Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : Vehabije u Tuzli
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Vehabije u Tuzli

citat:
primus inter pares wrote:
a da mi otvorimo temu o crkvama il skolama,pa ondaK opletemo po veh bi ajovima

što posebnu temu
pa æaskamo o vjerskim zajednicama i njihovim ingerencijama ,statusima,jesu li registrovanje ili ne...valjda je red da se malo svi edukujemo ko kosi ko vodu nosi
znam ja Primke da bi ti volio da uvedu šerijat pa da moreš min .4 žene imat
27-02-2013 at 13:19 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460

icon Re: Vehabije u Tuzli

meni je onaj gore rek`o da ja mogu i 6 ako hoèu!

27-02-2013 at 13:28 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
primus inter pares wrote:
meni je onaj gore rek`o da ja mogu i 6 ako hoèu!

jel onaj ozgo što ti šalje platu?
27-02-2013 at 13:31 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828

Jel meto ko ovo?

Savršenstvo demokratije - pogubnost šerijata

Piše: Emir Imamoviæ
Ako je, kao što je rekao Winston Churchill, „demokratija najgori oblik vladavine osim svih ostalih koji su bili isprobani sa vremena na vrijeme“, onda šerijat možda nije najgori od svih ostalih isprobanih s vremena na vrijeme, ali meðu najgorima sigurno jeste. Samodokaziva je to istina, a takve se – što bi rekao penzioner Mustafa Ceriæ – ne dokazuju. No, ako nekome ipak treba dokaz, dovoljno je napraviti paralelu izmeðu, recimo, nadasve divne Saudijske Arabije i one odvratne Švedske. U bogatoj kraljevini davno su preðene granice slobode, dakle zašlo se u sferu èistog pasjaluka, pa tamošnje žene, ne znajuæi više šta bi od sebe – nakon što im je veæ dozvoljeno da traže posao bez dozvole skrbnika, te najavljeno da æe 2015. èak smjeti glasati na lokalnim izborima – sada još traže da im se dopusti da voze automobile! I to same, bez pratnje pet, šest muških roðaka i, normalno, pokrivene tako da se ne zna je li ono zamotano za volanom pedesetosma prinèeva supruga ili Kobe Bryant na godišnjem. U hladnoj Švedskoj, opet, muškarac ne smije – kako je zakljuèio neki ovdašnji nesretnik kojeg je izbjeglièka sudbina odvukla u šugavi Stockholm – ni vlastitu ženu istuæi iz pedagoških razloga. I to onu jednu i jedinu zakonom dopuštenu. A ona, opet, smije i voziti i glasati i biti u vlasti i raditi... Sve skoro gola: otkrivenih nogu do koljena, pa èak i koji centimetar više, bez hidžaba, nikaba, kebaba, kako se to veæ zove, rukavica i dozvole muža kojeg ne mora pitati èak ni smije li na operaciju upaljenog slijepog crijeva.
Ne pretjerivati u samoubilaèkim napadima
Ima na ovom svijetu, u Bosni i Hercegovini, i u Tuzli, ljudi koje je lakše ubijediti da su dva i dva devedeset jedan, nego da je „demokratija najgori oblik vladavine osim svih ostalih koji su bili isprobani sa vremena na vrijeme“, raèunajuæi i šerijat. Takvi, okupljeni u udruženju umilnog imena „Riznice dobra“ – zvuèi, otprilike, kao da odbjegli velediler narkotika Naser Keljmendi osnuje fondaciju za brobu protiv ovisnosti - organizirali su dvadeset petog februara, u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla, tribinu nazvanu „Savršenstvo šerijata – pogubnost demokratije“ i na nju, kao predavaèe pozvali dva eminentna manijaka: Nusreta Imamoviæa i Bilala Bosniæa. Imamoviæ – nije se mogao prezivati drugaèije? - vršitelj dužnosti poznavaoca ispravnog islama za podruèje Gornje Maoèe i okolnih pripizdina, poznat je, pored ostaloga, i po izjavi da samoubilaèki teroristièki napadi nisu zabranjeni, sasvim suprotno, jedino ne treba pretjerivati s njima. Valjda zbog manjka materijalno-tehnièkih sredstava. Bilal Bosniæ je skloniji lijepoj pisanoj rijeèi, poeziji najprije, a u jednoj svojoj pjesmi koja, evidentno, ne govori o zeki i potoèiæu, kaže: Neka znade Amerika i ostali din-dušmani/da su sada muslimani svi ko jedan talibani/poslušajte, braæo, dina/o, mumini, cijelog svijeta/s dinamitom na prsima/vode puti do dženneta. Bosniæ, što mu se može uzeti kao jedina mana, ne prelazi sa rijeèi na djela i za sada su male šanse da na kakvom proplanku, sam samcat naravno, provjeri posljedice aktiviranja dinamita na prsima.
„Nije šala bit' budala“, zna reæi moj otac, komentirajuæi razne društvene pojave i dogaðaje. I fakat nije. Ni najmanje. Èlanovima „Riznice dobra“ moglo je pasti na pamet da organiziraju tribinu nazvanu „Savršenstvo šerijata – pogubnost demokratije“, upravo zato što je Bosna i Hercegovina, koliko-toliko, demokratsko društvo. Da je obrnuto, da je ureðenje šerijatsko, organizatori i uèesnici tribine pod nazivom „Savršenstvo demokratije – pogubnost šerijata“, završili bi povješani na banderama uliène rasvjete u roku odmah. I to u boljem sluèaju. U gorem, prvo bi prošli proces utjerivanja vjere u kosti, nakon što bi u njima boga ubili od batina.
Prednost demokratije u zagovaranju šerijata
O prednostima demokratije, inaèe, najbolje svjedoèe njeni protivnici, oni što demokratska prava zloupotrebljavaju ne bi li ih trajno ukinuli. „Javnu tribinu ne organiziraju Nusret Imamoviæ i Bilal Bosniæ, niti Hotel 'Tuzla', veæ grupa graðana Tuzle okupljenih oko Udruženja za promicanje pozitivnih vrijednosti 'Riznice dobra' Tuzla. Dakle, mi aktivisti udruženja smo u organizaciji ove tribine, te shodno vlastitim ubjeðenjima dali joj naziv i definisali temu, te pozvali gore dvojicu spomenutih predavaèa kao osobe za koje mi smatramo da mogu dati znaèajan doprinos uspješnoj afirmaciji i postizanju željenih ciljeva održavanja tribine... Hotel 'Tuzla' je privatni hotel na usluzi svim graðanima Tuzle, ali i graðanima Bosne i Hercegovine, tako da ne vidim zašto bi usluge Hotela 'Tuzla' bile uskraæene nama koji smo kroz razne dogaðaje i dešavanja u našim životima od malena pa do današnjih dana koristili i koristimo usluge Hotela 'Tuzla'. Menadžment Hotela 'Tuzla' je jedan visoko profesionalan poslovni tim i doista ne vidimo zašto bi nam uskratili gostoprimstvo nakon što smo se u našem planu aktivnosti koji smo dostavili i Hotelu 'Tuzla' i MUP-u TK, izjasnili da na tribini neæe biti nikakvih obilježja, poziva niti govora kojim se poziva ili podstièe na oružani sukob ili upotrebu nasilja, na nacionalnu, rasnu, vjersku ili drugu mržnju... Želite nam uskratiti pravo da u tom istom 'našem' hotelu i u 'našem' gradu organizujemo javnu tribinu na kojoj želimo istaknuti savršenstvo islamske vjere i islamskog naèina života, te ukazati na pogubnosti brojnih socijalnih anomalija, nemorala i nepravdi koje su se raširile u demokratskim društvima, kako kod nas tako i u inozemstvu...“, priopæili su iz „Riznice dobra“, reagirajuæi na najavu mirnih prosvjeda protiv njihove tribine i usputni sumanuti poziv na bojkot usluga Hotela „Tuzla“, na komercijalnim osnovama svima dostupnog za vjenèanja, proslave roðendana, spavanje, ruèanje, pijenje i korištenje slobode govora da se govore gluposti o, recimo, „socijalnim anomalijama, nemoralu i nepravdi koje su se raširile u demokratskim društvima, kako kod nas tako i u inozemstvu“, te šerijatu kao lijeku za sve bolesti modernog doba, od korupcije i nepravde do proklete moguænosti izbora naèina života i naèelnika opæine.
Kada je u jednom intervjuu upitan o problemima sa slobodom štampe, osnivaè moderne Turske, Kemal Ataturk, je rekao kako je rješenje za sve probleme koji proizilaze iz slobode štampe u još više slobode. I svi problemi demokratije rješavaju se sa još više demokratije. Raèunajuæi i probleme onih koji je preziru, jer samo zahvaljujuæi njoj imaju moguænost prezir iskazati, a da ne završe na doživotnoj. Èlanovi „Riznice dobra“ su, organizirajuæi tribinu o pogubnosti demokratije, zapravo demonstrirali sve mane nedemokratskih ureðenja. Kao takvi, ma šta zagovarali – a zagovaraju planetarne budalaštine – oni su manji problem od onih graðana koji demokratiju ne koriste kao najefikasnije oružje u borbi protiv religijskog ekstremizma, socijalnih anomalija i opæe nepravde. Recimo tako što æe o njima javno govoriti ili protiv njih demonstrirati u što veæem broju, ali ne na Facebooku, veæ na ulici. Ne zauzmu li je oni, uèinit æe to imamoviæi i bosniæi i to demokratskim sredstvima. A onda allahimanet slobodo.

Svaku svoju reakciju možete poslati autoru na e-mail: [email protected]

Radiosarajevo.ba

27-02-2013 at 14:11 | Ukljuèi u odgovor
soraya

„Riznice dobra“ – zvuèi, otprilike, kao da odbjegli velediler narkotika Naser Keljmendi osnuje fondaciju za brobu protiv ovisnost"

Pirke ,sav si vražiji

27-02-2013 at 14:30 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
Aidatuzla wrote:

provjereno, u maoci se radi po nasem NPP

sad vjerovatno da,nakon završenog sudjneja Imamoviæu...nije se radilo,ali je preko noæi zataškano...a zašto je to tako ?e to treba vidjeti sa ondašnjim ministarstvom za obrazovanje i ko je bio na njegovom èelu
27-02-2013 at 15:07 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
Aidatuzla wrote:

kad sam ja spominjala kako je bilo? ja sam odgovorila za NPP kada si izrazila zabrinutost za njihovu djecu. sada

a šta æemo sa djecom koja su ostala uskraæena TADA za obrazovanje kako ih sleduje i kakvo je država dužna da im obezbjedi i tada i sada?
nadoknadili im roditelji? jesu baš...naroèito muzièko ,biologiju,zemljopis...
i kako uopšte neko upitnog obazovanja ,iskljuèivo zasnovanog na klerikalnim osnovama ima pravo da o tome odluèuje,mjenja obrazovni sistem ,ne dozvoljava legalnim organima BIH( i ostalim gradjanima) da udju na teritoriju svoje države,kada je BIH sekularna država?i onda frka što je SIPA samo radila svoj posao...
27-02-2013 at 15:28 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
Aidatuzla wrote:

eto bas se za njihovu djecu ti brines

pa to mi je gradjanska dužnost...i ne samo moja ...to i Hafizoviæ poruèuje onim svojim tekstom,doduše u prenosnom smislu...
jesmo Aida svi smo mi osjetljivi na djecu...neko samo na svoju ,a neko to malo globalnije ...
27-02-2013 at 15:37 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
Aidatuzla wrote:

znas li ti kolio roma u tvojoj tuzli ne ide u skolu, koliko ih nema maticni broj koliko ih se tjera na prilislan rad? cistimo po nasoj avliji

btw, ja sam odlucila da svoj profesionalni zivot posvetim djeci i nemoj mi nista umotavati za to

bravo Aida,cijenim tvoj profesionalni trud.
i ko je kriv što ta romska djeca nemaju matièni broj?nemoj mi reæi da je do roditelja,jer obe znamo da je države...i kazne za roditelje koji svoju djecu prisiljavaju na bilo šta ne odreðuje niko drugi do država...
ako æemo èistiti u svojoj avliji koliko to roditelja negoduje ,ako im mezimèe sjedi u klupi sa romskim djetetom?...tabuizirana tema? nego šta je...isto kao što je prièa o incestima ,sexualnom zlostavljanju sopstvene djece,pedofiliji i pravima LGBT osoba...
27-02-2013 at 15:57 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
Aidatuzla wrote:

pa eto idi reci drzavi da pripazi na svu tu djecu. i na djecu vehabija sto su propustili skolovanje. sta hoces od mene? ja sve od sebe dajem za djecu vec i samo sam odgovorila za NPP

pa ne tražim ja ništa od tebe niti radim u državnoj službi ...a i da radim ne bih baš tako kategorièno branila ono što je neodbranjivo,naroèito kada se radi o vehabijama (pošto je to tema)...ko je njima dao mandat da traže ukidanje demokratije u BIH? proèitaj Pirketa,odlièan je ,a još Tuzlak
27-02-2013 at 16:04 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 22
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: cole, ELVIS, izgradnja stanova, lela, san, slobodan dan, Smucko2, suco, tuzla 77
FORUM : Politika : Vehabije u Tuzli New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net