Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : VJERONAUKA za djecu...da ili ne ? This topic has been locked
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... Last Page >>
New Topic
Pošiljalac Poruka
jai1
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-04-2008
Odgovori: 454
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: VJERONAUKA za djecu...da ili ne ?

citat:
indijana wrote:

Zakonom je mnogo šta definirano ali je
.
Lako je dijete roditelja iste vjeroispovjesti opredjeliti na vjeronauku, mada po meni, djecu od 7-10 godina, uz sve ostale izmišljene predmete (kako bi se zaradilo na kupovini nekih nebuloznih knjiga) još tjerati da slušaju hodže i popove!
Èast svakom, ali je vjeroispovjest privatna stvar svakog pojedinca i po meni nema veze sa školom.Možda griješim..............

Naravno da se mozes ili ne mozes slagati sa navedenom realnoscu,medjutim zakon Bosne i Hercegovine je jasno definisao pravo roditelja i stim u vezi bi bilo protivpravno uskracivat dobiveno pravo...
07-09-2008 at 00:31
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Odgovori: 7483

citat:
jai1 wrote:

Naravno da se mozes ili ne mozes slagati sa navedenom realnoscu,medjutim zakon Bosne i Hercegovine je jasno definisao pravo roditelja i stim u vezi bi bilo protivpravno uskracivat dobiveno pravo...

Ja reko svoje mišljenje yebe mi se za zakon, svako nek koristi svoje "zakonsko" pravo!

Sve je super i sve je za 5!
07-09-2008 at 00:33
Trucker
azrail bosanski
Registriran(a): 07-11-2005
Odgovori: 10159

citat:
indijana wrote:

A sto ne bi imali sexualno, èisto da znaju šta treba, mislim na ove bolešæure i sl.

mislio sam samo na bismilet i fatihu

a to,to pod obavezno
07-09-2008 at 00:43
Tanitha
1971

Registriran(a): 07-07-2004
Odgovori: 16483

citat:
jai1 wrote:
Nema tu neke dileme,zakonom de defirnirano da svaki roditelj moze traziti uvodjenje vjeronauke u javnim predskolskim institucijama - kratko:TO JE NJEGOVO PRAVO!

E sad ukoliko je normalno pozitvati se na "pravo" na homoseksualizam,onda neznam sta ima lose u propagiranju prava na vjeronauku!

ma jok ba, to moze samo u vjerski "cistim" podnebljima a i to mi ide na zivce ... kad ce vise svijet shvatit da se BiH slucaj ne moze porediti sa bilo kojom drugom drzavom na Balkanu, em zbog pomjesanosti, em sbog "grupisanja" djece jos i po toj osnovi, buducnost je u nihovim rukama, a vidi sta stvaramo??
...i ko sto neko rece nek svako ide po hramovima vlastitog Boga ...kad izadje iz skole i napise zadacu...ko na kosarku, ko na mejtef , ko u crkvu
Ha ja...
Nego, druga stvar... to poredjenje sa (homo)seksuanoscu i vjeronaukom je bezze... kao prvo radi se o urodjenoj karakteristici... i oni mogu trazit prava pa ih negdje dobiju a negdje ne i 90 % njih ne ide na gay-pride demonstracije isticuci svoju sexualnu naklonost u sado-mazo latex odjelima i lancima, perikama i kilama drecave sminke...nego su sasvim normalni ljudi koji rade i zive kao i ostali...nit je njihovo sexualnno opredjeljenje ni tvoja, ni moja stvar dok se taslache kod svoje kuce i sto je najvaznije - NISU DRZAVNA USTANOVA.
07-09-2008 at 01:48
oktobar91
Škorpija

Registriran(a): 02-02-2008
Odgovori: 6816

citat:
Trucker wrote:

a sta fali da se djeca malo obrazuju...prosto da imaju osnovno znanje o vjeri

Ne fali ništa, ali van škole, ja što sam nauèila o nekim obièajima nauèila me pokojna baka a ne nastavnici u školi
07-09-2008 at 10:14
samson
Krotim lafove...

Registriran(a): 02-07-2008
Odgovori: 6666

icon Re: VJERONAUKA za djecu...da ili ne ?

u holandiji imash katolichke,protestantske,islamske i opshte shkole pa ti odaberi shta ti odgovara

ja lichno mislim da je vjera lichna stvar i da je ne treba u shkole(opshte) a cupin prijedlog o kulturi religije kao predmetu umjesto vjeronauke je za svaku pohvalu

07-09-2008 at 11:07
jai1
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-04-2008
Odgovori: 454

citat:
Tanitha wrote:

ma jok ba, to moze samo u vjerski "cistim" podnebljima a i to mi ide na zivce ... kad ce vise svijet shvatit da se BiH slucaj ne moze porediti sa bilo kojom drugom drzavom na Balkanu, em zbog pomjesanosti, em sbog "grupisanja" djece jos i po toj osnovi, buducnost je u nihovim rukama, a vidi sta stvaramo??
...i ko sto neko rece nek svako ide po hramovima vlastitog Boga ...kad izadje iz skole i napise zadacu...ko na kosarku, ko na mejtef , ko u crkvu
Ha ja...
Nego, druga stvar... to poredjenje sa (homo)seksuanoscu i vjeronaukom je bezze... kao prvo radi se o urodjenoj karakteristici... i oni mogu trazit prava pa ih negdje dobiju a negdje ne i 90 % njih ne ide na gay-pride demonstracije isticuci svoju sexualnu naklonost u sado-mazo latex odjelima i lancima, perikama i kilama drecave sminke...nego su sasvim normalni ljudi koji rade i zive kao i ostali...nit je njihovo sexualnno opredjeljenje ni tvoja, ni moja stvar dok se taslache kod svoje kuce i sto je najvaznije - NISU DRZAVNA USTANOVA.

Ali vec je ZAKONOM DEFINISANO DA DJECA IMAJU PRAVO NA RELIGIJSKO OBRAZOVANJE u JAVNIM PREDSKOLSKIM USTAVNOVAMA,stoga ti se MOZES ILI SLAGATI ILI NE SLAGATI SA ZAKONOM,a NE NAPADATI VJERNIKE ILI VJERSKE INSTITICIJE.

ZAKONODAVNA VLAST JE DONIJELA JASNO PROPISAN ZAKON i SVOJE KRITIKE USMJERITE KA NJOJ.
07-09-2008 at 17:50
pagny

Registriran(a): 30-07-2006
Odgovori: 4073

citat:
jai1 wrote:

Ali vec je ZAKONOM DEFINISANO DA DJECA IMAJU PRAVO NA RELIGIJSKO OBRAZOVANJE u JAVNIM PREDSKOLSKIM USTAVNOVAMA,stoga ti se MOZES ILI SLAGATI ILI NE SLAGATI SA ZAKONOM,a NE NAPADATI VJERNIKE ILI VJERSKE INSTITICIJE.
ZAKONODAVNA VLAST JE DONIJELA JASNO PROPISAN ZAKON i SVOJE KRITIKE USMJERITE KA NJOJ.

OK usmjereno 

bolje biti mlad lijep i bogat nego star ruzan i siromasan
07-09-2008 at 19:35
Cope
Always first on the scene

Registriran(a): 14-04-2006
Odgovori: 2718

icon Re: VJERONAUKA za djecu...da ili ne ?

Protiv same vjeronauke, vjere, istinskih vjernika ( ne vehabija koji eksplodiraju u ime tamo "nekog boga", i èetnièko ustaško fašistièke gamadi koja kolje nevine i žicom svezane u ime tamo "nekog boga") nemam apsolutno ništa i mislim da je sasvim lièna stvar kako æe neko vaspitati svoju djecu odnosno neposredno uticati na njihovo buduæe opredjeljenje, ali lièno smatram da institucija (èitaj država) u kojoj živimo ima mnogo preèih problema u školstvu za riješiti nego što je pitanje vjeronauke/religije, a što se tièe same male raje mislim da je njima to puno i da od malih nogu stvara ne/potrebnu segregaciju da bi djeca èim postanu glasaèko tijelo mogli da glasaju za kopilad onih koji su ovakvu glupost i izglasali i utkali u naše živote.

07-09-2008 at 21:46
Tanitha
1971

Registriran(a): 07-07-2004
Odgovori: 16483

citat:
jai1 wrote:

Prvo, ne dernjaj se (iskljuci caps lock), drugo citiraj mi "napade" na doticne ...imam pravo na svoje misljenje , bas kao i ti, ako ti se ne svidja to je tvoj problem.
Kazes, zakon je dao pravo na predskolsko vjersko obrazovanje, pa nek je.... i ovdje je isto...samo sto se opet vracam na vjerski "monotonu" sredinu kao sto je Italija i gradic u kojem zivim i BiH gdje bi vjeronauka ako bas mora postojati u DRZAVNIM Institucjama, onda bi trebala obuhvatiti vjeru kao nauku o religijAMA uopsteno , kroz istoriju,uticaj na sredinu itd...a ko hoce da produbi , siroko mu polje...eto mejtefa, oratorija, crkve ... jedva cekaju.
Neka , eto, djelite djecu ,po mogucnosti i u samom razredu-jedan red jedni, pola reda drugi, dvije klupe treci...bas ce to ´nako fino izgledat...bilo gdje , ne samo u TZ...
08-09-2008 at 19:26
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 6
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Che.Guevara, desertrose, ekonomstica, fazanfazan, kalesija taxi 15-25, nike007, nobody, onakva, PADOBRANACC, Parad0x, Posmatrac 5
FORUM : Politika : VJERONAUKA za djecu...da ili ne ? This topic has been locked New Topic

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net