Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : Aktuelne politicke dogodovstine
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Odgovori: 2378
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Aktuelne politicke dogodovstine

DOGAðAJI DANA
20-02-2009 02:00

Funkcionerskog dodatak od 1.500 maraka još nije ukinut

Vla­da Fe­de­ra­ci­je BiH još uvi­jek ni­je uki­nu­la fun­kci­oner­ski do­da­tak od 1.500 ma­ra­ka, pot­vrðe­no je "Sanu" od izvo­ra blis­kih Admi­nis­tra­ti­vnoj ko­mi­si­ji Vla­de FBiH.

Ova ko­mi­si­ja održa­la je sje­dni­cu u sri­je­du i usvo­ji­la osno­vi­cu za izra­èun ja­nu­ar­skih pla­æa mi­nis­ta­ra u skla­du sa no­vim Za­ko­nom o pra­vi­ma iza­bra­nih i ime­no­va­nih zva­ni­èni­ka. Pri­hva­æe­na je is­to­vje­tna osno­vi­ca ko­ju su ra­ni­je pri­hva­ti­le i Admi­nis­tra­ti­vne ko­mi­si­je oba do­ma Par­la­men­ta FBiH, a ra­di se o ci­fri od 375 ma­ra­ka. Taj iznos do­bi­ja se na­kon što se 60 pos­to pro­sje­ène pla­æe FBiH uma­nji za do­da­tnih 20 pos­to.

Na­ši izvo­ri tvrde da sa­mo Vla­da FBiH mo­že do­ni­je­ti odlu­ku o obus­ta­vi is­pla­te fun­kci­oner­skih do­da­ta­ka, ko­je osim pre­mi­je­ra i mi­nis­ta­ra, veæ vi­še od dvi­je go­di­ne pri­ma­ju pred­sje­dni­ca i pot­pred­sje­dni­ci FBiH, te èel­ni­ci Do­ma na­ro­da Par­la­men­ta FBiH.

Odlu­ku o uki­da­nju fun­kci­oner­skog do­dat­ka Vla­da FBiH još ni­je ra­zma­tra­la, ni­ti je ta­kva odlu­ka do sa­da uo­pæe pre­dlo­že­na.

Ured za re­vi­zi­ju in­sti­tu­ci­ja FBiH još sre­di­nom pro­šle go­di­ne u svom iz­vje­šta­ju o ra­du Vla­de FBiH ut­vrdio je ka­ko je is­pla­ta ovog do­dat­ka po­tpu­no ne­za­ko­ni­ta, jer ta naknada ni­je bi­la pre­dvi­ðe­na sta­rim Za­ko­nom o fun­kci­oner­skim pra­vi­ma, a ne­ma je ni u no­vom.

To me­ðu­tim ni­je spri­je­èi­lo fe­de­ral­ne vlas­to­dršce da ure­dno na­pla­æu­ju iznos ko­ji æe do­bi­ti i uz svo­je ja­nu­ar­ske pla­æe.Ta­ko æe pla­æa pre­mi­je­ra FBiH Ne­dža­da Bran­ko­vi­æa od ja­nu­ara izno­si­ti ra­vno 3.000 KM, što je po­ve­æa­nje u odno­su na ra­ni­ju pla­æu za 50 pos­to. Uz to­pli obrok od 300 KM i fun­kci­oner­ski do­da­tak od 1.500 ma­ra­ka, uku­pna pri­ma­nja pre­mi­je­ra dos­ti­æi æe 4.800 ma­ra­ka.

Ove ci­fre na naj­jbo­lji na­èin de­mas­ki­ra­ju sve Bran­ko­vi­æe­ve tvrdnje o na­vo­dnom kre­sa­nju fun­kci­oner­skih pri­ma­nja.

Is­te pla­æe imat æe i pred­sje­dni­ca FBiH Bor­ja­na Kri­što i pot­pred­sje­dni­ci FBiH Spo­men­ka Mi­èiæ i Mir­sad Ke­bo. Mi­nis­tri u Vla­di mo­rat æe se za­do­vo­ljit se sa ne­kih 300 ma­ra­ka ma­nje.

Ut­vrðe­na osno­vi­ca, pre­ma odlu­ka­ma admi­nis­tra­ti­vnih ko­mi­si­ja, pri­mje­nji­vat æe se "do kra­ja eko­nom­ske kri­ze", a ta­da æe bi­ti po­ve­æa­na za 20 pos­to, za ko­li­ko je sa­da uma­nje­na. Ka­da æe eko­nom­ska kri­za pro­æi, odlu­èit æe, na­ra­vno, Admi­nis­tra­ti­vne ko­mi­si­je.
Ad. Mujanoviæ

Dobro i poslanicima
Ja­nu­ar­ske pla­æe po­sla­ni­ka i de­le­ga­ta u Par­la­men­tu FBiH ta­ko­ðer æe po­ras­ti za ne­kih 80 pos­to u odno­su na de­cem­bar­ske. Pla­æa po­sla­ni­ka ili de­le­ga­ta sa ne­kih 15 go­di­na ra­dnog sta­ža izno­sit æe oko 3.000 KM. Na ovo tre­ba do­da­ti po­sla­ni­èki pa­ušal, ko­ji je pre­ma no­vom za­ko­nu je­dnak pro­sje­ènoj pla­æi u FBiH, a ona izno­si oko 780 ma­ra­ka. Svi par­la­men­tar­ci ima­ju još i to­pli obrok ko­ji izno­si 300 ma­ra­ka. Sa ovim mje­se­èno pri­ma­nje po­sla­ni­ka i de­le­ga­ta pe­nje se na 4.080 ma­ra­ka. Na ovo tre­ba do­da­ti dne­vni­ce za even­tu­al­na pu­to­va­nja, rad u ko­mi­si­ja­ma, pra­vo na na­kna­du tro­ško­va sta­no­va­nja u slu­èa­ju da po­sla­ni­ci i de­le­ga­ti ni­su iz Sa­ra­je­va i još ne­ke pri­vi­le­gi­je. Ta­ko æe par­la­men­tar­ci u FBiH od ovog mje­se­ca za­ra­ði­va­ti naj­ma­nje 4.500 ma­ra­ka.
(SAN)

http://www.san.ba/index.php?id=5444

20-02-2009 at 07:15 | Ukljuèi u odgovor
mosnik
Registriran(a): 07-01-2008
Odgovori: 2074

Komisija za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine predstavila prijedlog teksta himne
Sarajevo, 20.02.2009 - Fena
Èlanovi Komisije za izbor teksta himne BiH predstavili su prijedlog teksta himne BiH, koji æe biti upuæen Vijeæu ministara BiH. Predsjedavajuæi Komsije Hilmo Neimarlija je kazao da je tekst rezultat kreativnog stapanja dvaju tekstova koji su bili na konkursu za tekst himne BiH.

Tekst je rezultat autorskog napora dvojice pjesnika, ali i pjesnièkog kreativnog angažmana pjesnika koji su èlanovi Komisije za izbor teksta himne. S velikom radošæu mi smo ustanovili, kada smo se saglasili o ovom rješenju, da su autori tekstova Dušan Šestiæ, koji je i autor muzike, i Benjamin Isoviæ, kazao je Neimarlija.

Autori æe podijeliti nagradu od 30.000 KM.

Prijedlog himne izvela je èlanica komisije Dragica Paniæ- Kašanski, a predloženi test glasi:

Ti si svjetlost duše
Vjeène vatre plam
Majko naša zemljo Bosno
Tebi pripadam

Divno plavo nebo
Hercegovine
U srcu su tvoje rijeke
Tvoje planine

Ponosna i slavna
Krajina predaka
Živjeæeš u srcu našem
Dov´jeka

Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno:
Mi idemo u buduænost
Zajedno!

vs

Satiricna himna BiH

Zemljo Kulinova, kroz stoljeca mnoga
Nakaradnu stvorismo te bez straha od Boga

Kantona je deset, entiteta dva
Tri su clana Predsjednistva, bezbroj funkcija

Visoki predstavnik je najvisi od svih
Dobro nam ga cini svima, pa zasluzi stih

Bosno mila mati, Hercegovino,
Oprosti nam mila zemljo sto postojimo

Ti ces zemljo vjecna biti a mi gnojivo

[Edited by mosnik on 20-02-2009 at 12:36 GMT]

[Edited by mosnik on 20-02-2009 at 12:38 GMT] 

Kume i ti ces to da radis, samo sutra.
20-02-2009 at 12:23 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828

[Edited by Abulafija on 24-02-2009 at 12:00 GMT]

20-02-2009 at 12:33 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460

Izvor "Fokusa": Lider PDP-a znao za prijavu protiv premijera RS

20.02.2009. 22:34

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivaniæ obaviješten je krajem prošle godine u Londonu da æe pripadnici Sipe podnijeti prijavu protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika, piše "Fokus" u sutrašnjem broju pozivajuæi se na izvor iz Kancelarije OHR-a u Sarajevu.

Banjaluèki dnevnik, pozivajuæi se na svoj izvor, navodi da je aktuelni v.d. visokog predstavnika Rafi Gregorijan upoznat sa ovim projektom, koji ima tri faze, te da u tom kontekstu treba posmatrati i iznenadni odlazak Miroslava Lajèaka sa mjesta visokog predstavnika u BiH, koji je bio protiv ovog montiranog procesa.

"Vidio sam mejl na engleskom jeziku u kojem je autor, obrazlažuæi projekat, podvukao da je cilj procesa da se destabilizuje RS, da se poljuljaju investitori koji pokazuju spremnost da ulažu u RS i da se kriminalizuje Dodik i SNSD", rekao je "Fokusu" insajder iz OHR-a.

Tužilaštvo u drugoj fazi treba da potvrdi optužnicu, nakon èega bi od Dodika tražili odreðene ustupke na štetu RS, piše "Fokus".

"Taj recept OHR je veæ oprobao na primjeru Dragana Èaviæa, koji je, nakon što je odlukom visokog predstavnika vraæen u skupštinske klupe, bio mekan pregovaraè i pogodan za saradnju s meðunarodnim predstavnicima", istakao je "Fokusov" izvor i dodao da je sada isti sluèaj sa Ivaniæem.

List navodi da je Ivaniæ u Londonu dobio instrukcije od jedne obavještajne službe da iscenira sukob sa SNSD-om i raskine koaliciju.

"Zauzvrat mu je obeæana oslobaðajuæa presuda u, takoðe, montiranom procesu `Srpske šume`, gdje je prvostepenom presudom Suda BiH osuðen na 18 mjeseci zatvora", tvrdi izvor "Fokusa".

On je naveo da je, ukoliko Dodik i dalje ostane tvrd orah, predviðena treæa faza, koja bi uslijedila u prvoj polovini naredne godine, prenosi "Fokus" i dodaje da bi meðunarodni donatori podržali partije s kojima bi okonèali prenos nadležnosti sa RS na BiH.

Prema pisanju "Fokusa", to bi, prema zamisli meðunarodnih moænika, trebalo da budu novoformirana Demokratska partija Dragana Èaviæa, PDP Mladena Ivaniæa i SDS.

"Prethodno æe visoki predstavnik vratiti u politièki život sve funkcionere SDS-a, na koje, takoðe, raèuna u rušenju SNSD-a i ojaèati medije koji budu podržavali ovu `akciju`", rekao je "Fokusu" izvor iz OHR-a.

21-02-2009 at 09:35 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

21.02.2009. u 17:13

Ustavna reforma

Tihiæ uruèio Èoviæu i Dodiku tekst Platforme SDA

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihiæ danas je u Mostaru predsjednicima HDZ-a BiH i SNSD-a, Draganu Èoviæu i Miloradu Dodiku, uruèio tekst Platforme SDA za razgovore o ustavnoj reformi, saopæeno je iz SDA.

U Platformi se istièe da usklaðivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama te dodatnim protokolima, pored ostalog, podrazumijeva poništavanje diskriminatorskih odredbi o izboru èlanova Predsjedništva (predsjednika ili potpredsjednika) i omoguæavanje svim graðanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu etnièku i entitetsku pripadnost, da mogu biti kandidirani i izabrani za èlanove Predsjedništva BiH.

Takoðer se navodi da je potrebno osigurati da pripadnici jednog naroda, nacionalne manjine ili ostalih ne mogu biti izabrani na dvije pozicije èlanova Predsjedništva.

Potrebno je uskladiti i izbor delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa spomenutom konvencijom i dodatnim protokolima tako što æe biti propisano da iz oba entiteta budu izabrani pripadnici svih konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i ostalih bh. graðana.

U Platformi se dalje navodi da je potrebno zagarantirati obavezni i jednak nivo zdravstvene i socijalne zaštite te moguænost obrazovanja za sve graðane Bosne i Hercegovine, bez obzira na to u kojem entitetu, kantonu ili opæini imaju stalno prebivalište, zatim objediniti instituciju ombudsmena da bi se omoguæila jednaka zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

Da bi se omoguæila jednaka primjena zakona i usklaðivanja sudske prakse u cijeloj BiH, SDA istièe da treba predvidjeti Vrhovni sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Takoðer u Platformi su definirane i nadležnosti države, središnjeg i lokalnog nivoa te se u poglavlju "Funkcionalnije i efikasnije institucije", izmeðu ostalog, istièe da umjesto Vijeæa ministara i predsjedavajuæeg Vijeæa treba uspostaviti vladu i premijera BiH s dodatnim ministartsvima (poljoprivrede, zdravstva, tehnologije, nauke i kulture, socijalne zaštite), a da naèin donošenja odluka u Vladi treba uskladiti s radom drugih demokratskih vlada.

U poglavlju "Teritorijalna organizacija BiH" se navodi da, gdje god je moguæe, treba osigurati da nijedan od naroda nema apsolutnu veæinu u regijama, da je Distrikt Brèko posebna jedinica lokalne samouprave te da je jedna od jedinica lokalne samouprave i Sarajevo, kao glavni grad BiH, koji obuhvata najmanje deset predratnih opæina.

SDA istièe da bi se Ustav BiH trebao mijenjati amandmanski i u fazama.
(Sarajevo-x.com/FENA)

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090221040

21-02-2009 at 19:45 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

VIJESTI
23-02-2009 02:00

Izlaz za BiH: Ostavke Dodika, Tihiæa i Èoviæa

U Mostaru se u subotu ništa neoèekivano nije dogodilo pošto je veæ mjesecima jasno da se SNSD, SDA i HDZ i njihovi lideri Milorad Dodik, Sulejman Tihiæ i Dragan Èoviæ ne mogu ništa dogovoriti.

Svoj dogovor u Prudu o buduænosti BiH oni su odmah proglasili istorijskim i historijskim, sesiju su nastavili u Banjaluci, a okonèali, kako stvari stoje, u subotu u Mostaru. Rezultat je potpuno sluðivanje graðana ove zemlje. Èoviæ je novu igranku najavio za desetak dana u Gradaècu.

Razlièita tumaèenja
Imaju li njih trojica pravo da se i dalje igraju s ovom zemljom koja je ionako u ponoru? Ne treba zaboraviti da su nakon sastanka u Prudu njih trojica za sebe tvrdili da su stubovi buduænosti BiH i da su dogovorom i kompromisom riješili probleme BiH. Domaæa javnost im je dobrim dijelom povjerovala, a krila u vjetar dali su im i iz meðunarodne zajednice ohrabrivanjem da se nastave dogovarati. Njih trojica, osokoljeni svim tim, u meðuvremenu su iz igre potpuno izbacili ostale parlamentarne stranke.

Dva mjeseca nakon Pruda, sastali su se u Banjaluci gdje su karte, a možda i novac, ko zna, potpuno pomiješani. Tihiæ je govorio o èetiri teritorijalne jedinice kao obliku unutrašnjeg ustrojstva srednjeg nivoa vlasti, Dodik je prièao da pristaje na to pod uslovom da jedna bude Republika Srpska i da ga ne zanima kako æe njih dvojica podijeliti Federaciju BiH, Èoviæ je bio u sredini oèekujuæi da mu hrvatski kanton padne u krilo. Veæ tada je bilo jasno da je prudski sporazum nasukan. Naravno, nikome nije palo na pamet, iz liènih razloga, da javno objavi stenogram s mostarskog sastanka kako bi javnost taèno vidjela šta je ko od njih rekao i na šta je pristao. Èekao se sastanak u Mostaru...

Dodik je mostarski sastanak napustio nakon sat vremena uz objašnjenje da je rekao svoje uslove, koji su ionako od ranije poznati, i da nema šta razgovarati dok Tihiæ i Èoviæ ne prihvate Republiku Srpsku kao neupitnost, uz zahtjev da BiH bude ureðena kao savez federalnih država. Dan prije, Rajko Kuzmanoviæ, predsjednik RS, predložio je novo ime za našu zemlju – Savezna Republika BiH ili Federalna Republika BiH.

Zakovani stavovi
Tihiæ je nakon mostarskog kraha kazao da je jedino BiH neupitna i da ne može prihvatiti RS kao trajnu i neupitnu dejtonsku kategoriju. Ostaje otvoreno pitanje zašto to nije rekao na sastanku u banjaluci i nakon njega? Èoviæ je kazao da je sastanak u Mostaru prekinut zato što su njih trojica konstatovali da nije primjereno voditi razgovore o ovoj ozbiljnoj temi u trenutno veoma lošoj atmosferi u BiH koja prati ovaj proces. Dodik je poruèio da nema namjeru da uèestvuje u daljim razgovorima o ustavnim promjenama, ako Tihiæ i Èoviæ misle i kažu da uslovi koje je postavio ne mogu proæi.

Tako se BiH ponovo vrti u krugu koji su nacrtala trojica politièkih lidera i iz njega, kako stvari stoje, ova zemlja ne može izaæi na nogama nego – na rukama! U najkraæem, ako je Dodiku, Tihiæu i Èoviæu istinski stalo da Bosna i Hercegovina napokon prodiše, siðe s makadama i krene evropskim putem kako ne bi ostala crna rupa, onda bi morali priznati da nisu u stanju uraditi ono što graðani od njih traže i morali bi podnijeti ostavke. To bi mogao biti i jedini trenutni izlaz iz najteže poslijeratne krize s obzirom da su vanredni izbori, bez promjene Izbornog zakona, nemoguæi.

A da li su njih trojica spremni na ostavke ili imaju rezervno rješenje ili æe nastaviti da i dalje sluðuju graðane koje sve više pritišæe ekonomska kriza? Teško. Tihiæ je odmah nakon sastanka u Mostaru kazao da „ovo nije kraj, prudska trojka nastavlja dalje“, a Èoviæ je to potvrdio i dodao da je Dodik svoj stav iznio sto puta i da „Dodik ima svoju pamet“.

Uz to, Tihiæ je lansirao svjesnu zamjenu teza tvrdnjom da je osnovni uzrok ovakvoj atmosferi krivièna prijava protiv Dodika koju je SIPA podnijela Tužilaštvu BiH. Sam Dodik je to opovrgnuo kazavši da ta krivièna prijava nema veze „pošto nemam pravo da odstupim od svojih stavova jer je za RS poginulo mnogo ljudi“ i ta prijava me neæe omesti u istrajavanju na mojim jasnim stavovima“. Da li je Tihiæ htio da zabašuri ono što je s Èoviæem i Dodikom dogovorio i na što je pristao u Banjaluci? Ako jeste, onda je zagrizao krupan zalogaj koji, htio ili ne htio, mora progutati.
S.N. – A.Ž.O.

Nema dogovora ni o državnoj imovini
I prudsko-banjaluèki dogovor Dodika, Tihiæa i Èoviæa o državnoj imovini je pukao. Tihiæ je u Mostaru kazao da ne može privatiti prijedlog zakona o imovini BiH kojeg je u ime parlamentarne komisije predložio Zvonimir Kutleša jer ga smatra naustavnim. Kazao je da on i njegova stranka traže da se sva imovina prvo uknjiži na BiH, pa tek onda da se prepisuje na entitete, kantone i opæine.

Dodik je kazao da ne odustaje od stava da se imovina podijeli izmeðu BiH i entiteta, odnosno da ne dolazi u obzir prvo knjiženje na državu BiH.

Politika opasna za Srbe u RS
Univerzitetski profesor iz Banjaluke Miodrag Živanoviæ upozorio je na opasnost Dodikove politike, prije svega za Srbe koji žive u RS.

Njegova politika je nešto što ne pripada ideologiji. On nije politièar nego tehnolog vlasti. Ako zatreba, Dodik æe biti demokrata, kad zatreba biæe nacionalista, ako zatreba biæe fašista – kazao je Živanoviæ.

SDA: Ne pristajemo na ultimatume
- SDA je uvijek energièno odbacivala separatistièke koncepte ustavnih promjena suprotnih državnom jedinstvu BiH. Zbog toga nisu prihvaæeni ultimativni stavovi Dodika na mostarskom sastanku o neupitnosti RS, jaèanju entitetskog glasanja, otcjepljenju i referendumu. Samo je BiH neupitna kao država, a njeno unutrašnje ureðenje mora polaziti od najviših standarda i konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama – kaže se u juèerašnjem saopæenju SDA.

SDP: Namjerno zaoštravaju da bi mogli pljaèkati
Propast sastanka dijela vladajuæe šestorke u Mostaru, zapravo predstavlja potpuni krah svih èlanica ove koalicije. Takoðer, to dokazuje da je sva prièa oko Pruda i navodnog dogovora postignutog u njemu bila samo još jedna u nizu lažnih predstava za narod sa iskljuèivim ciljem skretanja pažnje sa životnih problema graðana i nekompetentnosti vlasti za njihovo rješavanje. Koalicija formirana za raspodjelu izbornog plijena i udobnih ministarskih fotelja je bezbroj puta do sada pokazala da nije u stanju da vodi ovu državu i da rješava nagomilane probleme graðana u našoj zemlji – kaže se u juèerašnjem saopæenju SDP-a i naglašava:

- Postaje evidentno da je namjera vladajuæih nacionalista još jednom proizvesti dodatne tenzije koje æe rezultirati usložnjavanjem politièke situacije, a sve kako bi izbjegli odgovor na pitanje kako misle riješiti evidentne ekonomske i socijalne probleme, nastale kao rezultat njihove vlasti, te zaštititi bh privredu od recesije. Umjesto toga, oni pribjegavaju oprobanoj taktici zaoštravanja politièke situacije kako bi, dok se graðani bave lažnim dilemama, mirno nastavili pljaèku i pustošenje države. Takav ambijent pogoduje samo onima koji bježe od odgovornosti, bilo od sudske ili pred svojim biraèima. SDP æe insistirati da vladajuæa šestorka položi raèune graðanima zbog katastrofalnog ekonomskog stanja u zemlji i najteže politièke situacije u Bosni i Hercegovini u posljednjih sedam godina zbog kojeg je samo u posljednjim mjesecima hiljade ljudi ostalo bez posla. Za svoja djela svi æe prije ili kasnije odgovarati, jedni pred javnošæu, a drugi pred pravosudnim institucijama ove zemlje.

Vladika Grigorije: Ne igrajte se s RS
Dirati RS isto je što i dirati Srbe, a dirati Srbe u BiH znaèi rušiti BiH. RS su ljudi stvorili u onom trenutku kada drugi jednostavno nisu htjeli da mi postojimo u BiH. Niko ne smije da se igra s RS jer bi to znaèilo da nas ponovo poziva da založio sve što imamo da bismo saèuvali svoj opstanak u BiH – izjavio je vladika Grigorije.

Inaèe, nakon propalog sastanka u Mostaru, Dodik je otišao na ruèak sa vladikom Grigorijem koji važi kao njegov glavni savjetnik.

Plan B: Raspad BiH
Juèer je Milorad Dodik saopštio da ima plan A i plan B. Plan A podrazumijeva još jednu ponudu Tihiæu i Èoviæu za ragovor. Plan B podrazumijeva povlaèenje svih predstavnika RS iz institucija BiH i referendum s pitanjem da li graðani RS žele RS u skladu s Dejtonskim sporazumom. On u jednoj juèerašnoj izjavi nije odbacio ni moguænost raspada BiH.
(SAN)

http://www.san.ba/index.php?id=5470

23-02-2009 at 07:01 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

DOGAðAJI DANA
24-02-2009 02:00

Kako æe SNSD blokirati državu?

Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni pri­je­ti to­tal­na blo­ka­da ako se iz drža­vnih in­sti­tu­ci­ja po­vu­ku ka­dro­vi SNSD. Ta­kva mo­gu­ænost veæ je na­jav­lje­na iz vrha te stran­ke, a po­li­ti­èka atmo­sfe­ra je do­ve­de­na do usi­ja­nja na­kon što je SI­PA po­dni­je­la kri­vi­ènu pri­ja­vu pro­tiv pred­sje­dni­ka Vla­de RS i še­fa SNSD-a Mi­lo­ra­da Do­di­ka.

- Mi ni­smo neo­zbi­ljni i ne­od­go­vor­ni. Ako se ne izbo­ri­mo sa ovim di­rek­tnim na­pa­dom na in­sti­tu­ci­je BiH, ne znam šta mo­že­mo oèe­ki­va­ti od ova­kve ze­mlje. Oèe­ku­je­mo ko­ope­ra­ti­vnost ko­le­ga u Par­la­men­tu BiH, Vi­je­æu mi­nis­ta­ra, Pred­sje­dniš­tvu BiH i u svim in­sti­tu­ci­ja­ma BiH da se tre­nu­tna si­tu­aci­ja pre­va­zi­ðe što pri­je i da se in­sti­tu­ci­je vra­te za­ko­ni­tom ra­du - ka­že za "San" Du­šan­ka Maj­kiæ iz SNSD.

Upu­æe­ni, iako su se iz Ba­nja­lu­ke mo­gle èu­ti i pri­li­èno ja­sne po­ru­ke o po­vla­èe­nju, tvrde da æe SNSD ipak iza­bra­ti dru­gi me­tod. Odno­sno, os­ta­æe gdje je­su, ali ne­æe ni­šta ra­di­ti i na taj na­èin æe blo­ki­ra­ti i in­sti­tu­ci­je drža­ve.

Zas­tu­pnik u Pred­sta­vni­èkom do­mu Par­la­men­ta BiH, je­dne od šest stra­na­ka vla­da­ju­æe ko­ali­ci­je SBiH Adem Hus­kiæ, pak, ka­že da svi ko­ji su iza­bra­ni u Par­la­men­tar­nu skup­šti­nu BiH ima­ju oba­ve­zu da uèes­tvu­ju u nje­nom ra­du kao i u iz­vršnim or­ga­ni­ma i ne­ma­ju pra­vo na op­stru­kci­ju.

- Op­stru­kci­ja je stvar ne­sa­vrše­nos­ti Dej­ton­skog spo­ra­zu­ma odno­sno nje­go­vog Ane­ksa IV i tu je os­tav­ljen pros­tor za vi­so­kog pred­sta­vni­ka da dje­lu­je. Na­ ža­lost, mi unu­tar BiH ne­ma­mo in­stru­men­te ko­jim bi­smo ih mo­gli pri­si­li­ti da ra­de. Ali, to mo­že me­ðu­na­ro­dna za­je­dni­ca - ka­že Hus­kiæ za "San".

A da li uo­pæe pra­ti ra­zvoj si­tu­aci­je i ho­æe li spri­je­èi­ti blo­ka­du ra­da bh. in­sti­tu­ci­ja u OHR-u nam ni­su kon­kre­tno od­go­vo­ri­li. Por­tpa­rol OHR-a Lji­lja­na Ra­de­tiæ je pod­sje­ti­la da je Mi­ro­slav Laj­èak još uvi­jek vi­so­ki pred­sta­vnik i da ima sva ovla­šte­nja i kom­pe­ten­ci­je.

- Upra­vni odbor Vi­je­æa za pro­ve­dbu mi­ra je ja­sno re­kao da me­ðu­na­ro­dna za­je­dni­ca za­drža­va sve po­tre­bne in­stru­men­te da se su­prot­sta­vi des­tru­kti­vnim ten­den­ci­ja­ma i ne­æe do­zvo­li­ti po­ku­ša­je da se na­ru­ši Dej­ton, bi­lo da oni do­la­ze iz ze­mlje ili izvan nje. OHR æe nas­ta­vi­ti osi­gu­ra­va­ti pu­no po­šti­va­nje Dej­ton­skog spo­ra­zu­ma i nad­gle­da­ti na­pre­dak u ispu­nja­va­nju ci­lje­va i uslo­va, a Upra­vni odbor PIK-a æe kon­stan­tno nad­gle­da­ti si­tu­aci­ju - is­ta­kla je Ra­de­ti­æe­va.

Ako se os­tva­re pri­je­tnje SNSD-a, to zna­èi da ne­ma­mo Vi­je­æe mi­nis­ta­ra i vlast, bez ob­zi­ra u ko­li­kom je ona ka­pa­ci­te­tu, ka­že Ner­min Ni­kšiæ, ge­ne­ral­ni se­kre­tar opo­zi­ci­onog SDP-a.

- U prin­ci­pu, to ne zna­èi ni­šta dru­go ne­go par­la­men­tar­ne izbo­re, jer se ne mo­že kon­sti­tu­isa­ti vlast. To je sra­èu­nat pri­ti­sak i još je­dna od ucje­na. Bez ob­zi­ra ko­li­ko se Do­dik upi­nje da do­ka­že da mu je sve­je­dno, in­te­re­san­tno je da ri­jet­ko ili izme­ðu re­do­va ka­že da ni­je kriv. Ugla­vnom go­vo­ri da je to uj­dur­ma i da su to ne­ki upe­ri­li pro­tiv RS i srpskog na­ro­da - is­ta­kao je Ni­kšiæ za "San".

Šlag na sve bio je ju­èe­raš­nji po­tez gru­pe po­sla­ni­ka SNSD-a u Na­ro­dnoj skup­šti­ni RS, ko­ji su ta­èno u po­dne SI­PA-i po­dni­je­li kri­vi­ène pri­ja­ve pro­tiv sa­mih se­be kao Do­di­ko­vih sa­uèe­sni­ka u iz­vrše­nju "zlo­èi­na" eko­nom­sko-so­ci­jal­nog ra­zvo­ja RS. Že­ljko Mir­ja­niæ, šef po­sla­ni­èkog klu­ba SNSD-a u NSRS re­kao je za "San" da on ni­je u toj gru­pi, ali da ga je je­dan od po­sla­ni­ka oba­vi­jes­tio da o sve­mu.

- Ja ne mo­gu ko­men­ta­ri­sa­ti nji­hov po­tez - ka­že Mir­ja­niæ.

Pri­ja­ve pro­tiv se­be su po­dni­je­li po­sla­ni­ci SNSD-a Pe­ri­ca Raj­èe­viæ, Ni­ko­la Ba­šti­nac, Si­ni­ša Do­dik, Pe­tar Mi­æiæ, Srðan Ma­za­li­ca, te sa­vje­tni­ci pre­mi­je­ra RS Gor­dan Mi­lo­še­viæ i èla­na Pred­sje­dni­šta­va BiH iz RS Da­ni­lo Pe­tro­viæ u svoj­stvu gru­pe gra­ða­na.

Odmah je re­agi­rao Fo­rum mla­dih SDP BiH i upo­zo­rio da "pri­hva­ta­ju­æi mo­gu­æu kri­vi­cu pred­sje­dni­ka SNSD na svo­ja ne­ja­ka ple­æa, mla­di po­sla­ni­ci SNSD-a pri­hva­ta­ju i mo­gu­ænost da, ako se do­ka­že kri­vi­ca Mi­lo­ra­da Do­di­ka, kao sa­uèe­sni­ci za­vrše u za­tvo­ru zbog ne­èe­ga za šta ne sno­se ni­ka­kvu kri­vi­cu".
A. Ži­go-Opi­jaè

Izbo­ri ni­šta ne mi­je­nja­ju
Por­tpa­rol HDZ 1990 Ve­so Ve­gar sma­tra da u slu­èa­ju po­vla­èe­nja SNSD, ni van­re­dni izbo­ri ne bi ga­ran­to­va­li dru­ga­èi­ji re­zul­tat.
- Ne znam ni ko bi pro­veo te izbo­re i da li bi SNSD iza­šao na izbo­re. Mo­žda bi se odlu­èi­li na boj­kot izbo­ra - ka­že Ve­gar za San.

Ra­do­ji­èi­æe­va pro­cje­na
Pred­sje­dnik Na­ro­dne skup­šti­ne RS-a i pot­pred­sje­dnik SNSD-a Igor Ra­do­ji­èiæ izja­vio je ju­èer agen­ci­ja­ma da ta stran­ka i da­lje vje­ru­je da je mo­gu­æe unu­tar in­sti­tu­ci­ja BiH uspos­ta­vi­ti po­vje­re­nje i nor­mal­no fun­kci­oni­ra­nje na­kon kri­vi­ène pri­ja­ve i pro­tiv pre­mi­je­ra RS Mi­lo­ra­da Do­di­ka i još ne­ko­li­ko oso­ba. On je no­vi­na­ri­ma re­kao da vje­ru­je u to, iako je sa­da vi­dlji­vo "sva­kim da­nom da u sko­ro u sva­koj in­sti­tu­ci­ji BiH pos­to­je pa­ra­lel­ni or­ga­ni".

Ne­po­že­ljni u Gra­da­ècu Opæin­ska or­ga­ni­za­ci­ja SDP-a Gra­da­èac oš­tro pros­vje­du­je i ne sla­že se da se slje­de­æi sas­ta­nak o us­ta­vnim re­for­ma­ma tro­ji­ca stra­na­èkih še­fo­va, Mi­lo­ra­da Do­di­ka, Su­lej­ma­na Ti­hi­æa i Dra­ga­na Èo­vi­æa održi u Gra­da­ècu, a po­se­bno za­to što se kao mjes­to održa­va­nja na­jav­lje­nog sas­tan­ka spo­mi­nje Ku­la Zma­ja od Bo­sne.

- Do­ti­èna go­spo­da mo­ra­ju zna­ti da Ku­la Hu­se­in - ka­pe­ta­na Gra­daš­èe­vi­æa pred­stav­lja sim­bol bo­san­sko­her­ce­go­va­èke drža­vnos­ti te da su gra­ða­ni Gra­da­èca i u pro­te­kloj agre­si­ji po­ka­za­li i do­ka­za­li što je is­tin­ski pa­tri­oti­zam i do­mo­lju­blje, žrtvu­ju­æi sve, pa i svo­je ži­vo­te za cje­lo­vi­tost svo­je je­di­ne do­mo­vi­ne. Na­ma ne tre­ba­ju raz­go­vo­ri i pre­go­vo­ri u ko­ji­ma se crta­ju no­ve kar­te i vrše no­ve etni­èke po­dje­le - po­ru­èu­ju iz SDP-a i upo­zo­ra­va­ju da je troj­ka ne­po­že­ljna u Gra­da­ècu, a da ih, uko­li­ko se ipak odlu­èe do­æi, oèe­ku­ju pros­vje­di gra­ða­na uz kon­sta­ta­ci­ju da "na Ku­li ne­ma ka­ve za ne­pri­ja­te­lje Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne".

Ko­le­gij SDA
Na­kon upo­zna­va­nja sa sa­drža­jem raz­go­vo­ra u Mos­ta­ru Ko­le­gij SDA ju­èer je po­no­vno odbio ul­ti­ma­tum SNSD za po­èe­tak raz­go­vo­ra o us­ta­vnoj re­for­mi. Is­ta­knu­to je ka­ko aktu­al­na po­li­ti­èka si­tu­aci­ja u Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni još je­dan­put po­ka­zu­je po­gu­bnost po­slje­di­ca ru­še­nja april­skog pa­ke­ta.

Iz Beo­gra­da, iz Srbi­je
Pre­mi­jer RS Mi­lo­rad Do­dik po­no­vio je u in­ter­jvuu aus­trij­skom dne­vni­ku "Stan­dard" da je RS u svom sa­daš­njem te­ri­to­ri­jal­nom i po­li­ti­èkom ka­pa­ci­te­tu - ne­po­vre­di­va, ka­ko je to i de­fi­ni­sa­no Dej­ton­skim spo­ra­zu­mom, te da je do­ka­za­la da se sa­mos­tal­no mo­že održa­ti i da pro­vo­di stan­dar­de mo­der­ne Evro­pe i po­tpu­no ra­vno­pra­vno tre­ti­ra sve na­ci­onal­nos­ti. Do­dik je po­no­vio pro­tiv­lje­nje ja­èa­nju cen­tral­ne vlas­ti, oci­je­niv­ši da BiH ima šan­se da se održi sa­mo kao sa­vez ve­oma sa­mos­tal­nih je­di­ni­ca.

- Mi, na­èel­no, ni­smo pro­tiv Bo­sne, ali to si­gur­no ni­je Bo­sna ona­kva ka­ko se u Sa­ra­je­vu pred­stav­lja. BiH se održa­la jer je ta­ko že­lje­la me­ðu­na­ro­dna za­je­dni­ca. Do­bi­la je me­ðu­na­ro­dni le­gi­ti­mi­tet, jer su je ve­li­ke ze­mlje pri­zna­le. Me­ðu­tim, Bo­sni ni­je ni­ka­da po­šlo za ru­kom da uspos­ta­vi unu­traš­nji su­ve­re­ni­tet i le­gi­ti­mi­tet. To je kljuè pro­ble­ma, jer se ma­lo drža­va održa­lo na osno­vu me­ðu­na­ro­dnog su­ve­re­ni­te­ta - ka­že Do­dik.

On je re­kao da je BiH za RS - pri­si­la i re­zul­tat Dej­ton­skog mi­ro­vnog spo­ra­zu­ma, a na pi­ta­nje ka­ko se­be iden­ti­fi­ku­je, od­go­vo­rio je: "Kao èo­vjek ko­ji pri­hva­ta pra­vo - ja BiH pri­zna­jem. Ali, ako me pi­ta­te za mo­je emo­ci­je, on­da æu uvi­jek re­æi da sam iz RS. A ako ova iden­ti­fi­ka­ci­ja ni­je do­vo­ljna - on­da ka­žem da sam iz Beo­gra­da, iz Srbi­je".
(SAN)

http://www.san.ba/index.php?id=5488

24-02-2009 at 11:56 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

Nema prijave protiv Dodika i drugih

Datum: 24.02.2009 20:18
Autor: Rade Šegrt
SARAJEVO - Protiv Milorada Dodika, premijera RS, i drugih osoba nije podnesena krivièna prijava niti se vodi bilo kakva istraga.

Ovo je potvrdio Džerard Selman, ministar pravde RS, nakon juèerašnjeg sastanka s Miloradom Barašinom, glavnim tužiocem Tužilaštva BiH i šefom Specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal Druom Engelom.

"U Tužilaštvu BiH nije donesena naredba o otvaranju istrage protiv Dodika i drugih, jer se rade predistražne radnje", naglasio je Selman i dodao da apsolutno ne zna koja su imena u opticaju.

Selman je pojasnio da se vode predistražne radnje o prijavi protiv N.N. izvršioca.

On je istakao da je važno da javnost u RS zna da nije podnesena nikakva nova krivièna prijava, veæ da je SIPA dostavila odreðene podatke u vezi s prijavom za koju je Vlada RS prošle godine veæ dostavila dokumentaciju.

Selman je rekao da se sastao i sa Mirkom Lujiæem, direktorom SIPA, gdje je bilo rijeèi o naèinu na koji je izveštaj iz SIPA stigao u Tužilaštvo BiH.

"Došao sam do zakljuèka da su uèinjene krupne greške u koordinaciji u okviru SIPA, jer nije ispoštovan nalog direktora SIPA da sva komunikacija sa ostalim organima ide preko njegovog kabineta", kazao je Selman.

Prema njegovim rijeèima, dokumentacija je Tužilaštvu dostavljena direktno od odreðene grupe radnika SIPA mimo utvrðene procedure.

"Lujiæ je pokrenuo istragu, ona još nije gotova i èim bude gotova, Vlada RS æe biti obaviještena o detaljima", kazao je Selman dodajuæi da æe na osnovu tog izvještaja, ukoliko bude utvrðeno da postoje proceduralne greške, biti pokrenut disciplinski postupak.

"Vlada RS æe preispitati putem zvaniènih organa funkcionisanje SIPA, jer je moj utisak da nema saradnje i subordinacije i da se na jedan volšeban naèin zaobilaze predstavnici RS u tim organima te da sigurno treba posvetiti posebnu pažnju u tom periodu", kazao je Selman.

Što se tièe prijema dokumenata u Tužilaštvu, Selman kaže da ga je Barašin obavijestio da je postupljeno u skladu sa Zakonom o kriviènom postupku BiH, ali da je dao nalog za internu istragu da bude utvrðen naèin na koji je dokumentacija dostavljena u Tužilaštvo.

Govoreæi o daljim potezima Vlade RS, Selman je kazao da æe, što se tièe istrage koju vodi Tužilaštvo, aktivno uèestvovati i prikupljati sve informacije dok god je istraga u predistražnoj fazi i da æe svaka razmjena informacija sa glavnim tužiocem biti izuzetno korisna.

Savjet ministara BiH æe na zahtjev predsjedavajuæeg Nikole Špiriæa na sutrašnjoj sjednici razmatrati informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH i izveštaj Državne agencije za istrage i zaštitu o naèinu dostavljanja izvještaja o navodno poèinjenom kriviènom djelu protiv premijera RS i drugih zvaniènika iz RS.

Špiriæ je juèe zatražio hitne izvjetšaje o naèinu podnošenja kriviène prijave od Tarika Sadoviæa, ministra bezbjednosti BiH i Mirka Lujiæa, direktora SIPA.

Kako saznaju "Nezavisne", Špiriæ je juèe, pod oznakom hitno, zatražio da mu do kraja radnog vremena bude dostavljen izvještaj o naèinu kako je sporni izvještaj dostavljen Tužilaštvu BiH od strane pojedinaca iz SIPA.

Lujiæ je "Nezavisnim" juèe potvrdio da je dobio zahtev od Špiriæa, te da æe ga dostaviti u traženom roku. Meðutim, on nije želio da komentariše sadržaj izvještaja prije sjednice Savjeta ministara.

Sadoviæa juèe nismo uspjeli da dobijemo.

Agencija Beta prenijela je prošle sedmice vijest da je protiv Dodika i drugih osoba iz RS podnesena krivièna prijava za zloèinaèko udruživanje, èime je budžet RS i BiH ošteæen za 145 miliona maraka.
(Nezavisne novine)

http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vijesti/37390/Nema-prijave-protiv-Dodika-i-drugih.html

25-02-2009 at 07:38 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

"Slobodna Bosna", 26.02.2009.godine

27-02-2009 at 19:36 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

"AS", 28.02.2009.godine

28-02-2009 at 21:52 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 6
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Che.Guevara, desertrose, ekonomstica, fazanfazan, kalesija taxi 15-25, nike007, nobody, onakva, PADOBRANACC, Parad0x, Posmatrac 5
FORUM : Politika : Aktuelne politicke dogodovstine New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net