|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
camac Nivo: Forumski doajen Unknown artist
Registriran(a): 11-05-2011 Lokacija: Desert roads Odgovori: 5224 IP: Maskiran
|
Re: Popis stanovništva 2013. u Bosni i Hercegovini
Pismo Predsjedništvu BiH: Ako ne popišu dijasporu, popis proglasiti nevažeæim
Grupa uglednih bh. intelektualaca u Americi pisala èlanovima Predsjedništva BiH
Grupa bosanskohercegovaèkih intelektualaca i univerzitetskih profesora koji žive u Sjedinjenim Amerièkim Državama (SAD) uputila je pismo èlanovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojši Radmanoviæu, Bakiru Izetbegoviæu i Željku Komšiæu u kojem traže da se bh. dijaspori osigura uèešæe u popisu stanovništva u BiH 2013. godine, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
''Zahtijevamo da apelacijom Vladi i Parlamentu BiH, a u sluèaju blokade onda apelacijom Ustavnom Sudu BiH, omoguæite bh. dijaspori da ostvari svoje Ustavom zagarantirano pravo da kao graðani BiH i vlasnici imovine na njenoj teritoriji uèestvuju na predstojeæem popisu stanovništva u BiH. U sluèaju da se naša demokratska prava ne omoguæe redovnim putem, uèinit æemo sve u okviru legalnih moguænosti da se takav popis stanovništva proglasi nevažeæim i neprimjenljivim'', napisali su bh. intelektualci u SAD-u.
Meðu potpisnicima su književnik Aleksandar Hemon, jedan od vodeæih ljudi na psihijatrijskoj bolnici "Associate professor The University Arizona'' prof. dr. Esad Boškailo, prof. dr. Kenan Arnautoviæ sa Klinike za neurohirurgiju Semmes-Murphey u Memphisu, predsjednik Amerièkog Udruženja Laparoskopskih Ginekologa (AAGL-a) prof. dr Rešad Pašiæ, dr. Amila Buturoviæ sa York univerziteta u Torontu, uspješni advokat i specijalista za poslovno pravo Ðenita Pašiæ, te Mirsad Hadžikadiæ, Emir Hodžiæ, Migdat Hodžiæ i Azra Terziæ.
|
|
13-02-2013 at 12:47 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
arnie Nivo: Forumski doajen I'm coming in peace now
Registriran(a): 12-02-2011 Lokacija: Zulu time zone Odgovori: 4391 IP: Maskiran
|
Istraživanje: Bošnjaka ima najviše u BiH, više od 50 odsto
U BiH živi 53 posto Bošnjaka, 35 posto Srba i 8,8 posto Hrvata, pokazalo je istraživanje agencije ''Prizma istraživanja''
Zbog velikog interesa javnosti u Bosni i Hercegovini, te velikog broja diskusija na temu naèina izjašnjavanja o etnièkoj, odnosno nacionalnoj pripadnosti, agencija ''Prizma istraživanja'' provela je istraživanje o etnièkom, odnosno nacionalnom izjašnjavanju graðana na predstojeæem popisu stanovništva u toj zemlji.
Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1563 graðanina Bosne i Hercegovine, u oba entiteta, Brèko Distriktu, u 18 geografskih regiona i 52 opæine u Bosni i Hercegovini. Kako je ocijenjeno, uzorak za ovo istraživanje dizajniran je na istim principima, kao i uzorak za probni popis stanovništva.
Nakon što se pitanje o etnièkoj, odnosno nacionalnoj pripadnosti postavi potpuno otvoreno, bez unaprijed predloženih modaliteta odgovora, 81 posto graðana BiH se opredijelilo za jedan od konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati).
Tako je 32 posto ispitanih za sebe kazalo da su Bošnjaci, više od èetiri posto su se izjasnili kao muslimani, 0,4 kao muslimani/Bošnjaci, 8,2 posto kao Hrvati i 1,7 posto kao katolici. Takoðer, više od 21 posto graðana izjasnili su se kao Srbi, a 20 posto kao Srbi/pravoslavci. Prema tom istraživanju 3,4 posto je Bosanaca, dok je oko jedan posto manjina ili ostalih.
S druge strane, graðani koji su o nacionalnosti pitani, ali im nisu èitani moguæi odgovori, to jeste Bošnjak, Hrvat, Srbin i ostali (kao što æe raditi i službeni popisivaèi), dali su nešto drugaèije odgovore.
Naime, 49,5 posto graðana BiH nazvalo se Bošnjacima, 10,6 posto je Hrvata, a skoro 33 posto Srba. Bosanaca je oko 4,3 posto, manjina 0,6 posto, muslimana 0,4 posto, katolika 0,9 posto, dok se 0,8 posto graðana nije htjelo izjasniti o navedenom pitanju.
U sluèaju kada su graðani pitani o nacionalnosti, ali su im je otvoreno ponuðeno da se izjasne kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati, te ostali, odgovori su, tvrde u agenciji koja je provela istraživanje, izgledali ovako.
Više od 53 posto ispitanika izjasnili su se kao Bošnjaci. Bilo je 8,8 posto Hrvata, te 35,2 posto Srba. Ostalih je bilo 1,7 posto, dok se jedan posto graðana nije htjelo izjasniti.
-Zbunjenost graðana-
''Ako se odgovori ispitanika, graðana na sva tri pitanja ukrste sa odgovorima na pitanja o religijskoj pripadnosti, odnosno vjeroispovijesti, te pretpostavljajuæi da je u BiH upravo to najvažnija odrednica etnièkog identiteta, možemo zakljuèiti da je treæe pitanje, poluotvoreno pitanje sa modalitetima odgovora koji se èitaju, zapravo daje najtaèniju sliku o etnièkoj, odnosno nacionalnoj strukturi ispitanika, odnosno graðana'', navode iz agencije ''Prizma istraživanja''.
Ovi rezultati, pojašnjava se, pokazuju da graðani iz sva tri konstitutivna naroda pokazuju sliène znakove zbunjenosti oko izjašnjavanja vezano za svoju etnièku, odnosno nacionalnu pripadnost.
''Mišljenja smo da toj zbunjenosti znaèajno doprinosi i javna diskusija koja je koncetrisana na politièke, a ne na struène, odnosno metodološke aspekte problema'', navedeno je.
|
|
14-02-2013 at 15:52 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
VV Cephei A Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Zato se Darko i Tijana (oni što uzimaju lovu za ubleharenje po bošnjaèkim èaršijama o Bosanstvu) trude iz petnih žila da broj Bošnjaka umanje što je više moguæe.
|
|
14-02-2013 at 21:50 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
VV Cephei A Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Imamo mi i na forumu inTELEktualaca koji rekoše da je Ostalih preko 40%.
|
|
18-02-2013 at 15:56 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Pogledi: Popis – statistika ili politika?
Sporetilji Bosne izjavljuju da narod i nacija ne smiju biti sinonimi u ustavnoj praksi jedne ozbiljne države, što je još jedan od razloga koji vodi navedenom cijepanju identiteta.
Do popisa stanovništva u BiH ostalo je još nekoliko mjeseci, a zavrzlama oko samoopredjeljenja u etnièkom smislu dobija svakim danom sve veæu dimenziju.
Za veliki dio Bošnjaka 2013. je godina konaènog sazrijevanja hiljadugodišnjeg bošnjaèkog identiteta koji je, iako vidno postojan, od komšijskih nezasitnih apetita permanentno potiskivan na margine politièkog života u zadnjih stotinjak godina.
Najveæi argument njegove istinske snage i postojanja je, da se i pored 'nacionalne nesvijesti' njegovih pripadnika spontano oduprijeo svojim dušmanima.
Bosanski lonac
Ipak, prijeti mu sasvim nova i neoèekivana opasnost. Opasnost od samog sebe! Lonac ne bi bio bosanski kada u njemu ne bi bilo Bosanaca! Naime, mnogi, iako u velikom broju svjesni da su Bošnjaci, naumili su na popisu istaæi svoju bosansku, odnosno hercegovaèku pripadnost. Mnoge su kritike sasute na tvorce ovih ideja kako od strane protagonista bošnjaèkog etnièkog korpusa, tako i iz kulturnih i vjerskih krugova, optužujuæi ih za politizaciju cjelokupnog pitanja.
Meðutim, ako znamo da u BiH nije uopšte moguæe neispolitizovati i najosnovnija pitanja, kao što su sport, kultura, zdravstvo i sl. onda o politizaciji etnièkog samoopredjeljenja ne moramo ni diskutovati, pogotvo ako znamo da i sam državni ustav sticanje politièkog legitimiteta uslovljava etnièkim startnim pozicijama.
