Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Umjetnost : Šta èitate?
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Abulafija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sta citate?

Promocije: Emir Imamoviæ - Tajna Doline piramida, Algoritam, 2007.



Pismo piše Osmanagiæ Semir...

Autor najnagraðivanijeg romana u historiji hrvatske književnosti, novinar, TV kritièar i scenarist, svojedobno i autor pitanja za kviz Tko želi biti milijunaš Renato Baretiæ bio je u Šibeniku promotor knjige nekadašnjeg novinara Dana Emira Imamoviæa. Kako je nekoliko dana prije predstavljanja Tajne Doline piramida Baretiæ za Slobodnu Dalmaciju intervjuirao Imamoviæa, umjesto klasiènog prikaza knjige, odluèio je proèitati pismo koje mu je "poslao" Semir Osmanagiæ



U svakom sluèaju, rahmetli amidža Ramiz èesto je govorio, sve do rata: "Što me ne ubije - promašilo me"
Gospodine Pirke!

Vi zacijelo smatrate kako je vaš nadimak steèen sluèajno, u djetinjstvu, iz neke igre ili šale, sasma mimo utjecaja geološko-numeroloških silnica koje svojim sjecištima odreðuju ne samo geostacionarnu fleksibilnost svake jedinke nego i njeno semantièko magnetsko polje.

Naravno, u krivu ste, kao i obièno.

Jer, uopšte nije sluèajno što taj vaš nadimak, onaj po kojem vas više ljudi poznaje nego po samom imenu Emir, ili po samom prezimenu Imamoviæ, jer znamo da u Bosni ima mnogo Imamoviæa i još više Emira, dakle, nije nimalo sluèajno to što se vaš nadimak baš u prva tri poèetna slova sasma podudara, i to opet baš u tri poèetna slova, s rijeèju "piramida".

Pirke - piramida.

Piramida - Pirke.

Primjeæujete li barem sad?

Ne može to biti sluèajno. Povijest i mitologija znanih i neznanih naroda, pogotovo onih neznanih, pune su prièa o sinovima koji ubijaju vlastita oca, ne bi li se riješili i oslobodili njegove sjene. Nad vas se, gospodine Pirke, meðutim, nadvila sjena majke, štoviše pramajke sviju nas - Pir-Amide. A to se dogaða samo rijetkima i odabranima, uno de sjento mila miljones, kako kažu moji prijatelji u Ekvadoru, èuvari tamošnjih još neotkrivenih piramida.

Proèitao sam vašu knjižicu i zaboljelo me ponekad, nije da nije. Ali svaki bih se put sjetio omiljene poštapalice svojeg rahmetli amidže Ramiza. (Vi dakako neæete priznati da primjeæujete korijen rijeèi "piramida" u rijeèi "amidža" niti jasan trag imena "Ramzes" u imenu "Ramiz", ali to se od vas niti ne oèekuje. Vi ste tu samo da pokušate poraziti vjeènu sjenu svoje i naše pramajke Pir-Amide.)

U svakom sluèaju, rahmetli amidža Ramiz èesto je govorio, sve do rata: "Što me ne ubije - promašilo me."

Tako i ja, èitajuæi vašu knjigu prelijepa naslova Tajna Doline piramida, razmišljam: promašio me ovaj, promašit æe i svaki drugi, sve dok se tajna ne otkrije sama i ne zasjeni sve koji nisu spremni povjerovati da su Atlantiðani, u osvit ledenog doba, oteli prvoroðenog djeèaka s krznom i krilima iz kolijevke u predvorju haremluka praegipatskoga kralja nad kraljevima u èijem je sanduku pronaðena kristalna lubanja koja, kad joj zraka sunca u zoru proðe kroz lijevo oko, otkriva najkraæi put do Vujadinove ašèinice Tašmajdan na tržnici Arizona, odmah do Kineza koji drži štand s meðugorskim gospama, a zapravo preprodaje potrošene Ukrajinke i lažni Ronhill iz Nevesinja, odakle su inaèe bili osnivaèi Troje u dolini Neretve koja utièe u more pod kojim leži Atlantida, vrlo blizu, taèno ispod mjesta na koje bi trebao biti zaboden drugi, najvažniji i najpresudniji stup buduæeg mosta kopno - Pelješac.

Mislite li i dalje, gospodine Pirke, da i vaš nadimak i poluotok Pelješac baš sasvim sluèajno imaju jednako poèetno slovo kao i pramajka Pir-Amida?

U nadi da æemo se uskoro sresti, ne samo kao prijatelji (opet to naše sudbonosno "p", he-he) nego i kao istomišljenici, srdaèno vas pozdravljam.

Do konaène istine!

Semir Osmanagiæ,

poèasni predsjednik fondacije Piramide te èudesa

P.S. U podnaslovu vašeg mladenaèki buntovnièkog romana piše: "U potrazi za dokazima da su u Bosni i Hercegovini živjela inteligentna biæa."

Ako i nisu, dragi moj Emire, jednom æe sigurno živjeti, prije ili kasnije!





Zaštiæeni umobolni pojas

Novinski urednik, pisac, autor biografije Miljenka Smoje, nekadašnji feralovac i poèasni konzul skandinavskih zemalja u Splitu Ivica Ivaniševiæ iskoristio je splitsku promociju knjige Tajna Doline piramida Emira Imamoviæa Pirketa za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske od upada bosanskog autora



Prije svega, sa žaljenjem moram reæi kako knjigu koju veèeras predstavljamo doživljavam kao grubi, paèe nezabilježeni nasrtaj na teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske. Veæ na koricama svoga pamfleta autor, zaklanjajuæi se iza tobože široko rasprostranjene i opæe prihvaæene definicije, insinuira kako "Bosna poèinje tamo gdje prestaje logika". Tu naoko nevinu dosjetku, koja æe brzoplete naivèine možda èak i nasmijati, moja malenkost drži književnim ekvivalentom silovita vojnog prodora u dubinu tuðega, u ovom žalosnom sluèaju, našega teritorija.

Na èemu, za poèetak, Imamoviæ temelji svoju osebujnu geopolitièku teoriju? Na likovima koji su, kao fol, moguæi samo u Bosni i Hercegovini? Pa da vidimo... Jedan od njegovih junaka 35-godišnjak je bez zanimanja i zaposlenja, nesretnik živi s majkom, trateæi puno vremena i nešto manje para u kladionicama. Taj paradigmatski Bosanac, kako nam Imamoviæ želi podvaliti, zapravo je fotorobot prosjeènoga Hrvata naznaèene dobi, što je dobro znano svakome dobronamjernom èovjeku koji je boravio u našoj zemlji. Imamoviæ, naèuli ste, i preèesto svraæa kod nas, no sasvim je upitno kakve su njegove namjere.

Život Imamoviæeva junaka dramatièno æe se promijeniti kada se u uspavani provincijski gradiæ, nakon dugoga boravka u tuðini, vrati junakov roðak, karijerni hohštapler. I opet je na djelu pišèev pokušaj krivotvorenja oèiglednog. Samo se Bosancima iz dijaspore vraæaju barabe i prevaranti, sugerira Imamoviæ. Kao da su hrvatski lessieji redom radmani i ðikiæi, altruisti i genijalci, pisac još jednom iz naše domovinske svakodnevice radi globalnu senzaciju s tobože snažnim bosanskim peèatom.

Što, meðutim, pokreæe narativni zamašnjak njegova djela? Povratnik imenom Amer Trampo prodaje javnosti prièu kako brežuljci njegova zavièaja skrivaju velebne piramide. Na toj se toèki Imamoviæev zaplotnjaèki uradak bjelodano razotkriva kao politièki opasan projekt. Pozor, molim, odjednom su arheolozi amateri postali bosanski specifikum o kojemu mi, Hrvati, nemamo pojma! Kao da prije nekoliko mjeseci Trampin splitski parnjak Renato Baretiæ, zanimanjem sluèajno književnik, a vokacijom istraživaè kasnoantièke komunalne infrastrukture, nije podigao pravu bunu meðu stanarima Sukoišanske ulice zbog nalaza koji su autentièni koliko i literarne piramide!

Podsjeæam, užasnut èinjenicom da bi mu podizanje velikoga stambeno-poslovnog kompleksa s podzemnim garažama moglo ugroziti pogled na more, naš je Trampo "otkrio" kako trasa Dioklecijanova akvedukta prolazi baš sredinom gradilišta. I premda svjestan èinjenice da je stotinama obitelji tako produžio muku trapljenja u skupom podstanarstvu, a veliku graðevinsku operativu koja hrani doslovce na tisuæe usta bacio na koljena, hrvatski je Indiana Jones - a ne bosanski! - ustrajao u zagovaranju smiješne uobrazilje.

No da se vratimo meritumu. Vjerujem da je i ovih nekoliko izloženih natuknica bilo dovoljno da biste shvatili kako nam Imamoviæ podvaljuje hrvatske testise pod bosanske bubrege. Još jednom æu ponoviti, "Bosna poèinje tamo gdje prestaje logika", veli autor. Kao da je nekidan u otmjenoj sarajevskoj rezidencijalnoj èetvrti iz snajpera dum-dum metkom ustrijeljen bosanski mafijaš, kao da je izdahnuo u naruèju novinarke Federalne televizije i kao da je policiju te mrtvozornika pozvao oèevidac atentata, centarfor bosanske nogometne reprezentacije!

On æe nama o tome gdje prestaje, a gdje poèinje logika! Suoèen s ovakvom kvaziliteraturom, odgovoran domoljub htio-ne htio mora poèeti razmišljati o proglašenju zaštiæenog umobolnog pojasa koji bi konaèno stavio pod nadzor sve èešæe lošesusjedske upade na naš teritorij.

Naravno, dobrodušniji svijet u Imamoviæevu obranu uvijek bi mogao kazati kako je svoj dijabolièni pamflet ispisao bravuroznim stilom, kako je izmeðu korica jednoga sveska sabrao toliko urnebesno smiješnih pasaža koliko i cijeli hrvatski spisateljski ceh u jednoj godini. Mogla bi se, zasigurno, reæi i još poneka lijepa rijeè o njegovoj spisateljskoj spremi, pa, ako baš inzistirate, i talentu. No sve to nije kadro sprati gorèinu koju ostavlja èitanje njegova de jure umjetnièkog, a de facto kaznenog djela.



01-02-2008 at 12:29 | Ukljuèi u odgovor
zli vozac Rajko
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 10-02-2006
Lokacija: Terra Incognitia
Odgovori: 4256
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sta citate?

ne citam ali ne znadoh gdje da stavim

Free Image Hosting at <a href=www.ImageShack.us" /> 


06-02-2008 at 19:14 | Ukljuèi u odgovor
besmir
Nivo: Guest
IP: Maskiran


icon Re: Sta citate?

citat:
Abulafija wrote:
Jel ko cito onog "Vjecnika" od ovog Ibrisimovica, i mozete li ga preporuciti?


Šta èito, preveo je na engleski, treba da izaðe sad u oktobru mjesecu u izdanju Random Housea.
14-02-2008 at 17:12 | Ukljuèi u odgovor
Sufler
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 11-11-2006
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1718
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sta citate?

Sjena vjetra - Carlos Ruiz Zafon

24-02-2008 at 23:37 | Ukljuèi u odgovor
azija
Nivo: Novi forumaš
Registriran(a): 18-12-2006
Odgovori: 32
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sta citate?

mihail bulgakov
majstor i margarita
remek djelo navedenog pisca
da li je ko citao? 


mnogi misle da su nevini, zato sto jos nisu dobili priliku da poèine neki zlocin.
18-03-2008 at 18:40 | Ukljuèi u odgovor
oktobar91
Nivo: Forumski doajen
Škorpija

Registriran(a): 02-02-2008
Lokacija: neverland
Odgovori: 6816
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sta citate?


Dvije knjige koje su meni ostale u sjeæanju i koje imam u kuæi i s vremena na vrijeme ih opet èitam su Gospoda Glembajevi od Krleže i Ana Karenjina, a najèešæe èitam Cronina on mi je nekako super, a može proæi i Zola

18-03-2008 at 21:34 | Ukljuèi u odgovor
Sufler
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 11-11-2006
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1718
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sta citate?

Karel Èapek - Kompozitor Foltin
Anthony Capella - Èasnik za vjenèanja

11-05-2008 at 23:54 | Ukljuèi u odgovor
besmir
Nivo: Guest
IP: Maskiran


icon Re: Sta citate?

Èitam jednu super smiješnu knjigu koja se zove "My uncle Napoleon," iranskog književnika Iraja Pezishkzada i fenomenalna je!

Naratorov dajdža je stari jedan èovjek koji se borio u ratovima protiv Rusa, a njegov idol je Napoleon. E, sad, što je dajdža stariji, njegovo uèešæe u ratovima poprima sve veæe oblike, pa sad, po njegovoj prièi, ispade da je on zapravo predvodio iranske trupe u svim njihovim ratovima. On svaki dan postroji sve svoje ukuæane pred sebe i tako im isprièa po par tih svojih "patrizanskih" prièa. Njegov idol je Napoleon zbog toga što je i Napoleon, izmeðu ostalog, morao da se razvede od svoje supruge nakon 13 godina braka zato jer mu nije mogla roditi djecu.

Tokom jedne o tih njegovih prièa se zaèuje jedan vrlo upitan zvuk i tu radnja zapoèinje. Dajdža je sav preneražen tim nedopustivim ponašanjem, i krivi naratorovog oca za ispuštanje tog upitnog zvuka tokom njegove prièe.

Ukoliko se volite smijat kad neko prne, knjiga je definitivni Nobelovac u žanru :lol :lol :lol Zezam se, knjiga je stvarno super napisana i presmješna je.

26-05-2008 at 13:41 | Ukljuèi u odgovor
Sufler
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 11-11-2006
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1718
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sta citate?

Biljke su nešto drugo - Alma Lazarevska

29-05-2008 at 23:33 | Ukljuèi u odgovor
Ego
Nivo: Forumski vuk
Celav, neodoljiv, (ne)osvojiv.

Registriran(a): 23-05-2008
Lokacija: Tuzla downtown
Odgovori: 756
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Sta citate?

"The Paradox of American Power - Why the world´s only superpower can´t go it alone.", by Joseph S. Nye Jr. (Oxford: Oxford Univ. Press), 2002
Za sve one koji zele saznati vise o neo-liberalizmu u savremenim medjunarodnim odnosima i americkoj poziciji, te tumacenju HARD i SOFT POWER. Obavezno stivo za poklonike politickih nauka.
PEACE&SELAM 


Ego: "Ni bunar zelja ne funkcionise bez love."
31-05-2008 at 12:35 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 22
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: admin, Daks, Little One, mace, Morton1905, Prosvjetar, sana
FORUM : Umjetnost : Šta èitate? New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice