Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.

FORUM : Nauka : Psihologija
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Odgovori: 39084
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Psihologija

citat:
racionalna manjina wrote:

opažanje je uvijek subjektivno

eeee nije osjecaj je uvijek subjekativan a opazanje je culno saznavanje sto znaci da je objektivno
10-07-2010 at 16:23 | Ukljuèi u odgovor
hurija

Registriran(a): 02-03-2004
Odgovori: 15602

citat:
laly wrote:

e sad okolina, ona primarna je najvaznija jer treba da pruzi podrsku. problem je kad se to ne dogodi, i kada porodica odbacuje takvu osobu ili je ignorise, a ukoliko jos i sama osoba kojima ima problem igonrise ga, onda mozes zamisliti sta se sve moze dogoditi....

U pravu si. Ono što mi se je provuklo kroz tvoju prièu je misao- a šta ako porodica tu trpi jer taj ignorantski odnos osobe s problemom stvara ili otvara krize koje se teško mogu prevaziæi?
Lièni frustracioni prag je ipak lièni, njihov zbir daje snagu porodici da toleranciju èini moguæom i djelotvornom. Ali dokle? Da li dok trauma ne preðe u kolektivnu? Kako pomoæi ljudima koji se bore sa tuðom traumom?
Otvara se novo pitanje..
10-07-2010 at 16:44 | Ukljuèi u odgovor
laly

citat:
hurija wrote:

U pravu si. Ono što mi se je provuklo kroz tvoju prièu je misao- a šta ako porodica tu trpi jer taj ignorantski odnos osobe s problemom stvara ili otvara krize koje se teško mogu prevaziæi?
Lièni frustracioni prag je ipak lièni, njihov zbir daje snagu porodici da toleranciju èini moguæom i djelotvornom. Ali dokle? Da li dok trauma ne preðe u kolektivnu? Kako pomoæi ljudima koji se bore sa tuðom traumom?
Otvara se novo pitanje..

pa za traumu kazu da je "zarazna". znaci, svi oni koji su u dodiru sa traumom na neki nacin postaju inficriani sa istom. e sad kako pomoci porodici? kao prvo porodica treba da prihvati da ima takvog clana porodice, a ne da se stidi i izolira. takodje, da ojace svoje veze unutar porodice.... Mislim da u tim slucajevima, bez obizra sto traumatizirani ne zeli strucnu pomoc, clanovi porodice trebaju je traziti kao podrsku za sebe.
10-07-2010 at 17:05 | Ukljuèi u odgovor
hurija

citat:
laly wrote:

pa za traumu kazu da je "zarazna". znaci, svi oni koji su u dodiru sa traumom na neki nacin postaju inficriani sa istom. e sad kako pomoci porodici? kao prvo porodica treba da prihvati da ima takvog clana porodice, a ne da se stidi i izolira. takodje, da ojace svoje veze unutar porodice.... Mislim da u tim slucajevima, bez obizra sto traumatizirani ne zeli strucnu pomoc, clanovi porodice trebaju je traziti kao podrsku za sebe.

Da, to znamo ti, ja, onaj, ovaj..a kako u našem mentalitetu pobijediti taj osjeæaj "poniženosti" da je potrebna pomoæ?
Znam da se jako puno radi na tome, ali nedovoljno javno prièa na koji naèin. Naš sveznajuæi narod to odmah povezuje s "ludošæu i nesposobnošæu" da se bore sa životom.
Kako god, mislim da se malo prièa o ljudima koji trpe, u pravom smislu rijeèi, koji èine blisko okruženje osobama koje imaju problem.

p.s. malo off topic
Prièajuæi o tim stvarima obièno kažem- negdje se ljudi naljute što su presolili ruèak, potraže pomoæ i riješe da to nije tako strašno naš mentalitet "bezgrešnih i merhametli" nije sklon dijeliti bol i priznati da je UVIJEK za nešto potrebna pomoæ druge osobe, na žalost.
10-07-2010 at 17:20 | Ukljuèi u odgovor
laly

citat:
MelMel wrote:

Ovo tvoje "kako pomoci porodici" me sada podsjeti na jedan slucaj koji nema veze sa ovom temom, a mozda i ima!!

Moja stara skolska prijateljica je imala brata (nadam se da jos uvijek ima) koji je bio hedikepiran fizicki i mentalno od rodjenja. Niko nije ni znao da to dijete postoji, sve dok nisam saznala kroz iglene usi. A zasto nije? Pa zato sto su ga krili ko zmija noge. Nikad to dijete nije vidjelo sunce, nije izaslo napolje da gleda prirodu, da pomiluje macku, psa, ...itd....Znam da su roditelji, narocito sestra bili brizni i svu mogucu njegu mu pruzili....ali...zasto se sve zaustavilo na tome...zasto su se stidili svog clana porodice...da li su sami sebi mogli pomoci ili im je sredina mozda trabala pomoci....Kako god pogledam na tu situaciju, sigurno bi mu zivot bio kvalitetniji da je redovno izvodjen u setnje, na zrak, medju ljude, itd...umjesto sto je bio non-stop zatvoren medju cetiri zida.

ne samo njegov nego i njihov... bili bi slobodni u svakom slucaju, mozes samo zamisliti kako je zivjeti sa takvom tajnom. a kod nas se to cesto desava
10-07-2010 at 17:21 | Ukljuèi u odgovor
hurija

citat:
MelMel wrote:

Ovo tvoje "kako pomoci porodici" me sada podsjeti na jedan slucaj koji nema veze sa ovom temom, a mozda i ima!!

Moja stara skolska prijateljica je imala brata (nadam se da jos uvijek ima) koji je bio hedikepiran fizicki i mentalno od rodjenja. Niko nije ni znao da to dijete postoji, sve dok nisam saznala kroz iglene usi. A zasto nije? Pa zato sto su ga krili ko zmija noge. Nikad to dijete nije vidjelo sunce, nije izaslo napolje da gleda prirodu, da pomiluje macku, psa, ...itd....Znam da su roditelji, narocito sestra bili brizni i svu mogucu njegu mu pruzili....ali...zasto se sve zaustavilo na tome...zasto su se stidili svog clana porodice...da li su sami sebi mogli pomoci ili im je sredina mozda trabala pomoci....Kako god pogledam na tu situaciju, sigurno bi mu zivot bio kvalitetniji da je redovno izvodjen u setnje, na zrak, medju ljude, itd...umjesto sto je bio non-stop zatvoren medju cetiri zida.

Pa, eto, rekla bih da je i to dio teme
Iz ove perspektive sigurno je da bi mu život bio neuporedivo kvalitetniji. Onda je to sigurno bio bauk. Maloprije napisah u onom "off topic", a što bi mogao biti komentar na ovo tvoje napisano.
10-07-2010 at 17:24 | Ukljuèi u odgovor
laly

icon Re: Psihologija

citat:
hurija wrote:

Da, to znamo ti, ja, onaj, ovaj..a kako u našem mentalitetu pobijediti taj osjeæaj "poniženosti" da je potrebna pomoæ?
Znam da se jako puno radi na tome, ali nedovoljno javno prièa na koji naèin. Naš sveznajuæi narod to odmah povezuje s "ludošæu i nesposobnošæu" da se bore sa životom.
Kako god, mislim da se malo prièa o ljudima koji trpe, u pravom smislu rijeèi, koji èine blisko okruženje osobama koje imaju problem.

p.s. malo off topic
Prièajuæi o tim stvarima obièno kažem- negdje se ljudi naljute što su presolili ruèak, potraže pomoæ i riješe da to nije tako strašno naš mentalitet "bezgrešnih i merhametli" nije sklon dijeliti bol i priznati da je UVIJEK za nešto potrebna pomoæ druge osobe, na žalost.

ma mi imamo problem sto se nas sistem zastite mentalnog zdravlja nije razvijao kako treba u socijlizmu. nakon rata, napravljen je preokret ali tako se malo radi na edukaciji javnosti, a steta... vecina traumatiziranih prvo nudi somatske probleme jer ako njih rijesi smatraju da ce i ostalo sve nestati... e sad malo vise edukacije putem medija pridonjelo bi barem malo razbijanju predrasuda...

[Edited by laly on 10-07-2010 at 17:28 GMT]
10-07-2010 at 17:26 | Ukljuèi u odgovor
racionalna manjina

Registriran(a): 02-02-2010
Odgovori: 11437

citat:
laly wrote:

eeee nije osjecaj je uvijek subjekativan a opazanje je culno saznavanje sto znaci da je objektivno

Jeste tako je, opažaj je subjektivni odraz objektivne stvarnosti Opažanje je subjektivno zato što smo kroz iskustvo izgradili emotivni stav prema objektu opažanja
10-07-2010 at 17:39 | Ukljuèi u odgovor
laly

citat:
racionalna manjina wrote:

Jeste tako je, opažaj je subjektivni odraz objektivne stvarnosti Opažanje je subjektivno zato što smo kroz iskustvo izgradili emotivni stav prema objektu opažanja

ne uvijek, zavisi sta opazamo zavisi od faktora okoline i nas samih, i ne mozemo reci da je opazanje uvijek subjekitvno...
10-07-2010 at 17:40 | Ukljuèi u odgovor
laly

citat:
MelMel wrote:
Da vam rijesim dilemu, mogu potvrditi da varnica nema.

de bona nek makar ko bajagi ima
10-07-2010 at 17:44 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 20
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: boss86, colabm, filip, sevinc
FORUM : Nauka : Psihologija New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net