Namjerno koristim pridjev "etnièkim", a ne "nacionalnim" ili "narodnim" , jer je kreiranjem Ustava BiH u jednoj užurbanoj atmosferi stvorena tolika konfuzija i poistovjeæivanje ova dva pojma da se i graðani ove države dijele na konstitutivne "narode" i "nacionalne" manjine. A narod i nacija ne smiju biti sinonimi u ustavnoj praksi jedne ozbiljne države, što je još jedan od razloga koji vodi navedenom cijepanju identiteta.
Narod i nacija
Nacionalnost je u uskoj korelaciji sa državljanstvom i subsumira pravni odnos države i graðanina koji se manifestuje u njihovim meðusobnim pravima i obavezama, dok narodnost podrazumijeva pripadnost odreðenom kolektivitetu koji je kulturalno, jezièki, obièajno pa i vjerski koherentan i izaziva osjeæaj zajedništva.
Dakle, nacionalnost je politièka kategorija, a narodnost kulturalna. Zbog toga UN (United nations) i jesu Ujedinjene nacije, a ne narodi, jer predstavljaju politièke zajednice. Tako je i SFRJ imala jugoslavensku naciju, a hrvatski, makedonski, srpski... narod.
Ipak, u komparativnom ustavnom pravu poznato je mnoštvo anomalija koje odstupaju od navedenih standarda, a najèešæe su vezane za etnièki realtivno èiste države koje svoju naciju zbog toga nazivaju narodom.
Meðutim, jedno etnièki složeno društvo bi u najmanju ruku ustavom moralo jasno definisati razlike izmeðu vitalnih pojmova nacije i naroda.
Ako imamo u vidu da Zakon o popisu stanovništva BiH 2013. kao jedno od fakultativnih pitanja na popisu formuliše kao izjašnjavanje o "etnièkoj/nacionalnoj" pripadnosti bez jasno ustavom, a ni istim zakonom definisane etnièke/nacionalne pripadnosti onda možemo pretpostaviti u kakvu nas anarhiju gura.
Prema pojedinim veæ provedenim istraživanjima, broj potencijalnih Bosanaca, odnosno Hercegovaca konstantno raste, a najviše na raèun "slijepe" bošnjaèke populacije.
Sve brojnije organizacije, asocijacije te grupe na društvenim mrežama nastoje privuæi pažnju "bosanskim pitanjem". Da postoji organizovano koordiniranje ovih aktivnosti i koji je njhov cilj više je nego oèigledno, ali koliki uticaj æe na kraju imati na ukupnu politièku scenu ostaje da se vidi.
Maè sa dvije oštrice
Ako pretpostavimo situaciju u kojoj bi broj Bosanaca i Hercegovaca mogao procentualno premašiti broj Hrvata u BiH, što nikako nije nemoguæe, princip konstitutivnosti naroda bio bi potpuno doveden u pitanje, a time i postojeæi ustavni poredak države koji je sve, samo ne funkcionalan.
No, maè sa dvije oštrice dolazi glave ako se tupom korov krèi! S obzirom da postoji opasnost od segregacije i samog bosansko-hercegovaèkog identiteta na 'Bosance', 'Hercegovce' i 'Bosance i Hercegovce', ishod bi mogao znatno smanjiti institucionalnu zastupljenost Bošnjaka - jedinog preostalog integrativnog faktor bh. društva i èuvara državnih ingerencija- na svim nivoima vlasti i dovesti u pitanje koherentnost BiH, a da pri tome ni Bosanci ni Hercegovci ne ostvare svoj cilj.
Sve ovo je moguæe imajuæi u vidu da se etnièke skupine neæe objedinjavati tumaèenjem popisa, nego samo statistièki evidentirati.
