|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
Azur Nivo: Forumski doajen xxxxxyyyyy
Registriran(a): 24-07-2005 Odgovori: 5025 IP: Maskiran
|
Re: Re: Vehabije u Tuzli
citat: neveli wrote:
mislim stvarno - odakle ti to da nisu registrirane?
IVZ, SPC, KC i JZ su samom Zakonu o slobodi vjere spomenute i potvrdjen im je kontinuitet postojanja.
Pored toga moraju biti registrirane, jer se radi o komplexnim institucijama.
Npr. IVZ ima upravu nad medresama, fakultetima, mesihatima , muftijstvima ; tu su i direkcije poput MINA, Centar za islamsku arhitekturu, vakufska direkcija itd..
Svoju organizaciju i uprave nad odredjenim obraz. institucijama imaju i ostale VZ i Crkve ciji je kontinuitet potvrdjen spomenutim zakonom..
I ti se pitas jesu li registrirane 
Ja, pitam ja a ti mi nikako da odgovoris na pitanje:"Jesu li registrovane kao bosanske vjerske zajednice ili kao hrvatske, srpske ili zajednice iz Arabije??" To te ja pitam.
|
|
27-02-2013 at 16:55 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
soraya Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 01-03-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 30666 IP: Maskiran
|
Re: Vehabije u Tuzli
citat: Azur wrote:
Ja, pitam ja a ti mi nikako da odgovoris na pitanje:"Jesu li registrovane kao bosanske vjerske zajednice ili kao hrvatske, srpske ili zajednice iz Arabije??" To te ja pitam.
idi na sajt Ministarstva paravde i imaš formular koji možeš popuniti i zatražiti informacije iz Registra koji je javan (imaš i uputstvo kako se te informacije traže).ne znam koji je iznos takse koja se plaæa,ali imaš info sajta pa se raspitaj ,ako te baš toliko interesuje.
Uostalom pastovala sam Zakon o vjerskim zajednicama,pa išèitaj ...
ili da saèekaš @neveli
evo Azure da ne kažeš da ti niko nije dao info ;hanka
Crkve i vjerske zajednice Upis u Registar crkava i vjerskih zajednica vrši se u skladu sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini («Službeni glasnik BiH», broj 5/04) i Pravilnikom o uspostavi i voðenju jedinstvenog registra za upis crkava i vjerskih zajednica, njihovih saveza i organizacionih oblika u Bosni i Hercegovini («Službeni glasnik BiH», broj 46/04). Crkve i vjerske zajednice su zajednice, ustanove i organizacije vjernika, osnovane u skladu sa vlastitim propisima, nauèavanjima, vjerama, tradicijama i praksom, kojima je priznata pravna sposobnost i koje su upisane u Registar crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Registar postojeæih i novih crkava i vjerskih zajednica, njihovih saveza i unutrašnjih organizacionih oblika (u daljem tekstu: Subjekt upisa), vodi Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine. Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, potvrðuje se kontinuitet svojstva pravnog lica istorijski zasnovanim crkvama i vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini u skladu sa vjerskim propisima i unutrašnjom organizacijom u Islamskoj zajednici u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Katolièkoj crkvi i Jevrejskoj zajednici Bosne i Hercegovine, kao i svim ostalim crkvama i vjerskim zajednicama, kojima je priznato svojstvo pravnog lica prije stupanja na snagu ovog zakona. Nove crkve i vjerske zajednice stièu svojstvo pravnog lica na naèin predviðen Zakonom i Pravilnikom.
[Edited by soraya on 27-02-2013 at 19:49 GMT]
|
|
27-02-2013 at 19:12 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|