Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : Vehabije u Tuzli
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Odgovori: 35281
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Vehabije u Tuzli

citat:
Aidatuzla wrote:

provjereno, u maoci se radi po nasem NPP

Možda sad al u srednjem vijeku nije bilo tako Ja ne znam otkud tebi tolka snaga i volja Aida  

<br /><br /><br /><br />

27-02-2013 at 16:46 | Ukljuèi u odgovor
Azur
xxxxxyyyyy

Registriran(a): 24-07-2005
Odgovori: 5025

citat:
neveli wrote:

mislim stvarno - odakle ti to da nisu registrirane?

IVZ, SPC, KC i JZ su samom Zakonu o slobodi vjere spomenute i potvrdjen im je kontinuitet postojanja.

Pored toga moraju biti registrirane, jer se radi o komplexnim institucijama.

Npr. IVZ ima upravu nad medresama, fakultetima, mesihatima , muftijstvima ; tu su i direkcije poput MINA, Centar za islamsku arhitekturu, vakufska direkcija itd..

Svoju organizaciju i uprave nad odredjenim obraz. institucijama imaju i ostale VZ i Crkve ciji je kontinuitet potvrdjen spomenutim zakonom..

I ti se pitas jesu li registrirane

Ja, pitam ja a ti mi nikako da odgovoris na pitanje:"Jesu li registrovane kao bosanske vjerske zajednice ili kao hrvatske, srpske ili zajednice iz Arabije??" To te ja pitam.

27-02-2013 at 16:55 | Ukljuèi u odgovor
yugi

Registriran(a): 20-12-2006
Odgovori: 35281

citat:
Azur wrote:

Ja, pitam ja a ti mi nikako da odgovoris na pitanje:"Jesu li registrovane kao bosanske vjerske zajednice ili kao hrvatske, srpske ili zajednice iz Arabije??" To te ja pitam.

Ja znam da je SPC imao problem u Crnoj Gori jer su bili registrovani samo u Srbiji i odbijali su da se registruju.Da li je isti sluèaj i sa Bosnom nisam siguran ali otprilike znam na šta aludiraš Generalno je samo to pitanje registracije na ovoj temi apsolutna blasfemija!Zašto?Pa iz prostog razloga što mimo vjerskih zajednica postoje i Udruženja i svako pa i Vehabije naprosto mogu registrovati obièno udruženje i samim tim djelovati po zakonu.S druge strane,pozivati se na Ustav i reæi kako eto to ne postoji u Ustavu a istovremeno se zalagati za izjašnjavanje kao Bosanac i Hercegovac koji eksplicite ne postoje u Ustavu nije ništa drugo nego klasièno naprðivanje i primjena po ko zna koji put dvostrukih aršina Sve bi ono to na Goli poslali Al sreæom ne pitaju se više drugovi u tolkoj mjeri  

<br /><br /><br /><br />

27-02-2013 at 17:05 | Ukljuèi u odgovor
Azur
xxxxxyyyyy

citat:
yugi wrote:

Ja znam da je SPC imao problem u Crnoj Gori jer su bili registrovani samo u Srbiji i odbijali su da se registruju.Da li je isti sluèaj i sa Bosnom nisam siguran ali otprilike znam na šta aludiraš Generalno je samo to pitanje registracije na ovoj temi apsolutna blasfemija!Zašto?Pa iz prostog razloga što mimo vjerskih zajednica postoje i Udruženja i svako pa i Vehabije naprosto mogu registrovati obièno udruženje i samim tim djelovati po zakonu.S druge strane,pozivati se na Ustav i reæi kako eto to ne postoji u Ustavu a istovremeno se zalagati za izjašnjavanje kao Bosanac i Hercegovac koji eksplicite ne postoje u Ustavu nije ništa drugo nego klasièno naprðivanje i primjena po ko zna koji put dvostrukih aršina Sve bi ono to na Goli poslali Al sreæom ne pitaju se više drugovi u tolkoj mjeri

Yugi ne skreci sa teme i ne razvodnjaji pricu, nego reci kako je crnogorska pravoslavna crkva odgovorila srpskoj pravoslavnoj crkvi.
27-02-2013 at 17:29 | Ukljuèi u odgovor
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

icon Re: Vehabije u Tuzli

citat:
Azur wrote:

idi na sajt Ministarstva paravde i imaš formular koji možeš popuniti i zatražiti informacije iz Registra koji je javan (imaš i uputstvo kako se te informacije traže).ne znam koji je iznos takse koja se plaæa,ali imaš info sajta pa se raspitaj ,ako te baš toliko interesuje.
Uostalom pastovala sam Zakon o vjerskim zajednicama,pa išèitaj ...
ili da saèekaš @neveli

evo Azure da ne kažeš da ti niko nije dao info ;hanka

Crkve i vjerske zajednice Upis u Registar crkava i vjerskih zajednica vrši se u skladu sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini («Službeni glasnik BiH», broj 5/04) i Pravilnikom o uspostavi i voðenju jedinstvenog registra za upis crkava i vjerskih zajednica, njihovih saveza i organizacionih oblika u Bosni i Hercegovini («Službeni glasnik BiH», broj 46/04). Crkve i vjerske zajednice su zajednice, ustanove i organizacije vjernika, osnovane u skladu sa vlastitim propisima, nauèavanjima, vjerama, tradicijama i praksom, kojima je priznata pravna sposobnost i koje su upisane u Registar crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Registar postojeæih i novih crkava i vjerskih zajednica, njihovih saveza i unutrašnjih organizacionih oblika (u daljem tekstu: Subjekt upisa), vodi Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine. Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, potvrðuje se kontinuitet svojstva pravnog lica istorijski zasnovanim crkvama i vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini u skladu sa vjerskim propisima i unutrašnjom organizacijom u Islamskoj zajednici u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Katolièkoj crkvi i Jevrejskoj zajednici Bosne i Hercegovine, kao i svim ostalim crkvama i vjerskim zajednicama, kojima je priznato svojstvo pravnog lica prije stupanja na snagu ovog zakona. Nove crkve i vjerske zajednice stièu svojstvo pravnog lica na naèin predviðen Zakonom i Pravilnikom.

[Edited by soraya on 27-02-2013 at 19:49 GMT]
27-02-2013 at 19:12 | Ukljuèi u odgovor
neveli
Nivo: Forumski vuk
Baška ilum, baška pamet.
Registriran(a): 08-04-2006
Odgovori: 605

citat:
Azur wrote:

Ne znam eto, sta ti mislis , jel SPC registrirana , odnosno njihova eparhija, kao bosanska ili kao srpska?
27-02-2013 at 19:57 | Ukljuèi u odgovor
Azur
xxxxxyyyyy

citat:
neveli wrote:

Ne znam eto, sta ti mislis , jel SPC registrirana , odnosno njihova eparhija, kao bosanska ili kao srpska?

Ja,bas to mislim!!

I nije smijesno jer Crnogorci imaju svoju pravoslavnu crkvu(Cnogorska Pravoslavna Crkva) i onaje nosilac pravoslavlja i Crnoj Gori. Djetici se ne daju zahebavati.

27-02-2013 at 20:03 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
neveli wrote:

eparhije se oznaèavaju prema mjestu stolovanja,pa imaš tuzlansku ,banjaluèku,sarajevsku ...etc... a i sama si navela klauzulu o nasleenoj/produženoj registraciji iste...ja koliko znam vehabije/selefije nisu nikada prije postojale u BIH.
27-02-2013 at 20:04 | Ukljuèi u odgovor
neveli
Nivo: Forumski vuk
Baška ilum, baška pamet.
Registriran(a): 08-04-2006
Odgovori: 605

citat:
yugi wrote:

Ja znam da je SPC imao problem u Crnoj Gori jer su bili registrovani samo u Srbiji i odbijali su da se registruju.

Crnogorci su odradili izuzetnu stvar ( ali im je trebalo dosta vremena da obnove svoju crkvu), samo mislim da jos uvijek nije definirano vlasnistvo nad imovinom i sta pripada sada CPC, a sta SPC u CG

CPC je pokusala da se registrira i u Srbiji, ali joj srbijasnke vlasti nisu dozvolile..

27-02-2013 at 20:07 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
Azur wrote:

Ja,bas to mislim!!

I nije smijesno jer Crnogorci imaju svoju pravoslavnu crkvu(Cnogorska Pravoslavna Crkva) i onaje nosilac pravoslavlja i Crnoj Gori. Djetici se ne daju zahebavati.

ne samo Crnogorci veæ i Makedonci imaju svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu
27-02-2013 at 20:07 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 22
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: cole, ELVIS, izgradnja stanova, lela, san, slobodan dan, Smucko2, suco, tuzla 77
FORUM : Politika : Vehabije u Tuzli New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net