|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
VV Cephei A Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Re: POPIS STANOVNISTVA U BIH 2013
Još mi niko ne odgovori šta je problem sa izjašnjavanjem kao Bošnjak?
Ustanovili smo da Bošnjaci ne postoje od 1993. godine i kojekakvih sabora i gluposti. Ustanovili smo i to da su Bošnjaci bosanski narod evropskog i islamskog kulturološkog kruga, narod sastavljen od ljudi svih vjera i nevjera. Znamo i to da su Bošnjaci isti narod kao i Bošnjani èiji naziv je vremenom prerastao u Bošnjak jer jezik se mijenja (a meðu Slavenima imamo i PoljAKe, SlovAKe, TuzlAKe, i tako dalje). Doduše, Bošnjaci se kao narod zvani Bošnjak pominju i u onom pismu kralja Tvrtka poljskom kralju 1440. godine (mislim da se trenutno nalazi u varšavskoj biblioteci, nisam siguran).
Imajuæi sve to u vidu, šta je problem jednom kršæaninu roðenom u Bosni, vjerovatno potomku Bošnjana i Bošnjaka, da se izjasni kao Bošnjak?
|
|
25-09-2013 at 16:09 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
camac Nivo: Forumski doajen Unknown artist
Registriran(a): 11-05-2011 Lokacija: Desert roads Odgovori: 5224 IP: Maskiran
|
dobro sad, za krscsanina ili pravoslavca vec ima rezervisan "termin" o izjasnjavanju i oni ce to najverovatnije tako i uradit.. meni je puno vise zanimljiv jedan dio muslimanskog zivlja koji je pod pritiskom ili zaveden nekim drugim razlozima odbacio vjeru iz svog zivota.. mnogi od njih ce reci da im je npr. djed bio hadzija i sl. ali na pomen izjasnjavanja kao Bosnjak, naprosto polude.. koliko je to zarazeno nekim "virusom" da naprosto unistavaju sve veze sa svojim precima, prave jedan vid "segregacije" od rodbine, prijatelja i istovremeno sebe vide kao neku nadrasu, nesto ko fol superiorniji u svemu, a u odnosu na ostale pripadnike svog naroda, da je to na kraju smijesno.. srecom, mnogi od njih, prvenstveno zahvaljujuci kampanji "Bitno je biti Bosnjak" dolaze "tobe" i vide da je nacionalni identitet vazniji od komunistickih opstrukcija koje su godinama gusile ovaj narod.. ostali, zbunjeni kao sto jesu, bez obzira na to koliko vole ovu zemlju i dalje teze nemogucoj misiji - stvaranju jedinstvene nacije u ovoj drzavi, iako za to jos uvijek nije vrijeme..
|
|
25-09-2013 at 16:59 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
laly Nivo: Forumski doajen Don't Let Me Be Misunderstood
Registriran(a): 19-11-2005 Lokacija: Wudang Odgovori: 39084 IP: Maskiran
|
Re: Re: POPIS STANOVNISTVA U BIH 2013
citat: camac wrote:
dobro sad, za krscsanina ili pravoslavca vec ima rezervisan "termin" o izjasnjavanju i oni ce to najverovatnije tako i uradit.. meni je puno vise zanimljiv jedan dio muslimanskog zivlja koji je pod pritiskom ili zaveden nekim drugim razlozima odbacio vjeru iz svog zivota.. mnogi od njih ce reci da im je npr. djed bio hadzija i sl. ali na pomen izjasnjavanja kao Bosnjak, naprosto polude.. koliko je to zarazeno nekim "virusom" da naprosto unistavaju sve veze sa svojim precima, prave jedan vid "segregacije" od rodbine, prijatelja i istovremeno sebe vide kao neku nadrasu, nesto ko fol superiorniji u svemu, a u odnosu na ostale pripadnike svog naroda, da je to na kraju smijesno.. srecom, mnogi od njih, prvenstveno zahvaljujuci kampanji "Bitno je biti Bosnjak" dolaze "tobe" i vide da je nacionalni identitet vazniji od komunistickih opstrukcija koje su godinama gusile ovaj narod.. ostali, zbunjeni kao sto jesu, bez obzira na to koliko vole ovu zemlju i dalje teze nemogucoj misiji - stvaranju jedinstvene nacije u ovoj drzavi, iako za to jos uvijek nije vrijeme..
mozda je tako u tvom selu u mom nije... Moj djed je bio komunista i u nasem selo nije nista gusilo.
pazi, uvijek govori iz svoje licne perspektive...Meni recimo, kao vrijednost, nacionalni identitet nije u opste vazan. Postoji puno drugih vrijednosti koje su mi vaznije. Ono sto je cinjenica u BIh polije rata jeste da je nacionalni identit postao najvazniji dio identiteta, a to ipak nije dobro, zar ne?
|
|
25-09-2013 at 18:12 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
VV Cephei A Nivo: Guest IP: Maskiran
|
Nacionalizam je evropski produkt, dakle iste one Evrope kojoj lafo težimo. Prema tome, prièe o tome da je samo u BiH nacionalizam važan, i to da je važan postao nakon rata, su prièe za malu djecu.
Da nije važan, ne bi ti za vrijeme ex-Yu bilo zabranjeno biti bilo šta osim Srbin i Hrvat, pa kasnije ono Musliman (molim te lijepo, èitav narod svesti na nivo vjerske grupice). Èist proces asimilacije i brisanja Bošnjaka s mape ovih prostora.
Hajde nam sad koji red bratstva i jedinstva i o tome kako je nebitno bilo ko si i šta si.
|
|
25-09-2013 at 18:46 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
camac Nivo: Forumski doajen Unknown artist
Registriran(a): 11-05-2011 Lokacija: Desert roads Odgovori: 5224 IP: Maskiran
|
Re: Re: POPIS STANOVNISTVA U BIH 2013
citat: laly wrote:
mozda je tako u tvom selu u mom nije... Moj djed je bio komunista i u nasem selo nije nista gusilo.
pazi, uvijek govori iz svoje licne perspektive...Meni recimo, kao vrijednost, nacionalni identitet nije u opste vazan. Postoji puno drugih vrijednosti koje su mi vaznije. Ono sto je cinjenica u BIh polije rata jeste da je nacionalni identit postao najvazniji dio identiteta, a to ipak nije dobro, zar ne?
ne znam laly, gdje ti u mom komentaru, vidis neku drugu perspektivu osim moje.. pogresno si protumacila primjer koji sam naveo vezan za "djeda" i to nema nikakve veze sa tvojim koji eto nije bio u nekoj jacoj sprezi sa religijom.. je li on bio Bosnjak?
druga stvar je taj nacionalni identitet.. da li je on, i u kojoj mjeri, dio licnog identiteta, to je razlicito od osobe do osobe, od mjesta do mjesta itd. a da je vazan dio licnog identiteta, jeste.. mozda ne u tolikoj mjeri u kolikoj ga ovih dana svi forsiraju ali je ipak bitan cinilac, pogotovo za ljude koji poticu iz BiH a zive u drugim zemljama, bez obzira na druge vrijednosti koje te osobe posjeduju.. ovo je mozda tematika, koja izlazi iz okvira ove teme i vise je vezana za ponos, kako licni tako i nacionalni al et..
|
|
25-09-2013 at 18:51 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|