Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Umjetnost : GLASNE MISLI
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
hurija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: GLASNE MISLI
Bez chatanja molim

Vjerujem ja, nije da ne vjerujem..al' ima ona iskra u ijem svjetlucanju nazrem pitanje - i ta onda?
Lijepa li je. Zelena i naborana. Kamenita i huna. Kotlinasta i bljetava iscrtanim vrhovima. Ne, nije to iz knjiga. To je iz oka koje sve je vidjelo. I utkalo u duu. I ne dam nikom da rui. To.
Upitana zato imam zid prema drugim, odgovorih samo - imam! Rei u i vie me ne pitajte zato. Imam jer mi zelenbor kreu i brste neke ivuljke kojih nema u enciklopediji, al' imaju ime. Ljudsko. Da li?
Imam jer mi kotline i suri kamen peru neim to nije od izvora i postojanja. Jo im ime dadu, da se ne prepozna onaj to im udahnu ivot.
Imam jer moj zlatovrh i bljesak jutarnjeg sunca oskrvnue dimom to se la zove. I ostade ta la kao ime. Koje ne znam i neu da znam.
Imam jer znam ko sam, ta sam i odakle sam. I nemojte mi priati svoju nebol i prebol jer, zaboga, paeni ste i patite..
I treba da patite jer nikada niste ni znali ta ste imali, a htjeli ste jo i jo i jo..do krvi edni i mesa gladni, kurjaci.
A imali ste nas, nebol i prebol, za koje nismo ni znali da smo..Mi, koji bez straha i srama znamo da sve ovo nije to to vi kaete da jeste...

[Edited by hurija on 29-01-2015 at 21:11 GMT]

29-01-2015 at 21:10 | Ukljui u odgovor
hurija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: GLASNE MISLI
Bez chatanja molim

...te emo jest', jei pitanje u hodniku..Eto na poretu erpa puna graha, uzvratim grleno. ta me kojeg vraga pitate kad znate...
Udobno zavaljena na leaj oslukujem vee. Nema drugog zvuka osim pucketanja utuk-oraha, osuenog i spremnog za zimogrisce k'o to sam ja. Viju se plamici. I huk planinske veeri, pomijean sa poskakujuim eravicama je glasan za ovu no.
Sluam kako se lupkaju poklopci sa erpi i erpica, izgorjelih od plate..Nekad, kaem nekad, sam se smijala, pa i rugala, erpicama moje tetke, ugaravljenim i nabacanim po poretu. I tepsijama zadebljanih krajeva, od garei ili ega ve..al' u njemu najslai hljeb..uvijek vru i, ne znam kako, ali uvijek mekan "k'o dua"..
I moje "vika" erpice su sad takve, i tepsije su takve, al' hljeb nije..a sve uradim kako treba..
Ehh..ogromno oko kue gleda u planinski mrak. Kau da je prozor. Meni nije. Doe mi isto k'o i ono udo tehnike u kutijici zvanoj stan. Jutros sam kroz ovo oko gledala kako skakutavo bjei srna..ne vidjeh od ega. Sad je potpuni mrak. Ne ujem vie kuhinjske zvuke. Hvalim te Boe, samo da prestanu priat' o tome ta e jest'. Bijesno od dosade, samo jede i legne, jede i legne..
Trebalo bi malo da raspue ovaj vjetar. Kroz otvorena krila vrata puhnu otro. Donese miris snijega. I onda ujem..treperavi zvuk suhog hrastovog lia ispred kue. Granicu s koje utee neka ptica pjevaica..Ne znam je l' to normalno, al' otkud da pjeva ovako kasno. I onda ujem trk oblinjeg potoka. Nije ubor, nego igra nepresune vode. I zove se tako - iva voda..kau stari koji ovdje ive. I onda ujem sovu..Vala, nije trebala. Neka me uhva stisnu. ta se ona mijea u ovu glasnu tiinu!..
.......................................
Svjetlije je u grobu, ini mi se, nego gledat' u no na planini. Drijemam. Valjda previe sna ili se je odviklo spavati onoliko koliko kau da treba..Sluam ih kako diu..i ovaj pas to ga vodam sa sobom spava k'oooo..i psi se dali u transformacije..
......................................
Strah! Iznebuha! Niotkuda! Nezvan! Neznan! Iz odmora i umora od odmora poskoih! Reko', srui se dunjaluk!
ta je? Kud je? Idi vidi..? Gdje je lampa?..i sve se redaju pitanja i svi tre, uplaeni..ko, gdje, ta..??
Nita! Nema nita! Kera na oprezu. Cvili al' ne mie. Od svega je ostao samo potoni trk...
......................................
Kutijica nas je doekala kao i svaki dan, sa posebnim mirisom obaveza..
Onda saznam da je bio zemljotres..Ha? Kad?
......................................
Blaeno neznanje...makar zbog dobrog sna...

27-02-2015 at 19:32 | Ukljui u odgovor
hurija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: GLASNE MISLI
Bez chatanja molim

Dragi moj,
nisam ti rekla da su pojeftinile sadnice. Tamo gdje si mi rek'o da pogledam ta ima..nita. Nema onih sonih bresk'i. Znam da nee one "elave" (kako ih ti voli zvat'- nektarine). I nije to neko voe, rek'o si. Daj ljive, kruke, jabuke..nemoj mi ovih modernih.."Lafina baaa, nema od tog nita, granje k'ooo granje"...
Ne da mi se pobost' koleve u njivu. Znam da si rek' da trebam, al' te ovaj put neu posluat'.
Neu.
Obeala jesam da se neu ljutit' na D., al' zna kakav je naopak. Samo pokuavam da ti, po ko zna koji put, pokuam nijemo rei da imam problem. A ti, kao i obino, slua..i znam ta bi mi rekao, kao i obino - valja ti se borit', TO ti je doivotni kredit!!
A tako si bio u pravu.
I ostao si mi duan..samo da zna..duan jedan raanj, specijalan..i duan da me naui kako trampla najlonka moe posluit' k'o remen na nekom normalnom autu. Ovaj moj je svakako nenormalan. Nenormalan jer ti, svakako, ne smatra autom neto to ima elektroniku. Nek' je samo arafa i kunog alata.
I duan si mi ostao...puno dana u kojima te trebam za savjet..i vonjak..i sjedeljke..i harmoniku koju razvue od-do zbog onih mojih pekmezivih pjesama (kako si se smijao mom muzikom ukusu)..i S. si duan ostao..kOmpirua vrelih i svake mirisave pekare..i dud koji ste obrstili..Da, vas dvoje zbog kojih sam se postidjela tad..
I duan si mi dana, tek tako da naletim, da vidim ta radi, ti i tvoje tantavice..
Ma, nisi mi duan nita...osim vremena koje mi te ukralo. Naprasno.
______________________________________
I vidi, sve je tu. Opet. Pod vinju. Ispod njenih nogu. I opet zajedno. I kalemljena tuga, jasna k'o to je jasan i gled na ovaj grad. S tog mjesta. Sa obje strane vinja - tvoja, jedna sa onom koju si zvao majkom, druga sa onom koju si zvao unukom..
______________________________________
Dragi moj Dajdo....

28-03-2015 at 08:54 | Ukljui u odgovor
hurija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: GLASNE MISLI
Bez chatanja molim

Ljudi..ta udesna bia do kojih dolazi rijeju ili izrazom lica.
Svakodnevno smo svi u prilici da to isprobamo, na kraju krajeva, da osjetimo na svojoj koi rezultat takvih ljudskih igara.
Tee neobavezan razgovor sa prijateljima u kojem spomenue problem nastao zbog runog tona i reakcije na njega. Onda se neko sjeti uvene radio-emisije Primus, nekad davno...
Ide pria - nastava u kojem se ui lijepom ponaanju, komunikaciji i rezultatu toga. Kae onaj samoprozvani Dr Nele - kako e na fini nain nekom opsovat' mater.. Ovako - ne kae ****, nego - opim ti se s majkom i - nita. I Sve ok.

Pade mi na pamet, svakodnevno nam se servira finoa u pripenjima, izvjetajima, vijestima..I sve ok.

Isto Primus! Blago onom ko se ne sjea tih davnih "proroanskih" dana!

15-06-2015 at 23:55 | Ukljui u odgovor
camac
Nivo: Forumski doajen
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Lokacija: Desert roads
Odgovori: 5224
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: GLASNE MISLI
Bez chatanja molim

Ponekad se covjeku u glavi pokrene ta lokomotiva uspomena i za sebe spoji vagone sjecanja, nekad davno zapecacene i uskladistene u nekom od mnogobrojnih memorijskih hangara u njegovom mozgu. Isplivaju imaginarne i poneka prava slika, zacuje se glas ili mu kroz misli, brzinom svjetlosti, proleti davno upamcen citat. Neke kroz maglu a neke kristalno jasno, naviru scene kada se svakodnevno razgovaralo, prepiralo, svadjalo i mirilo u nekom drugom svijetu, nekoj drugoj dimenziji u koju smo bjezali svako iz svoje jave. Svjedoci i ucesnici u kreiranju danasnjeg virtualnog svijeta koji bez obzira na sve pogodnosti i aplikacije koje nam nudi, nema i nikad ne moze imati onu car koju je imao tzv. forumski nacin komunikacije. Specifican po tome sto bi mnogi od nas, gledajuci u monitor iznenada prasnuli u smijeh ili se ljutito dohvatili tastature ipak nam je u amanet, ako nista drugo, ostavio te vagone sjecanja. Sjecanja koja cesto zbog trenutnog potisnemo, trznemo se i misli okrenemo necemu sadasnjem ali bude i momenata kao sto je ovaj sad..
Pozdrav svima, wherever you are..

06-12-2016 at 23:23 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 7
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: Davor81, Emma, goofy, Hurem13, JackDaniel, MPT, tobi, _MaLeNaa__
FORUM : Umjetnost : GLASNE MISLI New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice