|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
kaharlija Nivo: Forumski doajen mi smo ljiljani medju trnjem Registriran(a): 19-10-2005 Lokacija: PNE Odgovori: 1121 IP: Maskiran
|
Re: Narodni humor Bosnjaka muslimana
Ascija i car
Ono ti dodje car u Tesanj pa naredi lokalnom asciji da mu donese jemek najsladji i najgorci. I, brate moj, ko jadniji a ko li zalosniji od ascije? Nije sala car i njegova zapovijed! A daj sad znaj sta je najsladje i najgorcije! Ele, dostu moj, ascija je bio kao otrovan i svakog je pitao za savjet, dok ce mu jedan starac: - Ma, coece bozji, lako ti je to. Iznesi mu, biva, jezik, pa gotov pos´o! Ascija to i ucini. Car se cisto u cudu nadje, jer sto je slasti u jeziku je, a sto je zla, pakosti i gorcine, opet je u jeziku. Zato ti on lijepo mog asciju carski daruje i pohvali njegovu bosansku glavu. :p ne citaj sta ja pisem
|
|
01-02-2006 at 04:29 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
diwna Nivo: Forumski doajen ***
Registriran(a): 17-05-2008 Lokacija: Tuzla Odgovori: 3577 IP: Maskiran
|
Mudri seljak i pametni graðanin 
Gonio putem seljak konja i na konju dvije vreæe. Sustiže ga jedan ugladen graðanin te upita:
- A šta ti je to u vreæama?
- U jednoj je žito a u drugoj kamenje - odgovori seljak. - A šta æe ti kamenje? - opet æe graðanin. - Da mi ne kriva tovar! - mudro æe seljak.
- Ama, zamila Boga - reèe gradanin - kakva ti je ta pamet, pa da zaludu goniš vreæu kamenja.
Zar ti nije bilo lakše da žito u dvije vreæe raspoloviš, pa tako natovariš i opet tovar ne bi vago, a duplo bi bio lakši!
- E, Bogami ima zapravo - reèe seljak - ja se nikad ne bi toga sjetio.
Vala si ti neka pametna glava.
Nego deder mi pomozi pa da tovar
pretovarimo.
Pa ti seljak zastavi konja, spusti tovar, istrese kamenje, raspolovi žito u dvijte vreæe, opet natovari, pa nastaviše put.
- Sami Bog te meni posl’o, - reèe seljak graðaninu - vidi se na tebi da si pametan i u svemu zgodan.
De mi bogati reci kol’ko ti imaš konja?
- Nijednog? - reèe graðanin.
- A krava?
- Nijednu!
- Ovaca?
- Ništa!
- Kuæu, belæim, imaš?
- Nemam, u jednog sam trgovca pod kiriju! - odgovara graðanin.
Kad to èu, seljak zastavi konja, bez rijeèi raspremi tovar, skide vreæe, svo žito sasu u jednu vreæu, a u drugu nakupi kamenja te opet natovari konja kako je prije bilo.
- Ama, šta to uradi!? - upita graðanin.
- Bježi od mene hiljadu konaka, i ti i ta tvoja pamet - reèe seljak - ja vako gonim ima pedeset godina, ko što su mi babo i djed gonili, pa imam i kuæu, i konje, i krave i ovce, a ti ni kuèeta ni maèeta.
Da te posluša, bi i ja, dina mi sve što imam izgubio! - reèe mudro seljak.
|
|
20-04-2009 at 20:39 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Sin rasipnik
Bio neki èovjek pa imo nekoliko sinova,
koji su ga dobro slušali, osim jednog koj nije volio da radi a volio je cia puno troši.
Govorili su to njemu da to ne valja, al’ on nikako da se uhaviza.
Tako jedne prilike kad su kupili sijeno otac reèe:
- Ja æu sam na plast, a vi svi bacajte sijeno!
Do pola plasta sinovi su bacali sijeno a otac je nogama gazio, kad je bilo od pola plasta oni su i dalje bacali a otac je nogama i vilama obarao sijeno na zemlju
Dok æe ti onaj sin što nije slušo:
- Ama, babo, dokle æemo vako, ako ti budeš vraæo sijeno nikad neæemo završiti;
mi svi ne meremo nabacati kol’ko ti moreš zbaciti!?
- E tako je sine i u nas u kuæi, mi svi ne meremo nanijet kolko ti moreš raznijet,
mi svi ne meremo zaraditi kolko ti moreš potrošiti?, - reèe mu babo, a sin vidje da više nema kud i obori glavu.
(Bošnjaèka narodna prièa)
|
|
22-04-2009 at 21:20 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Djeèak sa praznom saksijom
Veoma davno živio je u nekoj zemlji mudar i sreæan viadar.
Jedno mu je samo nedostajalo - nije imao djece.
Zato pomisli: “Izabraæu najpoštenije dijete u èitavoj zemlji, pa æu ga posiniti.
"Onda naredi da se svoj djeci razdijeli sjeme cvijeæa koje je pripremio i oglasi:
- Onaj ko od ovoga sjemena odgoji najljepši cvijet, bit æe mi "sin, ili kæi".
Sva djeca u zemlji posadiše sjeme.
Zalivala su ga od jutra do mraka i èuvala na toplom i sunèanom mjestu.
Jedan djeèak je takoðer pazio, i èuvao sjeme.
Ali proðe deset dana, proðe pola mjeseca, a sjeme iz saksije još ne proklija i ne nièe.
"Kako je to èudno”, pomisli djeèak, na najzad upita majku:
“Majko, zašto ne iznikne moje cvijeæe?” Majka, takoðer zabrinuta,odgovotri:
"Posadi ga u drugu zemlju.”
Djeèak posluša majèin savjet, pa presadi sjeme, ali ono opet ne nièe.
Osvanu i dan kada je vladar trebao da pregleda cvijeæe.
Sva djeca u lijepim haljinama iziðoše na ulice držeæi ispred sebe saksije sa cvijeæem.
Svako je želio da ga vladar posini.
Ali šta je to?
Zašto je vladar, razgledajuæi cvijeæe, prošao kraj sve djece bez trunke radosti na licu?
Odjednom, kraj jedne kuæe on primijeti djeèaka kako plaèe i stoji držeæi u rukama praznu saksiju.
Vladar naredi da mu dovedu tog djeèaka.
"Zašto stojiš s praznom saksijom?" - upita on.
Veoma uplašen, djeèak isprièa kako je posijao sjeme, ali ono nije izniklo.
Èuvši to, vladar priðe bliže djeèaku i reèe: "Evo mog poštenog sina!"
Ljudi se uskomešaše.
Zašto je vladar posinio djeèaka s praznom saksijom?
A on objasni:
"Ljudi, sjeme koje su djeca dobila, bilo je skuhano."
Èuvši to, svi klimnuše glavom u znak odobravanja,
a djeca koja su stajala sa divnim cvijeæern u saksijama pocrvenješe od stida.
Narodna prièa
|
|
23-04-2009 at 19:04 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Svirala
Nekakav hadžija pošo na Æabu, pa mu izišle komšije na ispraæaj da ga isprate.
Pa kako se ko sa njim poselami nako se i zamoli, veli, kupi mi hadžija ovo,
kupi mi hadžija ono... a niko para ne daje.
Tako priðe i nekako dijete, èoban, pa reèe:
- Evo ti hadžija pet para, pa mi kupi sviralu!
- E, ti æeš posvirat - rede hadžija, i turi pare u kesu.
Kad magarac svjedoèi
Zamoli neki komšija Nasrudin-hodžu da mu da svoga magarca na poslugu.
- Nemam magarca, - reèe hodža.
Upravo u taj èas poèe magarac u aharu revati, a komšija mu reèe:
- Ta eno, èuje se magarèev glas.
- E baš mi je zaèudo, - reèe hodža - da više vjeruješ magarèevu revanju nego mojim rijeèima.
|
|
23-04-2009 at 19:09 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Ne zastidi se!
Nemoj se nikada zastiditi svoje majke i njenih dimija, bosanske sinije i bosce iz svoga djetinjstva, tevsije demirlije i bakrenog abdesnog ibrika i djuguma, nanine sehare, svoje iz djetinjstva avlije i kuce cardaklije.
Ne zastidi se nasih tijesnih sefteli sokaka i osuncanih cvijetnih bosanskih carsija, babine tihe eglene i nanine sarene samije, djedove zute hadjijske abanije i amidjinog crvenog u desno naherenog fesa.
Nikada se ne zastidi avlijskog prosca i tarabe, zutog u avliji duda, drvenog ahara i kucnog mutvaka. Ne zastidi se sestrine suze kada te je ispracala u Hrvatsku, Sloveniju, Ameriku i Australiju.
To je, Allahov robe, tvoja dimenzija, tvoj ukras i biser, tvoje blago, ostalo od nasih pradjedova, dobrih Bosnjana.
Ne zastidi se Bosiji robe, strinine resedije, nutme, halebije, gurabije, cetenije, kvrguse, kljukuse, dilje, sutlije, pelteta i zerdeta! To je Bosnjo tvoja koda, kojom te je Uzviseni oznacio i odredio, zacrtao ti sudbinu da se rodis u najljepsoj zemlji i djulistanu dunjaluckom, zemlji Bosni.
Ne zastidi se Bosnjo dajdzinih kalvara kada ih obuce i krene u svoju mahalsku dzamiju, kalvare su dio tebe i ti si dio njih, iz kalvara si izasao i nikad se ne nasmij´ kada ugledas
Bosnju da ih je obukao, znaj dobro kalvare su dio tebe i ti si dio njih, iz njih si izasao.
Ne zaboravi Bosnjo u dalekom svijetu, na cvijece: zambak, sabljicu, hadjibeg, kalanfir, (karanfil) majcinu dusicu, bosiljak, zekaik, pokraj cvijeca si uvijek prolazio kada si se umoran vracao i sa puta dolazio u svoju avliju iz dzamije, skole, njive, igranja sa djecom na livadi...
To cvijece te je uvijek docekivalo pored avlijske staze ogradjeno okrecenim kamenjem i svojim mirisom ti iskazivalo najljepsu dobrodoslicu.
Ne zaboravi Allahov insanu gdje god bio da bio, ma koliko se trudio da nekome ugodis i da se prilagodis, uvijek ces biti ono sto i jesi, Bosnjo i Musliman.
Ako je to tako, a jest sigurno, onda ne daj niposto ono sto si dobio u amanet od Dragog Allaha i nasih dobrih djedova, dobrih, lijepih i ponosnih Bosnjana, vjeru Islam,
vatan Bosnu i nase lijepe obicaje, drage, bosanske adete.
Upamet!
Abdullah Bosnic
Mislim da su narodne prièe vrlo pouène..
I tradicionalne prenose se godinama, dio je naše baštine i treba da je njegujemo...
|
|
24-04-2009 at 21:53 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Miš i lemeš
Ono bili nekakvi èobani pa èuvali ovce.
Svi su èuvali svoje, samo je jedan bio fukara pa èuvo tuðe.
Pa kad bi se saberi oko vatre svi su èobani nešto govorili, ko je ðe i šta vidio i èuo, pa doðe red i na onog èobana što je tuðe ovce èuvo, pa reèe:
- Neæete mi vjerovati šta æu vam isprièati, al´, eto da isprièam, pa ko hoæe nek’ vjeruje, - veli – imo sam jedan jandžik(1) od kozije kostrijeti, kad jednu noæ, došo miš, pa grickaj, grickaj, ma, voliki je on komad, ko dlan, na njemu progrizo.
- Ma, bježi, šta ti znaš, - vele mu èobani - ðe æe miš kostrjetni jandžik progrist, daj sjedi i šuti!
Šta æe èoban, hud i jadan, zgrbi se i prišuti.
Zeman po zeman, proðe dosta vremena, èobani se zamomèiše i poženiše, skuæiše, pa i ostarješe.
Pa i onaj èoban fukara malo po malo postade najbogatiji èovjek u selu pa ga i za muhtara postaviše.
Svi su jedva èekali da ih muhtar u svoju kuæu na sijelo pozove.
Tako jednu noæ, dok su prali ruke i brisali brkove i brade od masne muhtarove sofre, neko zavika:
- E, der te ljudi da nam muhtar štogod isprièa!
- Neæete mi vjerovati - veli muhtar - što æu vam isprièati; imo sam jedan gvozdeni lemeš(2) gori na tavanu, kad jednu noæ došo miš, pa grickaj, grickaj, ma voliki je on komad, ko dlan, na njemu progrizo...
- Jest vala, hoæe to, - povikaše u glas prisutni - hoæe miš, bezobrazna je to životinja!
- Ma šta jest, ma šta hoæe!? - skoèi muhtar - Dok sam bio bijeda i fukara nije mi mogo miš ni kostrijetnog jandžika progrist, a sad kad sam zabogatio i zaimo, sad velite more miš i gvožde jest!
1 JANDŽlK - torba od kozije dlake (kostrijeti)
2 LEMEŠ - gvozdeni dio ralice, ralo, raonik
|
|
27-04-2009 at 20:34 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|