaprešiæ), Nikola Mikelini (Sloboda), Zdravko Šaraba (Sarajevo), Adnan Mravac (Mattersburg), Dario Damjanoviæ (Luè Energija), Mladen Bartoloviæ (Hajduk), Senijad Ibrièiæ (Hajduk), Sejad Salihoviæ (Hoffenheim), Samir Muratoviæ (Sturm Graz), Edin Džeko (Wolfsburg), Vedad Ibiševiæ (Hoffenheim), Ermin Zec (Šibenik)
|
|
18-11-2008 at 19:26 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Mariboru igra prijateljski susret sa domaæom selekcijom Slovenije.
Selektor Miroslav Blaževiæ imao je dosta problema uoèi ovog susreta, nakon što su zbog povreda otkazali Hasagiæ, Spahiæ, Radeljiæ, Vladaviæ i Vasiliæ.
"Nadam se da æe moji puleni i sutra odgovoriti onako kako to navijaèi priželjkuju, bez obzira na èinjenicu da u našem sastavu neæe biti pet znaèajnih reprezentativaca, ali to æe biti prilika da mladi pokažu da mogu odgovoriti visokim zahtjevima bh. reprezentacije", kazao je Blaževiæ.
Kapiten bh. tima Zvjezdan Misimoviæ istièe da BiH oèekuje jaka utakmica protiv neugodnog protivnika.
"U zadnje vrijeme igrali smo lošije na gostovanjima. Nadam se da æemo ovog puta uspjeti pobijediti ili izvuæi nerješen rezultat", istakao je Misimoviæ.
Reprezentacija BiH protiv Slovenije dosad je odigrala dva službena susreta i oba je riješila u svoju korist, 10.novembra 1996. u Ljubljani naš tim je slavio sa 2:0 u kvalifikacijama za EP, a godinu dana kasnije u Sarajevu bilo je 1:0.
Susret Slovenija - BiH igraæe se na stadionu "Ljudski vrt" u Mariboru u 20.15 sati.
|
|
19-11-2008 at 10:00 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Veèerašnji susret u Ljudskom vrtu nema istorijski znaèaj, jer se radi o prijateljskoj utakmici u prijateljskoj nam Sloveniji. Doduše, ošteæene štediše ljubljanske banke možda ne misle tako. No, utemeljitelji Nogometnog saveza BiH ne zaboravljaju kako je slovenska nogometna asocijacija bila spremna pružiti nam domaæinstvo u Ljubljani za kvalifikacijske susrete. Rudi Zavrl, Dane Jošt i njihovih suradnici osvjedoèeni su prijatelji bh. Saveza. Slovenska je nogometna reprezentacija jedna od rijetkih, izuzmemo li Estoniju, Luksemburg, Lihtenštajn, sa kojima naša selekcija ima pozitivan skor,piše San.
U prvim kvalifikacijama koje je BiH igrala, u istoj su grupi bile su Slovenija i BiH. Oba susreta dobili su "Ljiljani". U Ljubljani je bilo 2:1, a na Koševu 1:0 za naš tim. Fuad Muzuroviæ i Zdenko Verdenik bili su selektori dvije reprezentacije. U bh. taboru jedini je još uvijek na svojoj poziciji ekonom Fuad Keèo i potpisnik ovih redaka.
Danas je na sceni jedna nova generacija. I kod nas i u deželi. Oni su izvukli pouke iz dva poraza i u kratkom roku izborili plasman na Evropsko, potom i Svjetsko prvenstvo. Mi smo u proteklih desetak godina slavili treæa i èetvrta mjesta i nacionalnim herojima proglašavali selektore, koji su, ustvari odgovorni što sa igraèima, kakvi su; Kodro, Boliæ, Salihamidžiæ, Barbarez, Mujèin, Konjiæ, Hibiæ, Hasagiæ, Musiæ, Kapetanoviæ, Varešanoviæ, Haliloviæ, Topiæ..., nikad nisu došli do druge pozicije. Spomenuti su igraèi dolazili iz najboljih njemaèkih, turskih, francuskih, iz renomiranih italijanskih, španskih, engleskih klubova. Miroslav Blaževiæ je došao da skine crnu magiju sa ove reprezentacije, da sa igraèima željnim afirmacije, ostvari nemoguæe. Najprije je sebi zacrtao taj cilj, a onda uvjerio naciju da je to moguæe. I kada je utišao sve napade, vratio igraèe i navijaèe, osjetio je da mu pojedinci u Savezu i oko Saveza sapunaju dasku. Blaževiæ je raèunao na sve moguæe podvale, ali ne i na diverzije (destimulacija sa pravilnikom o premijama, sluèaj Papac, neriješen status saradnika, let u Tursku sa švercerima svile, tekstila, farmerki...) koje još uvjek tretira neuspjelim pokušajem.
- Ja sam ostario u nogometu, prošao sve faze, štosove i podvale. Mene ništa ne može iznenaditi. Došao sam da napravim nešto veliko za svoju Bosnu i Hercegovinu, za svoj narod. Imamo odliène igraèe i ja vas uvjeravam da æemo svi zajedno radovati - kazao je Blaževiæ, dok su ga iskolaèenih oèiju gledali Jozo Laštro, èlan Izvršnog odbora NSBiH, èlanovi njegova štaba i osoblje hotela Habakuk. Blaževiæ je o svojim planovima i ambicijama govorio na službenoj veèeri sa èelnicima slovenskog Saveza. Slovensku stranu zastupali su; predsjednik Rudi Zavrl, sekeretar Dane Jošt i ostali saradnici, dok su uz Blaževiæa bili Iljo Dominkoviæ, Munib Ušanoviæ, Jozo Laštro i Dino Begiæ.
Sinan Sinanoviæ
Æiro ljut na Merdanoviæa
Tek u Mariboru je Blaževiæ od svojih saradnika doznao da ga je, kako selektor kaže, "zakaèio" Nijaz Merdanoviæ, kandidat za poziciju generalnog sekretara.
- Otkud njemu pravo da mi oduzme zanimanje za okruženje u kojem æu raditi? Ko mi to može zabraniti da kažem svoje mišljenje - ljutito je zborio Æiro, dajuæi društvu do znanja, da su Merdanoviæeve akcije ovom akrobacijom znatno pale, poput dionica na njujorškoj berzi.
Šaraba lakše povrijeðen
Moguæe su i promjene u poèetnoj postavi, jer se Zdravko Šaraba požalio na lakšu povredu. U jednom duelu na treningu je dobio neugodan udarac, zbog kojeg je jaukao, ali pred lijeènièkom službom, dok je pred selektorom stiskao zube i skrivao bol. Šaraba je na mariborskom stadionu igrao neko vrijeme, pa uvjerava saigraèe da æe i neki njegovi Fantji iz Dežele biti na našoj strani. Marko Popoviæ, bivši mu frend iz Leotara, hoæe sigurno.
Kako æe Zeba dobiti poziv?
Nakon veèernjeg treninga, jedan je vremešni gospodin, oèito osijedio i oæelavio zbog nogometa, prièao o bh. igraèima koji su posljednjih godina igrali u Mariboru.
- Duro je bio jedno vrijeme naš najbolji strijelac. Igrali su solidno Ihtijareviæ i Šimiæ. Kratko su ostali Šaraba i Šiliæ. Ipak, najveæi trag u Mariboru ostavio je Zajko Zeba. On je bio maðionièar. Zbog njega je publika dolazila na stadione. Još dugo Maribor neæe imati takvog igraèa - sa žaljenjem je konstatirao stanoviti brko i ne sluteæi da æe inicirati poziv Zebi za neku narednu akciju. Baš u tom trenutku, naišao je Blaževiæ.
- Ko je taj Zeba? Kako mi ga niko nije spomenuo? Gdje igra? Slušajte vi dragi moj Slovenac; zbog vas æu pozvati Zebu za narednu utakmicu - rekao je Æiro i otišao zamišljen u svlaèionicu.
|
|
19-11-2008 at 18:39 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
mosnik Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 07-01-2008 Lokacija: Tuzla Odgovori: 2074 IP: Maskiran
|
Miroslav Æiro Blaževiæ poslije trijumfa nad Slovenijom 4:3 veèeras je u Mariboru istakao kako je presudila vrhunska klasa naših napadaèa.
«Drago mi je zbog pobjede, ona nam je izuzetno važna pred nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i utakmice sa Belgijom. U te susrete sada sa sigurnošæu mogu reæi da æemo uæi psihièki totalno stabilni. Hvala igraèima što su mi poklonili pobjedu za 100 nastup u ulozi selektora», istakao je Blaževiæ, potom naglasivši:
«Moram ovo posebno izdvojiti. Pa, mi imamo vrhunske napadaèe i oni su najzaslužniji za naš uspjeh ovdje u Sloveniji. Naravno, èestitke zaslužuje cijela ekipa, mada æu pojedince i kritizirati, ali to æu obaviti sa njima u «èetiri oka». Nisam oèekivao ovakvu podršku u Sloveniji. Hvala našim sjajnim navijaèima.»
Blaževiæ je u svom stilu pohvalio i naše protivnike, iako su pretrpjeli poraz.
«Slovenci su manifestirali karakter, i izuzetnu volju na terenu. Malo je falilo da stignu 1:4, ali na našu sreæu to nisu uspjeli. Nadam se da æemo i jedni i drugi na SP u Južnofarièku Republiku 2010. godine.», rekao je, sada se veæ može reæi shodno skandiranju naših navijaèa u Mariboru «Æiro nacionale»!
Blaževiæu je ovo bila peta utakmica na klupi BiH i, kao što smo ranije pisali 100 u ulozi selektora (ranije vodio nacionalne timove Švajcarke, Hrvatske i Irana).
Debitovao je poraz u prijateljskoj utakmici sa Bugarskom (1:2) u Zenici. Potom smo poraženi u Murciji od Španije (1:0) na startu kvalifikacija za SP, a u drugom kolu deklasirali Estoniju 7:0. Od Turaka smo pod njegovim vodstvom izgubili 1:2 u Istanbulu, a onda isprašili Armeniju (4:1) na Bilinom polju, te veèeras slavili. Æiro tako za sada ima pozitivan skor sa našom selekcijom, ostvarivši tri pobjede i tri poraza, ali uz fascinantnu gol razliku – 17:9!
http://www.sportsport.ba/bh_fudbalp-9488.htm Kume i ti ces to da radis, samo sutra.
|
|
19-11-2008 at 23:59 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
NOGOMETNA reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavila je odliènu seriju pod vodstvom hrvatskog trenera Miroslava Blaževiæa. Nakon uspjeha u kvalifikacijama, BiH je slavila i u prijateljskom ogledu.
Na gostovanju u Mariboru je Bosna i Hercegovina pobijedila Sloveniju 4-3 u utakmici gdje je sve prštalo, kako na travnjaku, tako i na tribinama.
Gostujuæa momèad je imala visoko vodstvo 4-1, no na kraju su se tresli kako bi saèuvali veliku prednost. Napadaè Kölna Milivoje Novakoviè je postigao dva pogotka i otvorio moguænost Slovencima da ipak izbjegnu poraz, no nisu realizirali nekoliko lijepih šansi pred suparnièkim vratima.
Nakon sjajnih igara koje prezentira u njemaèkom Hoffenheima Vedran Ibiševiè je sjajno odradio i ovaj ogled, te je s dva pogotka ponio rolu igraèa utakmice. Slovenija je, pak, propustila i realizirati jedanaesterac kod vodstva gostiju 2-0. Neprecizan je bio Šišiè.
Utakmica je u dva navrata bila prekinuta i to zbog vatrenih bosanskih navijaèa koji su mariborski travnjak zasuli bakljama.
Rumunjska je u devet minuta preokrenula zaostatak protiv Gruzije, dok je Danska iznevjerila svoje navijaèe porazom od Walesa u Brondbyju.
Prijateljske utakmice:
Slovenija - BiH 3:4 (Koren 27, Novakoviè 64-11m, 75 / Ibiševiæ 2, 63, Misimoviæ 13-11m, Džeko 53)
Rumunjska - Gruzija 2:1 (Marica 62, Goian 70 / Martsvaladze 11)
Južna Afrika - Kamerun 3:2 (Modise 7, 24, Parker 81 / Kome 28, Tchoyi 36)
Danska - Wales 0:1 (Bellamy 57)
YEBO IH VIZE, ET IM VIZA
BOOOOOOSNNAAAAAA, Sve je super i sve je za 5!
|
|
20-11-2008 at 00:09 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|