Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Platonix
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 21-03-2011
Lokacija: Jupiter
Odgovori: 363
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI .. - APSURD VLASTI TUZLANSKOG KANTONA - SMANJENJE PLATA

APSURD VLASTI TUZLANSKOG KANTONA - SMANJENJE PLATA PROSVJETNIM RADNICIMA
Da živimo u vremenu apsurda i bahatosti vladajuæe garniture može se uoèiti u svemu što nas okružuje. Vrlo šturo mediji prenose veoma drastiènu pojavu, a to je kontinuirano poskupljenje, haraè i nameti- a narod u bijedi grca i jedva sklapa kraj s krajem. U posljednje vrijeme Vlada TK udarila je i na prosvjetne radike predlažuæi im skidanje 6,5% kako navode i drugim budžetskim korisnicima. Obrazovanje je na margini opstanka što naravno i pogoduje vlastima da imaju moguænost lakšeg upravljanja i manipulacije nad nepismenim graðanima. Umjesto da ogromna administracija u Vladi TK i drugim sektorima snizi troškove oni se odluèili smanjivati plate radnicima iz prosvjete kako bi zadovoljili veæim prohtjevima u 2012 godini koje su stavili u nacrt budžeta. Ako proèitate ovaj nacrt budžeta TK za 2012 god, uvidjeæete apsurd koji govori da uprkos krizi koju naglašavaju, nacrt budžeta za 2012. godinu veæi je za 30 moliona KM u odnosu na utrošena sredstva u 2011. godini. Pa pogledajmo o èemu se radi:

• IZDACI ZA NABAVKU STALNIH SREDSTVA u odnosu na 2011. godinu veæi za oko 11 miliona KM (u 2011. godini je potrošeno za ovu stavku
3 844 874 KM, a planirano je za 2012. godinu nevjerojatnih 14 458 884KM)
• UKUPNI IZDACI ZA MATERIJAL I USLUGE u odnosu na 2011. godinu veæi za oko 9 milona KM (u 2011. godini je potrošeno za ovu stavku
32 877 263KM, a planirano je za 2012. godinu 41 198 881KM)
• IZDACI ZA FINANSIJSKU IMOVINU (Pozajmljivanje pojedincima i neprofitbilnim organizacijiam) u odnosu na 2011. godinu budu veæi za oko 3 milona KM ( u 2011. godini potrošeno je za ovu stavku 2 407 544KM, a planirano je za 2012. godinu 5 262 000KM)
Za samo na ove tri stavke ( ima ih još) poveæali budžet u odnosu na 2011. godinu za 23 miliona KM, a obmanjujete javnost da nema para i da je jedini izlaz da budžet TK ne ´´padne´´ smanjenje plate budžetskim korisnicama ukupno 11 miliona KM.

Uprkos krizi, uprkos tome što SDP i SDA nisu pokazali pozitivne rezultate a veæ je pola mandata prošlo, svim politièkim strankama nije smanjena ni marka prihoda u proraèunu. Vodeæe stranke u Tuzlanskom kantonu – SDA i SDP primat æe tako za svoj nerad: SDP 152.653 KM, a SDA 127.768 KM. Tako dnevno SDP-u na raèun liježe u prosjeku 400 maraka, a SDA-u 350 maraka. „Vlada je naèinila jedan propust – nije umanjila transfere politièkim partijama, što je pokazalo da nije dovoljno osjetljiva prema politièkim strankama koje su u parlamentu”, kaže Muris Buliæ iz CCI.
No gdje smo mi u odnosu na druge , jasno je da su plaæe kod naših državnih službenika u BiH i TK do šest puta veæe od njezina prosjeka, dok je za 40 posto bolje plaæena njezina administracija, èime ova zemlja izdvaja najviše novca u ovom dijelu Europe za javnu upravu u odnosu na BDP. Primjer neto plata vlade TK:
Premijer Sead Æauševiæ .....neto mjeseèna plata: 3907,00KM
Ministri: Knežièek Željko .......-//-....................:3215,00KM
Škahiæ Imšir .....................................:3155,00KM
Taletoviæ Alen....................................:2835,00KM
Laziæ Mlaðan......................................:2860,00KM
Gutiæ Bego ........................................:2860,00KM
Avdibašiæ-Vukadinoviæ Naða...................3157,00KM
Hasiæ Sead..........................................3216,00KM
i tako dalje...
U neto iznos plate nije uraèunat varijabilni dio plate i uveæanje po osnovu radnog staža; 0,5% za svaku godinu radnog staža, 20% regres, topli obrok i ostale povremene naknade po osnovu naplaæenih dnevnica.
Bitno je napomenuti èinjenicu da:
"U BiH su izdvajanja (za javnu upravu) razmjerno najviša u ovom dijelu svijeta i znaèajno viša nego u susjednim zemljama – Hrvatskoj i Srbiji. BiH izdvaja èak 13,1 posto svog BDP-a za plaæe u javnom sektoru, a Hrvatska i Srbija deset posto i manje od toga", navodi se u izvještaju Centra za zastupanje graðanskih interesa u BiH (CPI).

Ovakvo stanje je neodrživo i logièan je potez; smanjivanje javne potrošnje. Analize pokazuju da bi BiH uštedjela 750 milijuna maraka (oko 380 milijuna eura) godišnje ukoliko bi se izdvajanje za plaæe u javnoj upravi ogranièilo na 10 posto BDP-a. To podrazumijeva smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi, plaæa i provoðenje ušteda. No , ako pogledamo agenciju za državnu službu, zakljuèiæemo da je Državna služba zapošljava najveæi broj radnika što naravno poveæava i rashode budžeta na njihove plate.

Istodobno u izvješæu Svjetske banke se navodi da je u proteklih pet godina u BiH došlo do poveæanja izdvajanja za plaæe u javnom sektoru, s 11,1 posto BDP-a u 2006. na 13,1 posto u 2011. godini. U zemljama Europe se za plaæe izdvaja znaèajno manje novca, od 5,6 posto u Makedoniji do 11,9 posto u Letoniji.

Prema istraživanju bosanskohercegovaèkog Centra za istraživanja i studije (GEA) ni u jednoj zemlji EU-a parlamentarci nemaju plaæe tri puta veæe od prosjeka, dok su u BiH veæe od šest prosjeènih plaæa. U Norveškoj i Belgiji politièari na najvišim pozicijama imaju jednu i pol prosjeènu plaæu, a u Njemaèkoj i Letoniji njihove plaæe dvostruko su više od nacionalnog prosjeka. S dvije i pol prosjeène plaæe zastupnici u Sloveniji su za nekoliko postotaka iznad europskog prosjeka.
Udar na prosvjetne radnike nema nikakvog opravdanja ako imamo na umu èinjenicu da su bezobrazno i enormno veæe plate koje dobivaju u raznim službama osobe sa istom ili nižom struènom spremom kao što su zaposlenici Vlade TK, radnici Elektrodistribucije i dr. Kod nastavnog osoblja u osnovnom i srednjem obrazovanju plata je èak niža od aktuelne prosjeène plaæe u rudnicima i dvostruko niža od prosjeène plaæe u Elektroprivredi. I topli obrok nastavnog osoblja je takoðe dvosturko niži od onog u Elektroprivredi iako je Elektroprivreda registrovanau BiH kao i institucije obrazovanja.

Ono što je takoðe apsurd BH društva na veliko nezadovoljstvo graðana jeste ogromna razlika u standardu graðana po kantonima, na primjer graðani Sarajevskog kantona imaju dva puta veæa primanja od graðana Tuzlanskog kantona u raspodjeli javnih prihoda, iako se ustvari iz Tuzlanskog kantona najviše uplati u javnu kasu?
Kako se boriti protiv svega ovoga , ostaje na novim politièarima, graðanima i opoziciji da razmisle. Jedno od rješenja koje se samo od sebe nameæe jesu ustavne promjene kojima bi se ukinuli kantoni jer su u biti samo ogromni konzumenti budžeta i leglo za lezihljeboviæe i upošljavanje po rodbinskim vezama i podobnosti. U Republici Srbskoj recimo nema kantona i imaju mnogo manje rashode na administraciju , a tamo takoðe pored Srbskog stanovništva imamo i Hrvate i Bošnjake a što se u Federaciji BiH navodi kao razlog postojanja kantonalnih uprava.



[Edited by Platonix on 15-03-2012 at 09:07 GMT]

15-03-2012 at 09:04 | Ukljuèi u odgovor
bh.zmaj
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 12-02-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 62
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..

Ove informacije govore dosta. Smanjenje administracije se moze postici promjenom Ustava FBiH, tj. ukidanjem Kantona. Slazem se s Platonix osim u jednoj stvari: non-stop pominjes Elektroprivredu kao budzetskog korisnika. EP je proizvodjac i nije naslonjena na budzet. Kao takvi imaju pravo sami svoje plate odredjivati i isplacivati u visinama kakve jesu. Ne bih sada ulazio u opravdanost cijena struje, ali cinjenica je da ova kompanija uspjesno posluje i da se to odrazava na platama zaposlenih. Neka bar neko u ovoj drzavi zivi od svog rada (za razliku od BH Telecoma ciji uposlenici- kojih ima itekako previse- zive od prodaje elektromagnetnih talasa, prostije receno zraka).  


Da te volim dusa zna, draga moja

<br />

B I H
15-03-2012 at 12:13 | Ukljuèi u odgovor
Chili
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 21-04-2009
Odgovori: 207
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..

Eto ko nam jede novce koje neki krvavo zarade!

U BiH su izdvajanja (za javnu upravu) razmjerno najviša u ovom dijelu svijeta i znaèajno viša nego u susjednim zemljama – Hrvatskoj i Srbiji. BiH izdvaja èak 13,1 posto svog BDP-a za plaæe u javnom sektoru, a Hrvatska i Srbija deset posto i manje od toga', navodi se u izvještaju Centra za zastupanje graðanskih interesa u BiH (CPI).

Dodaje se da je takvo stanje neodrživo i poziva na smanjivanje javne potrošnje. Analiza je pokazala da bi BiH uštedjela 750 milijuna maraka (oko 380 milijuna eura) godišnje ukoliko bi se izdvajanje za plaæe u javnoj upravi ogranièilo na 10 posto BDP-a. To podrazumijeva smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, smanjenje plaæa i provoðenje ušteda.


klikni

15-03-2012 at 18:58 | Ukljuèi u odgovor
Platonix
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 21-03-2011
Lokacija: Jupiter
Odgovori: 363
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..



17-03-2012 at 07:27 | Ukljuèi u odgovor
Platonix
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 21-03-2011
Lokacija: Jupiter
Odgovori: 363
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..

Odluka Vlade TK na 36 sjednici: "Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o raspisivanju Javnog oglasa za nominiranje i izbor kandidata za èlanove Školskog odbora iz reda osnivaèa u 87 osnovnih i 31 srednjoj školi na podruèju Tuzlanskog kantona. Odluka je donesena skladno Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakonu o srednjem obrazovanju i odgoju, kojima je propisano da stupanjem na snagu navedenih zakona predsjedniku i èlanovima Školskih odbora zateèenim na dužnosti prestaje mandat, a da æe se postupci imenovanja predsjednika i èlanova Školskih odbora, koji su zapoèeti prije stupanja na snagu navedenih zakona, obustaviti.

" Krenulo je sa postavljanjem SDP podobnih u školske odbore!!

17-03-2012 at 18:05 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..

citat:
Platonix wrote:




Obzirom da se i sam cesto sluzis uzreciom SRAM VAS BILO...ja tebe sad pitam kako te nije sram uporno postavljati ovaj video u kome se ovi NACISTI prikazuju kao clanovi Vade Kantona...Necu reci da "nasi" politicari u Kantonu NISU LOPOVI, ali porediti ih sa NAJGORIM NACISTICKIM SLJAMOM JE IPAK PREVISE i mislim da je za svaku osudu. Je li te tako ucio ucitelj Mirnes?...Svaka vam cast...
17-03-2012 at 18:11 | Ukljuèi u odgovor
Chili
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 21-04-2009
Odgovori: 207
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..

Nakon što je zatvoren zoološki vrt a djeca Tuzle uskraæena za zabavu i druženje sa manje poznatim životinjama (ali se zato druže 1 mjesec u godini s nekim drugim moèvarnim životinjicama, ovako to radi neka druga opštinska administracija koja drugaèije razmišlja:

"Lavovi ove godine stižu u Pionirsku dolinu u Sarajevu
Zoološki vrt Pionirska dolina u Sarajevu æe ove godine dobiti nove stanovnike, jednog mužjaka i dvije ženke lava, istakao je u razgovoru za Klix.ba upravnik Esad Tajiæ."

LAVOVI


Do nekih boljih vremena a rekao bih do nekih boljih ljudi mladi tuzlanski naraštaji æe odrastati hendikepirani i k'o zadnji papaci iæi u Sarajevo da gledaju životinje.

AFERIM opštinskim papcima i krkanima.

11-04-2012 at 20:59 | Ukljuèi u odgovor
Platonix
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 21-03-2011
Lokacija: Jupiter
Odgovori: 363
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..

citat:
Chili wrote:
Nakon što je zatvoren zoološki vrt a djeca Tuzle uskraæena za zabavu i druženje sa manje poznatim životinjama (ali se zato druže 1 mjesec u godini s nekim drugim moèvarnim životinjicama, ovako to radi neka druga opštinska administracija koja drugaèije razmišlja:

"Lavovi ove godine stižu u Pionirsku dolinu u Sarajevu
Zoološki vrt Pionirska dolina u Sarajevu æe ove godine dobiti nove stanovnike, jednog mužjaka i dvije ženke lava, istakao je u razgovoru za Klix.ba upravnik Esad Tajiæ."

LAVOVI


Do nekih boljih vremena a rekao bih do nekih boljih ljudi mladi tuzlanski naraštaji æe odrastati hendikepirani i k'o zadnji papaci iæi u Sarajevo da gledaju životinje.

AFERIM opštinskim papcima i krkanima.


Zato æe djeca gledat kralja Tvrtka na Konju a biæe tu i još statua i kipova kojekakvih.
16-04-2012 at 11:18 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI ..

sho sha fali tvrtku,da je mehko bil onda godijo

16-04-2012 at 13:21 | Ukljuèi u odgovor
Platonix
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 21-03-2011
Lokacija: Jupiter
Odgovori: 363
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI .. - UKC TUZLA

U Subotu 21.04.2012 desila se smrt djeèaka koji je došao u bolnicu u Petak. Nakon dobivenih inekcija, stanje se pogoršalo sa smrtnim ishodom. Sumnja se na meningokokni meningitis u što ja uopæe ne vjerujem. Ono što pretpostavljam jeste da su se doktori potpuno opustili , da su nemarno vršili dijagnozu i dali pogrešan lijek te je došlo do smrti. Nerado u ovo sumljam ali ta sumnja neæe nestati dok se ne stave dokazi šta je zapravo bio uzroènik smrti, da li je izvršena obrukcija i da li se ustanovilo da se radi o meningitisu ili je to bio samo izgovor. Kako to da niko više nije imao èak niti simptome iako se radi o zaraznoj bolesti?? Danas je dženaza u 16: 30h na Moluhama, tužan je ovaj dan, idem na dženazu ali me kopka èinjenica da se preko svega tek tako olako prešlo. Smatram da je trebalo da se izvrši i nezavisna dijagnoza tijela kako bi se ustanovio razlog smrti. Ne oèekujem od krivaca da æe reæi istinu veæ æe naravno smisliti razlog smrti. Ovo se mora sistemski riješiti, dakle imamo potencijalne doktore krive za smrt djeteta , i tu nema istrage nezavisne zdravstvene ustanove da to dokaže ili negira. Sa ovakvim zdravstvom graðani su u veæoj opasnosti nego u nadi da budu izlijeèeni.

[Edited by Platonix on 24-04-2012 at 10:57 GMT]

24-04-2012 at 10:56 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 32
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Tuzlarije : KRITIKE NA RAD POJEDINIH INSTITUCIJA, SLUŽBI .. New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice