Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Religija i filozofija : ISLAM
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
bosno_moja
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-11-2009
Odgovori: 249
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI

Nijemci primaju islam:

http://www.youtube.com/watch?v=Mdb3ksfEQ-0&feature=player_embedded

11-12-2010 at 01:06 | Ukljuèi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Šta je Islam donio svijetu?

Šta je Islam donio svijetu?

Islam je blagodat ne samo za muslimane nego za cijelo èovjeèanstvo. Samo oni koji ne poznaju zasluge Islama, i oni koji ga mrze mogu da govore da Islam nije ništa dobra donio èovjeèanstvu osim zla i neljudskih stvari i da se širio maèem i vatrom.

Ako pogledamo kroz historiju želeæi da sagledamo sve ono što je Islam donio danšanjem èovjeku, iznenadiæemo se spoznajom da nije bilo Islama pitanje je da li bi uopšte danas imali uliènu rasvjetu, telefone, kompjutere, auta, televizore i dr.

Doprinos koji je Islam dao razvoju èovjeèanstva je ogroman. U ovoj hutbi æemo spomenuti najvažnije doprinose Islama kako na polju vjere, tako i na polju nauke i kulture.

Znamo dobro da su prve rijeèi upuæene našem Poslaniku s.a.v.s., bile da uèi u ime Allaha, tako da se kompletan Islam bazira upravo na uèenju, prouèavanju, razmišljanju i radu.

Iz ovih ajeta se vidi koliku važnost islam pridaje nauci. Meðutim, i pored toga postoji mnogo onih koji tvrde da je islam nazadan i da se ne može uklopiti u savremeni svijet. Takvi su, naravno, u velikoj zabludi jer ne znaju, ili se prave da ne znaju, koliki je bio doprinos islama u razvoju nauke. Ipak, pored toga što su u polju nauke muslimani dali najviše, za njih se govori da su nazadni. Osim toga na raèun islamskih uèenjaka, mnogi zapadnjaci su postali “slavni” fizièari, matematièari, hemièari i drugo, dok se islamski uèenjaci i ne spominju.

Pogledajmo neke od aspekata i doprinosa Islama, kao što su pravo, historija, geografija, astronomija, botanika, medicina, hemija, matematika itd…
Što se tièe prava muslimani su zahvaljujuæi sveobuhvatnom karakteru Kur’ana, veoma brzo razvili ovu nauku. Prvi pisani ustav potièe od muslimana. I prvi takav ustav je sastavio sam Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, kada je osnovao prvu islamsku državu u Medini, koji je i do danas saèuvan.
Doprinos muslimana prouèavanju historije je veliki, posebno u utvrðivanju autentiènosti dokumenata. Islam nema potrebe za legendama i pretpostavkama u svojoj vlastitoj historiji. Biografski leksikoni su jedna od karakteristika historijske literature kod muslimana.

Malo koji narod je tako marljivo, brižno i na nauènim osnovama objektivno bilježio historiju i historijske dogaðaje.
Zatim što se tièe geografije i topografije izrade geografskih karata muslimani su dali nemjerljiv doprinos u ovoj nauènoj grani.

Najstarije muslimanske geografske karte predstavljale su Zemlju u kružnom obliku, a prisjetimo se da je dugi niz vjekova crkva zastupala mišljenje da je Zemlja ravna ploèa i da se Sunce vrti oko nje. Ko god je drugaèije govorio smatrao se otpadnikom od kršæanstva. Ibn Madžid, koji je bio kormilar na brodu Vaska da Game do Indije, veæ tada spominje kompas, kao poznatu stvar. Rijeèi “admiral”, “arsenal”, “kabl”, “tarifa” itd. koje su izvorne arapske, jasno govore o uticaju muslimana na modernu zapadnu civilizaciju.
Astronomija je nauka kojoj su muslimani dali veliki doprinos. Mnoge zvijezde i danas u evropskim jezicima imaju arapska imena. Reforma kalendara koju je izvršio drugi halifa Omer ibn Hatab radijallahu anhu prevazilazi po svom savršenstvu reformu gregorijanskog kalendara. Za vrijeme halife Me’muna, izmjeren je opseg Zemlje, sa iznenadujuæim stepenom taènosti. Pisana su djela o plimi i oseki, o izlasku i zalasku Sunca, o sutonu, a naroèito o kretanju Sunca i Mjeseca. Allah subhanehu ve te’ala je istinu rekao:“I sve u kosmosu plovi.” (Jasin, 40) Do otkriæa da se u svemiru sve kreæe došlo je tek krajem sedamnaestog stoljeæa. Niko od zapadnih nauènika nije htio da prizna da se ovo nauèno otkriæe nalazi u Kur’anu i da muslimani za njega znaju još odavno. Kada se vratimo kroz historiju naæi æemo da je crkva spaljivala nauènike zbog toga što su govorili: “Zemlja se kreæe!”

Dakle, veliki je broj otkriæa na polju prirodnih znanosti, ali je zapad veæinu tih otkriæa pripisao svojim “nauènicima”.
Pogledajmo na polju botanike doprinos muslimana. Botanika je kod muslimana bila posebno istraživana. Izuzev imena nekih biljaka, koje nisu rasle u tadašnjem muslimanskom svijetu, nije bilo nijednog naziva stranog porijekla. Botanièka enciklopedija od Dinaverija (umro 899.), u šest velikih tomova, saèinjena je èak prije nego što je na arapski prevedeno prvo grèko djelo o botanici. Dinaveri je opisivao ne samo izgled biljki, nego ih je i klasificirao, te opisivao njihove hranjive kvalitete, farmakološke i druge osobine.
Medicina je kod muslimana doživjela veliki napredak u anatomiji, farmaciji, organizaciji bolnica, obuèavanju medicinskih kadrova itd. Medicinska djela islamskih lijeènika ostala su temelj cjelokupne medicine, ukljuèujuæi i zapadnu. Kaže Allah subhanehu ve te’ala: “Izlazi iz utroba njihovih (utroba pèela) piæe razlièitih boja, u kome je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju.” (Nahl, 69) Ako hoæete da saèuvate komad mesa, stavite ga u med i neæe se pokvariti, zato što med ima svojstvo uništavanja bakterija, u njemu je lijek ljudima, a poznata je upotreba meda od davnina u svrhu lijeèenja. Kaže Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: “Da se ne bojim poteškoæe mojim sljedbenicima, naredio bih im uz svaki namaz (pet puta dnevno) da peru zube (i to misvakom).” (Sahih). Misvak ima višestruko jaèe svojstvo èišæenja i dezinfekcije nego ono što se nalazi u mnogim pastama za zube.
Kur’an traži da ljudi razmišljaju o stvaranju svemira i da prouèavaju kako su nebo i zemlja podreðeni èovjeku. Muslimani su se vrlo rano poèeli baviti ozbiljnim prouèavanjem na podruèju hemije i fizike. Karakteristika njihovog rada jeste eksperiment. Svojim prouèavanjem i posmatranjem oni su sakupili ogroman broj èinjenica.

Matematièke znanosti imaju neizbrisive tragove arapsko-islamskog doprinosa. Rijeèi “algebra”, koja je dobila naziv po muslimanskom matematièaru El-Havarizmiju, zatim “nula”, “cifra”, “šifra”, “ta’rifa”, “x” itd. arapskog su porijekla. Ovdje æemo nabrojati još neke stvari koje su muslimani donijeli zapadu Da nije bilo muslimana zapad ne bi znao za šeæer, narandžu, limun, breskvu, pamuk, jaknu, kahvu, sapun, parfem, lužina, barut, destilaciju, papir, kompas i dr.

Na kraju treba znati da su ovo samo neki od brojnih primjera koji govore o zasluzi muslimana u razvoju i napretku ljudske civilizacije. “Civilizovani” Zapad ih je omeo u njihovom daljem napretku. Barbarska razaranja pogodila su dva islamska glavna intelektualna centra: Bagdad na istoku i Kordovu-Granadu na zapadu. Mnoge biblioteke sa stotinama hiljada knjiga i rukopisa, zajedno sa ovim gradovima, su spaljene. Pokolji nisu poštedili ni nauènike. Ono što je stvarano stoljeæima, barbari su uništili za nekoliko dana. Ovaj primjer nam oslikava stvarnost istoka i zapada. I to nije sve. Naprotiv, zapadnjaci se danas ponose onim što su dali u razvoju civilizacije. Po njima sva zasluga pripada samo njihovim nauènicima, a muslimani se i ne pominju. Koliko su oni zaista dali govori i èinjenica da je njihov filozof Engels izjavio da je spaljivanje biblioteka u Bagdadu i Kordovi-Granadi unazadilo ljudsku civilizaciju za 1000 godina. Na kraju, s pravom možemo istaæi da predstavnici islamske nauke nisu zaostajali ni za jednim od velikih imena u historiji nauke, mada se to i dan danas pokušava, i u dobroj mjeri uspjeva, prikriti. S pravom možemo reæi da je Istok prednjaèio nad Zapadom, kako na polju nauke tako i na polju kulture.