Piše: Mirza AVDIBAŠIÆ
|
|
23-02-2013 at 05:40 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
apache Nivo: Novi forumaš lud ko struja Registriran(a): 15-01-2011 Lokacija: tuzla Odgovori: 5 IP: Maskiran
|
mozda sam veci Bosanac od mnogih Bosanaca ali....moram se pomiriti sa cinjenicom da je zemlja Bosna i Hercegovina zemlja tri konstituivna naroda,da se zastupljenost probosanskih i antibosnskih snaga u parlamentu BiH pa i na svakom ostalom nivou vlasti,zasad primjenjuje prema rezultatima popisa iz 91. godine,svjestan sam da na sledecem popisu imaju samo dvije opcije tj. bit probosanski ili antibosanski,stoga mislim da da bi napravio kolateralnu stetu kad bi tjerao neki inat u stilu nepripadam ni jednom toru kako to neki kazu,jer zapravo tad izjasnjavanjem bilo kako drugacije osim jednim od konstituivnih naroda,ja bi automatski pripadao u sva tri tora tj. moje izjasnjavanje kao Bosanac nebi imalo puno koristi jer nije konstituivno,nego bi se moje izjasnjavanje prema zakonu raspodijelilo na tri konstituivna naroda pa bi tako 33,3% mog bosanca pripalo srpskom korpusu 33,3% hrvatskom korpusu i naravno 33% bosnjackom korpusu ili preciznije receno 66.6% antibosanskom korpusu,sto bi u konacnici znacilo vise zastupnika u izvrsnoj vlasti nego sto ih zapravo ima,onima koji su negatori a i pocinitelji genocida,negatori kapije,oni koji bi da se odcjepe od BiH itd. a tek 33,3% probosanskom korpusu,sto bi svakako rezultiralo manjim brojem onih koji su u ratu odbranili BiH i koji je sad u miru brane ali samo u parlamentima i politikom sprecavaju dodika i njemu slicne u provodjenju nekih zakona na stetu BiH,jednostavno onih kojima je stalo do cijelovite BiH,zato ipak mislim da cu podrzati probosanske snage u vlasti BiH sa 100% i izjasniti se kao Bošnjak pa kud puklo da puklo jer nekako mi nelogicno da pricam o patriotizmu a sa preko 66,6% da podrzim antibosanske snage u sastavu izvrsne vlasti nakon ovog popisa
|
|
23-02-2013 at 07:03 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Re: Re: Popis stanovništva 2013. u Bosni i Hercegovini
citat: apache wrote:
mozda sam veci Bosanac od mnogih Bosanaca ali....moram se pomiriti sa cinjenicom da je zemlja Bosna i Hercegovina zemlja tri konstituivna naroda,da se zastupljenost probosanskih i antibosnskih snaga u parlamentu BiH pa i na svakom ostalom nivou vlasti,zasad primjenjuje prema rezultatima popisa iz 91. godine,svjestan sam da na sledecem popisu imaju samo dvije opcije tj. bit probosanski ili antibosanski,stoga mislim da da bi napravio kolateralnu stetu kad bi tjerao neki inat u stilu nepripadam ni jednom toru kako to neki kazu,jer zapravo tad izjasnjavanjem bilo kako drugacije osim jednim od konstituivnih naroda,ja bi automatski pripadao u sva tri tora tj. moje izjasnjavanje kao Bosanac nebi imalo puno koristi jer nije konstituivno,nego bi se moje izjasnjavanje prema zakonu raspodijelilo na tri konstituivna naroda pa bi tako 33,3% mog bosanca pripalo srpskom korpusu 33,3% hrvatskom korpusu i naravno 33% bosnjackom korpusu ili preciznije receno 66.6% antibosanskom korpusu,sto bi u konacnici znacilo vise zastupnika u izvrsnoj vlasti nego sto ih zapravo ima,onima koji su negatori a i pocinitelji genocida,negatori kapije,oni koji bi da se odcjepe od BiH itd. a tek 33,3% probosanskom korpusu,sto bi svakako rezultiralo manjim brojem onih koji su u ratu odbranili BiH i koji je sad u miru brane ali samo u parlamentima i politikom sprecavaju dodika i njemu slicne u provodjenju nekih zakona na stetu BiH,jednostavno onih kojima je stalo do cijelovite BiH,zato ipak mislim da cu podrzati probosanske snage u vlasti BiH sa 100% i izjasniti se kao Bošnjak pa kud puklo da puklo jer nekako mi nelogicno da pricam o patriotizmu a sa preko 66,6% da podrzim antibosanske snage u sastavu izvrsne vlasti nakon ovog popisa
za BH 100%
kao Bosnjak 100%
i smatram da nije bas kud puklo da puklo prijatelju,
vec za opstanak Bosnjaka i ocuvanje Historije drzave Bosne i njenih naroda...
|
|
23-02-2013 at 07:21 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
neveli Nivo: Forumski vuk Baška ilum, baška pamet. Registriran(a): 08-04-2006 Odgovori: 605 IP: Maskiran
|
Re: Re: Popis stanovništva 2013. u Bosni i Hercegovini
citat: apache wrote:
, bravo..
|
|
23-02-2013 at 23:33 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|