|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
hurija Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-03-2004 Lokacija: tuzla Odgovori: 15602 IP: Maskiran
|
Re: GLASNE MISLI
Što meni zatitraju živci kad god se spomene i u bilo kom kontekstu ono naše skorosvakodnevno "eh, kako je bilo nekad". Bilo je, prošlo i šta sad!?
Uvijek dolaze neki novi ljudi, nove prièe, nove rijeèi, stilovi, pa i želje smjenjuju jedna drugu kad neke dostigneš..valjda tako treba. Al' ono jetko u toj famoznoj reèenici "eh,.." je srž koju niko naglas neæe ili ne želi ili èak ne zna objasniti.
Sve i se èini da to "nekad" za veæinu ljudi predstavlja nešto nedoreèeno što bi trebalo imati znaèenje nesnalaženja u novodošlim prilikama. Sad, prilike ili neprilike, dalo bi se prièati. Vodi li to "eh,.." nekoj unutrašnjoj ljutnji i žalu za stvarima koje su doživljene kao lijepe (iz ove perspektive), a koje su isto tako bile novine za neke druge ljude u ta vremena, koji su isto tako prièali "eh,..".
Doduše, i iz mojih usta izleti neki "eh,.." koji nije žal, nego jed..Rekla bih da ga izrodi svakidašnje nenamjerno svjedoèenje ljudskim sudbinama koje su se zagubile u ovom vrtlogu starog i novog.
Sitnica iz mog života, a vjerujem i iz mnogih drugih, je ono "eh,.." naših roditelja - "kad sam ja ono..". I vjeèito je trajala borba mišljenja da je to nešto normalno, s moje strane, i sa njihove da je to sve malo prenapuhano, lažno, ništaobeæavajuæe..
Što sam tad mislila, mislim i sad..Zar ti nadobudni, bezperspektivni, lažni i ini nisu izrodili toliko pametnih stvari, lijepih misli, pronašli toliko dobrih naèina da život bude životom..I zašto sad te i takve zavijati i povijati u staro "kako je bilo nekad"?
Zar to ne bi moglo funkcionisati (a sigurna sam da bi moglo) kad bi se pomirili i isprepletali nade, želje, ideje i energija "avangarde" sa mislima i iskustvom onih "eh,.."?!
Na kraju krajeva, za se to sve opet ne svodi na vjeèitu borbu i neizbježno smjenjivanje onih koji odlaze i onih koji dolaze?! Zar to nije neki prirodni slijed stvari ovog ljudskog mikrouniverzuma? I èemu onda trošiti dragocjeni dar, umijeæe da misliš, na stvari koje su neizbježne i prolazne? Zar nije dovoljno biti svjestan da možeš pamtiti i prizvati u sjeæanje kad god to poželiš ono što te raduje, svijetli i prosvjetljuje?
Et', malo mi zatitraše nervi, al' ih otpili po kratkom postupku..dan ispred mene, zašto ga potrošiti uludo..
|
|
02-07-2010 at 08:50 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Jedan za drugim se smjenjuju saniteti. Kažu da dovlaèe ljude iz Srebrenice. Znam da se nešto vrlo ružno dešava, ali šta, ostaje nedoreèeno. Osluškujem povike od kojih èujem samo slogove. Oèekivanje telefonskog poziva kojim me obavještavaju da su dovezli nekog mog je postalo svakodnevica. Izluðuje to. Ne mogu izdržati, pozvaæu prva ja. Sa druge strane žice gromki glas dreknu - zovem te baš, spremi se, ideš na prihvat..Srebrenica je pala.....
Kovitlac straha mi parališe jezik. Nit' pitah gdje, ni kad, ni kuda...
LEZI, povika vozaè, pokosiæe nas s Visa...priljubim nos uz pod..paralisana od straha..kod kuæe me èeka èedo, moja druga polovina je na nekoj bosanskoj èuki, kuda sad idem ja.........................................
Hoæu li, mogu li, šta æu, kuda æu..neizreèena pitanja je prekinuo nareðujuæi glas - znate šta treba da radite, vidite i sami, svi ste prošli sve..
Ulazimo u prizemlje nedovršene i granatiranjem veæ ošteæene kuæe koja je postala improvizovana ambulanta za ranjene. Luster se ljulja pod težinom nakaèenih boca za infuziju. Ispod njega leži NEKO..ne zatvaramo oèi, ali nema vremena za prièu............................................
Jedni preko drugih, jedni do drugih, jauci, dozivanja, povici, vrisak iznjedren od ludila, krv, izmuèeni od gladi, iscrpljeni, suhi, plaèni, sretni što su pronašli i prošli put, nesretni od preživljenog....sav ljudski jad i tuga se razastrla na julsko zelenilo............................................
Dolaze, samo naviru, ne znam broj, al' mi se èini da ih je ogroman, neprebrojiv broj.................................................
Veæ je noæ. I dalje je sve isto. Traèak radosti se razliježe livadom - drži se mali koridor, "uzeli" smo im PAT, tuèemo da ostali proðu.... gadan onaj PAM na pincgaueru što se sklanja, puno ih je, tuku....................................................
Šta da se dalje prièa, samo tišinom može èovjek objasniti svu tugu. Tugu koju osjeæam i koja je tako vidljiva još uvijek pred mojim oèima..............................................
Znaš onu livadu gdje si bila, kaže mi prijatelj, nema je, izrovana par sati nakon što si otišla.
Pogledom upitah- kako?
Preorali su ga èetnici VBR-om...........................................................
Zapisane misli iz dnevnika...............................
|
|
11-07-2010 at 19:31 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Ne sjeæam se taèno kad, al' znam da je to onako u narodu došlo samo od sebe da se prozivaju i nazivaju gospodom. Rekoše, nema više drugarica i drugova, nikad nismo ni bili, da su to nametnuti nazovislovi onih iz mraènih vremena.
Nešto se nikad nisam osjeæala svaèijom drugaricom, al' se i ovako zovuæom gospoðom nešto ne nalazim u istoj ravni sa nekim ljudima. Naredbodavno oslovljavanje mi se nešto kosi sa pojmom ljudskog i poštovanog odnosa naspram drugih.
Smiješno je do žalosti da se nekom obraæate sa tako vaaažnim prefiksom, a taj isti vam se obraæa onako kako je èitav život navikao, bez, makar, persirajuæeg predznaka. To je donekle i normalno, ali nije normalno da ta strašno važna, ispade titula, nema težinu koju bi morala da ima. Zar se gospodom ne postaje po roðenju, pri tome ne mislim po, avaj, mjestu roðenja, življenja, posla i zanimanja kojim se bave, imanja ili nemanja..Zar svaki novoroðeni nije gospodin? Ehh, kad bi naš mentalitet mogao "sažvakati" ono svoje unutarnje gospodstvo i osjeæaj vrijednosti za druge, bila bi to sasvim druga prièa...
Glasna misao koju izrekoh ponukana je slijedeæim....
- Hej, da ti kažem..(slijedi izreèena potreba dotiène osobe)
- Žao mi je gospoðo, ali ja Vam..(blabla)
- Ama, slušaj, planiran mi je vikejšn!!!!!!!!! za avgust, al' mi se desio mrdžnsi i sad mi to moraš dat'!!!!!!!!!!!
_- Gospoðo, na žalost, mi to ne radimo, potrebno je da...(ljubazno objašnjenje na koji naèin æe to da obavi)
- Jah, jah, al' ja u Ameriki to obavim zaèas...
.............................................
Et', ja njoj "gospoðo", a ista meni na esperanto jeziku. Èudne te Amerike, èudni ljudi i u BiH, bez razlike. Još èudnije to "gospoðo, gospodine", nikad ne znaš kad treba da upotrijebiš...
|
|
15-08-2010 at 12:12 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Eto, napokon je poèela nova borba sa školskim obavezama. Nisu moje, ali su "moje". Treba se opet naviknuti na teško jutarnje razbuðivanje, odgonetanje i nagaðanje kakvo æe vrijeme danas biti (koje je inaèe vrlo šuhveli, a struènjaci za meteo prilike bi rekli- promjenjivo), pitanja- jesi li spremila ono, ovo, šta ti još treba, jesi li...
I nije to tako strašna obaveza koliko me je zaškakljala reèenica ove male "mudrice" - et', neæu moæ' gledati jutarnje crtane filmiæe !!!
Prebirem po mislima koje. Uhvatim se da taèno znam po redoslijedu kako idu, èak taèno vrijeme kad poèinju. Što je, rekla bih najèudnije, kompletan raspored, tok dogaðaja i likove u svima znam i ja. Kako? Pa, gledajuæi i išèekujuæi nove epizode zajedno sa spomenutom malom damom.
Klovn Bimba..haj', i to razumijem, uèe se djeca oblicima, bojama..Bajkeri s Marsa..strašna borba dobra i zla, al' sinhronizacija baš odgovara djeci- vaša smrdljivosti, vaša vrhunska gadosti, ideš na Mars, smradu jedan, ili jednostavno psovka- ..ti miša...slijedi Fifa i njeno cvijetno društvo. Slušam njen vjeèito tupavi smijeh, al' makar nema žargonskog jezika. Aladin i njegovo društvo. Crtaæ tipièan za Diznija. Ali..Aladin spašava princezu Jasminu, div sav sretan komentariše sladunjavo- slijedi žvaljenjeee i slièno..
Nindža kornjaèe - ho'š popušit' ovu moju èudotvornu spravu!!!!
Ah, da, da ne zaboravim, Winx djevojke. Tek je tu sav cirkus.
Sad biste vi rekli što to gledaš, pamtiš, neki bi rekli da se jednostavo gasi TV kad poènu..Moram, u protivnom postoji drugi izbor koji još manje ima edukativni karakter.
Sreæom, postoje obaveze, svjesno nametnute od nas, strašnih roditelja ili jednostavno - škola u kojoj obaveze ne dozvoljavaju toliku predanost tim slatkorjeèivim crtanim filmovima.
p.s.Baš mi je žao što neæu moæi upratiti hoæe li se Blum iz winxica cmoknut' sa Skajom
[Edited by hurija on 02-09-2010 at 09:29 GMT]
|
|
02-09-2010 at 09:29 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Uvijek mi je bio interesantan tok neke sjedeljke, kako to sve zapoèinje, otpoèinje, zahuktava se..Poznaješ ljude s kojima sjediš, bar ti se tako èini, znaš otprilike šta možeš oèekivati od veæine. Sastaju se ljudi sliènih ili istih interesovanja, ljudi koji nalaze razlog za kratak bijeg od svega, ljudi kojima je stalo da nekome uèine nešto lijepo. Sve veselo, èak euforièno, poèinje da mi lièi na brzu traku na kojoj promièu kretnje drugih, onih koje gledaš. A u stvari, ne gledaš.
Ono što me raduje, taènije oduševljava, je pitkost ovog sevdaha, bosanskog sevdaha kojeg trebaš znat' da slušaš i prièaš glasom koji nije svakodnevan.
Slušam nevješte glasove, ali i svoj, kako svaki na svoj naèin vuèe Sajinu Ðulzulejhu, kako snijeg prekriva voæe, kako se ašik krade u veèeri rane..
I svi žmire. Svi osjeæaju opjevane prièe. Mnogi ne razmišljaju o njima. Znaju li kako lake, teške, radosne, bolne, vrckave i žudne misli taj sevdah opjeva finim jezikom, rijeèima koje svako razumije al' znak u duplom aršinu. Pa, kako ko razumije. Valja znat' što s one strane Pive gajtan trava raste..valja znat' što se s bora vidi Dubrovnik, što dva Moriæa idu i što Ibrahim-beg vezan hodi...
Da mi je ko rek'o da mi sevdah neæe bit' samo pjesma, nego pisanica i risanica bosanskohercegovaèke tradicije, rekla bih mu- bjež'..Je l' to život i nauk kroz njega, je l' svojstvo koje uznaš i spoznaš vremenom, je l' nešto s èim se rodiš i samo èeka trenutak da iskoèi i naðe svoje mjesto u tvojoj glavi, tako jasno al' i neopipljivo i neodreðeno kao što je i svaka sevdah-rijeè..
Ah, meraka u veèeri rane...
|
|
11-09-2010 at 22:57 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Ja ne znam je l' to u svakoj zemlji tako, al' u ovoj šarenoj i djevièanskoj BiH, za svaki dokument se našetaš. Narodski bi se reklo od vrata do vrata, al' ovdje jok..ovdje šetaš od zgrade do zgrade toliko da zaboraviš na kraju i razlog tog hoda. Smiješno do plaèa je što "pješaèenjem do zdravlja" postaneš toliko zdrav da izgubiš i na težini, al' bogami, i na strpljenju.
Kažu, Zakon kaže..i tako se zakoni nagovore, al' niko ne zna ko ga sprovodi i na koji naèin, Eto, tako piše, al' ne piše gdje taj Zakon stanuje da znaš pokucati na pravu adresu...
Veli pravnièki velija - znate, donešeni zakon derogira onaj iz..i nabraja on..Pitam na kraju, ne shvatajuæi zapravo šta hoæe da mi kaže, je l' starije kokoš ili jaje!!!
U ovom sluèaju bi to znaèilo- èiji je zakon jaèi- državni ili entitetski!!??
A možda sve to tako treba..Na kraju krajeva, to je nama naša borba dala..
|
|
30-09-2010 at 09:55 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
| Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 9
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Che.Guevara, desertrose, ekonomstica, fazanfazan, kalesija taxi 15-25, nike007, nobody, onakva, PADOBRANACC, Parad0x, Posmatrac 5
|
| FORUM : Umjetnost : GLASNE MISLI |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|