Zatim još ostaje da spomenemo da širenje Islama nije nigdje bilo putem maèa i vatre, muslimani su kad god bi osvojili neki grad nudili lokalnom stanovništvu nekoliko opcija kao što je bilo prilikom osvajanja Jerusalima za vrijeme h. Omera kao i za vrijeme Salahuddina ili da prime Islam svojevoljno, ili da ostanu u svojoj dotadašnjoj vjeri uz obavezu plaæanja džizje (jedna vrsta poreza) ili da se isele i da ponesu sa sobom sve što posjeduju. Za ove stvari historija nam je najbolji svjedok, jer muslimani dobro znaju da je Allah rekao: “Nema prisile u vjeri.”

Molim Allaha Uzvišenog da ojaèa Islam i muslimane, da muslimani ponovo uzmu u svoje ruke nauku, izuèavanje i napredak i da donesu još mnogo dobra cijelom èovjeèanstvu. Amin.
"Ideali su poput zvijezda, ne možeš ih dosegnuti, ali se možeš prema njima ravnati."

http://dokazi.com/islam/sta-je-islam-donio-svijetu/

13-12-2010 at 00:43 | Ukljuèi u odgovor
bosnjobosnjo
Nivo: Forumas sa iskustvom
100% bosanac
Registriran(a): 30-06-2008
Lokacija: najdraza
Odgovori: 245
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI

Plav: Njemica primila islam

Dana 20.12.2010. godine pred mnogobrojnim vjernicima i imamima Njemica Antonia Roschelman prouèila je šehadet i time potvrdila svoju pripadnost islamu. U Staroj džamiji u Plavu pred gl. imamom Sinan ef. Latiæem i imamima Mersid ef. Haliloviæem i Muhamed ef. Cecunjaninom, te velikim brojem vjernika Njemica Antonia Roschelman je i zvanièno primila islam i promijenila ime u Amina.

Ljeta 2005. godine grad Plav je postao bogatiji za još dva stanovnika. Iz daleke Njemaèke braèni par Claus i Antonia Roschelman su došli da na oštrom planinskom nezagaðenom zraku naðu lijeka oboljeloj Antoniji. U Plav je došla u kolicima, a u džamiju prije dva dana na svoje noge. Antonia nam je priznala da su i ona i muž pomalo bili uplašeni kada su došli u grad pun muslimana jer se danas islam i muslimani povezuju samo sa nasiljem, bombaškim napadima, terorizmom.

Iznajmili su kuæu u Rudom Polju i vidjeli koliko su ljubazni i srdaèni njihovi komšije. Ali oni su muslimani!? Tek tada poèeli su da upoznaju prvo muslimane ovog kraja i njihovu kulturu i obièaje koje su zavoljeli a potom su èinili sve napore da doðu do literature o islamu na njemaèkom jeziku. Jedino što su uspjeli naæi jeste prijevod dijelova Kurana na njemaèki jezik u audio formi. Sa ushiæenjem su slušali Božije rijeèi stalno podsjeæajuæi svoje komšije koliko su sretni što su se rodili u islamu.

Poput djece su se radovali bajramskim danima i kao i svi muslimani pripremali i ukrašavali svoju kuæu, pripremali hranu i piæa i ono što ih je posebno veselilo kupovali bonbone i èokolade dijeleæi ih sretnoj i nasmijanoj djeci i veselili se zajedno s njima.

U potpunosti su se osjeæali dijelom plavsko-gusinjskog naroda. Živjeli sretnim životom sa svojim novim komšijama, u svom novom gradu kojeg su zavoljeli. Claus nije nikada pomislio da se vrati u Njemaèku. Kupio je plac i na njemu izgradio vikendicu.

Nažalost dana 18.12.2010. godine melek smrti je došao do njegovog uzglavlja. Njegov amanet je bio da se ukopa ondje gdje i svim srcem pripada: meðu svojom braæom na muslimanskom mezarju. Njegove komšije su potvrdile da je za života oèitovao šehadet i manifestovao islam. Dok je povorka polako koraèala za mejtom put mezarja Antonia je sjedila u autu i gledala. U jednom trenutku rekla je da je njen muž tamo umro, na ukopu bi mu bilo svega 3-4 ljudi. A ovdje u ovoj dalekoj zemlji toliko ljudi... I suze su se prolile dok se tabut spuštao u mokru zemlju.

Antonia i Claus imaju èetvoro djece. Samo sa jednom æerkom su bili u kontaktu. Kada je svoju æerku Antonia nazvala da je obavijesti o smrti njenoga oca ova je bila na poslu. Na vijest o smrti svoga oca kæerka je samo rekla: „na poslu sam, ne mogu sad" i prekinula vezu. „To je posljednji poziv koji sam joj u životu uputila" - kaže nam Antonia. Odnose u porodici na Zapadu opisala je jednom rijeèju INTERES.

Antonia je ostala bez Clausa. Ali nije ostala sama. Ona ima novu porodicu, svoje komšije. I još veæu, svoj ummet, svoju braæu i sestre, Plavljane i Gusinjane.

Za nju, novi život je poèeo dolaskom u Plav, a sada još ljepše prihvatanjem islama.

- Sa Njemaèkom je završeno. - kratko nam je rekla.

- Moje mjesto je meðu mojom novom braæom i sestrama, i ako Bog da, kraj mog Clausa.

Molimo Allaha da im se smiluje i upiše ih meðu dobre robove svoje. AMIN!

29-12-2010 at 22:24 | Ukljuèi u odgovor
bosnjobosnjo
Nivo: Forumas sa iskustvom
100% bosanac
Registriran(a): 30-06-2008
Lokacija: najdraza
Odgovori: 245
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI

Naj veci neprijatelji Islama su u Islamu a to su Murdzije

Murdžije su zabludjeli muslimani koji su svojim poimanjem Imana i njegovom definicijom izašla van okvira ehlus-sunnetskog uèenja.
Što se tièe murdžija oni, svakako, kao i druge zabludjele sekte smatraju sebe nosiocima istine.
Neprijatelji Islama su od davnina zeljeli i nastojali da iskrive Islam, da ubace ili izbace iz njega ono sto ce promijeniti njegov cilj i svrhu i uticaj na ljude.

30-12-2010 at 22:12 | Ukljuèi u odgovor
bosno_moja
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 23-11-2009
Odgovori: 249
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI

Rast broja muslimana u Britaniji, Francuskoj i Njemaèkoj

Tokom 2010. godine na islam se preobratilo oko 5 200 Britanaca, a meðu njima je više od 70 odsto žena.
List "Independent" procjenjuje da je u Britaniji trenutno do 100.000 "islamskih konvertita", što je osjetno više u odnosu na 2001. godinu, kad ih je bilo 60.699.

Rezultati studije koju je objavila multireligijska grupa "Sudbinska pitanja" navode neke analitièare na zakljuèak da je Velika Britanija u procesu - "islamizacije".

Prema ovim podacima, svake godine u Britaniji, u prosjeku, oko 5.200 lica preðe na islam, što je više u odnosu na Njemaèku i Francusku, gdje je u prosjeku 4. 000 novih muslimana godišnje.

Istraživaèi su posjetili džamije u Londonu i utvrdili da je tokom 2010. godine samo u Londonu na islam prešlo 1.400 Britanaca. Prosjeèni vjerski obraæenik u Velikoj Britaniji je 27-godišnja bjelkinja, a kao razlozi najèešæe se navodi zasiæenost porošaèkim životom i nemoralnošæu.

Francuska sa sedam miliona i Njemaèka sa 4,3 miliona muslimana države su sa najbrojnijim muslimanskim življem u Evropi. U Velikoj Britaniji živi 2,4 miliona muslimana.

Meðutim, poprilièan broj Francuza i Nijemaca ovu religiju ne smatra kompatibilnom sa zapadnjaèkim stilom života. U tekstu "Islam i integracija: konstanta francusko-njemaèkog neuspjeha" "Mond" navodi rezultate ankete, prema kojoj èak 68 odsto Francuza i 75 posto Nijemaca smatra da muslimani nisu dobro integrisani u društvo.

Godišnja stopa porasta broja muslimana u svijetu je 6,40 posto, dok hrišæani imaju stopu porasta 1,46 posto.

Možda najbolji pokazatelj velikog porasta broja muslimana jeste podatak da se u toku posljednjih pedeset godina taj broj poveæao za nevjerovatnih 500 posto, dok se broj hrišæana za isto vrijeme poveæao za samo 47 posto, a hindusa za 117 posto.

Prema podacima iz 1996. godine, svaki èetvrti stanovnik Zemljine kugle je musliman. U Aziji ima najviše muslimana, ali je zanimljivo da oni nisu veæina na tom kontinentu, nego ih ima 30 posto, navodi "Wikipedia".

Pravi “muslimanski kontinent” jeste Afrika, gdje muslimani predstavljaju natpoloviènu veæinu. Muslimani su apsolutna veæina u 59 država svijeta, a zemlja sa najveæim brojem muslimana je Indonezija.
(SRNA)

http://www.minber.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=5455:rast-broja-muslimana-u-britaniji-francuskoj-i-njemakoj&catid=56:vijesti-iz-svijeta&Itemid=80

19-01-2011 at 14:37 | Ukljuèi u odgovor
tuba
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-06-2006
Odgovori: 17436
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI

Nemash izgleda pametnijeg posla nego da sjedish pred kompjuterom i chekash vijest kad ce ko da predje na "ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI"!

Shto ne postavljash vijesti o tome kako "ISLAM VJERA BUDUÆNOSTI" istovremeno smanjuje broj muslimana?

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_suicide_bombings_in_Iraq_in_2010


21-01-2011 at 01:37 | Ukljuèi u odgovor
Dea
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 26-12-2005
Lokacija: IRI
Odgovori: 4162
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI

Sto se bolan stidis svoje vjere?
Pa nisi ti taj koji se samoeksplodira i nikad neces biti. Takodje nisi vjernik i vjerovatno nikad neces ni biti, al' jarane da se nasadis na glavu ti si slinamu i to ces bit do kraja zivota.
Zato popusti malo s tim crnjacima jer je su tvoji poslodavci prvi egzekutori 'vjere buducnosti'.

21-01-2011 at 22:24 | Ukljuèi u odgovor
tuba
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-06-2006
Odgovori: 17436
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI

Kako se mogu stidjet' nechega u shto ne vjerujem?
I nikakvi me crnjaci ne pucaju vec mi je pun qratz svih tih vjera.

Jednom sam vec rek'o i ponovit' cu,
Razlog zashto non stop repliciram na temama islam je zato shto samo vi trabunjate o tome kako ste naj naj i niko drugi se ne javlja.

Mo'sh mislit', imam roditelje koji su vjernici muslimani a ne idu u dzamiju, ne navracaju na religijske forume, ne zanima ih ko je presh'o i kad ce prec' na islam, ne zanima ih koja je to vjera "VJERA BUDUÆNOSTI" a ne zhive u Islamskoj Republici Iran nego u jedinstvenoj Bosni i Hercegovini zemlji svih naroda i vjera.

Tema nije "HRISHCANSTVO JE VJERA BUDUÆNOSTI " ili "BUDIZAM JE VJERA BUDUÆNOSTI", (na koje bih isto replicir'o), nego "ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI".

22-01-2011 at 05:10 | Ukljuèi u odgovor
Dea
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 26-12-2005
Lokacija: IRI
Odgovori: 4162
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ISLAM JE VJERA BUDUÆNOSTI

Mozda ne razumijes ovaj moj iranski jezik.
Al evo, amer te angazuje u Afganistan i Irak i zna da si bh musliman, koliko god se ti koprco.
Ja licno nisam nikad rekla ovi ili oni su najbolji, radije kazem da ima shupaka na tone, a takodje ne volim ta uopstavanja tipa - vi dizete vjeru u nebo.
Ako meni nije problem da budem direktna, slobodno i ti reci gdje ja grijesim.

22-01-2011 at 22:13 | Ukljuèi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon VIDEO: Baština Božijeg Poslanika

VIDEO: Baština Božijeg Poslanika - LEGACY OF A PROPHET - BOSANSKI PREVOD
Documentary film

Preko èetrnaest stotina godina, skroman trgovac koji nije znao èitati ni pisati promijenio je lice Arabije. Ovo je prièa o Muhammedu, trgovcu, mužu, otsu i ratniku koji je došao kao konaèni Boziji Poslanik.

Tri godine u izradi, ovaj film Alex Kronemer i Michael Wolfe donosi život sedmog stoljeæa Božjeg Poslanika Muhameda - koji je promijenio historiju svijeta u 23 godine, i dalje oblikuju živote više od 1,5 milijarde ljudi. Muhammed: „Baština Bozijeg Poslanika“ odvija se ne samo u drevnom Bliskom Istoku, nego je ušla duboko u domove, džamije i radna mjesta Zapada. Amerika procjenjuje vše od sedam milijuna MUSLIMANA.....

http://www.youtube.com/watch?v=bJuHTtlnAxs&feature=player_embedded#!

24-01-2011 at 06:28 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 36
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adnan_, Adnan_ IRAQ, Ajvi, antepavelic, goca, Herodot.H, joskobra, Lastavica, LilyL, nele73, Pasha_car_aga, rafa, SEMY_, Tuc-Muc-SRB, zaza
FORUM : Religija i filozofija : ISLAM New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice