|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
diwna Nivo: Forumski doajen ***
Registriran(a): 17-05-2008 Lokacija: Tuzla Odgovori: 3577 IP: Maskiran
|
Re: Narodni humor Bosnjaka muslimana
Ciganin pred kadijom
Ukrao ciganin potkovu iz duæana jednoga trgovca.
Trgovac ga prividi i ode, te ga tuži kadiji.
Kadija pošalje zaptiju po ciganina.
Pošto on doðe, kadija ga upita:
- Jesi li ti ovome trgovcu ukrao potkovu iz duæana?
- Haša, - odvrati mu cigo.
- Ama evo, èo´j´k kaže da jesi, - reèe mu kadija.
- Jok! Ja to nipošto ne bih uèinio, - reèe cigo.
- Onda moraš jemin uèiniti, kako nijesi potkove ukrao, - reèe mu dalje kadija.
- Hoæu, ako hoæeš sto puta, - odvrati mu cigo.
Pošto se zakune, kadija mu zapovjedi, da se još jednom zakune.
Pošto se cigo zakune i drugi i treæi put, rekne mu kadija:
- Sad moraš platiti za ta tri jemina tri groša, inaèe ti se ne æe ubrojiti.
Ciganin, kad to èuje, poèeše se iza uha, pa povièe:
- Ta ne valja potkova više od groša, a ti hoæeš tri!
Evo ti je!
Tad izvadi potkovu iz njedara i baci pred kadiju, pa zdimi na vrata.
( Narodna prièa)
|
|
27-04-2009 at 20:45 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Turci i èobanèe
Putovali hodža i kadija iz Travnika u Sarajevo na dobrim konjima jezdeæi.
Sunce se veæ bilo nagnulo k zapadu, da sjedne za gore, a putnici stignu pod neko selo i naðu u polju èobanèe, gdje èuva ovce i goveda.
Pomoz´ Bog, èobanèe! - reèe kadija ustavi takoðer svoga. -
Dijete, kaži ti nami tko najbolje stoji u vašem selu?
E, tko bi bolje i više stajao u našem selu nego naš kovaè, koji uvijek stojeæke kuje, - odgovori èobanèe.
Kadija na to:
Dijete, ti nas ne razumiješ.
Mi smo rada znati tko najbolje jede u vašem selu?
Ja i moj baæa, kad imamo šta, nitko nas ne preteèe.
Derane, još nas ne razmiješ.
Mi bi rada znati, tko je u selu najimuæniji?
Naš beg, jerbo mu daje cijelo selo, - odgovori èobanèe.
Valaha, dijete!
Dobro odgovaraš, makar ti je svaki odgovor vrijedan degeneka;
ali nam kaži samo još jedno: kako æemo nas dvojica naæi dobar konak za sebe i konje u vašem selu?
Gledajte, age, pred kojom kuæom stoji najveæa gomila ðubreta, ondje pitajte konak, jerbo gdje marve, tu je ðubreta, ali i smoka, - reèe èobanèe.
Turci poslušaju èobanina i najave se za konak u raje, gdje su u selu spazili jako veliku gomilu ðubreta.
Raja po obièaju gostoljubivosti u našeg naroda primi Turke na konak, te s njima u kuæu, a konje u staju, gdje dobiju sijeno i zob.
Za goste ispeèe domaæin mlado jare kano zaoblicu, a domaæica priredi pilav, sir, kajmak i gibanicu.
Turci za veèerom, a u kuæu stupi ono èobanèe, s kojim su razgovarali u polju.
Èim ga vide Turci, obraduju mu se, i kadija reèe:
More, èobanine, baš si nas dobro naputio k svojoj kuæi.
Raja Turke lijepo pogosti.
Ovi se za veèerom još produgo pošale sa èobanèetom i odu spavati, vidjevši da su im i konji nahranjeni i napojeni.
Sutra zorom ustanu, oèešane i namirene konje uzjahaše i odu svojim putem u Sarajevo.
Poslije desetak dana povrate se Turci iz Sarajeva u Travnik.
Opet konakuju kod raje u istoj kuæi, a raja bio i seoski knez, te im bilo sve po æefu.
Sutradan ranim jutrom otjera èobanèe svoju marvu u polje na ranopašu.
Turci opet naðu èobanèe u polju.
Sad kadija, sad hodža, ustavivši se kod èobanèeta stanu zakerati i zapitivati djeèaka ovo i ono, a dijete im mudro odgovaralo, da su se èudili.
Kadija napokon zapita:
- A tko te je, dijete, sve to nauèio, što nam tako odrešito odgovaraš?
Dijete na to:
A tko bi nego bog i moji roditelji.
Jesu li sva djeca u vašem selu tako osjetljiva? - upita kadija.
Dijete odgovri:
- Mnogo pitaš, aga!
Znam samo to, da našim djeèacima u selu nijesu matere jezik ispredale, a vrane mozak popile.
Kadija se nasmiješi govoreæi:
Idi, dijete, do ðavola, premudar si.
A vi, Turci, idite s bogom, te me se okanite!
Turci krenu dalje i poðu putem.
Hodža reèe kadiji;
Èuješ pobro!
Pametno je dijete; nisi mu dobro rekao, da ide do ðavola, a ono nas šalje na put s bogom.
Pametnije od nas.
Kadija okrene konja nazad i poskoèi k djetetu te povièe izdaleka:
Èobanine!
Ne bilo, ti, što ti rekao, da odeš ðavolu!
Èobanèe odgovori iz cijela grla:
Ne bilo ni vami, što sam ja rekao, pak smo gotovi.
Turèin se pokunjio na to i ode svojim putem.
(Bošnjaèka narodna prièa)
|
|
28-04-2009 at 21:21 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
PAMTI, HUSO!
Kasaba je bila mala ali živopisna.
Imala je oko dvije hiljde duša, ali i svoj tamburaški zbor, i apoteku, i fotografsku radnju, i dvoja zaprežna kola, i željeznièku ložionu, i desetak kafana i mejhana, i tri javna nužnika i sud.
U kasabi je bilo i zapušteno tenisko igralište što su ga prije skoro stotinu godina napravili austrijski èinovnici i oficiri.
Mladi sudac imao je ruèni sat.
U toj kasabi na granici Bosne i Hercegovine živio je i Begefendija, ugledni trgovac mješovitom robom u maloj siromašnoj èaršiji.
Hodao je lakim korakom od svoje kuæe do duæana, i od svoga duæana do èaršijske džamije.
Nosio je èohano bosansko odijelo, plitak fes na glavi i sahat sa kapkom i na svilenom gajtanu za adžem pojasom.
Dva puta je Begefendija biran za gradonaèelnika glasovima i Muslimana i Hrvata i Srba.
Iz svoga duæana u obližnju opæinsku zgradu ljeti bi trknuo i u nanulama, ali na sjednice opæinskog vijeæa dolazio bi uvijek u cipelama i sa crnim štapom u ruci.
Na sjednice vijeæa svaki put je za ruku vodio sina Husu što je po drugi put išao u treæi razred osnovne škole.
Dosta opæinskih odbornika dolazilo je u kasabu, dolazilo je sa sela, mahom pješice, a poneki iz udaljenih krajeva i na konju.
Opæina je imala i svoga bilježnika. Bilježnik je bio školovan èovjek.
Imao je dva razreda niže trgovaèke škole i lijep rukopis.
Gradonaèelnik Begefendija bio je veoma podozriv èovjek i bojao je se pretjerano školovanih, pogotovo ako bi još nosili i naoèare.
Pred bilježnikovim oèima bila su dva debela stakla.
Begefendija je vjerovao da su ti školarci sa naoèalima puni svakojakih marifetluka i karefeka, pa nije mario za njihove papire, zapise i druga litanija.
Gradonaèelnik Begefendija posadio bi na klupu pored sebe u poveæoj odaji za sjednice svoga sina Husu, da dijete pomno prati razgovore odbornika.
Kada bi se Begefendiji uèinila neka primjedba ili prijedlog umjesnim, pametnim i korisnim, za opæe dobro samo bi šapnuo na uho svome Husi:
- Pamti, Huso...
Huso bi skoèio na noge lagane i glasno rekao:
- Hoæu, babo!
Tako bi naglo hrupio na klupu da su jedino njegove podobro klempave uši zadržavale fes da mu ne zaèepi usta.
Te veoma znaèajne rijeèi izmeðu babe gradonaèelnika i njegovog sina Huse ponavljele bi se i po nekoliko puta na svakoj sjednici opæinskih vijeænika,
a bilježnik sa naoèarima na nosu sjedio u dnu odaje i više kao za sebe nešto piskarao,
ali ipak dobro vodeæi raèuna da podvuèe ono što je babo rekao svome Husi da upamti.
Na sljedeæoj sjednici umjesto èitanja bilo kakvih zapisnika prva taèka dnevnog reda bila je:
- Šta si upamtio, Huso, govori!
Huso bi skoèio na noge lagane i sve po redu poèeo da veze što mu je babo naredio da upamti.
Nije tada bilo ni sekretarica,ni stenografa, ni magnetofona, ni mikrofona, ni teleprintera.
Bila je samo glavica maloga Huse èije su klempave uši branile njegovom starom fesu da mu ne zaèepe usta!
Nije to bilo baš ni tako davno...
Zuko Dzumhur , Adakale
|
|
29-04-2009 at 20:12 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Paša i baba
Bio nekakvi paša Vidaiæ u Bosni, pravi okrutnik raji, a ni svojim Turcima nije bio drag i mio.
Svatko ga živ proklinjao i molio boga, ne bi li ga nestalo. Samo neka baba uvijek bi rekla:
- Molite se bogu, da nam taj naš paša još dugo poživi.
Svatko se èudio babi, što govori, i to se èudo od babe èak do paše èulo, pak prolazeæi jedared pored babine kuæe stane sa svojom pratnjom pred babinu kuæu i pozove staricu preda se, te ju zapita:
- Bora ti, babo, èuo sam, govore ljudi, kako me svatko živ od raje proklinje i moli boga da me nestane.
Samo ti govoriš, kako èujem, neka me ne proklinju, nego neka se mole bogu, da još dugo poživim.
Zašto ti tako govoriš, a ja ti nisam nikada nikakvo dobro uèinio?
- E, èestiti paša, kad me pitaš, pravo æu ti kazati.
Poznavala sam tvoga djeda.
Bio èovjek strog, temerutan, nesmiljen. Raja je pod njim hudo robovala i u znoju obraz umivala na neprestanom kuluku. Svatko ga je proklinjao i molio se Bogu, ne bi li ga nestalo.
Došao mu kraj, umro je.
Raja ukliknu:
- Hvala bogu, sad æe nam se olakšati jaram.
Jest, da!
Tvoj otac poèe pašovati.
Èovjek opak i krvoloèan.
Malo što ne podavi kulukom i haraèem svu kukavnu raju.
Svi se molismo bogu, ne bi li ga nestalo, da nam odlane i nesnosno se breme olakša. Jest, poraduj se!
Doèekasmo i tvog oca smrt, i ti poèe pašovati.
Sve gore po raju, veæ skapasmo od kuluka i haraèa, a da tebe nestane, i tvoj sin poène pašovati, svima bi nam morale oèi poiskakati iz glava, svi bi morali lipsati. Zato se molim bogu, da još dugo poživiš. Iza zla sve gore i crnije dolazi, a nikad bolje!...
Paša zamišljen ode od babe, i vele ljudi, da je poslije blaže pašovao i babi, dok je bila živa, od njezina odžaka nije tražio ni haraèa ni kuluka.
|
|
30-04-2009 at 21:45 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Bekri - Mujo
Pripovijeda se da je u Carigradu nekada bio nekakav Turèin Bekri-Mujo kome je iza oca ostalo nebrojeno blago,
pa on propivši se sve popio i proæerdao tako da nikakvih drugih haljina nije imao osim jednog æebeta kojim je ogrnut po sokaku išao i nekake stare kapetine,
kroz koju mu je perèin bio propao.
Jedanput srete ga turski car na sokaku pijana i stane ga karati što je toliko blago propio i do takvoga sramotnog stanja dotjerao; no on se osorno osijeèe na cara govoreæi mu:
Što je tebi stalo što ja pijem?Ako pijem, za svoje novce pijem;a ti ako misliš da ja nemam novaca, pošto æeš mi dati Stambol?
Car, premda je znao da on nema ni pare, opet pomisli u sebi da ga nije podgovorio ko drugi ko ima novaca, pa pošto se obreèe, ne može se natrag udariti i zato mu odgovori:
- Ne dam ti, Mujo, cijeloga Stambola nipošto, nego æu ti pola dati po to i po to, pa onda za nevolju možemo u njem oba carovati.
Mujo mu na to odgovori: - Dobro sutra æu ti ujutru donijeti novce.
I tako se rastanu.
Kad sutradan Mujo ne doðe u odreðeno vrijeme s novcima, car pošalje te ga dovedu; no sad Mujo trijezan prizna da nema ni pare, a kamo li da kupi Carigrad ili polovinu njega.
Onda car odmah zarovjredi da ga posijeku što je tako lagao i s carem sprdnju zbijao. Mujo se najprije stane moliti za oproštenje, a kad vidi da mu ništa ne pomaže onda rekne caru:
- Kad si naumio, lasno æeš me pogubiti. Nego te molim da uèiniš jednu milost prije nego me pogubiš.
Da naðem u tvome carstvu tri èovjeka: jednoga siromaha koji ništa na svijetu nema,
jednoga slijepa koji ništa ne vidi i jednoga bogalja koji nema ni jedne noge, nego samo trup; pa da ih dovedeš i da ih lijepo nahraniš i napojiš, a nas æemo dvojica gledati šta æe oni raditi.
Car na to pristane i odmah zapovjedi te se tako tri èovjeka naðu i dovedu, i posadivši jednoga do drugoga, donese im se jelo i piæe i stanu se èastiti.
Kad se podobro najedu i napiju, onda slijepac progovori: Hvala bogu i èestitome caru koji nas je nahranio bijeloga hljeba i napojio crvenoga vina!
A bogalj ni pet ni devet, nego na njega: - Hrðo æorava! Kako ti znaš da je hljeb bijeli i vino da je crveno kad ne vidiš? Sad æu te nogom udariti!
Uz to siromah povièe: - Udri ga u moj odgovor, ja æu ta platiti.
Onda Bekri-Mujo progovori caru:
- Vidiš, èestiti care, što èini piæe!
Niti slijepac ima oèiju ni bogalj nogu, ni siromah novaca; a sad kad se napije, i slijepac steèe oèi, i bogalj noge, i siromah novce.
Tako sam i ja juèe bio stekao novce da kupim od tebe Stambol.
Vidjevši car i saslušavši to sve, oprosti Bekri-Muji i pokloni mu život.
Poslije toga èudeæi se car kako vino taku silu ima i gledajuæi kako pijanice za njim ginu, namisli da ga jednom i on ogleda;
i tako zapovjedi te mu jedno veèe donesu najljepšeg morskog vina pa se dobro napije.
Kad bude drugi dan ujutro, car bolestan, boli ga glava, ne može da je podigne s uzglavlja.
Kako se to razglasi po dvoru, skupe se brže-bolje svi ljekari da lijeèe cara; no car kaže da od te njegove bolesti zna bolje lijeèiti Bekri-Mujo, nego svi ljekari,
veæ njega odmah da mu dozovu.
Kad Bekri-Mujo doðe, car mu kaže kako je bolestan, i oda šta, i zapita šta de sad èiniti; a on mu odgovori opet da pije ono što je i sinoæ pio pak de ga odmah glava proæi.
Car ga onda zapita:
- Pa što du èiniti ako me poslije, kad se otrijeznim, opet glava uzboli?
A Mujo odgovori:
- Opet pij nanovo.
- Pa dokle de tako trajati? - zapita car.
- Dok ne ogrneš æebe ovako kao i ja - odgovori mu Mujo.
(Bošnjaèka narodna prièa)
|
|
02-05-2009 at 22:00 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
DUBROVCANIN NA NAPLATI DUGOVA
Pripovijeda se, kako je dosao nekakav Dubrovcanin da naplacuje dugove od nekoliko duznika, i sobom iznese tefter od svih duznika.
Buduci da nije nikad prije u Trebinje dolazio, i nevjest sudu, prijavi se jenome svome prijatelju i upita ga, na koji bi nacin svoje pare naplatio, a ovaj mu kaze, da treba tefter kadiji ponijeti, pa ce kadija sazvati sve duznike i po carskome kanunu naplatiti.
Dubrovcanin tako i ucini, i posto predade kadiji tefter, opet se k svome prijatelju u ducan povrati.
Ru se porazgovore, racunaju i kad pocese ppiti kafu, zaokuisa hodza s munare podne, a Dubrovcanin ne cuo nikad hodzu pa upita svog prijatelja:
- Tko ono vice? Koga ono zove?
Ducandzija se desio saljiv, a vesele volje, i kaze mu:
- Bogme naredio kadija, da zove sve tvoje duznike na sud, i da naplacuje svaku paru i dinar!
Dubrovcaninu bi mailo, i nesto se zamisli, pa potrca k dzamiji i vidje hodzu gdje vice pa mu ozdo ispod munare govori:
- Dodza, po bogu brate! Zovi mi Jusufa
Ramica, zaboravio sam ga u tefter zapisati. Duzan mi je dvadeset i tri plete i sedamnaest para, ovo je treca godina!
|
|
04-05-2009 at 22:09 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
RAJA I KADIJA 
Dosao raja u kadije i kaze da mu ima nesto na tajnu progovoriti, i kadija pritvori vrata, sjede i pripali cibuk govoreci :Kazuj sto imas.
- Bogme, efendija, tu onomadne jedan nepoznati mi Turcin gonjase pokraj moje kuce kravu i tele, pa ga snadje nekakva muka i zazva me,
govoreci mi: - Vlase, tvoga ti krsta, ako umrem, ukopaj me na ovo isto mjesto i stavi na mezaru cipele po nasem zakonu, halal ti ova krava s teletom.
-A jeli umro? - upita kadija.
- Jest, i ja sam ga zakopao kako se najljepse moglo, pak sam dosao da te pitam, je li mi krava s halalom ili nije, i ako se poslije obaznade, jesam li duzan vratiti tudji mal.
- Cekaj - rekne mu kadija - dok u kuran zavirim, da vidim sto pise.
Prihvati kuran i citab, pa pocne listove prebirati, kao bajagi da trazi i odgovorice mu:
- Evo pise u bozijem citabu: krava mene, a tele tebe.
- Ama, efendija, vidji sto pise: ako se obaznade, kako cemo onda?
- Evo kako pise: sto godj se kadiji donosi, to se vise ne odnosi, a ti valja da tele vratis, jer pise da smo duzni mrtvoga badava ukopati.

|
|
07-05-2009 at 22:10 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
LOVNICANI UCE KUR´AN
Nekoc dojde neki Duran Lovnicani u Sarajevo pa cuje kako uce softe u mejtefu.
to njemu zacudno bilo, pa podje traziti koga
da mu rekne, sto oni u mejtefu vicu. trazeci tako namjeri se na hodzu, pa ga zapita:
- Ama, zdravlja ti hodza, sta oni tamo vicu?
- A hodza mu odgovori: -
Uce biva Kur´an.
A on opet upita hodzu:
Dragi hodza, bil ja to mogo dobiti?
Bi ako platis.
Duran obeca platiti, a hodza mu rekne, da sutra dodje po kur´an.
U to vrijeme nadje hodza tikvu pa je napuni strsenovima, a zacepivsi je dobro predade ju sutradan uz dobru placu Duranu.
Al kad mu predade tikvu ovako ga uze svjetovati:
Na ti Kur´an, pa kad dodjes med svoje,razgrij dobro jednu odaju, skupi znance i prijatelje, ulegnite u odaju pa se skinite do naga, a onda ti odcepi
tikvu pa cete svi nauciti kur´an.
Duran velikim veseljem primi tikvu pa put pod noge.
Kad dodje u Lovnicu, spremi sve, kako ga je hodza nasvetovo.
Ljudi se saberu u odaju, da gledaju i uce cudo od kur´ana.
Kad se svi poskidali odcepi Duran tikvu, a strsenovi proviruju iz tikve pa
onda bijesni navale na nage Lovnicane i pocnu ih klati, a ovi od muke nagnu kud koji iz odaje bjezati.
Ele, Duran bjezeci pred njima pobjegne preko gaja.
Kad bilo posije zapitat ce jedan drugoga:
- Gdje je Duran?
A netko oglasi:
- Eno dva "kur´ana" otjerase Durana preko gaja.
|
|
08-05-2009 at 22:39 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
PRAVEDNA PRESUDA
U Sarajevu jedan cifut izgubio zasivenu kesu novaca pa pusti telala i obrece dati s blagoslovom sto grosa onome koji je bude nasao.
Posto telal vicuci prodje po sokacima, eto ti jenog seljaka gdje nosi kesu:
- Evo, trgovce, valjda su ovo tvoji novci sto si izgubio.
Cifut pun radosti spopadne kesu, pak je otvori i stane novce brojiti; ali mu se odma okrene radost na zalost kad pomisli da mu valja dati
sto grosa onome sto je nasao; i stane misliti kako bi mu ji ne dao. Tako, posto izbroji novce, rece seljaku:
- Ti si, dakle, pobratime, izvadio tvoji sto grosa, jer je u kesi bilo osam stotina grosa, a sad nema vise od sedam stotina?Dobro si cinio! Fala ti!
Siromah se covjek upropasti kad cuje to, i vise mu bude zao na otvoru nego na obreceni sto grosa; zato se stane kleti i preklinjati da se on novaca
nije ni dotakao, nego da ji je onako donio kao sto ji je nasao; cifut pak ostane tvrdo pri svome. I tako se malo po malo svade, i otjeraju se kadiji na sud.
Posto se obojica zakunu: cufut da je u kesi bilo osam stotina grosa a sad nema do sedam stotina; seljak pak da se on novaca nije ni dodio,
nego da mu je onako donio kao sto je nasao, onda im mudri kadija poznavsi sta je i kako je bilo, presudi ovako:
- Vi obojica imate pravo: ti si, trgovce, izgubio osam stotina, grosa, a ti si; Hero, nasao samo sedam stotina; tako to nisu novci toga trgovca,
nego nekakvoga drugoga covjeka. Ti, dakle, Hero, nosi te novce kuci, pa hi ostavi dok ne dodje onaj koji je izgubio samo sedam stotina grosa;
a ti, trgovce, cekaj dok ti se ne javi onaj koji je nasao osam stotina grosa.
|
|
11-05-2009 at 21:52 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
| Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Alisa lira, bamby, bandolero, BASTA, BoBann, Caliph, drtwin, eduardTZ, elao, jasa, kemmo, Ker, lion, modran1458, obdaniste67, Selne, tuzlak77god
|
| FORUM : Umjetnost : Narodni humor Bosnjaka muslimana |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|