Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Umjetnost : GLASNE MISLI
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
hurija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: GLASNE MISLI
Bez chatanja molim

Vjerujem ja, nije da ne vjerujem..al' ima ona iskra u èijem svjetlucanju nazrem pitanje - i šta onda?
Lijepa li je. Zelena i naborana. Kamenita i huèna. Kotlinasta i blještava iscrtanim vrhovima. Ne, nije to iz knjiga. To je iz oka koje sve je vidjelo. I utkalo u dušu. I ne dam nikom da ruši. To.
Upitana zašto imam zid prema drugim, odgovorih samo - imam! Reæi æu i više me ne pitajte zašto. Imam jer mi zelenbor krešu i brste neke živuljke kojih nema u enciklopediji, al' imaju ime. Ljudsko. Da li?
Imam jer mi kotline i suri kamen peru neèim što nije od izvora i postojanja. Još im ime dadu, da se ne prepozna onaj što im udahnu život.
Imam jer moj zlatovrh i bljesak jutarnjeg sunca oskrvnuše dimom što se laž zove. I ostade ta laž kao ime. Koje ne znam i neæu da znam.
Imam jer znam ko sam, šta sam i odakle sam. I nemojte mi prièati svoju nebol i prebol jer, zaboga, paæeni ste i patite..
I treba da patite jer nikada niste ni znali šta ste imali, a htjeli ste još i još i još..do krvi žedni i mesa gladni, kurjaci.
A imali ste nas, nebol i prebol, za koje nismo ni znali da smo..Mi, koji bez straha i srama znamo da sve ovo nije to što vi kažete da jeste...

[Edited by hurija on 29-01-2015 at 21:11 GMT]

29-01-2015 at 21:10 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: GLASNE MISLI
Bez chatanja molim

...Šte æemo jest', jeèi pitanje u hodniku..Eto na šporetu šerpa puna graha, uzvratim grleno. Šta me kojeg vraga pitate kad znate...
Udobno zavaljena na ležaj osluškujem veèe. Nema drugog zvuka osim pucketanja æutuk-oraha, osušenog i spremnog za zimogrisce k'o što sam ja. Viju se plamièci. I huk planinske veèeri, pomiješan sa poskakujuæim žeravicama je glasan za ovu noæ.
Slušam kako se lupkaju poklopci sa šerpi i šerpica, izgorjelih od plate..Nekad, kažem nekad, sam se smijala, pa i rugala, šerpicama moje tetke, ugaravljenim i nabacanim po šporetu. I tepsijama zadebljanih krajeva, od gareži ili èega veæ..al' u njemu najslaði hljeb..uvijek vruæ i, ne znam kako, ali uvijek mekan "k'o duša"..
I moje "viška" šerpice su sad takve, i tepsije su takve, al' hljeb nije..a sve uradim kako treba..
Ehh..ogromno oko kuæe gleda u planinski mrak. Kažu da je prozor. Meni nije. Doðe mi isto k'o i ono èudo tehnike u kutijici zvanoj stan. Jutros sam kroz ovo oko gledala kako skakutavo bježi srna..ne vidjeh od èega. Sad je potpuni mrak. Ne èujem više kuhinjske zvuke. Hvalim te Bože, samo da prestanu prièat' o tome šta æe jest'. Bijesno od dosade, samo jede i legne, jede i legne..
Trebalo bi malo da raspuše ovaj vjetar. Kroz otvorena krila vrata puhnu oštro. Donese miris snijega. I onda èujem..treperavi zvuk suhog hrastovog lišæa ispred kuæe. Granèicu s koje uteèe neka ptica pjevaèica..Ne znam je l' to normalno, al' otkud da pjeva ovako kasno. I onda èujem trk obližnjeg potoka. Nije žubor, nego igra nepresušne vode. I zove se tako - Živa voda..kažu stari koji ovdje žive. I onda èujem sovu..Vala, nije trebala. Neka me šuhva stisnu. Šta se ona miješa u ovu glasnu tišinu!..
.......................................
Svjetlije je u grobu, èini mi se, nego gledat' u noæ na planini. Drijemam. Valjda previše sna ili se je odviklo spavati onoliko koliko kažu da treba..Slušam ih kako dišu..i ovaj pas što ga vodam sa sobom spava k'oooo..i psi se dali u transformacije..
......................................
Strah! Iznebuha! Niotkuda! Nezvan! Neznan! Iz odmora i umora od odmora poskoèih! Reko', sruši se dunjaluk!
Šta je? Kud je? Idi vidi..? Gdje je lampa?..i sve se redaju pitanja i svi trèe, uplašeni..ko, gdje, šta..??
Ništa! Nema ništa! Kera na oprezu. Cvili al' ne mièe. Od svega je ostao samo potoèni trk...
......................................
Kutijica nas je doèekala kao i svaki dan, sa posebnim mirisom obaveza..
Onda saznam da je bio zemljotres..Ha? Kad?
......................................
Blaženo neznanje...makar zbog dobrog sna...

27-02-2015 at 19:32 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: GLASNE MISLI
Bez chatanja molim

Dragi moj,
nisam ti rekla da su pojeftinile sadnice. Tamo gdje si mi rek'o da pogledam šta ima..ništa. Nema onih soènih bresk'i. Znam da neæeš one "æelave" (kako ih ti voliš zvat'- nektarine). I nije to neko voæe, rek'o si. Daj šljive, kruške, jabuke..nemoj mi ovih modernih.."Lafina baaa, nema od tog ništa, granje k'ooo granje"...
Ne da mi se pobost' kolèeve u njivu. Znam da si rek' da trebam, al' te ovaj put neæu poslušat'.
Neæu.
Obeæala jesam da se neæu ljutit' na D., al' znaš kakav je naopak. Samo pokušavam da ti, po ko zna koji put, pokušam nijemo reæi da imam problem. A ti, kao i obièno, slušaš..i znam šta bi mi rekao, kao i obièno - valja ti se borit', TO ti je doživotni kredit!!
A tako si bio u pravu.
I ostao si mi dužan..samo da znaš..dužan jedan ražanj, specijalan..i dužan da me nauèiš kako štrampla najlonka može poslužit' k'o remen na nekom normalnom autu. Ovaj moj je svakako nenormalan. Nenormalan jer ti, svakako, ne smatraš autom nešto što ima elektroniku. Nek' je samo šarafa i kuænog alata.
I dužan si mi ostao...puno dana u kojima te trebam za savjet..i voænjak..i sjedeljke..i harmoniku koju razvuèeš od-do zbog onih mojih pekmezivih pjesama (kako si se smijao mom muzièkom ukusu)..i S. si dužan ostao..kOmpiruša vrelih i svake mirisave pekare..i dud koji ste obrstili..Da, vas dvoje zbog kojih sam se postidjela tad..
I dužan si mi dana, tek tako da naletim, da vidim šta radiš, ti i tvoje tantavice..
Ma, nisi mi dužan ništa...osim vremena koje mi te ukralo. Naprasno.
______________________________________
I vidiš, sve je tu. Opet. Pod višnju. Ispod njenih nogu. I opet zajedno. I kalemljena tuga, jasna k'o što je jasan i gled na ovaj grad. S tog mjesta. Sa obje strane višnja - tvoja, jedna sa onom koju si zvao majkom, druga sa onom koju si zvao unukom..
______________________________________
Dragi moj Dajdžo....

28-03-2015 at 08:54 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: GLASNE MISLI
Bez chatanja molim

Ljudi..ta èudesna biæa do kojih dolaziš rijeèju ili izrazom lica.
Svakodnevno smo svi u prilici da to isprobamo, na kraju krajeva, da osjetimo na svojoj koži rezultat takvih ljudskih igara.
Teèe neobavezan razgovor sa prijateljima u kojem spomenuše problem nastao zbog ružnog tona i reakcije na njega. Onda se neko sjeti èuvene radio-emisije Primus, nekad davno...
Ide prièa - nastava u kojem se uèi lijepom ponašanju, komunikaciji i rezultatu toga. Kaže onaj samoprozvani Dr Nele - kako æeš na fini naèin nekom opsovat' mater.. Ovako - ne kažeš ****, nego - opæim ti se s majkom i - ništa. I Sve ok.

Pade mi na pamet, svakodnevno nam se servira finoæa u pripÆenjima, izvještajima, vijestima..I sve ok.

Isto Primus! Blago onom ko se ne sjeæa tih davnih "proroèanskih" dana!

15-06-2015 at 23:55 | Ukljuèi u odgovor
camac
Nivo: Forumski doajen
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Lokacija: Desert roads
Odgovori: 5224
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: GLASNE MISLI
Bez chatanja molim

Ponekad se covjeku u glavi pokrene ta lokomotiva uspomena i za sebe spoji vagone sjecanja, nekad davno zapecacene i uskladistene u nekom od mnogobrojnih memorijskih hangara u njegovom mozgu. Isplivaju imaginarne i poneka prava slika, zacuje se glas ili mu kroz misli, brzinom svjetlosti, proleti davno upamcen citat. Neke kroz maglu a neke kristalno jasno, naviru scene kada se svakodnevno razgovaralo, prepiralo, svadjalo i mirilo u nekom drugom svijetu, nekoj drugoj dimenziji u koju smo bjezali svako iz svoje jave. Svjedoci i ucesnici u kreiranju danasnjeg virtualnog svijeta koji bez obzira na sve pogodnosti i aplikacije koje nam nudi, nema i nikad ne moze imati onu car koju je imao tzv. forumski nacin komunikacije. Specifican po tome sto bi mnogi od nas, gledajuci u monitor iznenada prasnuli u smijeh ili se ljutito dohvatili tastature ipak nam je u amanet, ako nista drugo, ostavio te vagone sjecanja. Sjecanja koja cesto zbog trenutnog potisnemo, trznemo se i misli okrenemo necemu sadasnjem ali bude i momenata kao sto je ovaj sad..
Pozdrav svima, wherever you are..

06-12-2016 at 23:23 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 28
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Umjetnost : GLASNE MISLI New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice