Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.

FORUM : Ekonomija : KUPUJMO DOMAÆE !
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Odgovori: 12510
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: KUPUJMO DOMAÆE !

Hrvatska ne skida blokadu
Saturday, 01 August 2009

Živa riba i goveda bh. proizvoðaèi još ne mogu izvoziti u Hrvatsku s obzirom na to da hrvatska strana nije spremna za obostrano prihvatljivo rješenje problema, izjavio je Drago Nediæ, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

“Nakon sastanka dvije delegacije u Sarajevu krajem maja, dogovorena je nesmetana trgovina sve robe izuzev živih goveda i žive ribe. O ove dvije stavke trebalo je da bude postignut naknadan dogovor. Hrvatska strana nas je u meðuvremenu kontaktirala i tražila da im omoguæimo jednostran izvoz živih goveda, što smo mi odbili. Ostali smo pri stavu da æemo dozvoliti uvoz iz Hrvatske samo ako našim proizvoðaèima bude omoguæen nesmetan izvoz u tu zemlju”, kaže Nediæ.
Hrvatska strana zabranu uvoza živih goveda i žive ribe iz BiH, pojašnjava Nediæ, obrazlaže evropskim obavezama.
“Oni tvrde da bi to moglo ugroziti njihov put prema Evropskoj uniji i mi poštujemo njihovu odluku. Ako im je bolje da izvoze u EU nego u BiH, to je u redu, ali neæemo popustiti i jednostrano im dozvoliti izvoz”, naglašava Nediæ.
Za razliku od žive ribe i goveda, Nediæ tvrdi da se sarajevski dogovor o meðusobnoj nesmetanoj trgovini goveðim mesom, konzumnim jajima i drugim proizvodima poštuje i da je saradnja dvije zemlje od tada znatno unaprijeðena. Dvije strane su u svakodnevnom kontaktu i rješavaju probleme koji se javljaju u meðusobnoj trgovini.
“Zahvaljujuæi ovom dogovoru neki naši poizvoðaèi zabilježili su prvi izvoz u Hrvatsku nakon dugogodišnjeg èekanja kao, na primjer, ‘Levita’ iz Gradiške i ‘Agreks’ iz Donjeg Žabara”, kaže Nediæ.
Potvrðuju to i u preduzeæu “Agreks”, koje je, prema rijeèima direktora Predraga Milièiæa, prošle nedjelje izvezlo u Hrvatsku prva tri vozila jaja, èime je ostvaren izvozni posao od oko 50.000 eura.
“Ovo je prvi put da smo razgovarali sa susjedima na principu reciprociteta, a to podrazumijeva da uslovi za robu iz Hrvatske koja se plasira u BiH važe i za robu iz BiH koja se izvozi u Hrvatsku. To do sada nije bio sluèaj. U BiH je ulazilo sve i svašta bez problema, dok smo mi stalno nailazili na necarinske prepreke i nismo mogli izvoziti u Hrvatsku”, naglašava Milièiæ.
Dodaje da hrvatski kupac, koji konzumna jaja koristi za preradu, ima interes da nastavi da kupuje jaja od “Agreksa”, te stoga oèekuje znaèajno poveæanje izvoza.
Šteta za ribogojilišta
Zabrana izvoza žive ribe u Hrvatsku koèi proizvodnju i onemoguæava izvozne poslove domaæih ribogojilišta, kaže predstavnik preduzeæa “RIZ-Krajina” iz Bihaæa i predsjednik Grupacije proizvoðaèa ribe pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Almir Bašanoviæ.
“Smanjili smo tov riblje mlaði zbog èega trpimo štete. Jedan dio mlaði držimo u ribnjacima, dok dio uspijevamo plasirati u Srbiju”, kaže Bašanoviæ.
Dodaje da su iznevjerena oèekivanja o dogovoru s Hrvatskom o izvozu žive ribe, te da Grupacija još nije zvanièno obaviještena zašto se problem ne rješava.

01-08-2009 at 11:20 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Odgovori: 35281

U središtu Bjelovara koordinacija udruga proizvoðaèa mlijeka Bjelovarsko- bilogorske županije u sklopu akcije 'Pijmo hrvatsko mlijeko' danas je prolaznicima besplatno podijelila oko tisuæu litara mlijeka.

Svojom akcijom, kažu, žele upozoriti na teško stanje u sektoru proizvodnje mlijeka koje je, kako tvrde, uzrokovano prekomjernim uvozom mlijeka sumnjive kakvoæe. Na majicama koje su proizvoðaèi mlijeka imali na sebi, uz "Pijmo hrvatsko mlijeko" pisalo i "Ne uvoznom smeæu!"

Jedan od organizatora, potpredsjednik Saveza udruga hrvatskih proizvoðaèa mlijeka Mladen Šolèiæ, rekao je da uvoz mlijeka i dalje raste, a obiteljska gospodarstva koja su, kazao je, na nagovor ministarstva poljoprivrede u sklopu programa razvoja govedarstva podigla nove suvremene farme kako bi poveæale proizvodnju mlijeka i postala konkurentnija, sada jedva otplaæuju kredite.

On je rekao kako je uvozni lobi dobro zaraðuje dok domaæi proizvoðaèi jedva uspijevaju prodati svoje mlijeko. Ako se nastavi uvoz, prijeti propast ne samo malim veæ i velikim proizvoðaèima mlijeka, kazao je Šolèiæ. Tvrdi da je osobito sumnjiv uvoz mlijeka iz BiH koja, kako je rekao, nema ni sama dovoljno krava za proizvodnju mlijeka za vlastite potrebe.

Predsjednik Saveza udruga proizvoðaèa holstein goveda Josip Vincekoviæ rekao je kako proizvoðaèi mlijeka od države oèekuju da uvede privremene mjere poput zaštitnih carina i prelevmana jer se u Hrvatsku uvozi i više nego što je potrebno mlijeka i mlijeènih proizvoda. Mljekare sada ostvaruju ekstra profit dok proizvoðaèi jedva krpaju kraj s krajem, kazao je Vincekoviæ.

Komentar:

Gledao sam prilog o ovome maloprije na HTV-u i malo je reæ da mi je pritisak skoèio Veli jedan od tih seljaka kako on ima više krava nego cijela BiH a eto kao uvozi se mlijeko od Bosanaca!
Da se našla neka druga država da govorio o tome pa ni pola jada veæ Hrvatska kojoj je BiH destinacija br 1 što se tièe izvoza našla da se buni  

<br /><br /><br /><br />

01-08-2009 at 14:13 | Ukljuèi u odgovor
KlOn
Bošnjator i Dr.za Reisofobiju

Registriran(a): 29-04-2003
Odgovori: 8528

Neka se bune ,hoce u evropu a ne pristaju na trzisnu ekonomiju ,smjesno do bola haha

01-08-2009 at 14:16 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Taxirat

HRVATSKA BLOKADA IZVOZA ŽIVE RIBE I GOVEDA IZ BIH - BIH JE MORALA OŠTRO REAGOVATI
00:17 / 03.08.2009.

Za neke proizvode nedostaju laboratorije, za neke nešto drugo, ali je riba školski primjer savršenstva naše proizvodnje. I zato se Hrvati ne mogu praviti da su veæi Evropljani od zemalja EU. - Time što Hrvatska još ne skida blokadu izvoza žive ribe i goveda iz BiH u priliènoj mjeri se ...

... potvrðuje sumnja da je i ono što je postignuto svojevremeno ukidanjem zabrane za neke druge proizvode poput mlijeka izgleda bilo više motivisano našom brzom kontrareakcijom, a još više izborima koji se su tada bližili u Hrvatskoj. Jasno je da je omoguæavanje izvoza robe u BiH bio dobar predizborni potez, pišu Nezavisne novine.

Što se tièe obeæanja da æe biti deblokiran i izvoz žive ribe i goveda iz BiH u Hrvatsku, koje je tada zvuèalo vrlo optimistièno, tu smo se osvjedoèili da nije bilo iskrene spremnosti hrvatske strane. Ako za goveðe proizvode kao izgovor pronalaze neke evropske uslove, mada Hrvastka nije èlanica Evropske unije, navodeæi da zbog toga što mi ne možemo neke proizvode plasirati u EU pa ih i Hrvatska odbija prihvatiti, kod ribe nemaju apsolutno nikakvu argumentaciju. Naši proizvoðaèi ribe jedini su koji su ispunili sve kriterije EU. Sasvim slobodno možemo plasirati svoje proizvode u EU, a Hrvatska može biti samo popustljivija, a nikako rigoroznija.

Blokada uvoza žive ribe i goveda je nezakonita, neprihvatljiva i mjera suprotna svjetskim standardima. BiH bi morala oštro reagovati uvoðenjem sliènih ili još jaèih kontramjera, pišu Nezavisne novine.

Za mnoge proizvode BiH ne zadovoljava formalne standarde. Meðutim, imamo kvalitetne proizvode, ali ne možemo validnim meðunarodnim certifikatima to da dokažemo. Za neke proizvode nedostaju laboratorije, za neke nešto drugo, ali je riba školski primjer savršenstva naše proizvodnje. I zato se Hrvati ne mogu praviti da su veæi Evropljani od zemalja EU.

Svaki sedmi Italijan raspolaže mjeseèno s manje od 1.000 evra, a svaki 20. živi u apsolutnom siromaštvu i nije u stanju da održi minimalni životni standard. U Italiji se relativno siromašnom smatra osoba èija je mjeseèna potrošnja manja od 999,67 evra, a prošle godine se broj Italijana u toj kategoriji poveæao za 13,6 odsto na 8,78 milionam, pišu Nezavisne novine.

Biznis.ba

03-08-2009 at 09:54 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Taxirat

BUGOJNO: H&H FRUIT ZADOVOLJAN OTKUPOM ŠUMSKIH PLODOVA I KULTIVISANE MALINE
10:42 / 06.08.2009.

S podruèja Srednjobosanskog (SBK) i Zenièko-dobojskog kantona (ZDK) bugojansko preduzeæe H&H Fruit otkupilo je 85 tona šumskih plodova i 150 tona kultivisane maline. Otkupna cijena maline u startu je iznosila 3,2 KM i bila je najveæa u BiH. Poveæanom ponudom u julu i padom cijena u regionu kooperanti H&H Fruita su za kilogram maline dobijali 2,5 KM, koja je dobrim dijelom veæ plasirana na tržište naše i susjednih zemalja.

Otkup je pri kraju a cijene se trenutno za borovnicu kreèu od 1,8 KM do 2 KM, kilogram šumske maline plaæa se dvije, a kupine jednu KM.

Sa 500 tona kapaciteta H&H Fruit raspolaže jednom od najveæih hladnjaèa u našoj zemlji a veæ iduæe godine planira proširenje na novih 500 tona.

(Biznis.ba/Fena)

06-08-2009 at 13:54 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Taxirat

DANI DOMAÆIH PROIZVODA U TRGOVAÈKOM LANCU “MERKATOR”
11:11 / 11.08.2009.

Trgovaèki lanac "'Merkator BH" rezervisao je avgust za specijalnu pažnju koju æe posvetiti promovisanju domaæih proizvoda na svojim policama u svim objektima u BiH, saopšteno je danas iz ove kompanije.Dani domaæih proizvoda obilježavaju se sloganom ...

... "Prepoznajte domaæi kvalitet" i predstavljaju sastavni dio dugoroènog projekta "Domaæa korpa" koji ukljuèuje približno 60 kvalitetnih i najbolje prodavanih proizvoda priznatih domaæih proizvoðaèa po najnižim cijenama koje je moguæe dobiti u prodavnicama prehrane u BiH.

Tokom avgusta, "Merkator BH" je u saradnji sa domaæim dobavljaèima odabrao više od 60 prozvoda unutar širokog asortimana roba, a da bi kupci odabrali domaæe kvalitetne proizvode, biæe dodatno naglašene u prodajnom prostoru, uz pomoæ informacija koje æe dobiti putem promocije i degustacije unutar trgovina.

U "Merkatoru" smatraju da je ovo idealan naèin da se kupci upoznaju bolje sa kvalitetom domaæih proizvoda i to po veoma sniženim cijenama u periodu trajanja akcije.

Ovu akciju meðu prvima su pozdravili direktor prodaje banjaluèke ''Vitaminke'' Pero Mariæ koji je rekao da je njegova firma ''objeruèke'' prihvatila inicijativu "Merkatora", dok je direktor marketinga Mesne industrije ''Lijanoviæ'' Tomislav Periæ istakao da je kvalitet domaæih proizvoda na svjetskom nivou, i da je cilj "Lijanoviæa" da u to uvjere i domaæe kupce.

(Biznis.ba/Srna)

11-08-2009 at 12:35 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Taxirat

Ne bih volio da se ostvare neke crne prognoze no sudina Dite je krajnje neizvjesna a zahvaljujuæi našem narodu tj.nama samima kojima je draže uvozno smeæe nego domaæi brand sa bogatom istorijom

SMANJENJE OSNOVNOG KAPITALA DRUŠTVA DITA D.D. TUZLA
12:05 / 14.08.2009.

Na ime ostvarenih gubitaka iz poslovanja za period poèev od 01.07.2005. godine pa zakljuèno sa 31.12.2007. godine Skupština Društva je na sjednici održanoj 24.07.2009. godine donijela Odluku o smanjenju osnovnog kapitala sa 8.095.379,00 KM ...

... na 3.207.603,00 KM u iznosu od 4.814.010,00 KM. Kontakt telefon: 035-281-009.

(Biznis.ba)

14-08-2009 at 13:03 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Taxirat

POLJOPRIVREDNICI: ZAKON O ZAŠTITI DOMAÆE PROIZVODNJE MORA SE ODNOSITI JEDNAKO NA SVE ZEMLJE CEFTA-E
14:19 / 31.08.2009.

Zakon o zaštiti domaæe proizvodnje mora se odnositi jednako na sve zemlje CEFTA-e, istaknuli su poljoprivrednici na današnjoj konferenciji za novinare u Ljubuškom. Poljoprivrednici su najavili i blokadu zgrade Vijeæa ministara u Sarajevu ukoliko ne ...

... bude razumijevanja za njihove zahtjeve.

Licemjerno je ponašanje Udruge poljoprivrednika u BiH jer su nedavno pred zgradom Ustavnog suda u Sarajevu dijelili voæe i povræe, istaknuo je predsjednik Saveza udruge poljoprivrednih proizvoðaèa Županije Zapadnohercegovaèke Dragan Pavloviæ.

Razlog za to, istièe Pavloviæ, bilo je osporavanje 'Lijanoviæevog' zakona o zaštiti domaæe proizvodnje.

Taj zakon ne štiti, gotovo, ništa što je izvan proizvodnog programa tvrtke Lijanoviæ, dok voæe i povræe uopæe ne tretira, naglašava Pavloviæ.

Direktor Plantaža d.o.o. Èapljina istaknuo je kako primarni poljoprivredni proizvoðaèi nisu ni za kakve zabrane uvoza, nego samo za zaštitu vlastitih proizvoda kroz zaštitne poreze.

BiH je potpuno nespremna doèekala ulazak velikih trgovaèkih lanaca, posebice kada je u pitanju plasman domaæe robe, istaknuo je predsjednik Udruge poljodjelaca Županije Zapadnohercegovaèke Miro Æutuk.

(Biznis.ba/Fena)

31-08-2009 at 15:09 | Ukljuèi u odgovor
diwna

Registriran(a): 17-05-2008
Odgovori: 3577

U zaštiti domaæeg treba biti kreativan

Mi­nis­tar vanj­ske trgo­vi­ne i eko­no­nom­skih odno­sa BiH Mla­den Zi­ro­je­viæ pro­šle se­dmi­ce je pro­go­vo­rio o broj­nim ne­ca­rin­skim ba­ri­je­ra­ma Srbi­je i Hrvat­ske ko­je do­vo­de do ne­lo­jal­ne kon­ku­ren­ci­je i ugro­ža­va­ju do­ma­æe proi­zvo­ða­èe, po­se­bno po­ljo­pri­vre­dne.
Zi­ro­je­viæ je na­ja­vio i bor­bu svog Mi­nis­tar­stva pro­tiv ne­lo­jal­ne kon­ku­ren­ci­je i po­vla­èe­nje re­ci­pro­ènih mje­ra pro­tiv ove dvi­je ze­mlje.

Po­ka­za­li šta mo­gu

- Mo­ra se ima­ti na umu da ne­pos­to­ja­nje ca­ri­na ne zna­èi da ne­ko ne­æe i da­lje pri­mje­nji­va­ti ne­do­zvo­lje­ne ba­ri­je­re ko­je se kre­æu od odu­go­vla­èe­nja pro­ce­du­ra, ri­gi­dnog tu­ma­èe­nja za­kon­skih ro­ko­va, pa do zah­tje­va za obi­mnom do­ku­men­ta­ci­jom, sis­te­mom sku­pog i èes­to du­pli­ra­nog uzor­ko­va­nja...
Bes­ca­rin­skim ba­ri­je­ra­ma se ugro­ža­va bh. izvoz na trži­šta su­sje­dnih ze­ma­lja.
Mi se pro­tiv onih do­zvo­lje­nih ba­ri­je­ra mo­že­mo bo­ri­ti uspos­tav­vom od­go­va­ra­ju­æeg sis­te­ma u BiH, a sa ne­do­zvo­lje­nim bes­ca­rin­skim ba­ri­je­ra­ma mo­ra­mo bi­ti ne­što kre­ati­vni­ji.
Mi to mo­že­mo, mi­slim da smo to u po­slje­dnje vri­je­me ne­ko­li­ko pu­ta po­ka­za­li.

Šta kon­kre­tno Mi­nis­tar­stvo na­mje­ra­va po­du­ze­ti da bi se do­ma­æi po­ljo­pri­vre­dni proi­zvo­ða­èi do­ve­li u što ra­vno­pra­vni­ji po­lo­žaj u vanj­skot­gro­vin­skoj raz­mje­ni?

- Sva rje­še­nja ni­su u na­šoj na­dle­žnos­ti, ali po­ka­za­lo se da ka­da sve re­le­van­tne in­sti­tu­ci­je dje­lu­ju ko­or­di­ni­ra­no, ima­mo i re­zul­ta­te. Naj­ve­æi dio efi­ka­snih mje­ra su u na­dle­žnos­ti en­ti­tet­skih vla­da i en­ti­tet­skih mi­nis­tar­sta­va po­ljo­pri­vre­de, a s dru­ge stra­ne, bh. proi­zvo­dnja svo­ju po­zi­ci­ju du­go­ro­èno mo­že ja­èa­ti sa­mo uspos­ta­vom od­go­va­ra­ju­æeg sis­te­ma.
To je ši­rok spe­ktar akti­vnos­ti me­ðu ko­ji­ma je naj­va­žni­ja za­ko­no­da­vna i in­sti­tu­ci­onal­na ure­ðe­nost bh. trži­šta, kre­ira­nje i ra­zvoj sis­te­ma kon­tro­le, po­tre­ban broj la­bo­ra­to­ri­ja...
Mi mo­že­mo re­agi­ra­ti u in­di­vi­du­al­nim slu­èa­je­vi­ma, ali bez sis­tem­skih rje­še­nja ne­ma zna­èaj­ni­jeg na­pret­ka.

Is­tom mje­rom

Šta po­dra­zu­mje­va­te pod na­jav­lje­nim uvo­ðe­njem re­ci­ro­te­ta?

- Pod re­ci­pro­te­tom po­dra­zu­mje­vam upra­vo ono što ta ri­jeè zna­èi, a to zna­èi uz­vra­æa­nje is­tom mje­rom.
Mo­ram pri­zna­ti da ovo ne spa­da u uobi­èa­je­ni na­èin ko­mu­ni­ka­ci­je u me­ðu­na­ro­dnim odno­si­ma.

Ko­je me­ha­ni­zme u okvi­ru CEF­TA-e do­ma­æi proi­zvo­ða­èi mo­gu ko­ris­ti­ti kao za­šti­tu?

- To su ra­zli­èi­ti me­ha­ni­zmi za ra­zli­èi­tie si­tu­aci­je i u prin­ci­pu se ra­di o ad hoc mje­ra­ma ko­je se pre­du­zi­ma­ju u kon­kre­tnim sslu­èa­je­vi­ma.
Tre­ba ih ko­ris­ti­ti a­ko za to pos­to­ji osnov, ali prven­stve­no tre­ba ra­di­ti unu­tar ze­mlje na po­tre­bnim re­for­ma­ma.
Mje­re za­šti­te su ogra­ni­èe­nog tra­ja­nja i sa ogra­ni­èe­nim efe­kti­ma, a vrlo èes­to se za vri­je­me nji­ho­vog tra­ja­nja ne ura­di ni­šta na po­bolj­ša­nju sta­nja.
Za­to se, ka­da mje­ra pres­ta­ne va­ži­ti, si­tu­aci­ja po­no­vi, ne­ka­da i u go­rem obli­ku.
Bo­jim se da lju­di u ovoj ze­mlji to još ni­su shva­ti­li.

Su­de­æi pre­ma do­sa­daš­njim is­kus­tvi­ma Gru­pa­ci­je pib­va­ra BiH ko­ja veæ dvi­je go­di­ne po­ku­ša­va u skla­du sa CEF­TA-om ispo­slo­va­ti za­šti­tne mje­re, ti pro­ce­si su spo­ri i kom­pli­ko­va­ni, a u nji­ho­voj re­ali­za­ci­ji se gu­bi dra­go­cje­no vri­je­me.
Da li je to za­is­ta ne­op­ho­dno?

- Èi­nje­ni­ca je da pro­ce­du­ra du­go tra­je i da je nji­hov zah­tjev još uvi­jek u ra­zma­tra­nju jer pri­je do­no­še­nja odlu­ke tre­ba­mo pri­ku­pi­ti sve re­le­van­tne po­dat­ke od Upra­ve za in­di­rek­tno opo­re­zi­va­nje, Agen­ci­je za sta­tis­ti­ku, mi­nis­tar­sta­va...
Èes­to na­vo­di­mo pri­mjer pi­va­ra i sma­tra­mo da je to na­èin za­šti­te do­ma­æe proi­zvo­dnje u skla­du sa pro­pi­si­ma, a ne is­hi­tre­no do­no­še­nje za­ko­na i uvo­ðe­nje ca­ri­na bez de­ta­ljnih ana­li­za ko­je mo­gu do­ni­je­ti vi­še šte­te ne­go ko­ris­ti.

A. L.

Za­kon

Do­ne­da­vno ste bi­li ve­li­ki pro­ti­vnik Za­ko­na o za­šti­ti do­ma­æe proi­zvo­dnje.
Iz Va­ših za­dnjih nas­tu­pa èi­ni se da taj stav po­la­ko mi­je­nja­te...

- Ni da­nas ne­mam dru­ga­èi­je miš­lje­nje o Za­ko­nu.
Bi­lo bi, me­ðu­tim, nes­vrsis­ho­dno po­no­vo izno­si­ti ar­gu­men­ta­ci­ju o ovom pi­ta­nju jer za­kon ne tre­ti­ra pro­ble­me, ni­ti nu­di rje­še­nja za po­bolj­ša­nje si­tu­aci­je.

CEF­TA

Sa ze­mlja­ma po­tpi­sni­ca­ma CEF­TE po­kri­ve­nost uvo­za izvo­zom ove go­di­ne izno­si 61,1.

- Ana­li­za po­ka­zu­je da izvoz u ove ze­mlje ras­te u odno­su na uku­pan izvoz, a uvoz opa­da. CEF­TA je na­ma do­bro­do­šla, jer je obje­di­ni­la 32 bi­la­te­ral­na spo­ra­zu­ma i do­bra je pri­pre­ma za eko­no­mi­ju BiH za ne­upo­re­di­vo ja­èu uta­kmi­cu sa EU - ka­že Mla­den Zi­ro­je­viæ.

14-09-2009 at 08:22 | Ukljuèi u odgovor
diwna

Registriran(a): 17-05-2008
Odgovori: 3577

Turistièka zajednica TK uèestvovat æe na 36. Sajmu šljive u Gradaècu

Gradaèac, 16.9.2009. - Turistièka zajednica TK, u okviru svojih programskih aktivnosti nastoji predstaviti turistièke destinacije i kulturno-historijsko blago Tuzlanskog kantona kroz uèešæe na domaæim i inostranim sajmovima.

U okviru promocije i razvoja turizma na ovom kantonu Turistièka zajednica TK i ove godine uèestvovat æe na 36. Meðunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam Šljive Gradaèac 2009 koji æe se održati od 23. do 27. septembra tekuæe godine.

Na Gradaèaèkom Sajmu šljive Turistièka zajednica TK, organizirat æe prezentaciju turistièkih potencijala Gradaèca i Tuzle, gdje æe uèesnicima Sajma predstaviti Gradaèac kao grad atraktivnih lokaliteta na kojima turisti iz cijeloga svijeta mogu osjetiti izvorni bosanski duh i ljepote kulturno-historijskog i prirodnog nasljeða, kao što su Kula Husejina kapetana Gradašèeviæa, Banja Ilidža, jezera Hazna i Vidara, itd.

Prema rijeèima mr. Almazage Æatoviæa, direktora Turistièke zajednice Tuzlanskog kantona potrebno je u okviru regionalizacije u turistièkoj ponudi, Gradaèac pozicionirati kao grad sa beskrajnim moguænostima u oblasti turizma, tako da se potencijali ovoga grada predstave turistima na najkvalitetniji naèin, a da taj proces prati izgradnja potrebne infrastrukture.

Takoðer, Æatoviæ apostrofira èinjenicu da se šljivi kao zaštitnom znaku Gradaèca ne daje dovoljna pažnja izvan Sajma, koji se svake godine održava u ovom gradu, te da ju je potrebno kao brend iskoristiti u turistièke svrhe.

Sajam šljive svake godine u Gradaèac dovede desetine hiljada posjetilaca iz cijelog Regiona.

www.ekapija.ba

17-09-2009 at 19:01 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 3
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: almedina, armin-fukara, ASEDO71, Asmir32, ATILA, dianik, lejla006, memo_co23, nermin71, TopniK
FORUM : Ekonomija : KUPUJMO DOMAÆE ! New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net