Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : Kako cete se izjasniti na popisu?
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
borbeni
Nivo: Forumski doajen
ko je dir'o djeda mraza

Registriran(a): 31-01-2009
Odgovori: 8575
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kako cete se izjasniti na popisu?

ovo, kako se kod nas napravio popis, mi se èini najpraktiènije. ne znam kako je u drugim državama, al' kad je ovaj djeèko što je kod nas dolazio dobio samo 3 ulaza (cca 75-80 stanova) i misli da ne bi stigao više, kako bi bilo da svi doðemo na 2-3 šaltera. da ne spominjem sve one kojima nisu jasna ispunjavanja tih listiæa. stvarno bi nastao živi haos. ovako obuèena osoba odradi pos'o i zdra'o

06-10-2013 at 23:09 | Ukljuèi u odgovor
yugi

Registriran(a): 20-12-2006
Odgovori: 35281

icon Re: Re: Kako cete se izjasniti na popisu?

citat:
djecko wrote:

slažem se ja s tobom,kad je šalterski zakon u pitanju,ali ova metoda je po meni samo gora od našeg šalterskog zakona...to sam mislio da kažem i još dodatno košta...

Naravno da košta ali eto možda je bolje da taj novac dobiju ti popisivaèi koji su manje više svi nezaposleni nego da tu istu lovu pojede ta nezasita birokratija.
Dakle ok je taj hajd da kažem sistem ali kao i mnogo štošta u ovoj državi stvar je nedoslijednosti u provoðenju Zakona.
Ja još do sad iz Tuzle nisam èuo bilo kakvo loše iskustvo nekog od graðana ali naravno da æe se uvijek i za Tuzlu i sva ostala mjesta postaviti neminovno to pitanje pouzdanosti ako se uzme u obzir to da popisivaèi taj materijal nose svojim kuæama! 

<br /><br /><br /><br />

06-10-2013 at 23:15 | Ukljuèi u odgovor
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

citat:
hurija wrote:
Ima svega. Možda griješim, ali bih molila da mi se objasni, ako postoji ono famozno o zaštiti liènih podataka, kakav je to onda modus u popisu da traže matièni broj?
Nije mi baš posloženo ni to da neko drugi može dati podatke umjesto mene.
Jesmo siromašni, al' ne mogu da vjerujem da se nije moglo nekako organizovati da se ti dokumenti donose na odreðeno mjesto, a ne da svako svojoj kuæi nosi. Daje se onda dovoljno prostora za mahinacije svake vrste. Suviše ozbiljna stvar za BiH ovakvu kakva jeste, a da se tako nemarno, da ne kažem bahato odnosi prema tome. Sve skupa lièi na ružnu muljažu sa jednim ciljem, na žalost.

unaprijed ispolitizovan popis još od samog usvajanja zakona o popisu,a da se zadovolje zahtjevi iz Brisela...zato je i odgaðan da bi se pripremio teren za politizaciju o etnièkom izjašnjavanju ....pitanja u popisnicama su smješna
06-10-2013 at 23:17 | Ukljuèi u odgovor
djecko
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Odgovori: 13657

citat:
yugi wrote:

Naravno da košta ali eto možda je bolje da taj novac dobiju ti popisivaèi koji su manje više svi nezaposleni nego da tu istu lovu pojede ta nezasita birokratija.
Dakle ok je taj hajd da kažem sistem ali kao i mnogo štošta u ovoj državi stvar je nedoslijednosti u provoðenju Zakona.
Ja još do sad iz Tuzle nisam èuo bilo kakvo loše iskustvo nekog od graðana ali naravno da æe se uvijek i za Tuzlu i sva ostala mjesta postaviti neminovno to pitanje pouzdanosti ako se uzme u obzir to da popisivaèi taj materijal nose svojim kuæama!

m ata birokratija treba da samo radi svoj poso u tome je poenta.
Za mene je cirkus da se da recimo nekih 40 miliona ili koliko za taj popis...
ima opština ...osnovni podaci ili mjesni uredi
ima poreska uprava
ima katastarski zavod
....
samo kod nas izmišljaju vruæu vodu...
zar ne bi bilo bolje da se da recimo 10 miliona za popis a trideset da se naprave neke mini fabrike da ljudi rade...to mislim ...
06-10-2013 at 23:22 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
MelMel wrote:
I sta zakljuciste na kraju? Postoji li Bosnian nationality? Malo tesko brate reci Bosnjian nationality.

I jos jedno pitanje, sto je jezik bosanski, sto nije bosnjacki?

nemamo ujedinitelja
a još kad proèitam povelju bana Kulina,pa vidim da je izvorna bosanèica æirilièno pismo ,sloši mi se
06-10-2013 at 23:22 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-03-2004
Odgovori: 15602

citat:
soraya wrote:

unaprijed ispolitizovan popis još od samog usvajanja zakona o popisu,a da se zadovolje zahtjevi iz Brisela...zato je i odgaðan da bi se pripremio teren za politizaciju o etnièkom izjašnjavanju ....pitanja u popisnicama su smješna

pa, nama jesu smiješna kad pitaju za kvadraturu stana, kuhinje, sanitarni uslovi i sl. al' nisu smiješna jer su to jako važne stvari koje se tièu podataka o stanovništvu, konkretno o standardu stanovništva (što je samo jedan djeliæ popisa).
Za politizaciju se znalo i prije nego su poèeli sa otezanjem popisa. Iole pametan graðanin BiH shvatio je da se ovo radi ad hoc, bez prethodno riješenih krucijalnih stvari. Da ne idem dalje, dosta je reæi RS i Anex 7.
06-10-2013 at 23:28 | Ukljuèi u odgovor
soraya

citat:
hurija wrote:

pa, nama jesu smiješna kad pitaju za kvadraturu stana, kuhinje, sanitarni uslovi i sl. al' nisu smiješna jer su to jako važne stvari koje se tièu podataka o stanovništvu, konkretno o standardu stanovništva (što je samo jedan djeliæ popisa).
Za politizaciju se znalo i prije nego su poèeli sa otezanjem popisa. Iole pametan graðanin BiH shvatio je da se ovo radi ad hoc, bez prethodno riješenih krucijalnih stvari. Da ne idem dalje, dosta je reæi RS i Anex 7.

popisna pitanja tipa kvadrature i sanitarnih uslova jesu smješna...klasifikacija stanovanja je individulani objekat,kolektivno stanovanje i slam...poisuje se broj èlanova i njihova starost,ekonomski status i obzarovanje,zaposlenje...zatim vlasništvo nad nekretninama i slièno...nosilac domaæinstva ne mora biti i vlasnik nekretnine...sjeæa li se neko popisa iz 1991.godine? zar nisu mogli prepisati obrasce i dokorigovati "novine"...? a ovo sa skldištenjem popisnog materijala u spavaæim sobama je nonsens...sve je uradjeno zbrda zdola...
ih iole pametan graðanin...politizacija je trebala politièkim elitama zbog prekompozicije vlasti,a oni æe se veæ izmedju sebe dogovoriti šta æe i kako æe...u susštini sve se vrti oko love koja je blokirana i koju neæe vidjeti ni iole pametni ni oni malo manje pametni
06-10-2013 at 23:44 | Ukljuèi u odgovor
djecko
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Odgovori: 13657

icon Re: Kako cete se izjasniti na popisu?

ovako izgleda popisni listiæ na službenoj stranici za dijasporu :

06-10-2013 at 23:50 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-03-2004
Odgovori: 15602

citat:
soraya wrote:

popisna pitanja tipa kvadrature i sanitarnih uslova jesu smješna...klasifikacija stanovanja je individulani objekat,kolektivno stanovanje i slam...poisuje se broj èlanova i njihova starost,ekonomski status i obzarovanje,zaposlenje...zatim vlasništvo nad nekretninama i slièno...nosilac domaæinstva ne mora biti i vlasnik nekretnine...sjeæa li se neko popisa iz 1991.godine? zar nisu mogli prepisati obrasce i dokorigovati "novine"...? a ovo sa skldištenjem popisnog materijala u spavaæim sobama je nonsens...sve je uradjeno zbrda zdola...
ih iole pametan graðanin...politizacija je trebala politièkim elitama zbog prekompozicije vlasti,a oni æe se veæ izmedju sebe dogovoriti šta æe i kako æe...u susštini sve se vrti oko love koja je blokirana i koju neæe vidjeti ni iole pametni ni oni malo manje pametni

sjeæam se ja popisa iz '91, k'o i veæina forumaša, al' nije to pitanje. Od '91 do sad se odmaklo. Zašto bi bio nonsens, kad je neko veæ pametan tamo negdje, imao u svom popisu i sanitarne uslove? To jeste jedan od pokazatelja standarda društva. Možda jeste smiješno balkancu, al' nije smiješno nekom ko ozbiljno razmišlja i ima za cilj prosperitet svoje domovine u svakom pogledu, pa makar se ona ogledala da svako ima odgovarajuæe sanitarije u 21 vijeku.
06-10-2013 at 23:52 | Ukljuèi u odgovor
yugi

Registriran(a): 20-12-2006
Odgovori: 35281

citat:
djecko wrote:

m ata birokratija treba da samo radi svoj poso u tome je poenta.
Za mene je cirkus da se da recimo nekih 40 miliona ili koliko za taj popis...
ima opština ...osnovni podaci ili mjesni uredi
ima poreska uprava
ima katastarski zavod
....
samo kod nas izmišljaju vruæu vodu...
zar ne bi bilo bolje da se da recimo 10 miliona za popis a trideset da se naprave neke mini fabrike da ljudi rade...to mislim ...

Jasna mi je intencija tvoje ideje ali to je i fizièki gotovo pa nemoguæe izvesti.Evo i zašto.Tuzla recimo ima cca 170 hiljada stanovnika.Ako uzmemo u obzir da je prosjeèan broj èlanova domaæinstva tri i da ostavimo moguænost da jedan èlan porodice može prijaviti sve èlanove domaæinstva kao što je i sad sluèaj na popisu,dakle kroz šalter salu bi za tih 15 dana prodefilovalo oko 57 hiljada graðana ili nekih pet hiljada graðana dnevno!!To bi bio opšti haos!  

<br /><br /><br /><br />

07-10-2013 at 00:00 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 8
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: dinny, faraontz2, Gavran, GPSI, poligraf, pop, Strong, Tuzlak_TZ
FORUM : Politika : Kako cete se izjasniti na popisu? New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net